Content Curatie: Hoe begin je eraan?

Geschreven door Invisible Puppy
5 min leestijd
26/09/17 11:52
Blog content curatie

Een uit de kluiten gewassen content marketingstrategie, doorspekt met sterke en boeiende content. Voor de één een ‘easy walk in the park’, voor de ander een loodzware opdracht. De vraag is waar het bij die laatste doorgaans misloopt. Welja, hier kunnen we een handvol redenen opnoemen. Toch steekt er eentje met kop en schouders bovenuit: de opvatting dat content steevast uit eigen winkel moet komen. En daar wringt het schoentje al te vaak. Kwalitatieve, relevante content creëren aan een stevig tempo kost héél wat tijd en energie, en is voor sommigen gewoonweg onhaalbaar. Een prima oplossing is daarom het cureren van content.

In dit verhaal wil ik dieper ingaan op het hoe en waarom van content curatie, en de misperceptie van tafel vegen dat wanneer je content gaat delen, het altijd om eigen werk moet gaan.

Wat is content curatie?

Content curatie is het proces waarbij je sterke - én voor jouw doelgroep interessante - content verzamelt uit externe bronnen en gaat delen via de eigen communicatiekanalen. Content stukken die er qua kwaliteit en relevantie torenhoog bovenuit steken zeg maar. Het gaat hierbij uitdrukkelijk niet om het creëren van content, wel het zorgvuldig selecteren en delen.

Belangrijk is wel om te vermijden dat je gewoonweg content overneemt zonder meer. Probeer steeds context, duiding of een opinie toe te voegen. Zo zorg je voor extra toegevoegde waarde voor jouw doelgroep.

De vraag is nu hoe je dit gehele content curatie gegeven aanpakt? Lees gerust even verder.

Hoe pak je content curatie aan?

Content curatie is een spel van ontdekken, een zoektocht naar verborgen parels. Toch is het belangrijk om voor jezelf een proces te volgen, waarbij je systematisch dezelfde stappen gaat doorlopen. 

Alles begint bij een goed onderwerp. Stel jezelf de vraag over welke thema's je informatie wilt gaan delen, en belangrijker of deze thema's relevantie naar jouw doelpubliek impliceren. Daarenboven is het uitermate belangrijk zelf kennis en ervaring te hebben met betrekking tot het gekozen subject. Eenmaal je het onderwerp hebt afgebakend, kan de speurtocht beginnen.

Hoe content cureren

Waar ga je nu al deze informatie vinden? Wel, de mogelijkheden zijn eindeloos. Probeer voor jouw sector/industrie relevante websites te volgen, schrijf je in op specifieke nieuwsbrieven, schuim de sociale media af of snuister gewoonweg in vakbladen. Hierbij is het wel cruciaal selectief te blijven. Dit impliceert dat je elke bron gaat controleren op kwaliteit, relevantie en autoriteit.

Nu je de informatie hebt gevonden is het belangrijk extra waarde toe te voegen. Voorzie de gecureerde informatie van context en eigen inzichten. Content curatie moet altijd een persoonlijke touch dragen.

In de laatste fase wordt de gecureerde content gepubliceerd en gepromoot via de eigen kanalen. Ook hier heb je vanzelfsprekend talloze opties. Gebruik je eigen sociale mediakanalen, organiseer zelf kennisplatformen, of incorporeer de gevonden informatie in de nieuwsbrieven die je uitstuurt.

Tot slot nog enkele belangrijke takeaways:

  • Probeer te beperken tot een shortlist van een 25-tal bronnen waaruit je informatie gaat putten.
  • Volg invloedrijke personen, bedrijven en organisaties. Deze vormen een uitstekende basis om aan content curatie te doen.
  • Publiceer je te veel promo gerelateerde content, waarbij je eigen merk of product centraal staat, dan zal je je doelgroep al gauw gaan vervelen. Probeer dit te vermijden door een uitgekiende balans te vinden tussen promo content en informerende, inspirerende content.
  • Nog meer tijd besparen en snel de juiste content vinden, kan door adequaat gebruik te maken van tools zoals Curata, Feedly en Storify.

Waarom zou je content moeten cureren?

