Content marketing: 3 keer anders bekeken

Deze week vond DCMC 2016, ofwel het Digitaal Content Marketing Congres, plaats dat georganiseerd werd door Mediaforta

#DCMC2016 was een 100% online event: Je kon de sprekers gratis volgen via een webstream op je computer of mobiel apparaat. Ideaal dus om van op het werk (of thuis vanuit je luie zetel) de presentaties te volgen. Als extraatje kon je ook na elke presentatie (van max. 20 minuten) vragen stellen aan de spreker via een live web chat. In het Engels uiteraard.

Dit jaar werd er gedurende vijf dagen, door nationale en internationale sprekers, rond vijf thema's gecommuniceerd:

 1. Social media

 2. Marketing automation

 3. Inbound en content marketing

 4. Conversion

 5. Digital transformation

Ikzelf had het genoegen om te spreken op woensdag 12 oktober over hoe je content marketing kan implementeren in kleine bedrijven, zonder hoge kosten en/of een groot marketing team. Speciaal voor jullie, volgde ik ook twee andere sprekers die dag. Hiervan vind je een kort verslag, alsook mijn presentatie Content marketing, also for small companies.

Sven Persoone - Hoe trek je kwalitatieve bezoekers aan in een B2B omgeving?

Driving Quality Traffic

De eerste spreker van de dag was Sven Persoone. Hij belichtte vooral het nut van content marketing als inbound marketingstrategie

Als je content marketing goed aanpakt, dan kan je immers extra bezoekers voor je website aantrekken. En dat is de droom van elk bedrijf, niet? 

Om te beginnen met content marketing, heb je een goede content strategie nodig. De voornaamste ingrediënten hiervan zijn volgens Sven:

 1. Regelmatige publicaties van kwaliteitsvolle content, zodat de terugkerende bezoeken naar je website verhogen.

 2. Goed gestructureerde content.

 3. Afwisseling van content types.

 4. Indeling van content volgens buyer persona's en het doel dat je ermee wil bereiken (hier ging de volgende spreker dieper op in). 

Over puntjes 1 en 2 wil ik zelf kort nog even uitweiden.

Kwaliteitsvolle content

Belangrijk om te weten is wat kwaliteitsvolle content juist is. Mijn collega Tom schreef er alleszins een volledig artikel over, maar ik vat het voor jou als volgt samen: 

Kwaliteitsvolle content beantwoordt de vragen van je bezoekers/lezers. Het leert hen iets bij, inspireert hen of het bouwt vertrouwen op met een klant/prospect. Als lezers je zien als een trusted advisor in een bepaald domein, zullen ze op termijn sneller geneigd zijn om van je diensten of producten gebruik te maken.

Dat klinkt als muziek in de oren, maar je moet natuurlijk ook zorgen dat je content relevant is voor hen. Dat doe je door in te spelen op "customer centric content". Hier kom ik op terug in mijn presentatie.

Bovendien houdt Google hier ook van. Content die gebruikers het beste helpt, zal makkelijker gedeeld, meer aangeklikt en mogelijks ook volledig gelezen worden. Allemaal factoren waar Google rekening mee houdt om je artikel aan zoekers voor te stellen. Makkelijk toch? Uiteraard blijft SEO zelf een moeilijke materie, maar alle inspanningen helpen. Zo is keyword research ook heel belangrijk bij het maken van kwaliteitsvolle content.

Goed gestructureerde content

Als je content een mooie lay-out heeft en gecodeerd is volgens de regels, is dat niet alleen aangenaam om te lezen, maar ook beter vindbaar voor Google. Zowel een lezer als een zoekrobot scant immers snel je pagina voor de relevantste woorden en koppen te vinden, vooraleer hij echt overgaat tot lezen.

Maar hoe benadruk je die woorden en titels dan? Wel, maak gebruik van:

Goed Gestructureerde Content

 • Onderlijnde of vette woorden

 • Opsommingen/lijstjes

 • Foto's

 • Titels en subtitels

 • Links

En oh ja, zorg ook dat je content goed leesbaar is op mobiele apparaten.

Daarentegen gebruik je flashy content en inhoud die verborgen zit onder een javascript beter niet. Ook de horror van opdringerige pop-ups en/of advertenties vermijd je best.

Verspreid je content

We gaven je al mee wat kwaliteit en structuur met je content doet, maar wees ervan bewust dat de beste content nutteloos is als hij niet tot bij de lezer geraakt. Daarom gaf Sven enkele evidente maar slimme tips mee:

 • Gebruik social media om je content te delen.

 • Zorg voor backlinks door het gebruik van influencer marketing. (Google it!)

 • Vraag je collega's om je content delen.

 • Maak gebruik van je email handtekening om jouw blog te promoten.

 • Deel je expertise als guest blogger en/of vraag guest bloggers op jouw site.

Een constante stroom van bezoekers naar je website brengen vraagt tijd en expertise. Maar het loont - "out of sight", is immers "out of mind".

Als allerlaatste tactiek haalde Sven Persoone native advertising aan als betaalde media. Hier komen we in een later artikel nog eens op terug.

Meet je inspanningen

Zoals altijd is "Meten = weten". Om te weten of je content je kwalitatieve traffic brengt, dien je je artikels en pagina's te analyseren in Google Analytics. Hou hierbij rekening met bounce rates, bezoekers, het gemiddeld aantal bekeken pagina's per bezoek en ga zo maar door. Vergeet zeker ook niet je aantal comments, likes en shares te monitoren. 

Je kan hierbij in detail gaan door segmenten en funnels op te zetten voor de blogsectie van je website. Daardoor kan je frequente bezoekers of mobiele bezoekers apart gaan tracken én analyseren hoe gebruikers verschillende stukjes content na elkaar bekijken of de weg vinden naar je andere websitepagina's.

