4 alternatieven voor forms in lead generation

Jonas
Geschreven door Jonas
5 min leestijd
20/10/20 11:45

 

Wie lead generation zegt, zegt formulieren. Al sinds jaar en dag vormen ze de eindbestemming of tussenhalte van tal van lead generationstrategieën. Het lijkt wel een soort ‘formcultus’ onder digital marketeers! Toch zijn er enkele alternatieven voorhanden. Een overzicht.

 

In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen:

  1. Waar komen forms eigenlijk vandaan?
  2. Waarom zijn ze zo populair? (onder marketeers)
  3. Waarom haken gebruikers af?
  4. Welke alternatieven zijn er?

Waar komen forms vandaan?

Om met de deur in huis te vallen: forms zijn stokoud. Ze zijn ontstaan in de begindagen van het internet, het ‘Web 1.0’ tijdperk. Toen was het internet vooral bedoeld om informatie te raadplegen. Zelf informatie publiceren, als non-webmaster, was toen nog ondenkbaar.

Het was daarentegen wel mogelijk om via een specifieke functionaliteit op de website informatie te uploaden. Een reeks invulvelden gaf gebruikers een manier om interactie te hebben met een website, meer bepaald een manier om gerichte informatie naar een bedrijf te sturen. Sindsdien zijn forms enorm populair en vind je ze op de meeste websites ter wereld terug.

Sample_web_form

Waarom zijn marketeers gek op forms?

Forms zijn fantastisch, ik gebruik ze zelf voortdurend. Door hun eenvoud zet je ze enorm snel op, en elk wendbaar element in een leadgenerationtraject is welkom om snel te schakelen.

Daarnaast link je ze zeer vlot aan alle mogelijks tools. Een nieuwe lead inladen in een email tool, een CRM-systeem, een Google Sheet en meteen ook in je persoonlijke adresboek? Met enkele simpele integratietools ben je zo vertrokken. Ook tracking kan bijna niet makkelijker: vaak genereert een form een thank you page die je in Google Analytics rechtstreeks kan instellen als conversie.

Waarom zijn gebruikers niet (altijd) fan van forms?

Als gebruiker krijg je een ander verhaal. In een tijdperk waarin steeds meer bedrijven digitaal werken, is het voor gebruikers normaal om een doorlopend vlotte online ervaring te hebben.

Op het moment dat een gebruiker jouw form invult, heeft zijn aandacht voor je bedrijf een piek bereikt. En wat bied je jouw gebruiker aan op dat moment? Vul hier even je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en bericht in. En wachten maar. Tot je een telefoon krijgt, vaak op een moment dat helemaal niet past, of een e-mail die je pas enkele dagen later kan spotten. Dat moet beter kunnen, toch?

tenor (4)

4 Alternatieven voor forms

Deze tips zijn geschreven met oog op KMO’s en B2B bedrijven. De tips zijn ook geldig voor grotere bedrijven, hoewel er bij sommige meer organisatorische uitdagingen zullen zijn.

1. Zet je form aan de deur

Heb je op je website een downloadable zoals een folder of een ebook? Begin met de vraag of een form daar wel relevant is. Sommige bedrijven vragen bezoekers bijvoorbeeld om hun gegevens achter te laten wanneer ze een reclamefolder willen downloaden.

Hoewel het erg nuttig kan zijn om daarna aan retargeting te doen via o.a. e-mail, advertenties en direct mailings, kan je je afvragen hoeveel mensen erdoor afhaken. Als je enkele tientallen percenten aan geïnteresseerde kopers verliest, zou het goed kunnen dat je bottom line beter af bent zonder form.

