Cross-pond marketing: de Europese vs Amerikaanse consument

Blog cross-pond marketing

2017 wordt een speciaal jaar. Zoals velen onder jullie al weten start ik binnen een aantal maanden een nieuw marketing agency op in de Verenigde Staten. Cross-pond marketing en de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese consument is voor mij dan ook een ‘hot topic’.

Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven pas echt succesvol kunnen worden als ze zich kunnen differentiëren op het vlak van operationele uitmuntendheid, productinnovatie en kennis van de klant. Alles weten over de klant, streven naar optimale klantentevredenheid en een langdurige klantenrelatie opbouwen tot op individueel niveau, dat is de prioriteit voor elke CMO. En zeker nu hij meer dan ooit tevoren beschikt over een gigantische hoeveelheid klantendata.

CMO’s die instaan voor het uitbouwen van een cross-pond marketing strategie houden dan ook best rekening met verschillen in consumentengedrag en online surfgedrag tussen Europese en Amerikaanse consumenten.

Europeanen zijn conservatiever over het delen van gegevens

In de VS verwacht de consument een sterk gepersonaliseerde klantenervaring. Hij aanvaardt dan ook dat bedrijven zijn persoonlijke gegevens gebruikt om hem content, een productenaanbod en aanbevelingen op maat aan te bieden. Het verzamelen, structureren en efficient gebruiken van klantendata is in de VS dan ook top priority.

In Europa zijn consumenten een stuk conservatiever in het delen van persoonlijke gegevens. Bedrijven moeten, naast een strengere privacy wetgeving, meer tijd en energie investeren in het informeren van de consument over het gebruik van persoonlijke gegevens voor marketing doeleinden en hem geruststellen dat zijn gegevens niet zullen worden misbruikt. Eens je de toestemming hebt gekregen van de klant om zijn persoonlijke gegevens te gebruiken verwacht hij een gepersonaliseerde ervaring. Bied hem dan ook meteen waardevolle content aan. Stel hem meteen gerust dat je niet de zoveelste adverteerder wordt die in de spam folder terechtkomt.

Er is ook een verschil in online winkelgedrag tussen Noord-Amerika en Europa. Terwijl de Amerikaanse consument op de trein, tijdens de koffiepauze of met zijn microwave dinner voor de tv zijn smartphone bovenhaalt om online te shoppen, koopt slechts 55% van de Europeanen online. Wil je de Amerikaanse markt aanspreken? Denk dan mobile first.

De directe versus de zachte(re) aanpak

spread the word

In Noord-Amerika wordt er op een hele directe manier geadverteerd: Get it now! Buy now!! Er wordt niet rond de pot gedraaid. Koop nu. That’s it. Surf je bijvoorbeeld op de website van een Amerikaanse telecom provider dan krijg je boodschappen als “Upgrade My Plan Now”. Een dergelijke agressieve marketing aanpak werkt niet In Europa. De call-to action op een Europese telecom website zal zachter zijn: “Stuur mij meer informatie”.  Europese consumenten willen eerst geïnformeerd en opgevoed worden vooraleer ze overgaan tot een aankoop. Een marketing aanpak waar de adverteerde met een oplossing voor een probleem komt werkt in Europa beter dan de directe (Amerikaanse) sales approach.

Werk je een aan een marketing- en communicatieplan voor de Amerikaanse markt? Pas dan jouw teksten, afbeeldingen en call-to-actions aan aan de gewoontes van de Amerikaanse consument. Want de zachtere Europese aanpak werkt er niet.

Google, Bing en Yahoo

Google, Yahoo en BingTerwijl in België 95% van alle zoekopdrachten via Google verlopen, zijn Yahoo en Bing in de VS nog lang niet dood. Google heeft er 63% marktaandeel, terwijl Yahoo en Microsoft (Bing) respectievelijk 22% en 12% van het zoekmachineverkeer vertegenwoordigen.


Aan zoekmachinemarketing doen in de VS betekent dat je SEO en SEA kennis verder zal moeten rijken dan Google. Je zal dus niet alleen je website moeten optimaliseren om aan de standaarden van Yahoo en Bing te voelden, ook Yahoo Advertising en Bing Ads zullen tot je arsenaal aan digitale marketing tools moeten behoren.

Het is maar 6 uur vliegen naar New York maar toch zijn er duidelijke verschillen in consumentengedrag. Jouw met bloed, zweet en tranen uitgewerkte marketing strategie (dito implementatie plan) voor de Belgische of Europese markt ga je dus niet zomaar kunnen kopiëren voor de Amerikaanse markt. Je zal je strategie, je plan en je marketing kanalen moeten veramerikaniseren.

In 2017 wordt het veramerikaniseren van marketing en communicatieplannen voor mij dagelijkse koek. Met Fifteen24 gaan we digitale marketing en communicatie inzetten om het businesspotentieel van Belgische bedrijven in de VS te verkennen.

Vragen of interesse rond digitale marketing in de Verenigde Staten? Mail, telefoon, LinkedIn, Facebook... je weet me wel te vinden.

Mathieu