3 zaken die je best nakijkt in Google Analytics

 

Optimaliseer jouw huidige Google Analytics...

Ik weet het, hoe durf ik? Waar haal ik het lef vandaan om een blogpost te schrijven over Google Analytics 3, terwijl Google Analytics 4 als de verkozen messias in het datalandschap is verschenen? Nu, dat is het hem net. De gebruiksvriendelijkheid ervan is voor de doorsnee KMO nog verre van perfect. Maar dat wil niet zeggen dat je in je huidige Analytics geen optimalisaties kan doorvoeren... 

Google Analytics 4 wordt door Google gelauwerd, maar onder marketeers zijn de meningen tot nu toe verdeeld. We merken dat de complexiteit ervan niet goed vertaalt naar klanten. Zeker zij die niet beogen om Simo Ahava-esque skills in huis te halen. Ik overdrijf natuurlijk, maar het punt blijft: GA4 is nog niet klaar voor de grote massa. 

Deze blog is dus niet geschreven voor mensen die Google Analytics 4 al volledig uitgepluisd hebben, maar eerder voor de mensen die soms in hun huidige Analytics duiken om te kijken hoe alles loopt.

Of je het nu sporadisch gebruikt of van plan bent om een nieuwe Google Analytics account te starten: deze 3 zaken kijk je best na. Ik heb overigens de rapporten en instellingen toegevoegd, zodat je ze makkelijker kan terugvinden in Google Analytics. 

1. Zijn de URL’s in de content rapport proper?

Waar vind ik dit rapport?


In dit rapport krijg je te zien welke pagina’s op je website worden bezocht. Hiermee kan je bekijken hoeveel paginaweergaven er zijn, hoe lang mensen gemiddeld op deze pagina blijven en veel meer. 

Wat kan hier het probleem zijn?

Verschillende kanalen en tools die je gebruikt hebben vaak hun eigen analytics. Als je bijvoorbeeld Hubspot of een Facebook Pixel gebruikt, kunnen deze tools tracking parameters toevoegen aan je URL’s om deze beter te kunnen meten. 

Het principe werkt zoals UTM tracking, maar parameters van externe analytics worden meestal niet automatisch verwijderd door Google Analytics. Dus dan krijg je dit:

 

De pagina /blog/community-marketing-in-6-stappen krijgt op die manier een grote lelijke toevoeging telkens wanneer iemand je pagina bezoekt via dergelijke tools. Daardoor begrijpt Google niet meer dat het om eenzelfde pagina gaat en splitst het de resultaten: 


De oplossing

Als je de URL goed bekijkt, dan zie je dat de miserie begint vanaf het vraagteken. Achter het vraagteken wordt meteen het ID van de parameter weergegeven (in het geval van de Facebook Pixel heet dit "fbclid"), samen met een aantal trackingcijfers. 

Ik raad aan om door het All Pages rapport te gaan en goed te kijken welke ID's je allemaal vindt. Aan de hand daarvan kan je aan de opkuis beginnen.

1. Onder Admin bij de weergavesettings vind je Exclude URL Query Parameters.




2. Vul hierin alle paramater ID’s die je hebt opgeschreven met telkens een komma tussen (zonder spaties) om de verschillende ID's van elkaar te onderscheiden. Dan leert Google Analytics welke parameters hij niet meer als een aparte pagina moet gaan zien, waardoor hij de URL’s niet meer splitst.

Aangezien er vele Query Parameters zijn, krijg je een lijstje van parameters die wij kennen:

  • fbclid
  • gclid
  • hsFormKey
  • hsCtaTracking
  • __hstc
  • __hssc
  • __hsfp
  • _hsenc
  • _hcms
  • _hsmi,
  • hsa_grp
  • hsa_ad
  • hsa_acc
  • hsa_src
  • hsa_ver
  • hsa_net
  • hsa_cam
  • hss_channel
  • preview
  • submission
  • hs_previews
  • hsutk

2. Zit er niet teveel (Other) in je kanaalrapportage?

Waar vind ik dit rapport?

Het kanaalrapport dat Google Analytics geeft, is gebaseerd op enkele standaardwaarde of -parameters in de URL waardoor Google Analytics weet van waar de traffic precies komt.

Traffic wordt gemeten via de dimensies "Source/Medium". Een voorbeeld van Source kan Facebook zijn. In dat geval is het Medium social. Source/Medium zijn bepaalde* parameters die Google gebruikt om te snappen hoe traffic binnenkomt. 

*Enkel als  je met UTM’s werkt, dan kan je deze parameters zelf invoeren zodat Google Analytics ze mee opneemt in zijn rapporten.


Wat kan hier het probleem zijn?



Aangezien Google Analytics voor de categorisatie zijn eigen vooropgestelde regels raadpleegt, kan het zijn dat hij soms niet goed snapt van welke kanalen het verkeer komt. En als Google Analytics iets niet snapt, stopt hij het in (Other). 

