Een kroket uit de muur en wat e-mail marketing tips aub

Content Marketing Email Marketing

Wat Belgen kunnen leren van Nederlanders op vlak van content binnen e-mail marketing

Dat wij Belgen van stoofvlees-friet houden en Nederlanders maar wat graag kroketten uit de muur halen, is een cliché dat maar al te vaak naar voor komt in ‘België versus Nederland’-pagina’s. Maar de verschillen met onze noorderburen gaan nog verder dan dat. Zo is alleen al binnen e-mail marketing het contrast opmerkelijk.

In Nederland scoren e-mail marketingcampagnes, volgens WYZ, tot 30 procent beter dan in België.

Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

En meer nog: wat kunnen wij hieruit leren?

De brave Belgen versus de ongeremde Nederlanders

De titel verklapt al veel. Wij Belgen, of Vlamingen specifiek, verpakken al onze communicatie vaak in een voorzichtig omwindsel. Door de beleefdheid die we van nature hanteren, blijven we haperen in een vage zone waarbij we eerder de kat uit de boom kijken dan concrete conversaties aangaan. Uit schrik dat we een ander kwetsen of last bezorgen.

Hoe vaak is het bijvoorbeeld al niet voorgevallen dat iemand je twee opties voorschotelt en je ‘Oh, ’t is mij gelijk hoor. Kies jij maar.’ prevelt?

Ook zijn we veelal afstandelijker en geduldiger op de werkvloer. Zo willen we eerst onze zakenpartners grondig leren kennen en een vertrouwensband opbouwen, vooraleer we overschakelen op echte business.

Daarentegen gaan onze noorderburen persoonlijk contact met een wildvreemde bijna nooit uit de weg. Ook draaien ze niet rond de pot en komen ze vrijwel onmiddellijk tot hun punt. Want ja, time is money.

Door Belgen wordt dit soms als bot en arrogant ervaren, maar toch kunnen we iets leren van die directe toenadering.

Waarom is een directe benadering interessant voor e-mail marketing?

Wel, de reden werd al vaker aangehaald in onze blogs: de consument is anders geworden. Hij heeft geen tijd of geduld meer om zijn mails grondig te bekijken. Hij heeft geen zin om mails uit zijn overvolle mailbox stuk voor stuk te openen en te kijken wat die nieuwsbrieven of promotionele teksten voor hem in petto hebben. En dus gaat hij snoeien in zijn mails op basis van wat hij als relevant (of juist irrelevant) ervaart.

Niet alleen zet dat een enorme druk op e-mail marketingcampagnes in het algemeen, maar daagt het de marketeers van vandaag en morgen ook uit om een doelgerichte marketing strategie te hanteren. Het liefst eentje waarin gepersonaliseerde content voorkomt en de consument meteen een antwoord op zijn vraag of probleem krijgt.

Want geloof het of niet, e-mail marketing is nog steeds van belang. Meer zelfs: meer en meer B2C én B2B bedrijven zetten erop in. Het levert je immers nog steeds die lage kost per contact en acceptabele ROI op.

Wat kunnen wij er precies uit leren?

Ondanks dat vele Belgen niet onmiddellijk fan zijn van de ‘arrogante’ manier van communiceren van de Nederlanders, leert het ons wel dat directe (maar persoonlijke) toenadering werkt. Zeker nu we met zo’n ongeduldige en drukbezette consument te maken hebben.

Twee extreme voorbeelden van die directe aanpak zijn de e-mailcampagnes van Aartjan Van Erkel, een van de beste technische copywriters uit Nederland, en van de jonge internetondernemer Youri Meuleman. Hun mails zijn dan wel heel ongewoon voor de doorsnee Belg, toch zijn het twee van de weinigen wiens e-mails ik open, lees én blijf lezen.

Uit hun mails, trok ik dan de volgende lessen:

Een aantrekkelijke tone of voice doet veel

E-mail marketing in Nederland - Youri Meuleman

Om een lead of klant te bereiken, is het belangrijk om je e-mail de juiste tone of voice aan te meten met daarin:

  • Een onderwerp dat recht voor de raap is
  • Een aanspreking die menselijk oogt en niet te stijf is
  • Een krachtige inhoud die duidelijk maakt wat je te zeggen hebt (zonder rond de pot te draaien!)

Kleine kanttekening voor de aanspreking en de inhoud: het spreekt voor zich dat de Nederlandse informele manier van schrijven niet voor iedereen toepasbaar is. Sommige bedrijven of organisaties vergen nu eenmaal een meer formele aanpak dan eentje waarbij je rondstrooit met ‘hey’-s en ‘je’-s of ‘jouw’-s. Tracht dus vooral de tone of voice te gebruiken die past bij je onderneming.

Het zou raar overkomen als wij Puppies jou ineens moesten aanspreken met ‘u’, nietwaar? ;-)

Aparte formuleringen wakkeren nieuwsgierigheid aan

Voorbeeld e-mail marketing Aartjan van Erkel

Toegegeven, ik werd door deze jongens het meest getriggered doordat ze hun content anders formuleren dan andere tekstschrijvers of marketingspecialisten. Dit terwijl de essentie van de e-mail veelal hetzelfde is.

Vaak begint dit zelfs met een scherp of eigenaardig e-mailonderwerp.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar onderwerpregels zoals 'Breekt jouw website deze 3 ongeschreven sociale regels?' of 'Waar is de banaan?' maken mij alvast spontaan nieuwsgierig. 

 

 

Dikwijls hanteert Aartjan ook een e-mailstructuur waarbij hij vertrekt vanuit een praktijkvoorbeeld waarbij het fout loopt, om nadien de juiste oplossingen aan te reiken. Als lezer herken je ofwel jezelf er volledig in en lees je verder óf je haakt af. Maar dan heeft Aartjan toch al dat touchpoint met je gehad.

Eenvoudige mails zetten aan tot lezen

Daarnaast is de eenvoud van de e-mail mooi meegenomen. Door gebruik te maken van one line-alinea’s, en het dus kort en krachtig te houden, blijft het bericht helder voor de lezer en weet hij dat de mail niet veel tijd in beslag neemt. Hierdoor is hij uiteraard meer geneigd om verder te lezen.

Een ander bijkomend detail is dat zowel de e-mails van Aartjan als van Youri zonder enige vorm van opmaak zijn verstuurd. Zo focus je als lezer dus nóg meer op de inhoud en bespaar je als bedrijf tijd en kosten. Een bijkomend voordeel: e-mailproviders zullen je e-mail veel meer lusten. Handig, niet?

Opnieuw is hier echter een kanttekening nodig. Zo zijn loutere tekst e-mails niet voor iedereen. Stel je voor dat een kledingwinkel een nieuwsbrief stuurt zonder foto's van hun nieuwste t-shirts en broeken. Ik zou hem ook meteen de prullenbak in gooien!

Tracht de tekst e-mails dus vooral te gebruiken om mensen kort te informeren over een nieuwe webinar, een infosessie, een artikel... en gegarandeerd dat mensen van daaruit je website gaan bezoeken.

Ziezo. Dit had ik eruit geleerd. Ik weet het, het is louter subjectief. Maar toch vind ik dat we soms wel eens een stukje Nederlandse communicatie in onze e-mailcampagnes zouden moeten implementeren. Wat vind jij?

Meer weten over hoe je je e-mail marketingstrategie optimaliseert?

Laat het me weten!

Liefs,

Romana

   
Reacties