Festival Marketing: Coachella, Primavera Sound en Tomorrowland

Het is zomer, het festivalseizoen draait weer op volle toeren. Muziekliefhebbers aller landen schuimen in groten getale de ene weide na de andere af. Maar wat verklaart nu het grote succes van deze festivals? Wellicht een combinatie van tal van factoren. En toch staat er één ding als een paal boven water: de enorme opmars van social media doorheen de afgelopen jaren heeft de festivalorganisatoren geen windeieren gelegd.

Daarom besloot ik een blogpost te schrijven over het gebruik van social media door en voor muziekfestivals. Geen overzicht van do's-and-don'ts, noch het zoveelste tips & tricks lijstje. Wel drie inspirerende voorbeelden van festivals die het op een originele, doeltreffende, of gewoonweg slimme manier weten aan te pakken. 

Festival Marketing: Coachella, Primavera Sound en Tomorrowland

1. Coachella: Koning op social media

Beginnen doen we met het tot de verbeelding sprekende Coachella festival (Indio, Californië). Coachella, voluit Coachella Valley Music and Arts Festival, mag zich met een jaarlijks bezoekersaantal dat boven de 200.000 uitstijgt, gerust één van de grootste festivals ter wereld noemen. Zes dagen lang, gespreid over twee weekends, kan je er terecht voor de meest uiteenlopende muziekgenres. 

Een blik op de social media statistieken leert ons dat de populariteit van het festival enorm is. Alleen al in het eerste weekend van de editie 2016 werd het totale bereik van alle Coachella-gerelateerde berichten op (!) 239 miljoen geschat (bron: Hypebot). Waar kunnen we die dominantie aan toeschrijven? 

Coachella

Wel laten we zeggen dat de social mediastrategie van Coachella opgebouwd is uit verschillende elementen.

Eerst en vooral moet het gezegd worden dat ze bij Coachella heel goed beseffen dat de voorkeur van hun publiek niet uitgaat naar één specifiek social mediakanaal. Daarom kiezen ze er bewust voor om in te zetten op verschillende kanalen - onder meer Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram.

Komt er dan nog eens bij dat ze met het gebruik van meer visuele platformen als Snapchat en Instagram - getuige de sterke filmpjes en foto's die op het festival worden gemaakt - perfect inspelen op de steeds visueler wordende eisen van de sociale gemeenschap. 

Ook het belang van de juiste hashtags te gebruiken is het festival niet ontgaan. Zo wordt '#coachella' heel sterk gepromoot, waardoor het ondertussen is uitgegroeid tot één van de meest gebruikte termen op social media. Handig, als je weet dat iedereen dankzij de hashtag op de hoogte kan blijven van alles wat er gebeurt op en naast het festivalterrein. 

Maar daar stopt het niet bij. Een belangrijke troef in de strategie van het festival, is de Coachella live stream. Als thuisblijver mag je het festival dan misschen niet op dezelfde manier ervaren als de aanwezigen. Toch kan je dankzij de live stream verschillende optredens meepikken, en reacties op het gebeuren plaatsen. Iets wat de interactie en het engagement alleen maar kan versterken. Pluspunt: interactie en engagement kunnen in real-time gemeten worden. 

Heineken promo gespot op Coachella

Tot slot beschikt Coachella over een eigen applicatie. Een toepassing waarop je onder meer je polsbandje voor het festival kan activeren, de volledige line-up kan raadplegen en de laatste updates op social media kan volgen.

De enorme populariteit van Coachella op social media is ook grote merken als Heineken, American Express, en Ray-Ban niet ontgaan. Coachella-gerelateerde content kent doorgaans immers een enorm bereik. Een gouden opportuniteit voor dergelijke merken om op het festivalterrein enkele social campagnes in elkaar te steken, die naar alle waarschijnlijkheid gezien, gedeeld, etc. zullen worden door een massa aan potentiële consumenten. 

Op naar het volgende voorbeeld!

2. Primavera Sound: Intergalactische line-up aankondiging 

Geen volledige analyse, wel een prachtig voorbeeld van hoe social media op uiterst creatieve wijze kan worden uitgespeeld. Primavera Sound - het festival dat jaarlijks plaatsvindt in Barcelona en garant staat voor bakken indierock, electronica, en aanverwanten - kondigde dit jaar haar integrale line-up op een wel heel mooie manier aan. In een drie minuten durende video wordt op intergalactische wijze de ene naam na de andere gespuid. 

Geen slechte zet, als je ziet dat de video op YouTube honderdduizenden keren werd bekeken en op Facebook meer dan 14.000 keer werd gedeeld. Bekijk hieronder de indrukwekkende video waarmee Primavera Sound festival dit jaar haar line-up bekendmaakte. 

3. Tomorrowland: Een en al online magie

Tot slot nog een voorbeeld van eigen bodem: Tomorrowland. Inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Het dance evenement dat steevast plaatsvindt op domein de Schorre in Boom - en daarnaast ook internationale edities als Tomorrowland Brasil kent - is dit jaar reeds aan zijn twaalfde editie toe. 

Ook hier weer geen volledige analyse, maar een uitlichting van enkele opmerkelijke elementen uit de social mediastrategie van het festival.

Neem nu de jaarlijkse aftermovie. Misschien wel het 'sociale' paradepaardje van Tomorrowland. Weken op voorhand wordt er reikhalzend uitgekeken naar de release van het filmpje. En geef toe, keer op keer slagen de makers erin om de sfeer van het festival op adembenemede wijze weer te geven. Iets wat de organisatie van de volgende editie alleen maar ten goede komt. Door te laten zien hoe goed het festival was, geef je mensen meteen een reden om er volgend jaar bij te zijn. 

People of Tomorrow, het eigen social medium van Tomorrowland, is nog zo een prachtig staaltje marketing. De organisatoren van het festival merkten dat er op kanalen als Facebook tientallen 'besloten' groepen werden aangemaakt door festivalgangers. Daarom besloten ze om een eigen platform te ontwikkelen. Bezoekers kunnen zich er gratis registreren, en op die manier met andere concertgangers in contact blijven. Interactie verzekerd!

Verder zien we enkele belangrijke parallellen tussen de social mediastrategie van Tomorrowland en die van Coachella.Vooreerst kan je op de website van Tomorrowland terecht voor een live stream van het evenement. Verschillende concerten worden er integraal uitgezonden via YouTube. Zoals eerder aangegeven, een uitstekende kans om de 'buzz' rond je festival een ferme boost te geven. Daarnaast beschikt Tomorrowland net als Coachella over een eigen app. Met de Tomorrowland app kan je onder meer de volledige line-up en een grondplan raadplegen, nieuws en social media volgen en veel meer.


Ziezo, drie festivals, stuk voor stuk kanjers als het aankomt op de integratie en implementatie van social media. Let wel op: wat werkt voor Coachella of Tomorrow, zal niet werken voor ieder ander festival. Te veel factoren, waaronder bijvoorbeeld het doelpubliek, zijn bepalend voor het welslagen van de social media activiteiten. Klakkeloos kopiëren heeft dus weinig zin. Een sterke social mediastrategie vergt een beredeneerde en doelbewuste aanpak. 


Bram Gobbers 

P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.