Ook hier antwoord ik nog steeds met een volmondige, JA! Er zijn heel wat misverstanden rond het zakelijk gebruik van social media. Het zou te veel tijd of geld kosten voor wat er uitkomt.
Er is wel iets dat dan vaak vergeten wordt: je doelgroep verwacht je ook op sociale media. Het zou dus jammer zijn om die raakpunten te missen. Maak wel voor je zelf de afweging hoeveel tijd je hieraan kan spenderen. Je kiest beter minder kanalen waar je vaak op kan posten dan “alle kanalen” waar niet eens 1x per week iets op verschijnt.
Een Instagram of Facebookaccount dat leeft, waar je de interactie op aangaat - is veel meer waard dan de combinatie van Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube, Pinterest, enz.
“Beter één vogel in de hand, dan 10 in de lucht”, zei Bram een hele poos geleden. Zijn keuzetips voor een goeie sociale media strategie blijven nog steeds overeind.
4) Wie leest er nog e-mail?
Je hoort weleens zeggen dat e-mail “dood & begraven” is, maar niks is minder waar. Ja, we worden overspoeld door een hele hoop e-mails en ik ben de eerste om te bekennen dat ik ze lang niet allemaal lees. Toch is en blijft het wel een simpel en bijna gratis contactpunt. Zie het als een extra opportuniteit die je alleen maar meer awareness en website bezoekers kan opleveren.
Je steekt waarschijnlijk al veel energie in het creëren van boodschappen en content voor je sociale media, waarom zou je die dan ook niet via mail versturen?
Zo is Mailchimp een zeer handige & bijna gratis tool waarbij je vrij makkelijk een e-maildatabase bijhoudt, mooie mails kan uitsturen en zelfs e-mails kan automatiseren. Zo kan dit best een handige tool zijn in combinatie met je webshop. Wil je écht resultaten uit je e-mailcampagnes halen, dan is automatiseren en vooral personaliseren hier de boodschap.
Door de GDPR-regelgeving zijn veel bedrijven een beetje bang van het inzetten van e-mail in hun online marketingstrategie, toch wil ik jullie graag aanmoedigen om het nog te proberen. Zorg alleen dat je de toestemming hebt van je doelgroep:
- Zorg voor een duidelijk inschrijfformulier in je website op een prominente plaats
- Vraag met een check box bij elk formulier of aankoop of je hen andere relevante info & updates mag mailen
- Vergeet ook je bestaande klanten niet
Geef iedereen verder ook altijd de optie om zich makkelijk uit te schrijven. Als een klant/prospect aangeeft dat hij niet wil geïnformeerd worden via e-mail (en dus geen opt-in wilt geven), houd je je hier beter aan.
5) Zet ik in op content marketing? Wat met video?
Content marketing is al lang geen hype meer in het hele online marketing middens. Het is een beetje de norm geworden, maar al te vaak wordt het veel te moeilijk en te duur voorgesteld. Eigenlijk ben je dagelijks bezig met content te creëren: van een informatieve pagina over een sociale media post tot een folder of sales leaflet.
Het belangrijkste in dit verhaal is dat je online marketing verantwoordelijke(n) op de hoogte zijn van alle inspanningen die je op dit vlak doet. Hoe meer informatie er ook digitaal kan vertaald worden, des te makkelijker het wordt om je online zichtbaarheid te verhogen.
Er lijkt geen twijfel over te bestaan dat video hét contentformaat van de toekomst is. Zo is mijn dochter van 10 al verkocht aan YouTube en spendeert de helft van haar schermtijd met het bekijken van allerlei filmpjes. Ontdek snel enkele van onze “behind the screens” tips van onze kersverse video marketeer Angélique.
6) Moet ik online adverteren?
Mag ik de vraag omdraaien? Moet je nog offline adverteren? Uiteraard moet je niet al je offline marketingactiviteiten staken. Daar kom ik zo nog op terug, maar het grote voordeel van online advertenties is de meetbaarheid ervan.
Op elk moment weet je…

- hoeveel mensen de advertenties hebben gezien
- hoeveel mensen er een interactie mee zijn aangegaan (delen, liken, klikken,…)
- hoeveel de advertentie je heeft opgebracht
Ja, er bestaat zoiets als ad blockers & banner blindheid. Maar een affiche in het straatbeeld, een advertentie in een magazine of reclamespot op TV is minder meetbaar.
De kracht van online adverteren zit hem in het feit dat je heel gericht prospects & klanten kunt gaan aanspreken op het moment waarop ze op zoek zijn naar informatie. Bijvoorbeeld via tekstadvertenties van Google Ads.
Net zozeer kan je een nieuw product, evenement of stukje content specifiek aan 1 wel gedefinieerde doelgroep gaan tonen.
Denk aan 30-plussers met kinderen binnen een straal van 30km rond je bedrijf, bijvoorbeeld. Hiervoor zijn sociale media advertenties het meest geschikt. Hier alvast enkele tips om succesvol te adverteren via social media.
Heb je een mediabudget? Dan zou ik zeker opteren om hiervan een groot deel in te zetten op online advertenties. Uiteraard is ook hier een goeie voorbereiding het halve werk. De volledige aanpak hier uit te doeken doen zou me te ver leiden. Geloof me op mijn woord, het is het proberen waard.
7) Stop ik met “traditionele” marketing?
Dat zou je kunnen doen… Want zoals ik al zei in mijn inleiding, bereik je met digitale marketing veel meer contactpunten met je klanten & prospects en daarbovenop zijn deze nog meetbaar ook! Toch kan het vaak nog interessant zijn om ook offline je zichtbaarheid te blijven verzorgen. Een combinatie van beiden werkt vaak het best. Het zit hem soms in kleine dingen; een papieren uitnodiging voor een evenement of exclusieve opening werkt vaak beter dan een simpel e-mailtje. Een leuke enveloppe en kaartje komen exclusiever en meer premium over. Achteraf stuur je mensen gewoon naar je website om te laten weten of ze al dan niet aanwezig zullen zijn.
Een laatste tip: Doe eens iets geks. Wrap zo bijvoorbeeld 1 van je bedrijfswagens in een coole print die verband houdt met je bedrijf en koppel er eventueel een wedstrijd aan op sociale media. Vergeet dan wel niet je website of social media kanalen op dat offline materiaal te plaatsen! :-)
Conclusie
Een ideale digitale aanpak bestaat dus uit:
- een goed werkende website
- 2 of 3 sociale mediakanalen
- zo nu en dan een e-mailtje
- het verspreiden van leuke en informatieve content
- een continue link tussen je offline en online activiteiten
Heb je daarbovenop nog budget voor online advertenties? Dan zal dat je digitale marketing inspanningen alleen maar versterken!
Benieuwd of je je website of social media kanalen al volgens de regels van de kunst invult? Laat een van onze experten jouw kanalen dan onder de loep nemen met een online audit. Volledig vrijblijvend, zonder verplichtingen.