De Digimeter 2020 is uit! Dit moet je weten.

 

Resultaten van de digitale evolutie in Vlaanderen...

Welke rol speelt technologie in het leven van de Vlaming? En welke impact heeft COVID-19 gehad op de digitale evolutie? De jaarlijkse Digimeter van Imec (UGent) onderzoekt het allemaal. In deze blog geven je de recap van het afgelopen jaar.

 

Digi- wat? 

De Digimeter is een jaarlijkse monitor van de onderzoeksgroep imec-mict-UGent die de trends in kaart brengt rond acceptatie en gebruik van media en technologie in Vlaanderen. Ieder jaar worden er 3.000 tot 4.000 Vlamingen bevraagd rond: 

  • Welke technologie heeft de Vlaming in huis? 
  • Wat doet de Vlaming met de technologie? 
  • Welk gevoel heeft de Vlaming bij de technologie in zijn persoonlijk en professioneel leven?

De impact van COVID-19

Zeker het afgelopen jaar bleek de rol van technologie niet onbelangrijk. Door COVID-19 is de digitale transformatie in een stroomversnelling gegaan. Net om deze reden geeft deze editie extra interessante inzichten.

digitale versnelling door COVID-19

COVID-19 heeft de digitale versnelling een duw in de rug gegeven. We werden verplicht om mee te gaan in de digitale verandering. Zo werd thuiswerk, online lessen, contactloos betalen, online solliciteren en online shoppen de norm. Onze gewoontes hebben we volledig omgegooid.

Daarnaast heeft de huidige crisis een nieuwe digitale kloof blootgelegd. Zo goed als alle Vlaamse gezinnen beschikken over minstens één smart toestel, toch is er een gebrek aan kennis en vaardigheden om efficiënt te navigeren op deze toestellen. Dit zowel voor de jonge als oudere generatie. 

De trends van de Digimeter 2020

Digitale platformen en applicaties kennen een doorbraak

Voor elke dienst is er nu een alternatief in de vorm van een platform of een applicatie. Neem nu alle communicatiekanalen, bankapplicaties, video kanalen en deelapplicaties... De keuze is groter dan ooit en ook de Vlaming adopteerde de digitale platformen als nooit te voren. Vooral online banking en online shopping zitten sterk in de lift. Dat terwijl we slechts gemiddeld een half uur meer op onze smartphone zaten in vergelijking met vorig jaar. 

Toch loopt niet alles van een leien dakje. Velen onder ons hebben een soort "digitale angst" omdat het te snel gaat en te complex is. Al valt het best nog mee. Volgens professor Lieven De Marez:

Mensen die vroeger sceptisch waren over onder meer online shoppen zijn noodgedwongen overstag gegaan. En dankzij videobellen konden ze contact houden met hun kinderen en kleinkinderen.

Gebruikers worden digitale jongleurs

Dagelijks switchen gebruikers continue tussen verschillende platformen. Meer zelfs: bijna een kwart van de Vlamingen (23%) jongleert hier zelfs dagelijks mee. Zo is de TV ervaring volledig veranderd van één vast moment naar jongleren tussen live tv kijken, uitgesteld kijken en kijken via platformen zoals Netflix, Disney+, Streamz...

Ook op vlak van communicatie switchen gebruikers tussen verschillende platformen als Messenger, Whatsapp, Snapchat en Instagram.

Social media kent een grotere diversiteit en intensiteit

Ook het sociale mediagebruik is veranderd over alle leeftijdscategorieën heen. 96% van de Vlamingen gebruikt geregeld sociale media. En dat geldt ook voor 72% van de 55-plussers en 60% van de 65-plussers in Vlaanderen. 

social media gebruik in Vlaanderen volgens leeftijd

Gemiddeld spendeerden we massaal ook een half uur extra aan social media en chat via smartphone (een stijging van 39%). Heel wat tijd daarvan gaat naar Zuckerberg met de platformen Facebook, Messenger, Instagram en WhatsApp.

Opmerkelijk is dat Facebook intussen een kleine daling in gebruikers kent, en dat Chinese speler TikTok meer wordt omarmd. Zo palmde TikTok eerst nog 2% van de wekelijkse social media gebruikers in, terwijl dit inmiddels steeg naar 11%. Meer zelfs: 1 op de 2 jongeren tussen 16 en 24 jaar gebruikt het videoplatform zelfs dagelijks. Voor marketeers zou dit platform wel eens een goudmijn kunnen betekenen. Want hoewel gebruikers TikTok minder vaak openen per dag, spenderen ze opmerkelijk meer tijd per sessie.

Hoe ziet het er over 10 jaar uit? 

We gaan naar een samenleving die qua mindset veel zal veranderen. Zo zal telewerken meer en meer de norm worden. Ook de manier waarop er met elkaar zal worden samengewerkt, waarbij niet iedereen nog fysiek aanwezig zal zijn, zal een grote verschuiving kennen.

Agile to the rescue!

De Agile filosofie zal alsmaar belangrijker worden. Dat houdt een flexibele strategie in met een duidelijk doel, een multidisciplinair team, korte cycli en een visuele representatie. Transparantie, feedback en flexibiliteit staan hier centraal. Deze manier van werken zal alsmaar belangrijker worden om te kunnen anticiperen op snel veranderende omstandigheden. 

Digitale vaardigheden worden essentieel

Daarnaast willen we de digitale kloof in termen van vaardigheden en kennis verder dichten. Hoe bereik je online de ideale klant? Welke digitale vaardigheden heeft of ontbreekt mijn klant?  Iedereen heeft toegang tot de nieuwe platformen, toch hinken de vaardigheden om er effectief mee te werken achterop. In de komende jaren zou er meer en meer gefocust moeten worden op het ontwikkelen van specifieke vaardigheden voor zowel de jonge als oudere generatie. Als bedrijf is het dus zeer belangrijk om zich bewust te zijn van de vaardigheden van de klant en doelgroep. Zo kunnen de communicatieboodschappen nog specifieker worden ingezet. 

Benieuwd naar de nieuwe cijfers van Digimeter 2020? Bekijk deze rechtstreeks via de website van Imec

Laurens Gozin
Laurens Gozin

Optimaliseer voor Zoekmachines met Topic Clusters

  De volgende evolutie in zoekmachine optimalisatie, zo wordt het Topic Cluster Model genoemd. Er zijn tegenwoordig veel evoluties aan de gang in SEO-land.

Lees meer
Xaveer Rumbaut
Xaveer Rumbaut

17 SEO tools die ik elke dag gebruik

Ik beken: SEO-audits zijn één van mijn favoriete bezigheden. Normale mensen zullen het uitpluizen van een website en onderzoeken van ieder ...

Lees meer
Brandon Van Moorleghem
Brandon Van Moorleghem

12 krachtige SEO Quick Wins om te scoren in 2023

SEO is een werk van lange adem. Je hebt al verschillende tactieken toegepast om hoger te scoren in Google, maar de resultaten laten het (voorlopig) ...

Lees meer
Xaveer Rumbaut
Xaveer Rumbaut

Why SEO is so freaking hard.

Lees meer