Wat is de meerwaarde van communities voor een bedrijf en hoe bouw je ze verder uit?
Wat is de rol van communities voor bedrijven?
Wanneer we onze klanten vragen wie nu eigenlijk hun doelgroep is, krijgen we vaak het antwoord: “eigenlijk iedereen.” Tja, zowel pubers als gezinnen met jonge kinderen kunnen fervent pretparkbezoekers zijn, maar maak je hen warm voor een pretparkbezoek met dezelfde boodschap en visual? Wellicht niet.
Oordeel zelf: onderstaande advertenties werden gelanceerd om Halloween in Bellewaerde Park te promoten. De twee doelgroepen waren gezinnen met kinderen versus fans van horrorfilms. Ik hoef wellicht niet te specificeren welke ads naar welke doelgroep werden uitgestuurd?
Je doelgroep kan inderdaad heel ruim zijn, maar dan nog is het noodzakelijk om die op te delen in verschillende segmenten van mensen met dezelfde interesses, behoeftes, doelstellingen, enz. Je raadt het al: communities.
Die communities vervullen een dubbele rol: enerzijds leer je als bedrijf je doelgroep beter kennen en weet je wat er speelt. Anderzijds zorgen die inzichten er voor dat je relevante content verspreidt die aangepast is aan de behoeftes van een specifieke groep. Hoe relevanter je bent, hoe meer mensen je content zullen appreciëren en hoe meer engagement er uit zal volgen.
Hoe bouw je communities uit als bedrijf?
Nu we het belang van communities voor bedrijven kennen, kunnen we ze uitbouwen en activeren. Hoe? Veel grote bedrijven gebruiken hiervoor geautomatiseerde en betaalde tools zoals Hootsuite, Buffer en Facelift. Met dergelijke tools kan je bv. automatisch labels toekennen aan mensen uit je community. Voor één van onze klanten Mustela, producent van verzorgingsproducten voor mama en baby, word je opgenomen in een community op basis van de kernwoorden die je gebruikt, comments en pagina's die je bezoekt op de website. Bijvoorbeeld: "Organic parents". Zo kan je als bedrijf al filteren welke content voor deze doelgroep vooral interesse opwekt.
Natuurlijk kan het ook zonder tool. We raden aan om binnen het bedrijf een community manager aan te duiden die de stem, oren en ogen van de organisatie is. Community managers interageren - liefst dagelijks - met de doelgroep. Ze luisteren naar angsten en frustraties, maar ook naar de positieve feedback. Ze zijn het eerste aanspreekpunt van bedrijven en weten als geen ander wat er speelt. Lees ook deze blogpost voor meer tips om als KMO te starten met community management.
Zijn er bepaalde vragen die vaak naar boven komen over je producten of diensten? Neem ze op in je contentplan en biedt er een duidelijk en geruststellend antwoord op. Weet je niet goed waar te beginnen? Volg dan eerst op sociale media bestaande communities die relevant zijn voor je bedrijf en ga op onderzoek. Om opnieuw het voorbeeld van Mustela te nemen: er bestaan heel veel groepen voor ouders waarin dagelijks tientallen berichten verschijnen. Waarover spreken ze? Wat zijn hun noden? Speel hierop in. Het is heel waarschijnlijk dat dit type content goed zal werken op je sociale mediakanalen.
Om nog beter de prestaties van je posts te analyseren en bij te houden hoe je community groeit, is het bijzonder handig om de gratis visualisatie tool Google Data Studio te implementeren. Zo heb je 24/24 toegang tot alle cijfers en zie je in een oogopslag welke post het best heeft gewerkt in een bepaalde periode. Ook een must als je de cijfers vaak aan iemand anders moet rapporteren!
Wat kunnen influencers betekenen?
Sommige bedrijven geloven er helemaal niet in. Voor bepaalde sectoren is het inderdaad niet evident om een leuke, authentieke samenwerking aan te knopen, terwijl andere er net veel baat bij hebben.
Wil je je bereik (op korte termijn) vergroten? Dan bieden influencers een grote meerwaarde. Ook als je het vertrouwen in je merk wil versterken, kunnen influencers hier zeker hun steentje aan bijdragen. Vaak zijn ze een meer toegankelijk aanspreekpunt dan bedrijven. Maar opgelet: selecteer je influencers zorgvuldig! Werk niet zomaar samen met de eerste de beste, maar probeer een profiel te vinden dat aansluit bij de missie en visie van je bedrijf. Het zal de samenwerking zoveel authentieker maken.
Spreek op voorhand duidelijk af wat je verwacht en wat de influencer in ruil krijgt. Ik merk dat steeds minder (micro-)influencers nog openstaan voor onbetaalde samenwerkingen. Ze zijn tegenwoordig namelijk belastingplichtig.
Hilarische voorbeelden van hoe een influencer je merk in de spotlight kan zetten, vinden we natuurlijk terug bij acteur en Instagram-fenomeen Nicolas Caeyers.
Maar ook wedstrijden zijn typische voorbeelden die heel efficiënt zijn.
Nog een laatste tip: beloon niet altijd mensen omdat ze veel volgers hebben. Denk ook aan je trouwe fans, je brand advocates! Zijn er mensen die vaak reageren op je posts, je taggen in foto’s en stories - geef die dan eens een leuk extraatje. Op die manier bouw je een love brand uit met geëngageerde communities.
Hulp nodig bij het uitbouwen van een community voor je bedrijf? Onze experten helpen je graag!