Employer Branding? Nee, Employee Activation is het nieuwe HRM!

Geschreven door Invisible Puppy
6 min leestijd
19/12/18 7:20

Employee activation

"Clients do not come first, employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients." Veel bedrijfsleiders kijken bij deze quote van Richard Branson even raar op, want zijn het niet juist de klanten die moeten gesoigneerd worden opdat je onderneming goed zou draaien? Als het van ons afhangt dan is het antwoord op deze vraag neen.

Begrijp ons niet verkeerd, klanten zijn natuurlijk van groot belang. Maar hoe ga je je klanten bedienen als je geen gemotiveerde medewerkers hebt? In een regio zoals West-Vlaanderen is het voor veel bedrijven geen sinecure meer om personeel aan te werven of te behouden. Hoe ga je hier als onderneming mee om? Rond dit onderwerp organiseerden we met Invisible Puppy een ontbijtseminarie bij KV Kortrijk.

Enkele sfeerbeelden van het event kan je terugvinden in deze video.

Het HR-beleid van de toekomst is meer dan alleen "employer branding"

Daphné Vanassche (Invisible Puppy) beet als HR strategist de spits af met haar visie rond het HR-beleid van de toekomst. Ze maakte duidelijk dat het klassieke HR-concept niet meer geschikt is gezien de continue verandering rondom ons heen.

De mindset van werknemers is niet meer diezelfde als pakweg 15 jaar geleden toen mensen erop uit waren om een lange carrière binnen één bedrijf uit te bouwen. Nu starten werknemers een job met de bedoeling bij te leren om dan na 3-5 jaar naar de volgende job over te gaan. Daarenboven willen werknemers vandaag zichzelf ontplooien en continu uitgedaagd worden.

Als je als werkgever de achterdeur dicht wil houden én tegelijk talent uit de markt wil aantrekken, dan kan je niet anders meer dan een HR-beleid uitbouwen waarin de werknemer volledig centraal staatEr is vandaag veel te lezen en te doen rond “employer branding” , maar eigenlijk dekt die noemer niet langer de lading. 

Op het einde van het ontbijtseminarie werd een poll gehouden om te stemmen rond een passende benaming voor het nieuwe HR-concept. De benaming die het meest geschikt bevonden werd door de aanwezigen, is de term employee activation:

EMPLOYEE ACTIVATION =
employee experience + employee journey + employer branding

1. Employee experience

Een onderneming moet zich afvragen hoe een werknemer elke ervaring die hij/zij opdoet doorheen zijn/haar tijd bij de organisatie beleeft. Die “employee experience” begint al bij het moment dat de kandidaat het bedrijf voor het eerst leert kennen (preboarding), daarna volgt de indiensttreding (onboarding) en dan een hele resem aan ervaringen (promotie, intern een andere job opnemen…) tot het moment waarop de werknemer afscheid neemt (offboarding).

Ben je er als werkgever bewust mee bezig om die ervaringen zo optimaal mogelijk te maken voor je werknemer? Dat is wel degelijk van belang, als je weet dat minstens 50% van de ervaringen die een werknemer ertoe leiden om afscheid te nemen van een organisatie beïnvloed kunnen worden door de werkgever.

Daarenboven is aangetoond dat de employee experience heel nauw samenhangt met de customer experience. Nauw betrokken werknemers zullen sneller hun ervaringen die ze opdoen bij klanten doorspelen binnen het bedrijf, waardoor de organisatie nauwer de vinger aan de pols kan houden en sneller kan inspelen op wijzigende behoeftes van klanten.

2. Employee journey

advice-advise-advisor-6385Hoe kan je nu werken aan die employee experience? Je moet je werknemers écht leren kennen en weten wat ze willen. Niet alleen vandaag maar ook morgen of pakweg over vijf jaar. Breng dus de employee journey van elke werknemer in kaart: dit is elk moment waarop je als bedrijf een grote impact kan hebben op je werknemer.

Betrek daar je werknemers in en vraag om feedback op elk van die momenten. Alleen als je de employee journey kent en actief opvolgt, kan je ook de ervaring rond elk van die touch points optimaal maken.

3. Employer branding

Het is intussen duidelijk dat het een stuk verder gaat dan employer branding alleen, maar toch is employer branding zeker en vast de derde pijler van employee activation. Employer branding legt de focus vooral op het promoten van de identiteit van de onderneming in de markt om nieuw en bovendien geschikt personeel aan te trekken. Een employer brand kan alleen maar werken als het authentiek is. En net daarom is het zo belangrijk dat je als bedrijf niet alleen marketing maar zéker ook HR betrekt in het uitbouwen van de strategie.

