Google Analytics User Conference 2016

Gisteren ging in Brussel de Google Analytics User Conference door. Er kwamen tal van sprekers over heel uiteenlopende onderwerpen. Het was niet mogelijk om het volledige programma te volgen want er waren in de namiddag maar liefst 3 zalen. We verdeelden ons en gingen kijken naar verschillende sprekers. Hieronder kan je de mini-verslagjes lezen waarmee we terug kwamen.

Measuring Mobile App Engagement – Lore Van Besien

Wat is Firebase Analytics? 

Firebase Analytics is een gratis platform om het gebruik van jouw mobiele app te analyseren. Het geeft je inzichten over de mensen die uw iOS of Android app gebruiken en hoe ze hem gebruiken. En dit alles in één dashboard.

Wat is er zo bijzonder aan?

IMG_6359-547862-edited-610864-edited.jpg

In plaats van enkel te focussen op pageviews, impressies of sessies, kunnen ontwikkelaars inzichten verwerven in hoe gebruikers de app gebruiken, waar gebruikers vandaan komen en hoe paid advertising campagnes presteren. En dit allemaal in één dashboard. Heel erg knap gedaan.

Er zijn 2 hele grote voordelen die je uit Firebase Analytics kan halen:

1. Je kan de data gebruiken om een algemeen audience en top user audience te maken om op te adverteren
2. Je kan bepaald flows in je app verbeteren, verwijderen, veranderen,…

De 8 handigste functionaliteiten die ik al ontdekte:

1. onbeperkte rapportage van in-app gedrag
2. één dashboard om gedrag en prestaties van campagnes te analyseren
3. conversierapportages en -attributie
4. lifetime-value-analyses
5. cohorten
6. aangepaste trechters
7. demografische segmentatie (leeftijd, geslacht, locatie)
8. standaard exportfunctie om ruwe data naar BigQuery te exporteren

- Mathieu Lanssens

Measuring the ROI of your content marketing - Simo Ahava

Simo Ahava, Senior Data Advocate bij Reaktor een van de Keynote speakers op GAUC kwam vertellen over het gebruik van Google Tag Manager (GTM). Volgens Ahava is het onbegrijpelijk dat mensen vandaag de dag nog met de normale versie van Google Analytics (GA) werken. Zijn hoofdreden voor het verkiezen van GTM over GA is dat de regels van de data opgezet zijn door het platform. Een voorbeeld hiervan is de midnight cut-off. Volgens GA stopt een sessie automatisch om middernacht. Maar dit is gebaseerd op de tijdzone die je zelf hebt ingesteld in GA. Als je dus bezoekers heb over de hele wereld kan dit verkeerde data opleveren.

Keuvelen met klanten aan de Invisible Puppy stand

Ahava toonde aan dat voor content marketeers GTM het ideale platform was om zeer specifieke maar nodige metrics over je content op te halen. Het bekijken van hoeveel total pageviews alle content met 4 sterren reviews kregen of wat de bouncerate was op alle blogposts met meer dan 500 woorden waren duidelijke voorbeelden hoe specifiek je met Tag Manager kan gaan.

De 5 belangrijkste take-ways uit de presentatie: 

1. Kwaliteit van data moet je verdienen, dit door zelf de juiste regels op te zetten in GTM
2. Google Analytics is te generiek om 100% te vertrouwen
3. Analytics platformen MOETEN aangepast worden om de juiste data te krijgen
4. Begrijp en onderzoek de verschillende variabelen waarop content gemeten kan worden
5. Kennis over webtechnology is een must voor de analisten van vandaag

- Laurens Gozin 

Adwords + Analytics, the perfect marriage - Raphael Nolens

In één van de break-out sessions sprak Raphael Nolens, Head of Performance Marketing bij These Days, over “Analytics and Adwords, a perfect marriage”.

Hoewel het koppelen van beiden duidelijke voordelen brengt, worden ze door weinigen in België samen gebruikt. De meeste klanten zijn immers in eerste instantie alleen geïntereseerd in groei en korte termijn resultaten en neigen het analyseren links te laten liggen.

Adwords + Analytics, the perfect marriage

Raphael somt de 3 grootste redenen op waarom je ze best wel samen gebruikt:

1. Het is makkelijk: door beiden te koppelen is het voor bedrijven de meest flexibele en transparante manier voor bedrijven om een campagne te laten lopen en bij tessturen, zonder de nodige complexiteit. Via bijvoorbeeld Audience Lists is het ook de makkelijste manier om bepaalde mensen uit te sluiten;
2. De onderlinge data uitwisseling creëert de nodige inzichten. Door verschillende data te combineren kan je jouw campagne makkelijk optimaliseren; door bijvoorbeeld een campaign treemap analysis of een “hour of day” analysis;
3. Agile marketing: beiden geven je een sterke combinatie; maar als je als bedrijf echt agile wil zijn en je campagne zo optimaal mogelijk wil laten lopen, zijn content en design onontbeerlijke elementen om het verhaal compleet te maken.

