9 misverstanden over Social Media in de bedrijfswereld

Geschreven door Invisible Puppy
5 min leestijd
2/07/19 10:29

bureau-gsm-koffietas

Digitaal. Vandaag de vandaag wil iedereen digitaal gaan. Vaak hebben bedrijven het dan over alles wat te maken heeft met mobile, IoT en web, maar amper over social. Het zou te veel tijd in beslag nemen, te veel geld kosten of het gewoon weg geen verschil voor het bedrijf in kwestie. Zever verpakt in 9 misverstanden lijkt ons. Wij leggen je hapklaar uit waarom.

1. "Social media is een bijkomstigheid"

Ja, social media wordt door veel zaakvoerders, CEO’s of door het bedrijf zelf als ‘niet belangrijk’ beschouwd. Het wordt aanzien als een bijkomstigheid, terwijl Social Media vaak een cruciale rol speelt binnen hun digitale strategie: het zorgt voor extra raakpunten en binding

De klant wil je immers kunnen terugvinden op de plaatsen waar hij aanwezig is. Met een snelle zoektocht wil hij jou kunnen vinden. Om een gesprek aan te gaan of een vraag te stellen. Of om samen te werken en acties te communiceren naar jullie beide netwerken. 

2. "We doen maar wat op social media"

Vele bedrijven die toch social media gebruiken, doen er maar wat mee. Tuurlijk mag je experimenteren met social media om na te gaan wat werkt en niet werkt voor het bedrijf. Maar pak het dan wel gestructureerd aan. 

Bepaal een social media strategie op maat van je bedrijfsdoelstellingen en stel een contentplanning op. Wat is je doelstelling? Welke doelgroep wil je waar en wanneer gaan bereiken?

Breng in kaart welke content je gaat gebruiken, welke kanalen je nodig acht en wat je precies gaat meten. Zo weet je meteen wat je strategie zal worden. 

3. "Onze doelstelling op social media is meer sales"

Het is goed om enkele doelstellingen voor ogen te hebben, specifiek op maat van de groei van je onderneming en de verschillende producten of diensten die het omvat.

Het merendeel van de bedrijven begint vaak met “wij willen via social media meer omzet”. Ok, dat is inderdaad wat je finaal kan bewerkstelligen. Simpel is het echter niet. Hoe ga je meten dat bepaalde sales gestuwd of tot stand kwam door social media?

Beoordeel niet op wat je oogst, maar op de zaadjes die je plant. Dat geldt ook voor resultaat op social media."  

Social media heeft een vrijblijvend karakter: slechts uitzonderlijk ga je onmiddellijk verkopen. Wil je resultaat uit social media halen, moet je denken op lange termijn en over meerdere kanalen heen. Meer zelfs: combineer het met je e-mail marketing en Google Ads!

Raakpunt per raakpunt moet je toegevoegde waarde creëren. Denk oplossingsgericht in plaats van productgericht. Op die manier sterk je je relaties met (potentiële) klanten aan, boezem je vertrouwen in en genereer je makkelijker sales.

4. "Ons bedrijf moet op alle social media-platformen aanwezig zijn"

Je hoort het zo in vele bedrijven “wij moeten op Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter, TikTok, …” Eeuuhhh echt niet!

Wanneer je doelstelling en doelgroep helder bepaald zijn, zal ook duidelijk worden welke kanalen je zal (moeten) inzetten om deze doelstelling te kunnen behalen. Sommige kanalen kunnen gebruikt worden om te luisteren naar de markt, anderen dan weer om bepaalde content te delen met het eigen netwerk of ver daarbuiten.

5. "Social media is voor onze marketingmanager"

Bijna elke marketingmanager kreeg dit te horen in de laatste vijf jaar. Daar zijn zowel positieve als negatieve punten aan verbonden.  