Wil je toch graag blijven leads capteren met alle gegevens erbij? Overweeg dan om een ‘light’ versie of preview van je downloadable te maken en die als rechtstreekse download aan te bieden. Het zou jammer zijn dat geïnteresseerde bezoekers volledig afhaken omdat ze niet graag gegevens achterlaten.

giphy (1)

2. Laat je gebruiker rechtstreeks een afspraak boeken via een kalendertoepassing

Heb je een form waar je als volgende stap een afspraak vastlegt met je klant? Dan breng je eigenlijk meer frictie dan nodig omdat je nog moet terugkoppelen naar je klant om een moment vast te leggen.

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun bezoekers rechtstreeks een afspraak te laten boeken in de agenda’s van hun medewerkers. Hoewel dat wat organisatie vergt, pluk je er vrij snel de vruchten van. Je bezoeker weet namelijk perfect op voorhand wanneer hij een afspraak heeft, wat de onzekerheid van de transactie aanzienlijk doet dalen. Het bespaart je trouwens ook wat werk: je hoeft niet meer over-en-weer te mailen met je potentiële klant om een datum vast te leggen.

Onze tip: Calendly biedt een gratis instap-account, is heel eenvoudig op te zetten, integreert rechtstreeks met alle belangrijke kalenders en is vlot op je website te embedden.

calendly-appointment-page

3. Chat met je klant

Je zal ons niet horen zeggen dat e-mails dood en begraven zijn, maar het staat buiten kijf dat meer en meer online communicatie via messaging apps verloopt. WhatsApp is daar met voorsprong de grootste in, en niet enkel voor privéconversaties. Ook zakelijke communicatie verplaatst zich vaker en vaker naar daar.

Door deze optie aan te bieden, stap je helemaal op de voorgrond van de aandacht van je leadzonder dat je hem te veel lastigvalt. Een e-mail verdwijnt al snel buiten de aandacht en een telefoontje is al snel héél erg in-your-face. Een WhatsApp-berichtje biedt daar het beste van twee werelden: heel zichtbaar, maar je lead heeft wel de tijd om te antwoorden wanneer het voor hem het beste past.

Starten met WhatsApp is heel erg laagdrempelig. Op enkele seconden tijd maak je jouw gepersonaliseerde URL aan: wa.me/jouw-telefoonnummer. Die verwerk je vlot in je website.

Ook Messenger integreer je vlot op je website. Het kost je enkele extra clicks en je moet een stukje code plakken op je website, maar dat gaat snel en gemakkelijk. Je vindt de optie onder ‘Messenger Platform’ in het instellingen-menu van de Facebookpagina van je bedrijf.

4. Zet een (basic) chatbot in

Wat veel bedrijven nog niet beseffen, is dat een standaard chatbot uitbouwen helemaal niet moeilijk is. Akkoord, als je een uitgebreide toepassing met honderden mogelijke uitkomsten wil uitbouwen, kom je al snel terecht op een groot project waarvoor je een gespecialiseerde firma nodig hebt.

Het hoeft echter niet zo moeilijk te zijn! Met een simpel vraag-en-antwoordpad kan je de communicatie met je bezoeker al een pak vlotter maken. Het meest laagdrempelige zou zijn om je form 1-op-1 te vertalen in vragen in je chatbot. Overweeg daarbij zeker om de persoonlijke gegevensvelden te vervangen door een integratie met WhatsApp of Messenger. Zo heb je niet alleen alle voordelen daarvan, je krijgt ook nog eens volledig gesegmenteerde bezoekers binnen voor je start met chatten.

Mijn uitdaging voor jou vandaag? Gebruik minstens één van bovenstaande voorbeelden op jouw website. Laat je form gerust staan, maar vul het aan met een kalender-app, een WhatsApp-knop of … haal die downloadable van achter de data wall. Wil je concreet weten wat de impact van deze verandering is? Zet een eenvoudige A/B test op je website en stuur je verkeer 50% naar de oude pagina en 50% naar de nieuwe pagina. Eens er enkele honderden bezoekers over deze pagina zijn gegaan, zie je meteen wat de impact is.

Succes! En als je nog vragen hebt, mag je me altijd WhatsApp’en 😉

Ontvang de laatste marketingupdates