Heb je een vraag over digitale marketing?
contacteer ons

Digitale marketing in 2019: welke 7 vragen moet je jezelf stellen?

7 Vragen Voor Digitale Marketing In 2018-1

 

Een digitale marketing aanpak zou, net als je algemene sales en marketingstrategie, een vrij uitgebreid beeld moeten schetsen van hoe je je wil positioneren in de markt en hoe je deze gaat benaderen. Het is zeer belangrijk om daarbij goed te definiëren welke USP je online naar voor wil brengen, laat staan er nog voor te zorgen dat deze bij de juiste doelgroep terecht komen. Even stilstaan bij de basics van marketing, en hoe je die online wil overbrengen, is dus van levensbelang.

Het grote voordeel van een digitale aanpak is dat je makkelijk meerdere contactpunten kan realiseren met je doelgroep dan bij een algemene sales & marketingstrategie. De mogelijkheden van push versus pull marketing tactieken in een online wereld zijn echter wel heel verschillend.

customer journey online offline touchpoints

Daarom help ik jullie graag aan de hand van 7 vragen bij de invulling van jullie digitale marketingmix, want zoals zo vaak klinkt het online ook: “less is more”. Ja, je wilt zo vaak mogelijk gezien worden en online leads generen, maar dit doe je niet door mensen te spammen met advertenties. En al zeker niet door simpelweg op alle digitale kanalen tegelijkertijd in te zetten.

Een goed digitaal marketingplan legt de focus op enkele aspecten en probeert net daarmee op te vallen of de beste te zijn.
In volgende 7 vragen probeer ik je een eind op weg te helpen:

1) Heb ik nog een website nodig?
2) Online verkopen: hoe pak je dat aan?
3) Sociale media zijn al verzadigd, heeft het nog zin dat ik een pagina open?
4) Wie leest er nog e-mail?
5) Zet ik in op content marketing? Wat met video?
6) Moet ik online adverteren?
7) Stop ik met “gewone” marketing?

1) Heb ik nog een website nodig?

Ik kan het niet genoeg herhalen… Een goede website blijft dé basis om op verder te bouwen. Onderschat de kracht van een website dus niet. Zowel voor grote als kleinere bedrijven is het noodzakelijk gevonden te worden in zoekmachines zoals Google.

De "grootte" van je website hangt niet af van de omvang van je bedrijf, maar vooral van wat je doelgroep van jou verwacht. Hoe meer je inspeelt op de noden en vragen van je doelgroep, des te belangrijker je website kan worden om bezoekers aan te trekken én ze een lange tijd op je website te houden. 

Focuspunt nummer 1 voor je digitale aanpak is dan ook zorgen voor een goede website die makkelijk vindbaar is en de moeite is om te bekijken en te lezen. Dit doe je in eerste instantie door algemene info en voldoende productinformatie te verschaffen online. En liefst met enkele SEO quick wins om Google bevriend te houden. Dat wil zeggen: 

 • met voldoende tekst
 • de juiste woorden
 • beeldmateriaal ter ondersteuning
 • voldoende interne & externe links naar deze pagina’s zodat bezoekers ze vinden

Wil je graag de verbeterpunten van je website in kaart brengen maar ontbreekt jou de kennis of wil je een second opinion? Vraag je gratis online audit aan en een van onze experten neemt je website onder de loep. 

2) Online verkopen: hoe pak je dat aan?

Logisch vervolg op de vorige vraag, wil je ook online producten/diensten gaan verkopen? Iedereen springt op de e-commerce kar, dus waarom jij niet?

Uiteraard is online de concurrentie veel groter dan enkel in een fysieke omgeving. Toch is online verkopen dé makkelijkste manier om je territorium uit te breiden. Verder geeft het ook je vertegenwoordigers of verkopers de ademruimte om te focussen op de klant en kwaliteit te bieden boven kwantiteit.

Zelfs in B2B omgevingen is online kopen en verkopen stilaan de norm. Wie wil er nu nog een vertegenwoordiger bellen om te melden dat de papierrollen van zijn betaalapparaat op zijn? Die bestel je toch even na via de website? 

Een webshop zet je uiteraard niet op van vandaag op morgen. Zeker niet als je intern op nog wat weerstand stuit. Er zijn twee opties mogelijk:

1) Je opent zelf een webshop in eigen beheer die je integreert in je huidige website.