De DNS-case rond de online campagne van de nieuwe domeinnamen .brussels en .vlaanderen die door Raphael gepresenteerd werd is dan ook een mooie use case. 

- Karl Van Goolen

Advanced Segments and Remarketing lists - Sam Stals

“Zalando spams the sh*t out of you” – Sam Stals

Iedereen die vandaag het web rond surft, komt ze tegen: advertentie banners. In principe zouden deze banners dankzij een beter inzicht in de online surfgedrag relevant voor jou moeten zijn. Sinds spelers zoals Zalando deze technologie ontdekten én misbruikten hebben online banners echter een slechte naam gekregen. Terecht. Niet verwonderlijk dus dat de Adblockers een sterke opmars aan het maken zijn. (In België gebruiken 13% van de webgebruikers een Adblocker)

Hoog tijd om hier iets aan te doen. Volgens Sam Stals, Online Marketing Consultant bij The Reference, is het nochtans duidelijk hoe je een advertentiecampagne dient op te stellen.

"Goede Display campagne = Creativiteit + Targetting + Personalisatie"

Over de creativeit werd op deze conferencie niet dieper op in gegaan, hier zijn andere bijeenkomsten voor.
Over de laatste twee onderdelen ging Sam met een gedreven passie dieper op in.

Sequential Storytelling

De oplossing volgens hem: Sequential Storytelling (buzzword alert). In het kort ga je als volgt te werk:

In iedere stap van de buyer journey ga je een andere boodschap presenteren aan de surfers. Hierdoor wordt je boodschap relevanter naarmate je gebruiker verder in het aankoopproces zit.

 

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zalando die je steeds dezelfde boodschap blijven voorschotellen (HALLO ZALANDO, IK HEB DE SCHOENEN AL GEKOCHT, STOP MET DE BANNERS).

 

Het proces ziet er als volgt uit:

1. Customer journey - In dit geval werd een klassieke AIDA-aanpak gehanteerd, dit kan voor jouw klant anders zijn. Wat van belang is, dat je weet welke stappen je klant neemt in het zoeken naar en kopen van jouw product of dienst
2. Segmenten en remarketting lijsten - Via Google Analytics en Adwords kan je lijsten aanmaken van gebruikers die bepaald gedrag vertonen.Bepaal welk gedrag in elke stap vertoond wordt en maak hier segmenten van. vb. product pagina bezocht = Interest, winkelmandje gevuld = Action
3. Specifieke boodschap - Ieder segment heeft andere interesses, noden, vragen. Maak dus display banners, landingpages, call-to-actions, etc aan die aansluiten bij ieder segment.
4. Remarketing - Bij iedere stap die de potentiële klant neemt kan hij in een nieuw segment terecht komen en nieuwe specifiekere boodschappen te zien krijgen. Zo krijg je segmenten in segmenten (Inception style). 

Maak dus niet één, twee of drie remarketing lijsten, maar letterlijk honderden segmenten aan. Op deze manier kan je iedere bezoeker de boodschap tonen die aansluit bij zijn noden, vragen, interesse en fase van koopproces.

Het mag duidelijk zijn dat dit een pak opzet zal vereisen. Maar eens opgezet zullen de vruchten van je werk des te zoeter smaken: CPC’s omlaag, CPA omlaag, CRT omhoog, ROI omhoog en vooral jouw bonus: binnen. Ontdek in onze nieuwe blogpost hoe je betere trafiek kan aantrekken en jouw website kan verbeteren met Google Analytics.

- Xaveer Rumbaut

How to Stimulate Data Driven Descisions within your organization? - Jente De Ridder & Yves Ferket

Jente De Ridder en Yves Ferket van Humix namen in hun presentatie het menselijk aspect van data onder de loep, specifiek de rol van de data-analist. Hun presentatie wou vooral die doelgroep aansporen zich méér te laten horen binnen een organisatie. Niet langer de ‘report of datamonkey’ te zijn die dagelijks rapporten de organisatie instuurt, zonder te weten wat de impact ervan is. 

How to Stimulate Data Driven Descisions within your organization?

Hun twee belangrijkste argumenten waren:

1. Rapporten moeten een duidelijke businessvraag beantwoorden, anders zijn ze nutteloos.
2. Zorg ervoor dat rapporten visueel sterk zijn en een kort woordje uitleg bevatten (en niet gewoon een grafiek zonder iets bij)

Basiselementen van goede rapportering, toch? Maar laten we eerlijk zijn, hoe vaak kom je wel geen rapporten tegen waarbij je de context niet snapt en niet weet wat je er nu moet uit afleiden. 

Dus kort nog even de stappen die zij aanhaalden voor het komen tot goede en overzichtelijke rapportering:

1. Businessdoelstellingen: wat wil je bereiken?
2. Succesfactoren: hoe wil je die bereiken? (best in vraagvorm, maakt het makkelijker om een antwoord in de vorm van een rapport op te definiëren)
3. KPI’s: wat ga je specifiek hiervoor meten?
4. Dimensies: met welke dimensies moeten we rekening houden? 

- Jonas Verhaeghe

P.S.: Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief