Face your demons! Hoe overleef je een netwerkevent?

Geschreven door Invisible Puppy
6 min leestijd
4/09/17 9:30

jason-rosewell-ASKeuOZqhYU-unsplash

Stress, klamme handen, een droge mond, je hart klopt iets sneller dan normaal, je bent nerveus en je voelt je charisma en flair verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een hele zaal vol onbekenden en iedereen is gezellig aan het praten terwijl jij alleen bent.

“Darkness imprisoning me
All that I see
Absolute horror”

Het lijkt wel je eerste fuif, je zoekt oogcontact en hoopt dat iemand je aanspreekt. Maak je geen zorgen, dit is hoe veel mensen zich voelen op een netwerkevent, zelfs de durvers. Het goede nieuws is dus dat je toch niet alleen bent en dat iedereen rond je een beetje hetzelfde gevoel heeft, maar ook hetzelfde doel. Netwerken kan immers vreemd aanvoelen in het begin. Hoe start je een conversatie, wie zit er op mij te wachten, hoe breek je in een gesprek in zonder onbeleefd te zijn?

Ik vind personal branding erg belangrijk en zelfs essentieel om te verkopen. Natuurlijk ga je aan de slag op LinkedIn en Facebook als digitale marketeer, maar wat doe je face-to-face?

Spijtig genoeg is er geen echte handleiding om te netwerken, dus welke technieken pas je dan toe? Ik geef hierbij een aantal tips om succesvol te zijn op netwerkevents. 

Be prepared

Zoals steeds is een goede voorbereiding belangrijk. Je zal je minder onwennig voelen, wanneer je huiswerk gemaakt is en je weet wat je komt doen. De bedoeling van een netwerkevent is niet om te verkopen, het doel is om contacten te leggen en om nieuwe mensen te leren kennen.

Zombie-Survival-Kit.jpg

Vraag de deelnemerslijst

Neem vooraf contact op met de organisatie en vraag wie er allemaal aanwezig zal zijn, dit geeft je een aantal mogelijkheden: je kan uitzoeken wie je wil spreken en wie voor jou een interessante gesprekspartner kan zijn.

In de meeste gevallen zijn de deelnemerslijsten voorzien van de contactgegevens of heb je met de naam alleen ook voldoende om de mensen te contacteren en te informeren over je aanwezigheid op het event.

Nodig de mensen alvast uit voor een kennismaking, dit zorgt voor een eerste contactmoment nog voor het evenement gestart is.

Bereid je gesprek voor en ontdek gemeenschappelijke interesses

Je hebt nu een deelnemerslijst en je hebt eventueel al potentiële gesprekspartners aangeschreven. Ga na wat je doelstellingen zijn en doe het nodige opzoekwerk, je hebt misschien meteen een manier om het gesprek aan te knopen. Hier kunnen sociale kanalen een perfect hulpmiddel zijn, je bent niet langer blind, je vindt alle informatie online.

Oefen je Elevator Pitch

Uiteraard is het de bedoeling om vooral te luisteren, maar zorg dat je verhaal klaar zit in je hoofd. Je weet zelf wat je doet, maar is dit ook duidelijk voor anderen? Vertrek niet vanuit je product, dat interesseert niemand. Wees duidelijk over:

  • Waarom je doet wat je doet.
  • Met wie je het liefst werkt.
  • Hoe je voor de beste resultaten zorgt

Onlangs was ik op een lunchmeeting met een honderdtal aanwezigen en iedereen kreeg 60 seconden om zich voor te stellen. Zorg dat je binnen de tijd blijft en alles kan vertellen op een manier die iedereen aanspreekt. Pas je verhaal dus ook iedere keer aan. Zorg voor humor, laat de mensen lachen. Sta recht en neem eventueel plaats voor de groep.

Zorg voor het juiste materiaal

Neem steeds visitekaartjes mee en vergeet ze niet in de auto. Hou ze bij je, klaar om uit te delen. Pen en papier zijn ook handig, weet wel dat de evenementen dikwijls gesponsord zijn en dat de nodige merchandising (blocnotes, balpennen,…) voorzien wordt, maar hou het in het achterhoofd.

Ik kom te vaak op evenementen waar mensen visitekaartjes gewoon vergeten zijn. Gemiddeld spreek ik tijdens een evenement een tiental mensen en ik kan niet alles onthouden, dus zonder kaartjes is de opvolging veel moeilijker.