2) Je start met online verkopen via een derde partij.

Online shopping platformen hebben al veel bezoekers, ze hebben hun eigen logistieke afhandeling en bij zulke platformen hoef je je tegenwoordig geen zorgen meer te maken over de veiligheid van het online betalingsproces.

website is je digitale basisToch is het belangrijk reken te houden dat je 1 van de zovele aanbieders bent en andere hetzelfde type producten ook op het platform verkopen. De opties in België zijn Storesquare, 2dehands.be, zakelijk verkopen via bol.com of je kan ook je heil zoeken bij de groten der aarde: Amazon, eBay of Alibaba.

Wil je liever het heft in eigen handen nemen, dan kan het interessant zijn om met een beperkt budget een demo op te zetten alvorens te investeren in een dure e-commerce engine zoals Magento of volledige geïntegreerde Drupal of Wordpress oplossing.

Toch zijn er ook veel goedkopere mogelijkheden. Denk maar aan het succes van Shopify en myshopi. Ook online betalingspartner CCV Belgium heeft een goeie oplossing om je eerste stappen te zetten in online verkopen.

3) Sociale media zijn al verzadigd, heeft het nog zin dat ik een pagina opstart?

Ine Phlypo
Ine Phlypo

Social Media Plan

Lees meer »

Kies de juiste sociale kanalen

Ook hier antwoord ik nog steeds met een volmondige, JA! Er zijn heel wat misverstanden rond het zakelijk gebruik van social media. Het zou te veel tijd of geld kosten voor wat er uitkomt. 

Er is wel iets dat dan vaak vergeten wordt: je doelgroep verwacht je ook op sociale media. Het zou dus jammer zijn om die raakpunten te missen. Maak wel voor je zelf de afweging hoeveel tijd je hieraan kan spenderen. Je kiest beter minder kanalen waar je vaak op kan posten dan “alle kanalen” waar niet eens 1x per week iets op verschijnt.

Een Instagram of Facebookaccount dat leeft, waar je de interactie op aangaat - is veel meer waard dan de combinatie van Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube, Pinterest, enz.

“Beter één vogel in de hand, dan 10 in de lucht”, zei Bram een hele poos geleden. Zijn keuzetips voor een goeie sociale media strategie blijven nog steeds overeind. 

4) Wie leest er nog e-mail?

gebruik email marketingJe hoort weleens zeggen dat e-mail “dood & begraven” is, maar niks is minder waar. Ja, we worden overspoeld door een hele hoop e-mails en ik ben de eerste om te bekennen dat ik ze lang niet allemaal lees. Toch is en blijft het wel een simpel en bijna gratis contactpunt. Zie het als een extra opportuniteit die je alleen maar meer awareness en website bezoekers kan opleveren.

Je steekt waarschijnlijk al veel energie in het creëren van boodschappen en content voor je sociale media, waarom zou je die dan ook niet via mail versturen?

Zo is Mailchimp een zeer handige & bijna gratis tool waarbij je vrij makkelijk een e-maildatabase bijhoudt, mooie mails kan uitsturen en zelfs e-mails kan automatiseren. Zo kan dit best een handige tool zijn in combinatie met je webshop. Wil je écht resultaten uit je e-mailcampagnes halen, dan is automatiseren en vooral personaliseren hier de boodschap.

Door de GDPR-regelgeving zijn veel bedrijven een beetje bang van het inzetten van e-mail in hun online marketingstrategie, toch wil ik jullie graag aanmoedigen om het nog te proberen. Zorg alleen dat je de toestemming hebt van je doelgroep:

 • Zorg voor een duidelijk inschrijfformulier in je website op een prominente plaats
 • Vraag met een check box bij elk formulier of aankoop of je hen andere relevante info & updates mag mailen
 • Vergeet ook je bestaande klanten niet

Geef iedereen verder ook altijd de optie om zich makkelijk uit te schrijven. Als een klant/prospect aangeeft dat hij niet wil geïnformeerd worden via e-mail (en dus geen opt-in wilt geven), houd je je hier beter aan.

5) Zet ik in op content marketing? Wat met video?

