5 veel voorkomende fouten bij beginnende bloggers

Content Marketing

Bloggen is al langer een vaste waarde in digitale marketing. Het is niet langer een medium voor reisfotografen, amateur chefs of hippe baristas met roste baarden.Wat is bloggen nu eigenlijk Ook in de bedrijfswereld speelt het een steeds belangrijkere rol en krijgt het meer en meer een prominente plaats in de marketingstrategie.

Bloggen, of het delen van jouw expertise met je (potentiële) klanten, versterkt het imago en de geloofwaardigheid van jouw bedrijf en het draagt bij tot een betere vindbaarheid in zoekmachines.Betekent dit dat je over elk onderwerp of expertise een blog moet schrijven? Of dat bloggen makkelijk is? Neen, absoluut niet. Vooraleer aan een blogartikel te beginnen is het belangrijk om na te denken over wat jouw doelpubliek interesseert, met welke problemen ze zitten, wat hen frustreert en welke content een oplossing of toegevoegde waarde biedt.

Niet iedereen is een professioneel blogger, geboren schrijver of heeft journalistiek bloed. Toch kan iedereen een goede blogpost creëren. Om jou op weg te krijgen lijsten we 5 veel voorkomende fouten bij beginnende bloggers die je best vermijdt. 

1. Mijn idee, schoon idee.

Probleem:
Een van de moeilijkste stappen in het schrijven van een blog is het bepalen van een thema en een onderwerp die bij jouw doelgroep passen. Het vinden van blogideeën komt meestal op een onverwacht moment. Tijdens een wandelmeeting, aan de kassa van je lokale supermarkt, bij het uitlaten van je hond of bij je schoonmoeder op zondag. Deze kunnen leuk en best wel interessant zijn, maar heb je de nodige kennis om erover te bloggen en horen ze wel bij jouw marketing strategie? En, mocht je dat al hebben, pas het binnen jouw content strategie?

Oplossing:

Start met het analyseren van jouw doelgroep. Wie zijn ze, waar liggen ze wakker van, wat boeit hen, wat zijn hun noden, … de blogideeën zullen (hopelijk) vanzelf komen.

2. Je schrijft te stijf. 

Gebruik geen saaie scrhijfstij

Probleem: 

Zoals reeds aangehaald in de introductie heeft niet iedereen journalistiek bloed. Op de schoolbanken heb je braafjes geleerd om teksten te schrijven op een formele manier. Liefst lange en met moeilijk taalgebruik. Perfect om je oma van haar stoel te blazen. Leuk voor een onderzoek van het lokaal watergebruik, maar erg saai en niet ideaal voor een blog. 

Je artikel moet boeien en de lezer liefst voorbij de introductie loodsen. Juist? Ja. En het droomscenario is dat de lezer het volledig artikel leest, begrijpt èn er iets van opsteekt.

 

Oplossing:
Dit kan je niet alleen bekomen met een vlotte schrijfstijl. Een duidelijke structuur en niet te veel moeilijke woorden zijn hulpmiddelen voor mensen die geen auteurs van nature zijn. Anders gezegd, schrijf zoals je het zou vertellen aan je vrienden. Beter nog, als je moeder het niet begrijpt kan je beter herbeginnen. Thanks Mom.

Daarnaast kan je jouw artikel wat opfleuren met beelden en een grappige noot en zorg ervoor dat de lezer niet in slaap valt.

3. Je onderwerpen zijn te breed

Probleem:
Beginnende bloggers maken vaak de fout om een veel te breed onderwerp te kiezen. Ze willen schrijven over “Hoe geld verdienen op het internet?” of “Hoe krijg je meer klanten?”. Veel te ruime onderwerpen die je te ver leiden en nooit in één blogartikel kan verwerken. Je schrijft tenslotte geen eindwerk.

idea.jpgOplossing:
Om te vermijden dat je te breed gaat met je blogartikel is het aangeraden om te starten met het bepalen van een topic en werktitel. Vervolgens schrijf je enkele woorden op die je meteen te binnen schieten. Schrap de onmogelijke zaken en hou de concrete en haalbare ideeën bij. Deze kan je gebruiken om de structuur van jouw artikel uit te werken.

Bij het schrijven van dit artikel was de werktitel: welke fouten maken beginnende bloggers. De woorden die mij meteen te binnen schoten waren: niet relevant, te breed, monotoon, complex, marketingtaal, te lang, content marketing, content marketing methodiek, …. etc.
Relevantie en complexiteit zijn gebleven. Content marketing methodiek is erg interessant, maar goed voor een andere blog. Het zou me te ver leiden. 

Opmerking: De werktitel is alleen een leidraad die dient als een hulpmiddel. Gebruik dit niet te veel als een begrenzing of je komt terug bij het eerste probleem waarbij jouw idee te kunstmatig is.

4. Mijn tekst is geschreven. Ik ben klaar om hem meteen te publiceren.

The writing cycle

Probleem:
Je denkt dat je klaar bent met het schrijven van jouw blogartikel nadat je de laatste zin hebt geschreven.

Oplossing:
Zoals eerder vermeld schrijft niemand perfect. Laat de eerste versie even rusten en lees de tekst dan nog eens grondig na. Is het artikel duidelijk genoeg? Zijn er geen schrijffouten? Is het relevant? Is het onderwerp goed afgebakend? Heb je teveel of te weinig geschreven?

Om er zeker van te zijn dat je blogartikel goed en duidelijk geschreven is laat je deze best eens nalezen door een van jouw collega’s (Red. van collega: Met veel plezier gedaan Florence!) . Misschien heeft hij wel nog een interessant idee dat jouw artikel kan verrijken.

5. Staar je niet blind op cijfers

Probleem:
Je blog staat 2 dagen online en je meet slechts 4 lezers in Google Analytics. Teleurgesteld? Velen hopen op direct succes. Als het artikel na enkele dagen niet meteen nieuwe lezers genereert denken ze dat ze slecht bezig zijn en in het slechtste geval geven ze op. Je blindstaren op direct succes is een fout die zowel beginnende als ervaren bloggers maken.

Wacht met analyserenOplossing:
Focus niet op het korte termijn verkeer naar je blogartikel. Geef het tijd. Op (lange) termijn zal je artikel meer gelezen worden nadat het opgenomen werd in de zoekresultaten van zoekmachines.

Het helpt ook om zogenaamde “evergreen” content te schrijven. Content die lange tijd relevant blijft, content zonder vervaldatum. Denk dus lange termijn.

Tot slot helpt het ook om jouw blogpost te verspreiden via email of sociale media.

 

Veel succes met het schrijven van jouw eerste of jouw volgende blogpost! 

Florence Brusselmans

PS: In co-writing met Mathieu Lanssens  

  
Reacties