
"We moeten digitaal omarmen, ook in onze marketing!" of "We moeten de digitale toer op!" Het wordt snel even tussen de soep en de aardappelen gezegd, maar het vergt een mindset die je team, collega’s of overste niet onmiddellijk hebben. De overschakeling naar digitale marketing gebeurt ook zomaar van vandaag op morgen. Het idee ‘alles moet digitaal’ wordt dan vaak ook sceptisch onthaald.
Dus hoe overtuig je andere stakeholders om mee te stappen in je digitale verhaal en samen een digitale strategie te ontwikkelen? Hieronder enkele tips die kunnen werken. Netjes opgesplitst in 2 grote onderdelen & 6 tips.
Of heb je al een start gemaakt in online marketing en wil je je kanalen laten evalueren door experts? Vraag nu je online audit aan en krijg concrete do's en don't's om je woorden kracht bij te zetten.
DEEL 1: Hoe pak je het gesprek aan?
TIP 1: Bewijs dat je achterloopt
Bewijs dat je achterloopt op de concurrentie. Vaak helpt het om een korte index te maken van hoe jij in vergelijking met je concurrenten online communiceert:
- Op welke sociale kanalen zijn ze actief?
- Hebben ze een nieuwsbrief waar je je voor kan inschrijven?
- Passen ze regelmatig hun website aan? (banners, korte nieuwtjes, nieuwe info op de homepagina)
- Hebben ze een blog of nieuwssectie?
- Heb je hun advertenties op Google of Facebook al zien passeren?
- …
Staaf dit uiteraard met cijfers. Een Facebookpagina hebben is 1 ding. Maar als de concurrentie bijna geen volgers heeft en de laatste update dateert van vorige maand, dan hebben ook zij nog veel te leren. En misschien biedt dit net wel opportuniteiten voor jouw bedrijf!
Klanten zijn vandaag zelf experten geworden via online zoekopdrachten. Zelden nemen ze nog ongeïnformeerd contact op met je bedrijf. Je moet dus inspelen op deze veranderende online informatiebehoeften van klanten. Je moet online hun aandacht verdienen! Dit doe je nog steeds in eerste instantie door actief te zijn op sociale media en de informatie in je website te verzorgen.
Expert tip 1: Test hoe goed je website is en evalueer ook die van je concurrenten met bestaande online monitoring tools. Ook hier weer is Google je vriend! Check hoe goed je website scoort via hun Mobile Friendly of Sitespeed test.
Expert tip 2: Nog beter kan je gebruik maken van Similarweb. Dit is een simpele tool waarin je je eigen website kan ingeven én die van concurrenten. De tool maakt voor jou een vergelijkende analyse. De tool laat je zien hoeveel bezoekers jij hebt ten opzichte van anderen. Hoe goed je concurrenten mogelijks scoren in Google.
Vaak levert dit choquerende cijfers op die je CEO of team overstag doen gaan.
Expert tip 3: Nog een mogelijke bron van informatie: de Google consumer barometer. Deze tool/website verschaft je inzichten in hoe mensen het internet gebruiken in verschillende landen en sectoren. Meer achtergrondinfo erover vind je op Google's blog.
TIP 2: Beperk je tot de kernboodschap
Heb je je baas of collega's zover om met jou te praten over de vele mogelijkheden van digitale marketing? Beperk je dan tot de essentie van wat je met verschillende online kanalen en tactieken kan gaan bereiken. Het is goed dat je voor jezelf research hebt gedaan over hoe alles in mekaar zit,maar je baas of collega’s hebben geen boodschap aan de verschillende facetten van SEO en hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Zij willen vooral een idee van het mogelijke resultaat en de moeite die het kost. Geef hen dus zeker voldoende redenen en voorbeelden om jou de nodige tijd en budget te geven.
TIP 3: Stel zelf voldoende vragen
Iedereen heeft de gewoonte om niet direct in iets nieuws te stappen. Niemand houdt van verandering. Het onbekende van “digitale” marketing schrikt mensen vaak af. Je zal dus ongetwijfeld ook een heleboel excuses horen of refenties krijgen naar slechte voorbeelden. Denk maar aan Zalando die je achtervolgt met advertenties vanaf het moment dat je een paar schoenen op hun website bekeek. Daartegenover staan nochtans een hele hoop goede voorbeelden van bedrijven die mensen online zoveel mogelijk proberen helpen:
- Denk aan Xerius of Securex die nieuwe ondernemers proberen helpen met het starten van een eigen zaak.