Content marketing is al lang geen hype meer in het hele online marketing middens. Het is een beetje de norm geworden, maar al te vaak wordt het veel te moeilijk en te duur voorgesteld. Eigenlijk ben je dagelijks bezig met content te creëren: van een informatieve pagina over een sociale media post tot een folder of sales leaflet.

content marketing is de toekomstHet belangrijkste in dit verhaal is dat je online marketing verantwoordelijke(n) op de hoogte zijn van alle inspanningen die je op dit vlak doet. Hoe meer informatie er ook digitaal kan vertaald worden, des te makkelijker het wordt om je online zichtbaarheid te verhogen.

Er lijkt geen twijfel over te bestaan dat video hét contentformaat van de toekomst is. Zo is mijn dochter van 10 al verkocht aan YouTube en spendeert de helft van haar schermtijd met het bekijken van allerlei filmpjes. Ontdek snel enkele van onze “behind the screens” tips van onze kersverse video marketeer Angélique.

6) Moet ik online adverteren?

Xaveer Rumbaut
Xaveer Rumbaut

Online adverteren

Lees meer »

Mag ik de vraag omdraaien? Moet je nog offline adverteren? Uiteraard moet je niet al je offline marketingactiviteiten staken. Daar kom ik zo nog op terug, maar het grote voordeel van online advertenties is de meetbaarheid ervan.
Op elk moment weet je…

Moet ik online adverteren?
 • hoeveel mensen de advertenties hebben gezien
 • hoeveel mensen er een interactie mee zijn aangegaan (delen, liken, klikken,…)
 • hoeveel de advertentie je heeft opgebracht

Ja, er bestaat zoiets als ad blockers & banner blindheid. Maar een affiche in het straatbeeld, een advertentie in een magazine of reclamespot op TV is minder meetbaar.

De kracht van online adverteren zit hem in het feit dat je heel gericht prospects & klanten kunt gaan aanspreken op het moment waarop ze op zoek zijn naar informatie. Bijvoorbeeld via tekstadvertenties van Google Ads.

Net zozeer kan je een nieuw product, evenement of stukje content specifiek aan 1 wel gedefinieerde doelgroep gaan tonen.
Denk aan 30-plussers met kinderen binnen een straal van 30km rond je bedrijf, bijvoorbeeld. Hiervoor zijn sociale media advertenties het meest geschikt. Hier alvast enkele tips om succesvol te adverteren via social media.

Heb je een mediabudget? Dan zou ik zeker opteren om hiervan een groot deel in te zetten op online advertenties. Uiteraard is ook hier een goeie voorbereiding het halve werk. De volledige aanpak hier uit te doeken doen zou me te ver leiden. Geloof me op mijn woord, het is het proberen waard. 

7) Stop ik met “traditionele” marketing?

Dat zou je kunnen doen… Want zoals ik al zei in mijn inleiding, bereik je met digitale marketing veel meer contactpunten met je klanten & prospects en daarbovenop zijn deze nog meetbaar ook! Toch kan het vaak nog interessant zijn om ook offline je zichtbaarheid te blijven verzorgen. Een combinatie van beiden werkt vaak het best. Het zit hem soms in kleine dingen; een papieren uitnodiging voor een evenement of exclusieve opening werkt vaak beter dan een simpel e-mailtje. Een leuke enveloppe en kaartje komen exclusiever en meer premium over. Achteraf stuur je mensen gewoon naar je website om te laten weten of ze al dan niet aanwezig zullen zijn.

Een laatste tip: Doe eens iets geks. Wrap zo bijvoorbeeld 1 van je bedrijfswagens in een coole print die verband houdt met je bedrijf en koppel er eventueel een wedstrijd aan op sociale media. Vergeet dan wel niet je website of social media kanalen op dat offline materiaal te plaatsen! :-) 

Conclusie

Een ideale digitale aanpak bestaat dus uit:

 • een goed werkende website
 • 2 of 3 sociale mediakanalen
 • zo nu en dan een e-mailtje
 • het verspreiden van leuke en informatieve content
 • een continue link tussen je offline en online activiteiten

Heb je daarbovenop nog budget voor online advertenties? Dan zal dat je digitale marketing inspanningen alleen maar versterken!

Benieuwd of je je website of social media kanalen al volgens de regels van de kunst invult? Laat een van onze experten jouw kanalen dan onder de loep nemen met een online audit. Volledig vrijblijvend, zonder verplichtingen.