De Coronacrisis: 10 tips voor je digitale marketing

 

De Coronacrisis heeft op de meeste bedrijven een ernstige impact. In geen enkel marketingboek staat beschreven hoe we met deze onvoorziene omstandigheden moeten omgaan. Wat staat wel vast? We kunnen niet bij de pakken blijven zitten en zijn genoodzaakt om ons zo snel mogelijk aan de Coronamaatregelen aan te passen.

Voor de meeste bedrijven vinden aanpassingen plaats op 5 niveaus :

 1. Operationeel:

  1. Hoe ga je je werknemers en klanten beschermen?
  2. Hoe kan je je team thuis laten werken? 
  3. Hoe ga je organiseren als zowel aan aanvoerzijde als vraagzijde dingen anders zijn?
 2. HR: Hoe ga je je team decentraal aansturen? Het team empoweren en bij deze crisis betrekken is zeker één van de geheimen om hier door te komen. 
 3. Strategie: Welke strategische beslissingen moeten we nu en in de nabije toekomst nemen?
 4. Financieel: Hoe houden we genoeg cash in de onderneming? Hoe managen we onze schulden en risico’s?
 5. Sales en Marketing: Welke markt blijft er nog open? Hoe kunnen we onze klanten en prospecten bereiken? Hoe zetten we de bovenstaande beslissingen in de markt en hoe passen we ons aan aan de omstandigheden? Sinds vorige donderdag zijn we continu bezig te bepalen welke stappen we moeten zetten, voor het team en voor het bedrijf. Ik ben niet de enige als ik met andere ondernemers praat -  iedereen ondervindt deze crisis aan de lijve. 

In deze blogpost bespreken we een onderdeel van “5” namelijk de digitale marketing. Punten 1, 2, 3 en 4 zullen aan bod komen in bijkomende blogposts of worden besproken in onze sessies “Ondernemers voor Ondernemers”.

Welke 10 digitale marketing gerelateerde zaken vereisen bijsturing? 

We lijsten ze graag even op: 
 

1. Communiceer aan je klanten wat er verandert

Je bestaande klanten behouden is immers de eerste prioriteit. Breng volgende zaken duidelijk naar voren:

 • Wat zijn je (aangepaste) openingsuren (Google Business, …)?
 • Hoe kunnen klanten je bereiken? 
 • Hoe past je product of dienst zich aan de omstandigheden aan? 
 • Toon dat je nog meer dan anders klaar staat om de belangen van je klanten te blijven behartigen.
 • Gebruik de situatie als een engagement opportunity

2. Monitor de situatie dagelijks

 • De overheid stuurt haar beleid dagelijks bij. Houd nauwkeurig de impact van de Coronamaatregelen bij voor jouw onderneming.
 • Hou Google Analytics, Google Ad manager en Facebook manager in de gaten. Welke veranderingen worden teweeg gebracht? Als je niet goed weet hoe je bepaalde cijfers moet interpreteren, schakel dan gerust onze hulp in!
 

3. Shift-to-digital 

 • Indien je het nog niet gedaan had, switch naar E-meetings. De meeste toepassingen zijn gratis zoals Zoom, Google Hangouts, Skype etc. In deze blogpost wordt goed uitgelegd hoe je switcht naar E-meetings en in deze blogpost worden alle tools met elkaar vergeleken.
 • E-commerce: Verschillende e-commerce platformen pakken uit met extra acties. Zo kan je bij  CCV een gratis webshop met bestel- en afhaalfunctie laten bouwen. 
 • E-visits : je kan natuurlijk ook Facetimen en Whatsappen om je product of dienst op een persoonlijke manier voor te stellen. Wat duurder is een 360° camera die typisch in immobiliën wordt gebruikt.

