Loop niet achterop: de effecten van digitalisering op KMO's

 

‘Ik heb een project in mijn achterhoofd!’ zei Tom toen we elkaar voor het eerst ontmoetten. ‘Zie jij dat zitten om de digitalisering binnen het kmo-landschap in kaart te brengen tijdens een stage van twaalf weken?’ Een vraag waar ik even van moest slikken. Hmm.. een serieuze uitdaging binnen een beperkte tijd... Maar toch: Let’s do this!

64

En zo gezegd, zo gedaan. In deze blogpost geef ik je alvast een voorsmaakje van de resultaten van dit ambitieuze project. Heb je liever het volledig rapport? Dan kan je deze hier downloaden.

In het onderzoek maakte ik het onderscheid tussen 3 deelnemende ondernemingen. Graag stel ik je ze kort even voor:

  • Joggers: zien nog geen resultaten door hun digitale inspanningen of voerden weinig tot geen acties uit
  • Sprinters: zien een groei in omzet dankzij hun digitale inspanningen
  • Koplopers: zien hun onderneming groeien en voldoen aan een set van vijf digitalisatie aspecten die onderzocht werden

Maar onthoud: digitaliseren is geen wedstrijd!

We geven meteen het startschot: wat zijn die effecten nu eigenlijk?*

Met digitalisering haal je meer omzet, meer klanten en een betere service. Wat moet er nog meer zijn? Vooral de koplopers kunnen hierover meespreken. Een duidelijk signaal dus dat het digitaliseren voor ondernemingen algemene groei kan opleveren. Maar deze groep mag dan wel voorlopen op de concurrentie, in het digitale tijdperk waarin we nu leven is er in de verste verte nog geen finishlijn te bespeuren. Om aan kop te blijven ga je immers door een proces van constante verandering en digitale optimalisatie. Aan deze groep zeg ik dan ook: keep up the good work! 

digitale sprint.jpg

De sprinters daartegen werken aan hun digitalisering en zien dat de onderneming daardoor groeit, al blijft er nog ruimte voor extra inspanningen. Deze groep hoort dus toegejuicht te worden zodat zij de koplopers kunnen inhalen.

Voor de joggers is deze blog en het rapport een startschot richting het digitale. Stap voor stap richting een gedigitaliseerde onderneming!

Hoe digitaal vinden we onszelf?

digitalisering.jpg

Toen de vraag gesteld werd aan de kmo’s in welke mate ze zichzelf digitaal beschouwen, kwamen er opvallende resultaten naar boven: slechts 10% geeft zichzelf een onvoldoende terwijl de meerderheid (60%) zichzelf een digitale onderscheiding toekent.

Volgens de bevraagde kmo’s zijn ze volop aan het digitaliseren. Maar is dat wel zo? Hoe benen de sprinters de koplopers bij? Zorgen deze bedrijven ervoor dat ze op digitaal vlak groeien? En vooral, hoe doen ze dat? 

Wat volgt is een tipje van de sluier. Interessant leesvoer voor elke enthousiaste ondernemer!

Zijn we als onderneming online vindbaar, actie gedreven en klaar voor mobile?

De snelle vindbaarheid, actie-gedrevenheid en gebruiksgemak op elk scherm... Het zijn ongetwijfeld drie aspecten waarmee je een streepje voor kan hebben op je concurrenten. Zo zegt 91% van de deelnemende kmo’s SEO correct toe te passen om zo sneller vindbaar te zijn in zoekmachines.

