Content marketing voor beginners: Hoe start je?

Jonas
Geschreven door Jonas
7 min leestijd
21/01/16 17:04

 

Elke stap richting content marketing start met een plan. Dit lijkt op het eerste zicht een banaal (marketing) statement, maar is het dat echt? Zou je aan het bouwen van een huis beginnen zonder eerst plannen te maken? Ik hoop van niet! Of om in onze digitale wereld te blijven… Bouw je je eerste website zonder wireframes? Op zijn minst denk je toch even verder na over hoe je homepagina en navigatie er gaan uitzien, alvorens je een developer aan het werk zet.

Om succesvol je eerste stappen in content marketing te zetten, sta je best even stil bij enkele zaken. Zelfs de bakker op de hoek heeft in deze digitale tijden zijn eigen Facebookpagina. Hierop deelt hij naar hartenlust met zijn volgers wanneer er weer verse broodjes zijn. Maar is daarmee zijn broodje gebakken?

Wat is content marketing nu precies?

Het Content Marketing Institute (CMI) beschrijft het als volgt: 

“Content marketing is een strategische marketing aanpak waarbij de nadruk ligt op het creëren en verspreiden van waardevolle, relevante, maar vooral consistente content met als doel een goed gedefinieerd publiek aan te trekken en te blijven boeien met als ultieme einddoel ze tot een winstgevende actie aan te zetten." 

In deze blogpost proberen we je op eenvoudige wijze te begeleiden in je eerste stappen naar een content marketingstrategie.

Content marketing

Hoe begin je eraan?

%%post%%

De belangrijkste gouden regel is: Neem je tijd! Een nieuw informatiebeleid creëer je niet van vandaag op morgen.
Om een degelijke strategie uit te werken, begin je best met na te denken over je doelgroep. Wie wil je bereiken?

Het opstellen van buyer persona’s (de markting term om aan te geven wie je klanten zijn en voor wie je schrijft) is het startpunt van een drieledige oefening. Eerst ga je vanuit je eigen ervaring oplijsten wie je denkt dat jouw verschillende types lezers zijn op basis van onder andere leeftijd, geslacht, opleiding, interesses, hobby’s, enz.

Vervolgens ga je door middel van de beschikbare data controleren of alles klopt met de realiteit. Denk hierbij verder dan sociale media alleen. Al te vaak worden de email database en zelfs de eigen website over het hoofd gezien. En laat dat nu net de 2 kanalen zijn waarbij je zonder veel moeite alle info over je doelgroep kan te weten komen en mensen gericht kan aanspreken. Alles zit klaar in jouw database, CRM-tool of Google Analytics.

Tenslotte baken je af via welke kanalen je content wil delen? Het heeft uiteraard geen zin content te posten op kanalen waar je doelgroep niet actief is. Je plaatst toch ook geen advertentie om je wagen te verkopen in het notarisblad? 

Het verspreiden of sharen van jouw content kan op verschillende manieren maar werkt het best als je ze in je hele marketingstrategie consequent inzet. Schiet niet met losse flodders, maar laat je verschillende online en offline media elkaar versterken. Mogelijks verdient zelfs je offline communicatie een plaatsje in je content plan. Alles hangt af van waar jouw doelgroep zich bevindt.

Doelgroep: check! Kanalen: check! Wat nu?

Je weet nu wie je wil bereiken en waar. Het uitdenken van je strategie kan beginnen! Nu ga je jouw buyer persona's matchen met jouw core business, producten, en interessevelden waarover je content kan creëren.

Content match

Zoek uit wat je doelgroep leuk vindt. Kijk eens over het muurtje naar wat jouw concurrenten doen. Maar verlies niet uit het hoofd wat je van je doelgroep verwacht. Met andere woorden, kies een doel voor elk medium dat je inzet.

Het waarom gaat uiteindelijk je hele aanpak domineren.Wil je awareness creëren rond je merk/bedrijf? Wordt je hoofddoelstelling meer mensen op je website krijgen? Verwacht je van hen prospects te maken? Of wil je hen gewoon direct een product of service verkopen?

Vaak kan je voor in je strategie focussen op het bereiken van 1 of meerdere van je doelen. Zolang je hiervoor maar het juiste medium gebruikt. Voor elk kanaal bepaal je welk type content je erop wil gaan verspreiden en dit telkens met een doel tot gevolg.

Niet alle content gaat immers evenveel succes hebben op een andere kanaal. Enkele voorbeelden

  • Facebook leent zich vaker tot het delen van grappige berichten, foto’s en filmpjes. Hier kan je mogelijks awereness genereren en mensen naar je facebookpagina of website leiden.
  • Op LinkedIn is het persoonlijk contact belangrijk. Je kiest hier vaak bewust om een connectie te maken met een bedrijf of een werknemer van dat bedrijf. Hier toon je best je expertise. Zet in de verf wat je bezighoudt, deel verwezenlijkingen.
  • Wil je opvallen op Twitter, gebruikt dan steeds een korte boodschap. Een goeie quote, vergezeld van een verkorte link en relevante visual helpen je hier om op te vallen.

Indien relevant, zet je je ook je team in de kijker of deel je behind-the-scenes content. Je bedrijf en mensen zijn je kapitaal. Zorg dat ze opvallen!