Het is goed dat er een verantwoordelijke is om de social media van je bedrijf te trekken. Maar in de meeste gevallen staat die persoon er helemaal alleen voor om alle social media te beheren, en alle kanalen van content te voorzien.

Social media is geen bijkomstigheid: je moet er tijd voor maken én krijgen. Zeker in het begin. 

Wanneer je een social media strategie op poten zet, luister dan naar de mensen binnenin je bedrijf. Wie kan waardevolle content bezorgen? Wie heeft skills om te delen? Wie kan zorgen voor goede foto’s?  De kracht van social media ligt in het feit dat er zoveel vertegenwoordigers van het bedrijf (kunnen) zijn. 

Stel een team samen die content met elkaar kunnen uitwisselen, bijvoorbeeld via WhatsApp. Niet alles moet op je kanalen verschijnen, maar je creëert er wel de juiste gewoonte mee. Bovendien kan je goede content ook ontvangen door vragen die bedrijven krijgen van hun klanten/bezoekers/fans.

6. "Hoe meer berichten we posten, hoe beter"

“Zever, gezever”, hoor je Frankie Loosveld al zeggen. Klopt! Ja, het is belangrijk om wekelijks voldoende updates te plaatsen (zeker gezien gemiddeld slechts 5% van je volgers je updates zien in de algoritmes), maar relevantie is belangrijker. 10 items posten op 1 dag op 1 kanaal kan averechts werken. 

Focus je eerder op bijvoorbeeld twee à drie steengoeie posts per week en kanaal. In de strategie kan er perfect uitgewerkt worden welke soort content wanneer en waar gepost kan/moet worden.

7. "Niemand heeft interesse in ons bedrijf"

Niemand zou interesse in je bedrijf hebben, en toch is het winstgevend? Toch best opmerkelijk, want wie zijn je klanten dan in dat geval?

Velen argumenteren dat social media voornamelijk gericht is op B2C. Ja, misschien zijn Facebook en Instagram meer op B2C geënt dan LinkedIn. Toch zijn de beslissingsnemers in bedrijven ook maar mensen. En als je weet dat ongeveer 80% van alle online mensen een Facebookprofiel heeft, weet je ook B2B-bedrijven daar meerwaarde uit kunnen halen.

8. "Social media levert ons niets op en kost ons te veel tijd & geld"

Tijd en geld zijn relatief. Een goede strategie zorgt voor heel wat duidelijkheid waardoor er ook minder tijd verloren gaat. Creatief zijn en creatief denken, dàt kost tijd, maar kan perfect winstgevende tijd worden. Kortom, ook uit social media kan je ROI halen.

Het argument dat social media te veel geld kost, is een bewuste keuze van het bedrijf zelf. Adverteren op social media is nog steeds stukken goedkoper, én je hebt er vaak betere targetingmogelijkheden, dan traditionele media. 

Toegegeven: het kost veel tijd en energie om een goede social media strategie op te bouwen en te onderhouden. Maar wanneer je nooit bereid bent voor hierin te investeren, zal het zich ook nooit terugbetalen.

9. "Social media gaat toch weer weg"

Nee, ze worden gewoon vervangen door nieuwe. Mensen werden alsmaar passiever op Facebook en zochten andere platformen op, zoals WhatsApp en Instagram. Resultaat? Facebook kocht beiden. Social media is een op zichzelf staande ontwikkeling die zich steeds verder blijft voortbewegen. Hetzij op publieke platformen, hetzij op dark social zoals Messenger of WhatsApp.

Zodus, er zijn voldoende redenen om niet te investeren in social media. Dan rest er dus nog maar één vraag, mijn beste lezer: wat ga je ermee doen? 😉 

Je kan bijvoorbeeld starten met je social media kanalen te laten analyseren door iemand van ons. Wij bekijken naar de goede punten en enkele opportuniteiten, en jij kan meteen aan de slag om de ROI van je kanalen te maximaliseren.

Ontvang de laatste marketingupdates