87% van de ondernemingen geeft ook aan actie-gedreven te zijn en gebruik te maken van call to action knoppen op relevante plaatsen op hun website. Deze knoppen overtuigen de bezoeker om acties te ondernemen en conversies te initialiseren. Voorbeelden daarvan zijn ‘lees meer’, ‘download hier’, ‘ontdek de checklist’…

Wat minder voor de hand blijkt de liggen is het hebben van een responsieve website. Zo zien we dat ‘slechts’ 70% een responsieve website heeft. Dat lijkt immers een groot getal, maar in realiteit is er zeker nog werk aan de winkel. Zeker in het mobiele tijdperk waarin we vandaag leven is een mobielresponsieve website immers onmisbaar. En dat beperkt zich niet tot schaalbare pagina's. Zeker niet. Een bezoeker wil zo gebruiksvriendelijk mogelijk van je website gebruik maken. Vergeet dus het ellenlange doorklikken of grote menu’s: je bezoeker wil meteen de pagina vinden die hij zoekt. Een overzichtelijke structuur is daarbij de sleutel.

De drie besproken aspecten kunnen voor een onderneming dus grote positieve gevolgen hebben ten opzichte van de concurrentie. Toets dus zeker jouw onderneming aan deze drie pijlers!

Heeft een kmo tijd om te digitaliseren?

Een tweede belangrijke vraag: heeft een onderneming de tijd en de middelen om zich klaar te stomen van de ongetwijfeld digitale toekomst die ons nog verder te wachten staat?

1 op 6 ondervindt helemaal geen problemen…

Maar voor de anderen geldt:

  • Tijd… dat hebben we niet op dit moment, sorry.
  • Meetbaarheid... welk effect brengen onze digitale acties eigenlijk teweeg?
  • Medewerkers.. wij hebben niemand in huis die zich daar fulltime mee kan bezighouden.

Ik zeg niet dat elke sector evenveel moet inzetten op het digitale en dat alles over één nacht ijs kan uitgevoerd worden, maar als je zelf niet weet waar te beginnen of last hebt van deze obstakels dan is er maar een oplossing voorhanden: contacteer eens een digital agency die je verlost van al deze struikelblokken! Wist je bijvoorbeeld dat we een gratis audit aanbieden waarbij we je digitale marketing inspanningen onder de loep nemen?

Nog niet overtuigd? Keep reading!

Ik sprak reeds over een set van vijf aspecten waaraan een sprinter moet voldoen om tot de koplopers te behoren. Één daarvan, website toepassingen, werd hier reeds kort toegelicht. De uitgebreide resultaten daarvan kan je terugvinden in het volledig rapport.

Hier lijst ik je alvast enkele interessante onderwerpen op die daarin verder aan bod komen:

  • Digitale communicatie: via welke kanalen en met welke frequentie communiceert de kmo?
  • Interne tools: gebruikt de kmo een tool om te digitaliseren?
  • Online adverteren: adverteert de kmo en zo ja, op welke manier?
  • Digitaal plan: Beschikt de kmo over een digitaal plan van aanpak? Wat zijn de voordelen?

Dus waar twijfel je nog aan? Download het rapport 'Digitalisering bij KMO's'.

Download het rapport >

This is not the finishline!

Ziezo, dit was een voorsmaakje van mijn onderzoek. Ik vond de samenwerking met Invisible Puppy alvast een schitterende ervaring en ik hoop alleszins dat je als lezer iets zal opsteken van het resultaat en dat je overtuigd bent dat het voor elke onderneming een startschot of duwtje in de rug kan zijn!

Digitale groetjes

Gilles De Poorter

Jan Heyens
Jan Heyens

Relevant blijven na corona: hoe win je als merk in het nieuwe normaal?

Dat het coronavirus wereldwijd een gigantische impact heeft, hoeft nauwelijks nog betoog. Maar hoe zal deze crisis onze toekomst vormgeven, en wat betekent dat voor het bedrijfsleven? Stilaan tekenen enkele trends zich af en krijgen we inzicht in wat ons de komende jaren te wachten staat.

Read More
Angélique Vleeshouwers
Angélique Vleeshouwers

Heeft TikTok zin voor mijn kmo?

Read More
Freddy Verschoore
Freddy Verschoore

Marketing voor ondernemers, niet voor doetjes.

Read More
Sven Dhollander
Sven Dhollander

Digitale strategie: start van verandering, maar hoe breng je dit aan?

Read More