Romana De Bruyne

Romana De Bruyne

Starten met bloggen? De do's en don't's uit mijn ervaring

IP Blog Featured Image Template-3

Bloggen is al jaren een vaste waarden in digitale marketing. Niet alleen voor hippe digital nomads met rosse baarden, maar steevast ook voor B2C en B2B bedrijven. Het stelt je in staat om je expertise met (potentiële) klanten te delen, je imago te versterken en de geloofwaardigheid van je bedrijf te vergroten. Om nog maar over de betere vindbaarheid in zoekmachines te zwijgen. Bloggen is dus zeker een do, maar bij welke don't's sta je best stil als beginnende blogger?

Bij Invisible Puppy ben ik de pitbull van de blogs. Ik zorg dat de blog planning goed wordt opgevolgd en dat elke expert kan schrijven vanuit zijn/haar specialisatie voor lezers zoals jij. Vaak loopt dit niet altijd van een leien dakje, want niet iedereen is een geboren schrijver. Ideeën zijn er zat, maar ze worden dikwijls niet vertaald op papier. 

Toch ben ik er van overtuigd dat jij een goede blogpost kan creëren. De kunst zit 'm in het bijschaven. Daarom lijst ik je hieronder enkele veel voorkomende fouten op die beginnende bloggers maken. Inclusief hoe je ze kan vermijden of oplossen, vanuit mijn eigen ervaring. 

1. Je schrijft blogs om hoog te scoren in Google 

Auwtsh. Die kwam hard aan. Al fronsend vraag je me "Romana, is dat niet de reden waarom iedereen blogt?". En al fronsend vragen mijn collega's "Zeg, waarom zeg je dan altijd dat we onze blogs moeten optimaliseren voor SEO?". 

Wel ja, tuurlijk schrijf je blogs om op de eerste pagina te verschijnen in Google. MAAR... toch wil ik daar een pakje nuance over strooien. 

GOOGLE MAG NIET PRIMEREN - DENK AAN THOUGHT LEADERSHIP

2. Je weet WAT je wilt vertellen, maar niet aan WIE

Je weet waarom een blog belangrijk is en je weet wat je wilt gaan communiceren. Oké, dat is een begin. Maar past dat onderwerp ook bij wat jouw doelgroep nodig heeft? Vooraleer je aan je blogartikel begint, is het goed om even na te denken over wat jouw doelpubliek interesseert, met welke problemen ze zitten, wat hen frustreert en welke content hen een oplossing of toegevoegde waarde biedt. Op die manier ga je ook makkelijker de doelstellingen van je content strategie verwezenlijken op lange termijn. 

Buyer persona's kunnen daarbij helpen. Dat zijn profielen waarmee je al deze zaken in kaart brengt.

 

KEN UW DOELGROEP -> BUYER PERSONA'S / CUSTOMER JOURNEY 

PAS UW TONE OF VOICE AAN

COMMERCIËLE INSTEEK MOET WEGGELATEN WORDEN

3. Je weet WAT en aan WIE je wilt vertellen, maar niet HOE

Een van de moeilijkste stappen in het schrijven van een blog is het bepalen van een thema en een onderwerp die bij jouw doelgroep passen. Het vinden van blogideeën komt meestal op een onverwacht moment. Tijdens een wandelmeeting, aan de kassa van je lokale supermarkt, bij het uitlaten van je hond of bij je schoonmoeder op zondag. Deze kunnen leuk en best wel interessant zijn, maar heb je de nodige kennis om erover te bloggen en horen ze wel bij jouw m

IDEEËN VERZAMELEN - 19 TYPES VAN INE

MINDMAP / T

4. Je onderwerpen zijn te breed 

5. Je blogtitel is *GAAP*

VRAAGSTELLING

TIPS/TRICKS

LENGTE

6. Je blogstructuur leest niet vlot

CONTENT PATTERNS THRIVE ARCHITECT

7. Je behandelt blogs als papers of verslagen

TEKST SCHRIJVEN IS ALS MUZIEK

8. Je publiceert en begint aan de volgende

QUALITY CONTROL

9. Je denkt niet na op lange termijn

 

 

 

 

 

Op de schoolbanken heb je braafjes geleerd om teksten te schrijven op een formele manier. Liefst lange en met moeilijk taalgebruik. Perfect om je oma van haar stoel te blazen. Leuk voor een onderzoek van het lokaal watergebruik of financiële analyse, maar niet ideaal voor een blog. 

