5 strategische redenen om te starten met e-commerce

Online winkelen en business doen is inmiddels de gewoonte. Jouw doelpubliek is online en binnen de context 'daar zijn waar jouw klant is', lijkt het logisch om de e-commerce weg in te slaan. Toch gaat de beslissing voor in e-commerce te investeren niet over één nacht ijs. Benieuwd welke strategische redenen erbij komen kijken? Wij lijsten ze graag voor je op.

Is e-commerce voor jouw organisatie wel een succesvol idee? 

Een webshop starten is één ding, succesvol zijn twee. Los van het feit dat de coronacrisis en de nasleep ervan jou misschien heeft aangezet om na te denken over e-commerce en het opstarten van een webshop, is het belangrijk stil te staan bij de vraag WAAROM je een e-commerce avontuur wilt opstarten.

Of je nu een éénmanszaak, KMO of groter bent. Het is belangrijk om de strategische redenen te benoemen en duidelijk voor ogen te hebben. Ze kunnen een grote hulp zijn bij:

  1. het selecteren van het juiste e-commerce platform of oplossing (bv. marketplace)
  2. de specifieke doelstellingen die je vooropstelt (bv. omzet, volume en visibiliteit)
  3. je focus te behouden bij het uitrollen ervan

Pas als je weet wat je wil bereiken, gaat je idee succesvol zijn. 

De meest voorkomende strategische redenen of uitdagingen

Om je te inspireren, krijg je van mij een overzicht van de meest voorkomende strategische redenen of uitdagingen (hoe je het zelf bekijkt): 

1. Schaalbaarheid van je verkoop

Een fysieke winkel heeft maar een bepaalde geografische reikwijdte, een beperkte capaciteit en in de meeste gevallen een beperking op vlak van openingsuren. Hetzelfde geldt voor een salesteam. Zij kunnen slechts een beperkt aantal klanten op een week of maand bezoeken.

Een e-commerce oplossing kan jouw activiteiten exponentieel schalen omdat je niet afhankelijk bent van een locatie of een persoon. De wereld ligt bij wijze van spreken aan je voeten en je kan tegelijk 24/7 open zijn. Dit brengt ons ook vlot bij de volgende reden.

2. Toenemende klantenverwachtingen

Klanten verwachten vandaag andere dingen en ervaringen dan 10 jaar geleden. Deze verwachtingen verschillen scherp van doelgroep tot doelgroep. Zo kan het zijn dat ze wensen op eender welk tijdstip of plaats ter wereld een bestelling te kunnen plaatsen. Die veranderende klantenverwachtingen worden sterk beïnvloed door grote spelers zoals Amazon, Bol.com of door concurrenten in jouw industrie.

Zo kan het zijn dat je jezelf verplicht ziet online producten of diensten te moeten verkopen, omdat het je anders klanten kan kosten. E-commerce SEO kan je helpen de strijd aan te gaan met je concurrenten.

3. Betere klantenbinding

Je kan het ook omdraaien en juist zelf e-commerce gaan gebruiken als een manier om jouw klanten beter aan je te binden.

Google analytics ecommerce

Dankzij de technologische mogelijkheden van web analytics kan je gebruik maken van de grote hoeveelheid data over je klanten. Zo weet je vlot via welke weg ze op jouw webshop gekomen zijn, wat ze bekeken en gekocht hebben. Die data kan je inzetten om hun webervaring te verbeteren en jouw webshop te optimaliseren. 

Daarnaast geef het jouw klanten het gemak om 24/7 bij jou aankopen te doen. Het is een extra kanaal langs waar je in contact kan staan met de klant. Want hoe je het ook draait of keert, als je precies weet wat je wil, is online aankopen doen de perfecte manier om tijd uit te sparen.

Tegelijk kan je jouw e-commerce mogelijkheden gebruiken om de ervaring van jouw klanten in de winkel naar een hoger niveau te tillen. Denk aan medewerkers met een tablet of smartphone die kopers de producten online tonen als ze hen begeleiden doorheen de winkel of zelfs rechtstreeks orders plaatsen als producten niet op voorraad zijn.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij Schoenen Torfs, die via een omni-channel aanpak, online en offline met elkaar wil mengen.