- Je kan online chatten met mensen als je niet goed in je vel zit.
- Of denk aan de ontelbare "Freecycle" & tweedehandsgroepen op Facebook om makkelijk van je spulletjes af te geraken.
Probeer niet in discussie te gaan over dergelijke zaken. Voor elk goed voorbeeld dat jij aanbrengt, hebben zij ongetwijfeld een slecht. Stel hen eerder vragen in de zin van... "Wat zou voor jou bewijzen dat digitale marketing werkt?" of "Hoe zou jij willen starten met digitaal?"
Refereer aan herkenbare situaties uit hun eigen leefwereld en benadruk vooral ook het strategische aspect van een digitale strategie. Digitale marketing komt niet alle offline inspanningen vervangen, noch wil het zeggen dat jullie slecht bezig zijn. Maar het kan extra ondersteuning bieden bij het halen van je marketing & sales doelstellingen. Het zou hand in hand moeten gaan met je huidige (offline) marketing. Samen sterk!
DEEL 2: Je eerste digitale stappen
Tip 4: Start met een Google Adwords campagne
Het starten met digitale marketing en het bepalen van een digitale strategie op lange termijn is vaak een kwestie van vallen en weer opstaan. "SEO kost tijd, SEA werkt direct!" ,hoor je sommige online experten wel eens zeggen. Wat ze er wel vergeten bijzeggen is dat online advertenties (SEA) geld kosten en optimalisatie van je content voor Google (SEO) vaak enkel tijd.
Een online campagne is vaak een goede eerste stap om voeling te krijgen met de mogelijkheden van digitale marketing. Het grote voordeel van online campagnes is dat je een instant resultaat krijgt in de vorm van extra bezoekers en/of conversies. Ook zijn campagnes relatief gemakkelijk bij te sturen en kan je hier dus snel testen wat er voor jouw bedrijf werkt en wat niet.
Hoe pak je een dergelijke Google Adwords campagne aan? Focus bijvoorbeeld al je inspanningen op het promoten van een event, product launch, opening van een nieuw offline verkooppunt, je aanwezigheid op een beurs…
Enkele voorbeelden:
- Adverteer op exacte keywords voor bijvoorbeeld de BIS Beurs en breng met een incentive extra mensen naar je beursstand.
- Gebruik verschillende keywords en alle mogelijke combinaties voor een optimaal resultaat.
- Zet in op het verhogen van het aantal terugkerende bezoekers met remarketing banners.
- Adverteer enkel op mobiel of in een bepaalde straal rond je offline winkelpunten.
Online adverteren hoeft niet duur te zijn! Met een Google Adwords van €500/maand kom je al een heel eind. Zeg nu zelf, waar kan je voor dat geld nog een offline advertentieruimte boeken?
Expert tip 1: Wil je echt een instant resultaat kunnen aantonen? Werk dan met een incentive! Stuur mensen naar een specifieke landingspagina met een uniek aanbod op je website. Geef enkel via je ads een kortingscode weg of bezorg hen een unieke deal die ze anders niet krijgen.
Expert tip 2: Lees onze blogposts over micro moments voor meer inspiratie.
TIP 5: Advertenties op Facebook of LinkedIN
Mogelijks nog toegankelijker dan Google Adwords is Facebook Advertising. Waar je in Google Adwords door het volledige proces moet gaan van een account setup, kan je aan elke bedrijfs- of persoonlijke pagina makkelijk een advertentie-account koppelen. In maximum 15 minuten kan je een Facebook of LinkedIn update ondersteunen met een betalende advertentie.
Ook hier zijn de mogelijkheden talrijk:
- Adverteer via Facebook naar mensen in een straal rond je gemeente met interesse in sport voor de (her)opening van je fitnesscentrum of dansschool.