Het allerbeste kan je starten met een eigen blog. Met dit goeie voornemen zijn wij zelf ook 2016 gestart. Een eigen blog geeft je onmiddellijk content om te delen op je sociale media. Je hoeft zeker niet elke week ellenlange verhalen te delen met je volgers en bezoekers. Maar vertel ze elke week iets nieuws over jouw bedrijf, sector, product,... Zo lang je doelgroep maar iets heeft aan de informatie die je hen verstrekt.

Een blog in je site is trouwens ook goed voor je SEO-waarde. Waarom en hoe je dit dan het beste doet, daar komen we later eens op terug. Maar laat me het erop houden dat Google ervan houdt als je website regelmatig wordt geüpdatet met nieuwe informatie. En nog meer als deze informatie ook relevant is voor je bezoekers waardoor ze die spontaan gaan delen. 

Wat ga je nu delen met je volgers/bezoekers?

Content is King

Content is een zeer ruim begrip. Het gaat hier niet alleen over teksten opgesmukt met foto’s. Een leuke gif, een informatieve banner of leuke infographic vallen allemaal onder de term content. En dan hebben we het nog niet eens over video. De kracht van een (bewegend) beeld met ondersteunde uitleg is wat mensen vaak willen zien.

Je hoeft niet noodzakelijk je creatieve alter ego aan te spreken. Heel vaak heb je al een heleboel content waar direct je mee kan starten: 

  • Een artikel over jouw bedrijf
  • Een nieuwe service of product 
  • Een gloednieuwe website
  • Een aankomend event

Voor je content creatie raden we je 1 belangrijke vuistregel aan. Volg ook hier de befaamde 20/80 regel naar het beroemde Pareto principeProbeer voor 80% je doelgroep te inspireren en praat slechts in 20% van de gevallen over je eigen bedrijf of product.

“Content is King!” Maar onthoud dat je daar niks mee bent als mensen hem niet vinden, lezen of als boeiend ervaren.

Maak een eenvoudige editorial calendar

Naast je A4-tje met je buyer persona’s of doelgroep, je kanalen en doelstellingen, is er geen beter manier om je strategie weer te geven dan met een editorial calendar. Werk met je verschillende types content een distributie en content schema uit per kanaal en/of doelgroep.

Een basisschema bestaat op zijn minst uit 3 zaken:

  • De content
  • Publicatiedatums
  • Kanalen
Content kalender

Maak een spreiding over een periode waarbij je je comfortabel voelt en test ook verschillende frequenties uit. Voor sommigen is dat 1 tot 2 maal per week. Voor andere is dit dagelijks of zelfs meermaals per dag.

Heb je gaten in je kalender? Denk dan eens na over een andere frequentie of nieuwe onderwerpen en invalshoeken. Het hoeft immers niet altijd over jouw producten of diensten te gaan. Of toch zeker niet rechtstreeks. Mensen leggen zelf wel de link tussen de content en jouw bedrijf, producten of diensten. 

Er gebeuren zo veel dingen in de wereld rondom jou waar je kan op inhaken. In marketingmilieus spreken we van Top Topicals.  Er bestaan enerzijds jaarlijks terugkerende top topicals maar er zijn er ook die inhaken op de actualiteit. Denk aan bepaalde periodes (vakantie/seizoen/…), maar ook evenementen (Batibouw/Autosalon/een plaatselijke festiviteit) of feestdagen (nieuwjaar/Pasen/valentijn). Je kan het vaak zo gek niet bedenken of er valt ook voor jouw bedrijf iets mee te doen. Zolang het je doelgroep maar boeit.

Enkele voorbeelden

  • Nieuwjaar link je met goede voornemens of gezond leven en eten.
  • Vele mensen hebben lak aan valentijn, maar kopen dan misschien iets voor zichzelf.
  • Aan een evenement relevant voor je sector koppel je een poll om te vragen wie naar het event gaat.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar wees creatief. Alle voor de hand liggende top topicals komen elk jaar terug en daar kijken mensen ondertussen over.

Bezint eer je begint

Hoe je een goeie editorial kalender maakt en handig inspeelt op wat er in de wereld leeft, daar komen we later nog eens in detail op terug. Hou er enkel rekening mee dat goede content creëren tijd vraagt. Vaak hebben we die niet, maar neem het van mij aan: het loont zeker de moeite! Waarom hebben we anders deze blogpost gemaakt?

Met alles wat je zelf de wereld instuurt over jezelf, je product of je bedrijf vormen lezers zich een beter beeld over wie, wat en hoe je bent. Bezoekers worden prospects en spreken over wat ze van je gelezen hebben. Vaak leveren ze je nieuwe bezoekers aan die op hun beurt prospect of misschien wel klant worden.

Start met een goeie denkoefening. Zorg dat je kanalen en gedeelde content samen een consequente geheel vorm en passen in je merkstrategie en visie. Probeer, leer en bovenal analyseer je inspanningen.

Content marketing start met een plan. Maar door je inspanningen te meten kan je je strategie optimaliseren om nog beter je doelgroep en ambitie te bereiken.

Wil je geïnspireerd worden door 2 leuke content infographics? Lees dan zeker onze Puppy’s Digest #1 en #2 even na.

Sven Dhollander

P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

 

Ontvang de laatste marketingupdates