Je artikel moet boeien en de lezer liefst voorbij de introductie loodsen. Juist? Ja. En het droomscenario is dat de lezer het volledig artikel leest, begrijpt èn er iets van opsteekt. 

Oplossing:
Dit kan je niet alleen bekomen met een vlotte schrijfstijl. Een duidelijke structuur en niet te veel moeilijke woorden zijn hulpmiddelen voor mensen die geen auteurs van nature zijn. Anders gezegd, schrijf zoals je het zou vertellen aan je vrienden. Beter nog, als je moeder het niet begrijpt kan je beter herbeginnen. Thanks Mom.

Daarnaast kan je jouw artikel wat opfleuren met beelden en een grappige noot en zorg ervoor dat de lezer niet in slaap valt.

3. Je onderwerpen zijn te breed

Probleem:
Beginnende bloggers maken vaak de fout om een veel te breed onderwerp te kiezen. Ze willen schrijven over “Hoe geld verdienen op het internet?” of “Hoe krijg je meer klanten?”. Veel te ruime onderwerpen die je te ver leiden en nooit in één blogartikel kan verwerken. Je schrijft tenslotte geen eindwerk.

Oplossing:
Om te vermijden dat je te breed gaat met je blogartikel is het aangeraden om te starten met het bepalen van een topic en werktitel. Vervolgens schrijf je enkele woorden op die je meteen te binnen schieten. Schrap de onmogelijke zaken en hou de concrete en haalbare ideeën bij. Deze kan je gebruiken om de structuur van jouw artikel uit te werken.

Bij het schrijven van dit artikel was de werktitel: welke fouten maken beginnende bloggers. De woorden die mij meteen te binnen schoten waren: niet relevant, te breed, monotoon, complex, marketingtaal, te lang, content marketing, content marketing methodiek, …. etc.
Relevantie en complexiteit zijn gebleven. Content marketing methodiek is erg interessant, maar goed voor een andere blog. Het zou me te ver leiden. 

Opmerking: De werktitel is alleen een leidraad die dient als een hulpmiddel. Gebruik dit niet te veel als een begrenzing of je komt terug bij het eerste probleem waarbij jouw idee te kunstmatig is.

4. Mijn tekst is geschreven. Ik ben klaar om hem meteen te publiceren.

Probleem:
Je denkt dat je klaar bent met het schrijven van jouw blogartikel nadat je de laatste zin hebt geschreven.

Oplossing:
Zoals eerder vermeld schrijft niemand perfect. Laat de eerste versie even rusten en lees de tekst dan nog eens grondig na. Is het artikel duidelijk genoeg? Zijn er geen schrijffouten? Is het relevant? Is het onderwerp goed afgebakend? Heb je teveel of te weinig geschreven?

Om er zeker van te zijn dat je blogartikel goed en duidelijk geschreven is laat je deze best eens nalezen door een van jouw collega’s (Red. van collega: Met veel plezier gedaan Florence!) . Misschien heeft hij wel nog een interessant idee dat jouw artikel kan verrijken.

5. Staar je niet blind op cijfers

Probleem:
Je blog staat 2 dagen online en je meet slechts 4 lezers in Google Analytics. Teleurgesteld? Velen hopen op direct succes. Als het artikel na enkele dagen niet meteen nieuwe lezers genereert denken ze dat ze slecht bezig zijn en in het slechtste geval geven ze op. Je blindstaren op direct succes is een fout die zowel beginnende als ervaren bloggers maken.

Oplossing:
Focus niet op het korte termijn verkeer naar je blogartikel. Geef het tijd. Op (lange) termijn zal je artikel meer gelezen worden nadat het opgenomen werd in de zoekresultaten van zoekmachines.

Het helpt ook om zogenaamde “evergreen” content te schrijven. Content die lange tijd relevant blijft, content zonder vervaldatum. Denk dus lange termijn.

Tot slot helpt het ook om jouw blogpost te verspreiden via email of sociale media.

 

Veel succes met het schrijven van jouw eerste of jouw volgende blogpost!