Onderschat de kracht van een website niet

De kracht van een website

 

 

Al in 2011 concludeerde Nielsen Norman Group dat websitebezoekers na 10 à 20 seconden een webpagina verlaten zodra ze niet vinden wat ze zoeken. Intussen gaat alles nog 10 keer sneller. Je websitebezoeker is in de meeste gevallen al geïnformeerd nog voor hij contact met je opneemt. Het is dus essentieel om tijdens alle mogelijke contactpunten met een potentiële klant (of met een fancy Engels woord: 'touchpoints'), een zo goed mogelijk gevoel te creëren en achter te laten. Die contactmomenten met de klant kunnen op allerhande manieren gebeuren. Het beste voorbeeld daarvan? Jouw website. Laat me je vertellen hoe je dat ten volle benut. 

 

De kracht van een website 

Online zijn er tal van mogelijkheden om touchpoints te creëren bij jouw publiek. Je kan gaan adverteren, sociale media inzetten en zoveel meer. Deze zijn echter onstabiel omdat ze veranderlijk zijn. Campagnes komen en gaan. Maar één ding blijft hetzelfde: de kracht van een website.

Potentiële klanten zijn zowel in B2C als B2B enorm geïnformeerd vooraleer over te gaan tot een aankoop of contactaanvraag. Dit is al jaren geweten, maar toch wordt het vaak vergeten of gewoonweg niet toegepast. Dat terwijl het juist hét meest stabiele touchpoint is dat je kan hebben.

Een advertentie opzetten vereist kennis maar het blijft ook een beetje gokwerk. Je kan nooit met 100% zekerheid weten of het nu gaat opleveren wat jij wil. Je hebt er geen volle controle over. Wél over een website. Het is jouw eigendom en jij kan kiezen wat je erop plaatst en hoe het eruitziet. Het is in jouw handen, gebruik het dan ook ten volle.

Hoe kom ik online over als bedrijf? 

Bekijk je website vanuit het oogpunt van de klant. Is het binnen de seconde duidelijke wie je bent? Is het binnen de 3 seconden duidelijk waarvoor je staat? Is het binnen de 10 seconden duidelijk wat van jou verwacht wordt als bezoeker?

Ja? Super. Dit is al een goede eerste aanzet om jouw doelpubliek op je website te behouden.

Nee? Dan is er werk aan de winkel. Je raakt potentiële klanten kwijt.  

Hoe het wel en niet moet

Voorbeeld 1 website_call to action.pngStel ik zoek een broodjeszaak in Gent waar ik meteen een broodje kan bestellen. Ik kom uit op de website van Chaplin.  

Binnen de seconde zie ik broodjes staan en iets verder ‘Gent’. *Ok ik zit op de juiste plek*. Na even te lezen (als je al de moeite doet om de tekst te lezen) staat er dat Chaplin staat voor kwaliteit,  gezelligheid en hygiëne. Tof, maar kan ik er broodjes bestellen? Dat weet ik nog niet zeker en dus moet ik verder klikken op ‘onze kaart’ of ‘contact’.    

Mijn doel was om online zo snel mogelijk een broodje te bestellen. Deze website lijkt voor mij op het eerste zicht vooral informatief en sluit dus niet meteen aan op hetgeen ik zoek. Als bedrijf is het belangrijk om te weten wanneer mensen wat gaan opzoeken. Lees er in de blog van Laurens meer over. 

Pas op, de website scoort wel heel hoog in de lijst van Google, wat erop wijst dat hun zoekmachine optimalisatie (de meer technische kant van de zaak) wel goed zit. Dat is belangrijk, aangezien een goede website meer is dan enkel een mooi design, een goede SEO of een aangename gebruikservaring.

Een combinatie van alle drie is juist hetgeen dat ervoor zorgt dat je in eerste instantie al gevonden wordt en vervolgens er ook in slaagt om die korte aandachtspanne van 10 seconden te verlengen.

Laten we nu eens kijken naar een andere broodjeszaak (Martens) in de zoekresultaten:

Voorbeeld 2 website_call to action-1.png

Is het een broodjeszaak? Check.
Waarvoor staan ze? Smaak & kwaliteit.
Kan ik bestellen? Yes! Enkel maar klikken op de bruine tegel en ik ben op de juiste plaats. 

Is Chaplins’ website dan onsuccesvol en Martens’ website hét grote voorbeeld? Neen, absoluut niet. We hebben het hier nog niet over de navigatie gehad of de technische kant van de zaak die ook een zeer grote rol speelt in het hele gebeuren.

Kijk, wat ik gewoon duidelijk wil maken is dat als bedrijf, kleine zelfstandige, KMO etc. zijnde, het belangrijk is om de basis al toe te passen en te zien dat die in orde is. Het is slechts een kleine moeite in vergelijking met het resultaat dat het geeft op lange termijn. Zit die basis goed, dan heb je al een hele solide touchpoint bij je publiek, bereik je veel efficiënter de mensen die je wilt bereiken en loop je ook niet het risico om enorm veel kansen te missen.

