7 nieuwe Facebook features die elke marketer hoort te kennen

7 nieuwe Facebook features die elke marketer hoort te kennen

Op 12 april stond Facebook CEO Mark Zuckerberg te blinken op het podium van de Facebook F8 developer conference in San Francisco. Hij kwam er met met een overzicht van alle nieuwigheden die we dit jaar van het sociale netwerk kunnen verwachten. De conferentie is in de eerste plaats gericht op ontwikkelaars. Maar welke nieuwe features hebben nu impact op ons, marketers?

1. Facebook Messenger

Bloemen, kledij of een concert ticket kopen via Facebook Messenger.

Facebook Messenger

Met de introductie van ‘chatbots’ maakte Facebook tijdens de F8 conferentie duidelijk dat ze hun e-commerce activiteiten een flinke boost willen geven.

Chatbots zullen door bedrijven kunnen ingezet worden als klantenservice. De bots kunnen zowel door mensen als door kunstmatige intelligentie worden aangestuurd. Ontwikkelaars krijgen vanaf nu toegang tot het platform om hun eigen interactieve bot uit te bouwen. Je gaat met andere woorden automatische antwoorden en pre-fab conversaties kunnen uitwerken.

Een klein voorbeeld:

Een pizza leverancier kan een bepaalde pre-fab conversatie uitwerken om je zo snel mogelijk een pizza te laten bezorgen. Als je bijvoorbeeld intikt “Ik heb honger”, zal de bot je antwoorden “Pizza Hawai, zoals gewoonlijk”? Antwoord je met “OK” of zelfs gewoon een “Like” zal de bot jouw pizza naar het adres opsturen die je hebt opgeslagen in jouw profiel. Afhankelijk van hoe slim de bot werd ontwikkeld zal je ook een leveringsstatus krijgen en een ontvangstbewijs.

Verder zal je met de chatbot ook content kunnen aanbieden in abonnementsvorm. Denk maar aan weer -en verkeersupdates, nieuws, etc. Op maat gemaakte communicatie dus. 

2. Live video streaming

Live video streamingDankzij het openstellen van de Facebook Live API kunnen bedrijven vanaf nu vanaf elk apparaat rechtstreeks video's streamen naar Facebook.

Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om beelden die gemaakt worden met een drone live te tonen (streamen) op Facebook.

Volgens Zuckerberg wordt er dagelijks 100 miljoen uren video bekeken op Facebook.

Je mag er dus zeker van zijn dat Live video de nummer 1 prioriteit wordt in het algoritme van Facebook.

3. Profile Expression Kit: je profielfoto animeren

In 2015 lanceerde Facebook 'profile videos'. Het laat Facebook gebruikers toe om een video op te laden (max. 7 seconden)  met behulp van een van de zes ondersteunende apps: Boomerang by Instagram, Lollicam, BeautyPlus, Cinemagraph Pro by Flixel, Lollicam, MSQRD, en Vine.

Een opportuniteit voor merken en bedrijven om hun profielfoto tot leven te brengen en in een interactieve manier in contact te komen met hun doelgroep.

Aanmelden voor de Profile Expression Kit kan hier

4. Quote sharing: gedaan met “copy-pasten”

Quote Sharing

Facebook introduceerde op de F8 conferentie ook “Quote Sharing”, een nieuwe functie die ontwikkelaars kunnen integreren in hun websites en apps om tekst en citaten eenvoudig te delen op Facebook.

In plaats van tekst te moeten knippen en plakken, zal je tekst kunnen markeren en via de  “Share Quote” knop de gemarkeerde tekst op Facebook delen samen met eventuele bemerkingen en commentaren. De Quote Sharing functie is voorlopig enkel geïntegreerd in Amazon Kindle, maar zal ongetwijfeld snel op andere websites verschijnen.

Dit is een relatief kleine vernieuwing, maar het is toch een nieuwe manier voor website bezoekers om snel content te delen op Facebook en een opportuniteit voor uitgevers en marketers om extra verkeer te sturen naar hun website.

5. Save knop

Save knop

Met de Facebook Save knop kan je voortaan links, video’s, plaatsen en meer opslaan en bewaren voor later.