Waarom zouden we content van anderen moeten gaan delen?”, is een vraag die héél dikwijls terugkomt. Tenslotte stuur je geen trafiek naar je eigen website, maar naar die van externe partijen. Klopt zeker, maar als je je content curatie strategie goed uitbouwt, dan kan je er een pak voordelen uit halen.

Met stip op één: een goed gevulde content kalender. Content curatie neemt een pak minder tijd in beslag dan content creatie. Heb je de tijd niet om zelf voortdurend nieuwe content te creëren, dan is het aangewezen terug te vallen op content curatie. Uiteraard is het belangrijk om verder te kijken dan de aspecten tijd en efficiëntie. Het cureren van content draagt nog in vele andere opzichten bij tot je digitale marketingstrategie.

Waarom content cureren

Neem nu je aanwezigheid op sociale media. Het opzetten van pakweg een Facebook of LinkedIn bedrijfspagina is één ding. Dergelijke pagina’s op frequente basis voorzien van relevante content is een ander paar mouwen. En toch is het uitermate belangrijk. Volgers willen immers getriggerd, geïnspireerd worden. Daar kan het cureren van content een belangrijke rol in spelen. Het is een manier om naast de eigen content voldoende kwaliteit te kunnen aanbieden aan jouw volgers. Iets wat zich automatisch zal vertalen in een meer trouwe, loyale community.

Gerelateerd aan het sociale media-aspect en minstens even belangrijk is de credibiliteit die je met content curatie kan opbouwen. Door het consistent verspreiden van relevante content, zal je jezelf profileren als een autoriteit en een betrouwbare bron van sectorgebonden informatie. Zorg je bovendien voor extra context bij de stukken die je gaat delen, dan zal je door je doelgroep als nog meer geloofwaardig worden gepercipieerd.

Tenslotte kan content curatie in belangrijke mate bijdragen tot je SEO doelstellingen. Echter, dit vergt enkele specifieke acties. Zo is het aangewezen om steevast duidelijk terug te linken naar het initiële artikel. Door ‘outbound linking’ naar kwalitatieve content, zullen zoekmachines je immers beschouwen als een geloofwaardige, betrouwbare bron van informatie.

Daarnaast is het belangrijk om je gecureerde posts steeds een nieuwe titel mee te geven. Op deze manier vermijd je dat je in de zoekresultaten moet concurreren met het originele artikel. Bovendien - en zoals reeds enkele keren aangehaald - is het aan te raden verder te kijken dan de titel, en de gecureerde content te voorzien van eigen inzichten. Zoekmachines zullen het beschouwen als een geherdefinieerd artikel, en bijgevolg oppikken als een afzonderlijke bron van informatie. Iets wat absoluut cruciaal is, wil je duplicate content voorkomen.

Mogelijke valkuilen bij content curatie  

Het spreekt voor zich dat wanneer je content curatie niet op een behoorlijke manier gaat aanpakken, dit eerder nadelen dan voordelen zal opleveren. Daarom, teneinde deze blogpost af sluiten, geef ik nog enkele belangrijke tips mee. 

  • Vermijd absoluut content te delen die inzake kwaliteit ondermaats is. Dit zal niet onopgemerkt blijven bij je doelpubliek, en je geloofwaardheid en betrouwbaarheid tenietdoen.
  • Pak je het content curatie proces op een inefficiënte manier aan, dan kan dit een erg tijdrovend gebeuren worden. Een goede organisatie is daarom cruciaal. Weet waar je welke informatie kan terugvinden, welke onderwerpen je wilt aankaarten en op welke tools je gaat terugvallen.
  • Opvolging is belangrijk. Net zoals voor de content die je zelf hebt gecreëerd, is het ook voor de gecureerde content noodzakelijk om te gaan meten en analyseren. Probeer inzicht te krijgen in welke content goed werkt, en welke minder. 

Ziezo, het zit erop. Content is en blijft koning, zoveel is zeker. Alleen is het belangrijk een haalbaar doel te stellen, en content te creëren naar eigen mogelijkheden. Verkies altijd kwaliteit boven kwantiteit. Content cureren op een weloverwogen en doordachte manier zal daar alleen maar toe bijdragen. 

Tot de volgende!

Bram Gobbers 

Get Email Notifications