Hoe online en offline marketing combineren?

Laurens Gozin Online Offline.png

Een tijdje terug hebben we in onze blog gesproken over de verschillen en gelijkenissen tussen digitale en traditionele marketing. Mijn collega, Sven, maakte duidelijk dat kiezen verliezen is en dat een stevige samenwerking tussen de twee een must is voor een sterk en zelfondersteunend marketing plan. Sven was mij dan wel voor, toch zijn we over dit onderwerp nog niet uitgesproken. In deze post voorzie ik enkele praktische toepassingen voor het combineren van online en offline marketing. De twee moeten speelkameraadjes zijn en geen bittere rivalen die strijden om aandacht.

Hoe offline marketing je online aanwezigheid kan ondersteunen

1. Promoot je online kanalen via alle mogelijke offline manieren


Invisible Puppy Laurens QR .pngVrij simpel, zorg er voor dat op al je promotiemateriaal je website adres duidelijk te vinden is. Ik heb het over business cards, reclamefolders, brochures en zelf de verpakking van je product. Vermeld je adres ook op billboards, autostickers en de uniformen van je werknemers als ze die dragen. Een handige tip is te investeren in een eigen shortlink, die past lange url’s aan naar iets eenvoudiger.

Vergeet ook niet je belangrijkste social media kanalen te vermelden. Doe dit niet enkel met het logo van het social media kanaal dat je gebruikt maar voeg ook je profiel- of paginanaam toe. Anders maak je enkel gratis reclame voor het social media platform.

QR codes zijn ook nog steeds een sterke link tussen offline en... Nee, nee wacht, ik weet dat QR codes bij velen niet echt meer in de smaak vallen maar luister even. QR codes worden nog steeds gebruikt en bij juist gebruik worden ze geapreccieerd. Echt waar! Zorg gewoon dat de persoon die de moeite doet om zo'n code in te scannen op een superspecifieke landingspagina terecht komt.

Wat bedoel ik daarmee? Wel hierzo, een voorbeeldje: Als je het aandurft een QR code te plaatsen op je eigen businesscard, schotel dan je persoonlijke teampagina voor. Zorg dan voor een contactformulier op de pagina dat eventueel al deels kan ingevuld zijn met de tekst zoals “Hey, ik scande je QR code van je businesscard en ik wou vragen of je me kon helpen met....”  

 

2. Brengt je traditionele marketing dezelfde boodschap als je online marketing?


Dit puntje valt een beetje in een grijze zone en had ook perfect bij het tweede onderdeel van deze blog kunnen staan. De clue blijft echter wel dat je boodchap zowel online als offline gelinkt moet zijn aan elkaar. Als je bijvoorbeeld met een tv-spot de naambekendheid van je site wil doen stijgen, zorg dan zeker dat de boodschap en de look & feel van de tv-spot gelijk zijn aan die van je website. Zorg dat mensen na het zien van de spot zich vertrouwd voelen met je online omgeving. Dit geldt voor alle vormen van offline communicatie. Wees consistent in het brengen van je boodschap en stijl. Een schoolvoorbeeld hiervan zijn de reclames van Hotel Trivago. In 1 minuut televisie reclame wordt heel simpel uitgelegd hoe je precies met hun site aan de slag kan. Hup, weg drempel.

 

3. Verzamel gegevens die nuttig zijn voor je marketing

Ook buiten het internet valt enorm veel data te verzamelen die handig kan zijn voor je online marketing. Tijdens klanteninteracties, beurzen en netwerk events kan je veel te weten komen over je klanten en prospecten. Vraag gerust naar hun e-mailadressen en voorkeuren van online communicatie. Onthoud die informatie en gebruik ze. Als extra bonusvraag gooi je er best nog eens een “en hoe heeft u ons online gevonden?” erbij om te weten waar je aanwezigheid op het web het meest opgepikt wordt.

 

4. Vraag persoonlijk naar online reviews


Review laurens gozin.pngTijdens de interacties met je klanten moet je niet beschaamd zijn om ook eens naar een review te vragen van een tevreden klant. Zoals we al meerdere keren vermeldden in onze blogposts, is Word-of-Mouth een zeer krachtige manier om je boodschap snel rond te krijgen. Alsook Word-of-Mouse.

Om even een voorbeeld uit m’n eigen leefwereld op te rakelen: niet zo lang geleden verbleef ik in een hostel waar ik het erg naar mijn zin had. Na de aardige uitbaatster mij vroeg om mijn dankbaarheid via een Facebook review te uiten schreef ik eentje. Iets wat uit mezelf ik niet zou gedaan hebben.

Hoe online marketing je offline aanwezigheid kan ondersteunen

1. Promote offline events op online platformen


Opnieuw een simpele binnenkopper om dit onderdeel van de blog in te leiden. Alles wat je offline doet van events moet online gecommuniceerd worden of online terug te vinden zijn. Kondig je events of aanwezigheid op een beurs aan via e-mail en maak zeker een Facebook event aan voor je klantendagen.