Hieronder een mini stappenplan dat je op weg helpt om de basis van je website in orde te krijgen.

3 basispunten van een website

1. Wat is de doelstelling van je website?

Neem nu het voorbeeld hierboven. Wil je enkel informatief zijn en de broodjes die je aanbiedt communiceren? Is het je bedoeling dat klanten vaker bestellingen online plaatsen en zo ook de betaling afronden om de efficiëntie te verhogen? Of wil je gewoon brand awareness creëren?

Stel jezelf kritisch de vraag wat je wilt bereiken.

2. Pas je homepage aan aan je doelstelling

Bepaal heel duidelijk voor jezelf wat je wilt bereiken. Plaats je dan in de schoenen van de klant om zo te bepalen hoe je dit het best communiceert op je homepage en landingspagina’s. Enkele tips:

  • Communiceer kort en krachtig wie je bent en wat je doet op een duidelijke plaats waarvoor je niet eens moet scrollen
  • Creëer duidelijke call-to-actions die ervoor zorgen dat je klant raakt waar hij moet zijn (en jij hem wilt hebben)
  • Zorg ervoor dat de klant je gemakkelijk kan contacteren via een aanklikbaar telefoonnummer en/of e-mailadres
  • Vergeet simpele zaken zoals de social media buttons niet

Hou hierbij de aandachtspanne van 10 seconden in het achterhoofd.

3. Verhoog je resultaten in Google met SEO

Page source code.jpg

Zoals ik al eerder vermelde is het de combinatie van design, gebruiksvriendelijkheid en SEO die ervoor zorgt dat je een succesvolle website hebt. SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie, zorgt ervoor dat je hoger scoort in de zoekresultaten van Google. Dit kan heel ver gaan en vanaf een bepaald punt hebt je wel een expert nodig hiervoor, maar toch zijn er enkele zaken die je zelf kan implementeren:

3.1. Voorzie je images van beschrijvende alt tags

Zoekmachines kunnen afbeeldingen niet zien, maar scannen wel de beschrijving erachter onder de vorm van alt tags. Gebruik hiervoor relevante zoekwoorden. Dit kan al heel eenvoudig door de bestandsnaam DCIM_1345.png om te bouwen naar broodjes-bestellen-in-Gent.jpg. 

3.2. Vergeet je meta data niet 

Wees creatief met je Meta Data (title + description). Het is het stukje van je websitepagina's dat gratis in de zoekpagina's van Google verschijnt. Vaak zal Google zelf een stukje uit je website halen als je ze leeglaat. Een onbenutte kans, want je kan ze ook zelf eenvoudig invullen met een korte omschrijving van je pagina en een duidelijke call-to-action op het einde zoals 'lees meer', 'download hier', 'ontdek de tips'... Zo ziet de gebruiker meteen wat hij mag verwachten. 

 3.3. Structureer je website met H1, H2 en H3-koppen

Zorg ook voor structuur in je website door de titels van je pagina’s duidelijk aan te geven. Hoofdtitels krijgen een H1-tag mee, terwijl je subtitels een H2-tag geeft. Vul ze ook aan met een relevant zoekwoord. Zo kunnen zoekmachines én jouw gebruikers beter hun weg vinden doorheen de website en zal je SEO verbeteren.

3.4. URL-structuur

Pas je URL’s aan met relevante keywords waarop je pagina gevonden dient te worden. Zorg voor een duidelijke navigatiestructuur. Indien je bijvoorbeeld een blog hebt, zorg dan dat elke blogpagina eerst ‘/blog’ bevat en daarna bijvoorbeeld de titel van de blog. Op die manier kan je beter je resultaten meten en vergelijken. Probeer ook tekens zoals ‘=, ?, &’ te vermijden waardoor je URL minder leesbaar wordt.

Niet denken, gewoon doen.

Ja, alles gaat snel. Ja, werk dat geld oplevert is belangrijker. Ja, het is druk. Allemaal goed en wel, maar een deel van een onderneming hebben, is ook die onderneming online goed overbrengen. Zeker vandaag de dag in dit ondenkbaar snel- evoluerende digitale landschap waarin wij ons bevinden. Het is dus niet onbelangrijk om daar ook naar te kijken.

Weet je niet zo goed hoe of wat of vraag je je af hoe goed je scoort op vlak van gebruiksvriendelijkheid, seo, technische seo etc. Aarzel dan zeker niet om een volledig vrijblijvende audit aan te vragen. Wij kunnen jouw werkpunten in kaart brengen zodat je weer een stapje dichter bent bij een solide business op alle vlakken.

Verder nog vragen? Stuur gerust een mailtje ;).

Tot de volgende!

Groetjes,

Natali