4. Bredere (of meer niche) klantensegmenten

Daarnaast biedt e-commerce de mogelijkheid een ander en meer divers doelpubliek aan te spreken dat je zelf op geen enkele andere manier gemakkelijk kan aantrekken. Zo kan het zijn dat je jouw webshop compleet anders inricht of aanpakt dan jouw fysieke winkel of hoe jouw salesteam gewoonlijk zaken doet.

Het kan ook zijn dat je een niche doelpubliek wenst aan te spreken die zeer verspreid zitten over een grote geografische oppervlakte. Dan is e-commerce vaak een makkelijker manier om met hen in contact te komen.

Zoals bijvoorbeeld belangrijk is voor de webshop Byoo Store dat zich focust op het aan de man brengen van onafhankelijk en verantwoorde modemerken.

5. Voorloper zijn op de concurrentie

Het kan even goed zijn dat je hoofddoel eruit bestaat om jouw sector te veranderen en dat jij daarbij het voortouw neemt. Tegelijk de spits afbijt, maar ook visibiliteit genereert. De speler worden waar iedereen naar opkijkt en wil zijn. E-commerce kan juist dan een manier zijn om in jouw opzet te slagen. Dit kan zowel plaatselijk - enkel in jouw regio - als op globaal niveau zijn. Het is niet omdat iemand het al in Zuid-Afrika doet, dat jij hetzelfde niet kan doen in België. 

Heb jij ambitie?

Je leest het al, er zijn verschillende strategische redenen die ervoor kunnen zorgen dat je aan e-commerce begint. Vaak zal het een combinatie zijn van één of meer van de bovenstaande redenen / uitdagingen. Zorg er echter goed voor dat je weet welke je nastreeft. Ook al is er overlap tussen elke reden, ze brengen een heel andere nuance en uitwerking met zich mee.

Vergeet ook niet dat er telkens wel een gezonde dosis ambitie nodig is om jouw e-commerce succesvol te maken. Soms ontbreekt die. Ook al ziet men de signalen dat het anders moet of dat er actie nodig is.  Dit komt soms voort uit een angst voor het onbekende, het ontbreken van de nodige kennis, de ervaring om met deze ’nieuwe’ manier van werken om te gaan of zelfs het vastgeroest te zijn in een bepaalde manier van werken.  

Wil je weten wat een webshop kan opbrengen? Bekijk hier de drivers van winst of verlies van een webshop of download ons e-commerce ebook voor alle aandachtspunten voor het bouwen van je eigen business case.

Download het ebook rond E-commerce →

 

homepage-banner

Klaar voor meer winst met een eigen webshop?

Samen met jou bekijken we de haalbaarheid en jouw mogelijkheden voor het opzetten van je eigen webshop. 

Laat ons samen sparren →

 

Jan Heyens
Jan Heyens

Starten met e-commerce: hoe maak je het winstgevend?

E-commerce geldt voor vele KMO's als een must. Maar wat met de winstgevendheid? In deze blog onderzoeken we waarom e-commerce zo belangrijk is, wat dat kan betekenen voor jouw organisatie en en wat de cruciale drivers zijn van winst of verlies. 

Lees meer
Brandon Van Moorleghem
Brandon Van Moorleghem

De kracht van een goed draaiende Sales machine!

Wist je dat lead generation voor 63% van de bedrijven dé marketinguitdaging is voor 2020? Maar hoe zorg je ervoor dat je die uitdaging ook haalt? Hoe ...

Lees meer
Tom De Baere
Tom De Baere

Boost je sales met digitale transformatie: Sales 2.0 (mét gratis eBook)

De coronacrisis had (en heeft) een enorme impact op de samenleving. Ze zorgde ervoor dat we ons gedrag op veel manieren – wellicht blijvend – hebben ...

Lees meer
Freddy Verschoore
Freddy Verschoore

De toekomst van Sales: stop met verkopen en bied toegevoegde waarde!

Begin 2017 ging ik als Client Service Manager aan de slag bij Invisible Puppy.

Lees meer