De gouden tip die ik je aanraad is om, bij het delen van je content, gebruik te maken van "UTM-codering". Hiermee kan je al je inkomende bezoeken tracken en indelen volgens campagnes.

Klinkt dit allemaal een beetje Chinees? Volg dan eens een opleiding Google analytics voor beginners of gevorderden bij ons.

Tamara Gielen - Hoe kan email marketing je content versterken? 

Email Is Like Steroids For Your Content

Tamara Gielen is een auto didact in dit onderwerp en heeft zelfs een boek geschreven over het gebruik van email marketing. Een van haar belangrijkste statements is dat email nog steeds een sterk distributiekanaal is voor content, ondanks velen deze marketingvorm als dood verklaren.

Zo heeft email marketing een lage kost per contact. Samen met SEO-optimalisaties is het dus nog steeds een goede investering die je een aanvaardbare ROI geeft.

Content marketing vs emailmarketing

Tamara maakte ook een heleboel parallellen tussen een content marketingstrategie en email marketingstrategie. Beiden vallen terug op volgende aspecten:

 • Lezers en hun buyer persona’s zijn van groot belang - je moet weten wat je geadresseerde boeit om je email content te kunnen toespitsen op hun noden en verwachtingen.

 • Emails zonder concreet doel of specifieke actie voor de ontvanger heeft geen zin.

 • Verschillende (type) emails met aangepaste content zijn afhankelijk van het moment in de buyer journey.

Content marketeers en email marketeers hebben dus veel gelijkenissen. Beiden willen goede content overbrengen op de juiste moment die aangepast is aan de lezers. Een email is een steroid voor je content marketing. Een nog steeds succesvolle distributie techniek die amper door de vorige spreker werd vermeld. Nochtans is ook volgens Hubspot content en email marketing "a match made in heaven". Zo kan elk stukje content dat je creëert op een bepaald moment in een email horen. Met een goede email of marketing automation tool kan je zelfs automatisch follow up emails sturen naar je ontvangers/bezoekers op basis van hun leesgedrag op je website of blog.

Email marketingtips

Tussen alle tips and tricks rond emailmarketing van Tamara, geef ik je de voornaamste key takeaways.

Personalisatie in emails is bijvoorbeeld vandaag de dag niet meer weg te denken. Concreet gaat dit om content die aangepast is aan je doelgroep of email segmenten. De drie stappen van conversie zijn immers:

 • Open

 • Click (Belangrijk: het moet de lezer kunnen verleiden om verder te lezen of op z'n minst zorgen dat het blijft hangen)

 • Read (Belangrijk: landingspagina's zijn noodzakelijk - een open rate van 30% is namelijk het meest gebruikelijk in België)

Over de anatomie van een email wist Tamara het volgende te zeggen:

 1. Verberg geen tekst in foto’s.

 2. Gebruik slechts 5 tot 7 woorden in een onderwerp.

 3. Gebruik een pre-header. Veel mail clients tonen de eerste lijn tekst uit de email als preview. Als onderwerp en pre-header samenwerken, verhoog je dus je open rate.

 4. Gebruik een mobiele template waarbij je gebruik maakt van subtitels en maximaal 3 tot 5 topics. Heb je meer om te vertellen? Stuur dan frequenter je e-mails.

Hoe lezen ontvangers email?

We kennen het gevoel allemaal wel: Je staat te wachten op de bus of trein en je scrolt vluchtig door je mailbox op je smartphone. Daar blijken dan talloze mails in te staan waaraan je amper iets hebt. Die zelfs niet eens interessant zijn. Bah, delete! Maar je bent niet alleen: Gemiddeld nemen mensen slechts drie tot vijf seconden de tijd om een mail te scannen en – afhankelijk van de zender of het onderwerp – te verwijderen. Het is dus cruciaal om een korte maar krachtige copy te hebben die je lezer overtuigt om verder te klikken.

Om te zorgen dat iemand jouw e-mail leest, is het belangrijk dat hij iets nuttig vindt in je mail. De mail moet dus een groot "What's in it for me?"-gehalte hebben die de lezer doen hunkeren naar meer informatie over je activiteiten. Dan pas spreek je over een waar succesverhaal.

Sven Dhollander - Hoe content marketing inzetten bij kleine bedrijven?

Content Marketing Doesn't Require A Big Team Or Budget

Als laatste spreker was ikzelf aan de beurt. In mijn presentatie gaf ik kort een beeld van wat content marketing is en hoe je het kan inzetten. content marketing voor beginners als het ware.

Zo ben ik er van overtuigd dat je als klein bedrijf met content marketing aan de slag kunt. Je hebt de expertise in huis. Je weet waarover je spreekt. Je hebt een hele hoop informatie en vaak ook al offline content liggen. Al deze dingen kan je verwerken in content types zoals infographics, presentaties, online folders, video...

Het belangrijkste aspect in een (kleiner) bedrijf is echter "change management". Content marketing werkt het beste als je dit doet met je hele organisatie. Ik zie het als een filosofie die je in je organisatie opneemt om met z'n allen samen de klant beter te informeren rond je bedrijf en zijn producten/diensten. Samen weet je meer en kan je beter inspelen op de noden van je klant.

Lees er alles over hier: 

Heb je vragen over de presentatie of hoe je eigen content marketing strategie te implementeren?
Aarzel dan niet om ons te contacteren of onze andere blogposts rond content marketing te lezen.

Groeten,


Sven Dhollander

P.S.: Wist je dat we ook een opleiding geven rond de implementatie van een content marketing strategie? Meer info vind je in onze sectie opleidingen "Puppy Academy"