Niet ideaal als je weet dat Google Analytics ook nog eens gevoelig is aan hoofdletters in Source/Medium. Als je niet af en toe eens gaat kijken in (Other) kan dit gebeuren: 




Zoals je ziet zijn er onder (Other) zaken verschenen die ook onder Social en Email hadden kunnen verschijnen. Met enkele aanpassingen in de standaardregels in kanaalgroepering en enkele lowercase filters, kan dit vermeden worden.

De oplossing?

Hier is een oplossing in 2 stappen voor nodig. Eerst en vooral wil je dat Google Analytics snapt welke Source/Medium onder welke kanaalgroepering behoort. Ten tweede wil je dat Google Analytics niets zo super streng meer is op hoofdletters.

Het “Google begrijpt de Source/Medium niet” probleem

Hier gaan we gaan kijken naar de definities van de kanaalgroepering. Dit is te vinden onder Admin in de view settings:



Onder “Default Channel Grouping” vind je de set aan regels die de kanaalgroepering bepaalt. Je kan kiezen om een volledig nieuwe set te maken, maar dat zou ik enkel aan advanced Google Analytics experts overlaten als ze daar een goede reden voor hadden.

Om het probleem van juiste onderverdeling van Social Media aan te pakken kan je het Social onderdeel openen en het volgende toevoegen:




Door het toevoegen van een reguliere expressie met de namen van de belangrijkste social media kanalen die je inzet, zal dit het probleem van verkeerd onderverdeelde traffic oplossen.

Als je in andere default groepen aanpassingen wil maken stel ik voor te gaan kijken in (Other) welke Source/mediums nog verkeerd onderverdeeld worden en deze benamingen toe te voegen. 

Let wel op! Denk goed na of de problemen die je hebt met (Other) niet kunnen opgelost worden door beter UTM management! 


Het hoofdletter probleem

Dit probleem wordt opgelost met 2 filters. Genaamd Lowercase filters. Hiervoor moet je bij de filters van je view gaan kijken.






Bij het aanmaken van een nieuwe filter kies je de Custom optie. Daarin kan je het onderdeeltje Lowercase aanklikken. Bij Filter Field kies je dan voor Campaign Source en dan is de filter klaar. Daarna herhaal je het proces en maak je een nieuwe filter, maar deze keer met Campaign Medium als Filter Field. 





Als deze 2 filters zijn ingesteld dan hoef je je geen zorgen meer te maken als een hoofdletter per ongeluk in Source/Medium is terechtgekomen.

 

3.Heb je alerts ingesteld?


Waar vind ik dit rapport?


Dit is niet echt een rapport. Alerts dienen om je te waarschuwen als er iets opmerkelijk gebeurt in je data.

 

Wat kan hier het probleem zijn?


Je hebt misschien geen tijd om heel frequent bezig te zijn met Google Analytics. Maar als je dan eens kijkt merkt je dat er iets een paar weken geleden is misgelopen.Toeme toch! Had ik maar eerder gekeken. Maar dat is nu te laat. 


De oplossing?


Alerts! Je stelt zelf in wanneer het systeem je moet waarschuwen als ze iets opmerken waar jij belang aan hecht. Een conversie daling in vergelijking met vorige week? 80% minder traffic dan vorige maand? Indien juist ingesteld springt er een alert in je mailbox die je op het probleem wijst.

Je hoeft enkel naar Admin en dan je instellingen in view te gaan


Als je een nieuw alert toevoegt, zorg dan dat het wordt doorgestuurd naar de juiste mensen. Hieronder toon ik een voorbeeldje van een alert dat wij zelf altijd instellen. Namelijk een waarschuwing als het wekelijks verkeer met meer dan 40% is gezakt.



Ziezo, deze 3 zaken zijn niet meteen rocket science, maar toch zo belangrijk als je een efficiënte en hygiënische Google Analytics wil hebben. Veel plezier ermee!

En je weet, voor vragen en meer, Contacteer ons gerust!

Laurens Gozin
Laurens Gozin

Optimaliseer voor Zoekmachines met Topic Clusters

  De volgende evolutie in zoekmachine optimalisatie, zo wordt het Topic Cluster Model genoemd. Er zijn tegenwoordig veel evoluties aan de gang in SEO-land.

Lees meer
Xaveer Rumbaut
Xaveer Rumbaut

17 SEO tools die ik elke dag gebruik

 

Lees meer
Bram Gobbers
Bram Gobbers

Aan de slag met YouTube SEO in 2023: waarop moet je letten?

YouTube is een populair. Toch wordt het kanaal vaak overgeslagen wanneer het marketingbudget wordt verdeeld. En dat terwijl je met Youtube goed kunt ...

Lees meer
Xaveer Rumbaut
Xaveer Rumbaut

Why SEO is so freaking hard.

Lees meer