- Zet je bedrijf in de kijker op LinkedIn en presenteer jezelf aan marketing managers die van je services gebruik zouden willen maken.
Het grote voordeel van sociale media advertenties is dat je veel meer over je exacte doelgroep weet. Op LinkedIn weet je wie ze zijn, wat ze doen en waar ze werken. Op Facebook weet je vaak veel meer dan enkel professionele interesses. Mensen geven een hele hoop informatie weg op hun profiel: wat hen interesseert op vlak van film & muziek, relatiestatus, leeftijd,... Allemaal informatie uit eerste hand van de gebruikers zelf. Niet zoals bij Google waar ze vaak op basis van je surfgedrag hier een slag in slaan.
Spendeer voldoende tijd aan het bepalen van de juiste doelgroep voor je campagne. Een goede online campagne valt of staat met het bereiken van de juiste mensen. Denk goed na over wat je doelgroep interesseert, wat hen typeert of welke functies ze mogelijks bekleden. Uiteraard kan je ook hier je doelgroep geografisch beperken of uitbreiden!
Hetzelfde budgettaire verhaal hier: een kortstondige social media campagne van enkele dagen hoef je ook niet meer dan enkele honderden euro’s te kosten.
Expert tip 1: Denk verder dan interesses, maar hou ook rekening met veranderende levensgebeurtenissen op Facebook. Het heeft bijvoorbeeld geen zin mensen die net verhuisd zijn te contacteren om een vastgoedaanbod te bekijken.
Expert tip 2: Denk voldoende na over de verschillende, mogelijke functietitels voor LinkedIn advertising. LinkedIn helpt je hierbij met het voorstellen van synoniemen. Is je doelgroep toch nog wat aan de kleine kant? Target dan ook collega’s of ondergeschikten zoals marketing coördinators, assistants in plaats van van enkel de managers & directeuren. Zij zouden wel eens een belangrijke influencer kunnen zijn.
Tip 6: Start met een ander resultaat op korte termijn
Wil je niet onmiddellijk geld uitgeven aan online advertising? Dan zijn er uiteraard nog andere mogelijkheden om je eerste online succes te halen. Maar onthou vooral dat niet alle online tactieken of vormen van digitale communicatie je een instant resultaat of ROI bieden.
Het heeft bijvoorbeeld geen zin om te gaan bloggen of te starten met content marketing als je op korte termijn een continue instroom wil van extra bezoekers. Je kan geluk hebben dat 1 blogpost gigantisch veel bezoekers oplevert, maar dat is nog geen garantie dat dit effectief zo zal blijven. Best denk je over dergelijke zaken even na en start je hiermee pas als je digitale strategie op punt staat.
Maar wat kan je dan wel nog doen?
Mogelijkheid 1: Een goede eerste stap is de optimalisatie van je website voor Google (SEO). Analyseer met een gratis SEO tool de status van je website en doe aanpassingen waar nodig. Mijn collega Xaveer heeft hier een volledige blogpost aan gewijd.
Of start met een zoekwoordenanalyse en gebruik de woorden op de juiste plaatsen in de website. We hebben hiervoor bij Invisible Puppy een handige cheat sheet ontworpen. Stuur me een mailtje om deze te ontvangen!
Mogelijkheid 2: Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is. Klinkt als een abstract begrip, maar het begint al bij het feit of je website ook nog aantrekkelijk & makkelijk navigeerbaar is op mobiel (zie ook TIP 1). Bezoekers zouden onmiddellijk de naam van je bedrijf en in 3 seconden je baseline moeten terugvinden op je homepagina. Als ze na 30 seconden niet kunnen vinden waarvoor je bedrijf staat en wat het doet (elevator pitch), dan haken ze ongetwijfeld al af. Ik zou hier ongelooflijk lang over kunnen uitweiden en je een heleboel tips & ideetjes meegeven. Maar dit deed ik al eens eerder: meer info vind je in mijn blogposts van vorig jaar:
Is je website gebruiksvriendelijk? Vraag het aan de gebruiker! en Een gebruiksvriendelijke website? Optimaliseren die handel!