Wees zeker op tijd

Vroeg aanwezig zijn heeft als voordeel dat je de organisator kan spreken. Vaak zijn de evenementen op uitnodiging en zijn ze maar succesvol wanneer er voldoende contacten gelegd worden. Je kan dus zeker aan de organisatie een introductie vragen en uiteraard jezelf voorstellen, vraag advies en tips over wie je best kan aanspreken.

Neem eventueel een collega mee

Het is niet de bedoeling om de hele avond bij elkaar te staan, maar het zorgt voor minder stress en je vermijdt ongemakkelijke stiltes. Denk niet alleen aan collega’s, misschien zijn er mensen binnen je professionele netwerk met wie je kan afspreken.

Let’s tackle this

Je bent nu ter plaatse, de voorbereiding is gedaan, je hebt het juiste materiaal mee, de pitch zit in je hoofd gebeiteld, je weet wie je gaat spreken, maar nog is er stress, want je contacten zijn later en je herkent niemand.

"I can't remember anything
Can't tell if this is true or dream
Deep down inside I feel to scream
This terrible silence stops me"

Geen probleem, ik heb nog tips, we komen er wel.

Zoek de bar

Of je nu een drankje nodig hebt of niet, het is altijd een goed idee om even plaats te nemen aan de rand van de toog. Veel mensen zoeken even respijt van de drukte, start een casual gesprek en je bent vertrokken.

how you doin.gif

 

Wees jezelf en lach voldoende

Probeer te genieten, zorg voor een aantal goede vragen, mensen praten graag over zichzelf.

Vraag niet wie ben je en wat is je taak, want dan krijg je enkel een naam een titel en wat ben je daarmee? Vraag eerder wat de persoon de afgelopen week heeft gedaan en wat zijn verwachtingen zijn van de avond

Speel ook geen rol, wees gewoon jezelf, jij maakt het verschil. Ik val in herhaling, maar zoals ik in mijn vorige blogpost over de toekomst van sales schreef draait alles rond vertrouwen en dat gaat in twee richtingen.

De interessante mensen voor je netwerk zijn authentiek, je wil geen fakers, je wil echte contacten en relevante relaties.  

Jouw meerwaarde zorgt ervoor dat mensen met je willen samenwerken.

Netwerken is zoals social selling

Verkopen is niet de boodschap, denk eerder lange termijn, de doelstelling is om contacten te leggen voor morgen. Vul je salesfunnel met leads...

Kies je evenementen zorgvuldig en focus

Het heeft geen zin om iedere keer volledig opnieuw te moeten beginnen, kies evenementen waar vaak dezelfde deelnemers zijn. De omgeving wordt vertrouwd, je schept een band, je kan mensen aan elkaar voorstellen en je zal geïntroduceerd worden door anderen.

Karma (is not a bitch)

Ik moet vaak denken aan een term die Madam Bakster gebruikte op #20thoughts, ze sprak over Karma-marketing: wanneer je mensen gaat helpen, je netwerk deelt dan krijg je dat terug.

Denk eraan dat iedereen een netwerk heeft en dat mensen misschien hun contacten willen delen.

Misschien kan je mensen met elkaar in contact brengen. Maak connecties, ooit vallen de puzzelstukjes wel in elkaar.

The Aftermath

Terug buiten op de parking, het is gedaan, je bent opgelucht, maar je hebt ook genoten nee?

Je hebt echter nog niet gedaan, een belangrijk deel, de follow-up begint morgen.

Noteer steeds een aantal sleutelwoorden op de kaartjes, doe dit meteen op het evenement of op de parking in de auto, vermeld waar jullie over spraken, waar jullie elkaar hebben ontmoet.

Het was een lange dag en morgen ben je vast een deel vergeten.

Stuur zo snel mogelijk na het evenement een mailtje, stuur een uitnodiging via LinkedIn en vergeet niet te personaliseren. Weer komen hier alle digitale kanalen van pas, vul je CRM aan en gebruik die om de gemaakte afspraken op te volgen, blijf op de hoogte van wijzigingen in je netwerk via de digitale kanalen. Je bouwt hard aan je netwerk, verwaarloos het net niet door slechte opvolging.

Je ziet er komt veel bij kijken, maar met deze tips en de correcte voorbereiding kijk je waarschijnlijk al uit naar je volgende evenement.

Nu je het punt van de algemene nachtmerrie voorbij bent, is misschien eerder volgende quote van Metallica relevant: 

...And the earth becomes my throne. I adapt to the unknown...

Wil je weten op welke evenementen ik binnenkort zal aanwezig zijn? Stuur gerust een mailtje naar: freddy@invisiblepuppy.com.

 

Tot binnenkort,

Freddy 

Get Email Notifications