Als je uitnodigingen stuurt kan je zelfs de combinatie van direct mail en online opvolging gebruiken. Niet zo lang geleden hebben we als digital marketing agency gebruik gemaakt van direct mail om uitnodigingen uit te sturen voor een bedrijfs BBQ. In de uitnodiging stelden we de vraag of de persoon die zich inschrijft ook kan meegeven of er vlees, vis of vegetarisch op hun bord mag liggen. Dit allemaal via een formulier dat terug te vinden was op onze website. De strategie bleek te werken. Vele genodigden wisten ons te vertellen dat ze waarschijnlijk over de uitnodiging zouden kijken als die via e-mail was binnengekomen.

 

2. Beantwoord een online conversatie met een offline antwoord


Marketing automation wordt steeds doordachter en zorgt ervoor dat sommige persoonlijke interacties overbodig worden. Let wel goed op, niet alle persoonlijke interactie mag je als overbodig beschouwen. Weet dat in vele gevallen een geautomatiseerde respons heel onpersoonlijk kan overkomen. Wees niet bang om eens de telefoon op te pakken en de persoon die je online benaderd offline te woord te staan.

Deze tip geldt niet alleen voor online prospecten of fijne conversaties. Dit geldt ook voor vervelende situaties en customer service momentjes. Als je bijvoorbeeld online commentaar krijgt van een ontevreden klant, probeer het dan maar eens uit te praten over de telefoon of in persoon.

Zorg bij social media dat je altijd eerst online reageert en voer dan het gesprek verder in een privé omgeving. Dat is het ideale moment om de ontevreden klant persoonlijk en offline te benaderen om verwarring te vermijden. Als je deze interacties te veel vermijdt, kan het gebeuren dat ze zelf eens voor je deur staan. Iets wat in mijn ogen bevestigt dat je helpdesk gefaald heeft. Zie #boos

Boos aflevering.png

3. Deel online voordelen om offline te gebruiken


Het bieden van online voordelen die je offline kunt innen is een solide manier om via je digitale kanalen mensen naar je winkelpunten te lokken. Als je bijvoorbeeld het gegeven van een webshop en een fysieke winkel combineert, probeer dan eens een voucher toe te voegen die enkel gebruikt kan worden in een fysiek winkelpunt. Op die manier kan je mensen kennis laten maken met je offline omgeving en een sterkere band smeden met klanten die voorheen enkel online kochten.

Tegenwoordig zijn er ook al een hoop bedrijven die klantenkaart services aanbieden in combinatie met online marketing. Via een mail krijgt de klant dan te horen dat het puntentotaal recht geeft op een korting of een cadeautje. Dit is een ideaal voorbeeld van hoe je kan schakelen van offline naar online en dan terug naar offline. Magic!

 

4. Zorg dat mensen op de juiste plaats en op het juiste tijdstip aan je deur staan


Invisible Puppy Google My Business.pngBij dit onderdeel duiken we in de wereld van SEO. Hoe zorg je er voor dat mensen weten waar je te vinden bent en wanneer je open bent voor business? “Euhm, via mijn website?” Ok, ok, da’s niet meteen fout maar ik heb het over je informatie delen nog voor mensen op je site terecht komen. “Ah, ok” hoor ik je nu denken. Wel, wat je doet is een Google My Business account aanmaken en die optimaal invullen. Als je al een Google-account hebt is dit geen al te grote opgave meer.

Eenmaal de Google My Business account is aangemaakt, vul je alle informatie in dat iemand die naar je bedrijf zoekt kan gebruiken. De volgende zaken moet je opgeven voor een perfect ingevulde Google My Business account:

 • De correcte naam van het bedrijf
 • Het adres
 • Het belangrijkste telefoonnummer
 • Website
 • Bedrijfssector (of categorie)
 • Openingsuren
 • Speciale openingsuren (zoals feestdagen)
 • Bedrijfslogo
 • 3 foto’s van het interieur van de zaak, 3 van de voorgevel en 3 foto’s van je team
 • Beschrijving van het bedrijf
 • Optioneel: een virtuele tour door het bedrijf

De spetterende apotheose

Wat ik met dit artikel duidelijk wil maken is dat traditionele marketing en digitale marketing dikke vrienden moeten zijn. Wed dus niet op één paard maar koppel de twee paardjes met elkaar. Zorg dat ze na een romantische date met kaarslicht een twee-koppige hybride pony op de wereld zetten met acht poten! ...Sorry, dat was misschien een beetje te creatief willen zijn met mijn beeldspraak. Maak niet de keuze om algemeen enkel voor offline of online te gaan maar bewapen jezelf met beide methodes en zorg dat ze elkaar verstevigen in plaats van onderuit halen.

Why not both.png

 

Excuses voor dat gedoe met die paardjes,

Laurens

 

PS. Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogposts? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan in de footer! Of contacteer mij om het eens te hebben over hybride pony's