F*ck de GDPR

Fuck de GDPR door Xaveer Rumbaut

GDPR is iets waar je vandaag niet rond kan. Of je nu een marketeer, advocaat, bakker, boekhouder of metser bent. GDPR is ook voor jou. Wanneer GDPR vermeld wordt, hoor je echter vaak veel gezucht, geklaag en een beetje moedeloosheid. Bij deze wil ik kort de situatie schetsen en m'n gevoel omtrent GDPR beschrijven.

Stel je even volgende situatie voor.

Het is middag en je ontdekt net dat je jouw lunch bent vergeten. Deze ochtend gemaakt, maar het staat nog op de keukentafel. Even balen. Nu, niet ver van het kantoor is een broodjeszaak waar ze ook burgers verkopen. De zon schijnt, je hebt er zin in. Je begint te wandelen.

Plotseling bekijkt een man aan de overkant van de straat jou nogal kwaad aan. Hij begint zelfs te roepen.

Man:"Hey, gij daar!"

Jij: "Eumm ik?"

Man: "Ja, gij! Gij klein achterbaks liegend stukske stront!"

Jij:  "Hmmm, sorry?"

Man: "Gij slijmerig, manipulerende, bedriegende onderkruiper."

Jij: "Ken ik u?!"

Man: "Gij zijt ne marketeer he? Ik wist het wel. Ge zou beschaamd moeten zijn. Ik ben GDPR en ik ben hier om u eens serieus op uw plaats te zetten. Gij en de rest van uw marketing losers."

Jij "Ge kent mij niet eens, en ge weet niet waar ik mij mee bezig hou. SO F*CK YOU GDPR!"

Mijn punt

Sinds de GDPR hetze van start ging zo ongeveer vorig jaar, lijkt het startpunt: alle marketeers zijn wezelachtige misleidende leugenaars.

Ik zit nu al een tijdje in de marketing wereld en ik hou er nog steeds van sinds de start. Het was Seth Godin die me inspireerde om marketeer te worden.

"Be different, be good, honest and deliver true value."

- Seth Godin

Dat is mijn startpunt. Samen met ongetwijfeld vele anderen.

Nochtans voel ik me vandaag als marketeer als 'scum of the earth' (zeker als digitale marketeer). Dat zou niet het geval moeten zijn. Al die "GDPR workshops voor [voer hier jouw jobtitel in]" voelen eerder als "Hoe suck je niet volledig als [voer hier jouw jobtitel in]. Let op dit, je mag niet dat, een boete hier, advocaat kosten daar.

Veel negativiteit. Waarom?

De conversatie kan makkelijk omgedraaid worden. Door te praten over de voordelen, de nieuwe transparantie en andere goeie zaken die GDPR naar voor wil brengen. Als klant/consument heb je wel degelijk enkele mooie voordelen en meer controle dankzij deze nieuwe wetgeving. Er wordt enkel niet zo erg veel over gecommuniceerd.

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat privacy enorm belangrijk is en nog veel belangrijker zal worden. Ook dat mensen hier steeds meer waarde aan zullen hechten. Dus misschien kunnen we ons iets meer focussen op: "GDPR voordelen voor mij als klant" en komt alles wel ok?

vriendelijke groeten,

Xaveer Rumbaut
Wezelachtige misleidende leugenachtige marketeer.