De sollicitant heeft vandaag een heel sterke positie in deze schaarse arbeidsmarkt. Samen moeten jullie zoeken naar een communicatieaanpak die ervoor zorgt dat jouw bedrijf op een authentieke manier eruit springt als meest aantrekkelijke werkgever.

Hoe communiceren? 

Tom Martin, marketing director bij Ago Jobs & HR en gastspreker op het ontbijtseminarie, sluit zich aan bij Daphné. Ook bij rekruteringskantoren merken ze een shift in de communicatie tussen werkgevers en werknemers. Als gevolg van de schaarsheid in human capital moeten de werkgevers op een andere manier beginnen communiceren. Hoe zorg je als werkgever ervoor dat je eruit springt als je met 10 werkgevers diezelfde ene persoon wil tewerkstellen? Hoe is de sfeer binnen een organisatie? Hoe bewust wordt omgegaan met personeel? 

"Ondanks dat loon en werkzekerheid nog steeds erg belangrijke factoren zijn,
speelt work-life balance ook een zeer grote rol."

De bovenstaande vragen zijn van grote waarde voor een toekomstig werknemer. Hierover communiceren als bedrijf vraagt wel wat gerichte marketing, en dan voornamelijk digitale marketing, aangezien sollicitanten op vandaag hoofdzakelijk online op zoek gaan naar een geschikte job. Laat sociale mediakanalen en je website dus zeker niet links liggen bij de ontwikkeling van je communicatieaanpak: testimonials, foto’s die een blik achter de schermen gunnen, blogs en zeker ook video scoren vandaag héél goed. 

Zorg er zeker ook voor dat je vacatures in aanmerking komen op Google for Jobs. Een platform dat sinds kort ook uitgerold is in België. Hoe je dat precies doet, lees je in onze blog.

Sweet Mustard: de pioniers in de materie

Je kan Sweet Mustard wel een voorloper noemen als het over employee activation gaat. Deze joint-venture tussen TVH en Cronos Groep werd in het leven geroepen om het tekort aan gespecialiseerde IT-experts aan te pakken. Zowel pas afgestudeerden als meer ervaren ontwikkelaars zijn er welkom en worden intensief gecoacht. Jan Sem, Agile Coach gaf toelichting over hoe zij omgaan met personeel.

Nieuwe werknemers starten er samen op éénzelfde dag en worden dan tijdens een onboarding week ondergedompeld in een Sweet Mustard-bad. Elke nieuwkomer krijgt ook een buddy toegewezen. Dit is iemand die al werkzaam is bij de onderneming en kan helpen, zelfs met kleine dingen zoals waar de koffietassen staan.

"Eén van de drie doelstellingen van 2018 was om
medewerkers te laten schitteren. Daar werken we dan ook actief aan."
 

Elk jaar stellen zij objectieven op waar ze key results aan koppelen. Zo houden ze zich aan een vlakke structuur die over de hele lijn wordt doorgetrokken. Wanneer iemand bijvoorbeeld loonsopslag wil, dan wordt dit niet vanuit een hiërarchisch standpunt bekeken. De werknemer legt het voor aan iemand van de coaches die het op zijn beurt met het team bespreekt. Het team bepaalt dus of je al dan niet in aanmerking komt voor loonsopslag.

back

Als IT-experts hebben zee niet veel kaas gegeten van de klassieke HR en proberen ze wat ze wel goed kennen, toe te passen op hun HR-beleid. Zo deden ze een design sprint op de employee experience waarin heel wat werknemers werden betrokken. Zij kunnen het best wijzen op wat bij Sweet Mustard (nog niet) goed gaat en zo kan je constant bijschaven waar nodig. Hetzelfde geldt voor het social media plan. Door hun aanwezigheid op social media op te krikken en beelden van de werkvloer te plaatsen, zagen ze niet enkel volgers en likes toenemen, maar ook de pageviews op de jobpagina.

De drie gastsprekers zaten duidelijk op éénzelfde lijn wat de verandering in mindset omtrent HR behelst. Employee Activation is een ongoing traject waarin veel tijd en moeite moet worden gestopt. Maar: bedrijven die hierin slagen creëren een win-win situatie, want als werkgever is het fantastisch om gelukkig personeel te hebben en als de klanten daardoor er ook nog eens bij winnen dan ben je als bedrijf geslaagd.

Benieuwd wat onze gasten ervan vonden? Bekijk dan hier de recap:


HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Benieuwd hoe jij door de buitenwereld wordt gepercipieerd als werkgever? Concrete kansen en tips verwerven door HR- en marketingexperten? Vraag vrijblijvend advies aan.

 

Ontvang de laatste marketingupdates