Op zich is dit niks revolutionairs. Er bestaan reeds meerdere apps die je toelaten om content te bewaren.

Denk maar aan GetPocket. Het wordt voor marketers echter wel interessant om het aantal ’Saves’ te analyseren en zo een idee te krijgen of de content al dan niet aanslaat. 

6. Instant Articles

Ja akkoord, als moderne nieuwsblog-vretende marketer weet je dat Instant Articles eigenlijk al sinds mei 2015 bestaat. Maar dit publishing platform werd tot voor kort in bèta getest met enkele grote nieuwssites zoals The New York Times en Buzzfeed. Tijdens de F8, werd Instant Articles echter officieel voorgesteld en voor iedereen beschikbaar gesteld.

Instant ArticlesInstant Articles laat uitgevers toe interactieve artikelen direct op Facebook te publiceren. Je kan als uitgever artikels meteen vanuit je CMS publiceren. Je hoeft dus geen artikels aan te maken op Facebook. Je kan ook je blog synchroniseren met behulp van de Facebook Instant Articles publishing tools, via een RSS feed of door de API te gebruiken. Opties zat dus.

Met Instant Articles hoeven gebruikers dus niet meer vanop Facebook te klikken naar een externe website om daar het nieuwsartikel te lezen. Een grote stap vooruit aangezien de gemiddelde laadtijd van een nieuwspagina op Facebook 8 seconden bedraagt. Nieuwspagina’s laden wordt dus een pak sneller, en vooral op mobiele apparaten waar het volgens Facebook tot 10x sneller zal gaan. En met het groeiend aandeel van mobiel surfen klinkt dit voor uitgevers en marketers als muziek in de oren.

Het platform biedt ook een aantal interactieve functionaliteiten om verhalen meer tot leven te brengen zoals 'auto-play video' en ’tap-to-zoom image galeries’. Daarnaast kan je een email sign up toevoegen en krijg je data van hun in-house analytics tools om verkeer via Instant Articles te analyseren.

Facebook maakte ook de eerste resultaten uit de bèta tests bekend:

  • Instant Articles genereerden maar liefst 20% meer kliks dan artikels uit de News feed,

  • Ze werden 30% meer gedeeld dan de gemiddelde mobiele web artikelen,

  • Als iemand op een Instant Article klikt, is de kans dat hij/zij het artikel verlaat alvorens het te lezen 70% lager.

7. Account Kit: straks geen gebruikersnaam of paswoord meer?

Om een goede app te bouwen moet je 3 dingen heel goed doen:

  • Mensen moeten zich snel en makkelijk kunnen registreren (sign up)

  • Je moet gebruikers betrokken houden (engagement)

  • Je moet begrijpen waarom gebruikers terugkomen en je app blijven gebruiken (analytics)

Het moeilijkste deel? Het eerste. Mensen overtuigen om zich te registreren voor je app. Maar registreren loopt vaak stroef. Je gebruiksnaam bestaat al, je mag geen speciale tekens gebruiken, je komt je goede vriend “captcha” tegen,… En hoeveel keer klik je op ‘paswoord herstellen’ ? Miserie.

Account Kit

In 2008 introduceerde Facebook ‘Log in with Facebook’. Het laat mensen toe zich snel een eenvoudig aan te melden voor je app. Maar niet iedereen heeft een Facebook account of wil informatie uit zijn account delen. En soms wil je je ook gewoon kunnen registreren of aanmelden met een e-mail adres. 

Daarom introduceert Facebook nu ‘Account Kit’, een techniek waarbij gebruikers zich kunnen registreren of inloggen voor je app of dienst door alleen hun telefoonnummer of email-adres in te voeren. Vervolgens wordt er een bevestiging gestuurd via sms of e-mail en je kan de app gebruiken. Iedereen kan Account Kit gebruiken, ook mensen zonder Facebook account. 

Een van de partners waarmee Facebook heeft samengewerkt tijdens de bèta versie is Saavn, een dienst waarmee je muziek kunt streamen in India. In de eerste 2 maanden na het toevoegen van de Account Kit functionaliteit steeg het aantal registraties met +33% per dag. 

Misschien even doorsturen naar je (app) ontwikkelaar?


Mathieu Lanssens 

P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.