Het lijkt me echter evident dat het werk aan een website nooit echt stopt. Maar dat hoeft niet per se een nadeel te zijn. Google houdt namelijk van regelmatige updates. Het zorgt er ook voor dat bezoekers regelmatig terugkomen om je (nieuwe) informatie te bekijken.
Huur eventueel een Google Analytics en/of SEO expert in om je te helpen bij bovenstaande 2 mogelijkheden.
Mogelijkheid 3: Start een met een online nieuwsbrief. Integreer een inschrijfveld in je website, zet een gratis Mailchimp-account op en creëer een mailtemplate. Gezien de aankomende GDPR wetgeving is het belangrijk om te onthouden dat je niet zomaar iedereen kunt mailen. Klanten of prospects moeten uitdrukkelijk hun toestemming geven om je mailtjes te ontvangen! Je kan dus niet zomaar al je klanten op regelmatige basis gaan mailen. Hierop is echter (voorlopig) nog een uitzondering. Je kan je huidige klantenbestand mailen als er voldaan is aan volgende voorwaarden:
- De klant moet in het verleden zelf zijn elektronische contactgegevens aan het bedrijf kenbaar gemaakt hebben
- Het is enkel toegestaan de elektronische contactgegevens te gebruiken voor gelijkaardige producten en diensten als jouw bedrijf levert.
- De klant moet altijd de optie hebben zich kosteloos en gemakkelijk te verzetten tegen deze mails. Concreet: de klant moet over een opt-out beschikken.
De veiligste optie is echter om al je klanten eerst de vraag te stellen of je hen mag mailen. Een zogenaamde opt-in/opt-out email. Pas daarna kan je in eer en geweten je eerste online boodschappen uitsturen. Probeer in je emails over meer dan alleen maar je producten en diensten te praten. Uiteraard kan een promotiecode af en toe geen kwaad. Maar breng ook zeker je klanten en prospects iets bij. Over hoe ze beter kunnen gebruik maken van hun aankopen, wat ze kunnen doen om hun product te onderhouden,...
Mogelijkheid 4: Digitaliseer je offline inspanningen. Focus op synergieën van je huidige offline inspanningen en versterk deze online. In eerste instantie zijn mensen online vooral op zoek naar informatie:
- Zorg ervoor dat bezoekers aan je website makkelijk je folders en productinformatie kunnen vinden en downloaden.
- Heb je een productfilmpje gemaakt dat je op schermen in de winkels gebruikt? Plaats dit dan zeker ook op Youtube en in je website.
- En zo is er zeker en vast nog een hele hoop andere informatie of artikels in je offline magazines en folders die je ook online kan inzetten.
Uiteraard kunnen sociale media & je website veel meer zijn dan alleen een informatiekanaal. Je vindt er natuurlijk al je oflline winkelpunten terug alsook een contact- of offerteformulier. Je kan ook je bedrijf & winkelpunten online een gezicht geven. Werk je met een klein team? Waarom dan geen teampagina integreren in je website? Zelf in deze online tijden, doen mensen nog graag zaken met mensen. En niet met een computer! Heb je net een beurs gehad? Of zelf een evenement georganiseerd? Zet dan zeker de foto's ervan online! Toon bezoekers wat ze hebben gemist.
Nog niet overtuigd?
De mogelijkheden van digitale marketing zijn eindeloos! Wil je er optimaal en structureel gebruik van maken, dan is het uiteraard beter om even stil te staan bij wat & wie je online wil bereiken. Een gefundeerde digitale strategie is hierbij de oplossing. Maar vermits vaak niet iedereen in je bedrijf hiervan overtuigd is, start je misschien best klein met enkele resultaten op korte termijn of je eerste online campagne via Google of sociale media.
En vergeet niet, het allergrootste voordeel van inzetten op digitale marketing is de meetbaarheid ervan! Focus hier in eerste instantie niet te hard op industriële standaarden. Creëer je eigen referentiepunt en probeer week per week, maand per maand te verbeteren.
Geef niet te snel op! Je zal zien, digitale marketing is vaak efficiënter en meer resultaatgericht dan traditionele marketing. Je kan alvast de eerste resultaten van je inspanningen laten evalueren door experten met onze online audit. Vraag 'm hieronder aan en wij gaan aan de slag.
Groetjes