4. De meeste mensen zijn nu niet in de “koopstemming”

Behalve in een paar categorieën. Deze grafiek toont de veranderingen in conversies per branche. De situatie is die in de US maar in België zien we gelijkaardige tendensen. Behalve voeding, speelgoed en healthcare is er weinig animo om te kopen. E-commerce geeft een gemengd beeld : speelgoed, teleconferentie equipment, WC papier, media, huishoudelijk inkopen ontploffen terwijl anderen crashen (reizen, hotels, toneel, concerten,...). 

 
grafiek

Wat kan je dan wel doen ? Wel, switch (een stuk) van conversie naar brand & awareness campagnes:

  • Laat de menselijke kant van je merk zien.
  • Toon empathie en steek je volgers een hart onder de riem door bv. eigen initiatieven in beeld te brengen. Het kan gaan om acties die je onderneemt zowel voor je medewerkers als je klanten. 
  • Creëer je social media content? Gebruik dan zeker de actuele hashtags als #samentegencorona of #blijfinuwkot.  

5. Digital Presence

 • Neem je digitale kanalen (zoals je website en eventueel sociale media) grondig door en ga na waar aanpassingen doorgevoerd moeten worden. 
 • Is alle content nog relevant? 
 • Zijn er bepaalde campagnes lopende of beelden in gebruik die niet conform zijn met de coronamaatregelen? Zorg er dan voor dat je die voorlopig even on hold zet of verwijdert. 
 • Maak een aparte sectie voor Corona aan indien dit van toepassing is

6. Marketing automation

 • Ga na of al je flows nog relevant zijn. 
 • Herbekijk de boodschappen, want sommige flows zal je zeker moeten bijsturen.
 • Voor Tip 1 van deze blog kan je nieuwe flows en nurture tracks opzetten én testen

7. SEO en geografische keywords

 • Pas je keyword research aan, want het zoekgedrag is wellicht anders dan vòòr de uitbraak van het Coronavirus. Woorden met “corona” doen het ongetwijfeld beter. Hoestscherm is nu bijvoorbeeld een super relevante zoekterm voor bakkers en slagers. 
 • Nu verplaatsingen buiten je postcode worden afgeraden, is lokale SEO nog belangrijker geworden. Neem geografische keywords op locatie dus zeker mee in je research.

8. Sociale media

Indien haalbaar, probeer dan meer te posten op sociale media. Veel mensen zitten thuis en hebben doorgaans minder omhanden, wat betekent dat we actiever worden op sociale media. Toch geldt natuurlijk de regel: kwaliteit boven kwantiteit! Social media posts die verband houden met het coronavirus en die doelen op interactie, presteren goed. Speel hierop in en kies eens voor een Instagram story vragenronde, quiz of poll. Wil je meer te weten komen over de sociale media strategie die het best bij jouw bedrijf past? Dan is onze Online Academy ongetwijfeld iets voor jou!

9. Content Marketing

Nu is hét moment aangebroken om je content te versterken. Tegenwoordig zijn veel mensen op zoek naar informatie en nieuwe dingen om de tijd nuttig in te vullen. Onze klant Fibre Mood lanceert nu bijvoorbeeld een online naaicursus . Wil je ook weten wat je content marketing kan bereiken, schrijf je dan in via onze online Content Marketing Academy. 

10. SEA en media budget

 • Zet campagnes AF die niets meer opbrengen.  
 • Zet campagnes AF die geen zin hebben (bv “ga naar de winkel” of  ‘koop nu’ indien het product niet meer beschikbaar is). Ze zorgen alleen maar voor frustraties bij je doelgroep. 
 • Zoek naar opportuniteiten. De CPC zal waarschijnlijk dalen omdat er minder vraag is 
 • Display kan in bepaalde sectoren (bv. ontspanning & hobby’s) razend populair zijn. We zijn allemaal op zoek naar manieren om ons thuis te vermaken en vinden het fijn om geïnspireerd te raken en nieuwe hobby’s te ontdekken. Als we niet weten dat iets bestaat, gaan we er ook niet bewust naar op zoek, vandaar dat het in deze tijden zeker aangewezen is om je relevante boodschap tot bij de consument te brengen en te experimenteren met push marketing.

Bij Invisible Puppy willen we ondernemers zoveel mogelijk helpen om de coronacrisis zo goed mogelijk door te komen. Daarom lanceerden we “Ondernemers voor Ondernemers”. Weet je niet goed waar te beginnen bij de shift-to-digital? Heb je concrete vragen over jouw online strategie in deze tijden? Ontdek onze initiatieven en blijf samen met Invisible Puppy niet bij de pakken zitten! 

 

 


 
Contacteer ons
 
Succes iedereen, en hou het vooral veilig!
 
Jan.