SEO

Google for Jobs in 5 stappen [checklist 2022]

Geschreven door Invisible Puppy
5 min leestijd
9/10/20 11:45

Google is al even bezig met het uitwerken van een platform waar werkzoekenden hun ideale job kunnen vinden. Na de uitrol in Amerika in 2017, is Google for Jobs sinds kort nu ook bij ons in België volledig operationeel. Ook jouw vacature bovenaan in Google laten verschijnen? Wij geven je een aantal stappen mee om zelf aan de slag te gaan.

Wat is Google for Jobs?

Naast zoekfuncties als Google Shopping, Google News, Google Books e.d. komt er nu ook Google for Jobs bij. Het is een platform die als widget tevoorschijn komt in de zoekresultaten van Google. Onder de betalende resultaten, boven de organische. Het werkt net zoals Google Shopping, alleen krijg je geen producten te zien, maar een lijst van vacatures.

Google biedt zelf geen vacatures aan, maar scant websites die ze hebben en geeft die informatie weer in hun zoekmachine. Je kan dus niet gewoon je vacature opladen naar het platform.

google for jobs widget in zoekresultaten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door onderaan te klikken op ’79 more jobs’ kom je op een uitgebreide weergave van het platform terecht. Je kan daar heel gedetailleerd op zoek gaan naar de perfecte job door het instellen van verschillende filters. Filter bijvoorbeeld op categorie, titel, locatie, datum van publicatie, taal, type job (full-time, part-time), enzoverder.

 

google for jobs uitgebreide weergaven met talloze filters

 

Wanneer je op een bepaalde vacature klikt, wordt je onmiddellijk doorverwezen naar de desbetreffende website. Je kan dus zoeken in Google en klikken op de apply-knop, maar het solliciteren zelf gebeurt nog steeds op je website of dat van een partner-jobboard.

Waarom Google for Jobs?

Het is toch wel behoorlijk de moeite om jouw vacatures op het platform te krijgen. Misschien kan ik je hiermee overtuigen?

Nu overtuigd? Dan vertel ik je hoe je hiermee concreet aan de slag gaat!

Hoe kan je in Google for Jobs verschijnen?

1. Optimaliseer je vacatures voor Structured Data

Zoals ik eerder al vermeldde hoef je zelf je vacatures niet te plaatsen op het platform. Google scant websites en pikt zelf de informatie van jouw vacatures op en geeft ze weer op het Google for Jobs platform.

Dit proces is volledig gebouwd op structured data. Structured data is het structureren van bepaalde content opdat die beter leesbaar zou zijn voor bots zoals Google. Je kan heel wat verschillende content optimaliseren hiervoor, één daarvan zijn vacatures.

De volledige lijst kan je vinden op schema.org

Je vult bepaalde velden in de code van je website in om die informatie duidelijk mee te geven. Sommige velden vindt Google cruciaal om te vermelden, vul je deze niet in, is het voor de bot onmogelijk deze te tonen op het platform.

Deze verplichte velden zijn:

  • Plaatsingsdatum: de dag vanaf wanneer de vacature actief is (datePosted)
  • Omschrijving: de volledige vacature tekst (description)
  • Organisatie: contactinformatie over de aanbieder van de vacature (hiringOrganization)
  • Locatie: de plaats waar de vacature zich bevindt (jobLocation)
  • Titel: de titel van de vacature (title)

Eens je deze basis hebt, kan je je vacature aanvullen met extra informatie. Deze is dus niet verplicht, maar kan wel een meerwaarde bieden. Websites die ook deze informatie meegeven krijgen het soms gemakkelijker voor elkaar om bovenaan te verschijnen met hun vacature.

Aanvullende velden:

  • Salaris(range): wat de kandidaat gaat verdienen (baseSalary)
  • Dienstverband: het contracttype, bijvoorbeeld fulltime (employmentType)
  • Vacature ID: uniek nummer voor iedere vacature (identifier)
  • Einddatum: datum tot wanneer de vacature actief is (validThrough)

Die stukjes code zien er dan als volgt uit:

voorbeeld schema markup voor google for jobs

Zit je zelf niet helemaal in het codeerwereldje dan zijn er allerhande tools die voor jou de code vanzelf genereren. Je geeft gewoon de informatie in, zij vertalen het naar code en jij hoeft het enkele nog te implementeren op je specifieke vacaturepagina's.

Algemene Google guidelines kan je terugvinden hun eigen website.

2. Maak je website technisch in orde

Om alles vlot te laten verlopen, kijk je best nog enkele technische zaken na op je website.

  • Zorg er voor dat Googlebot toegang heeft tot je vacatures. Bekijk dus zeker op voorhand je robots.txt om zeker te zijn dat deze pagina's niet uitgesloten worden.
  • Als je meerdere versies hebt van dezelfde vacature, zorg er dan voor dat je één officiële versie kiest en instelt als canonical URL bij de rest om duplicate content te vermijden.
  • Laat Google gemakkelijk je verschillende vacatures terugvinden. Googlebot zal regelmatig je pagina's scannen, maar een aparte sitemap.xml voor je vacatures is zeker geen verloren moeite. Op die manier zijn je vacatures mooi gebundeld en zal de bot minder tijd en resources nodig hebben om ze te scannen. Eens opgezet, laad je ze best ook op in je Google Search Console om de prestaties van de verschillende URL's te meten.
  • Doorloop nog even enkele van onze SEO Quick wins om niets over het hoofd te zien en je pagina's volledig klaar te maken.

3. Test je code

Eens je je code op je website hebt geplaatst, wil je natuurlijk zeker zijn dat deze naar behoren werkt. Via Google Search Console kan je je URL testen en zien als deze in aanmerking komt voor uitgebreide resultaten.

Google Search Console rich snippet tester

Hier krijg je ook al enkele waarschuwingen mee van zaken die Google graag aangevuld had gezien. Dit zijn enkel waarschuwingen, dus hoef je niet per se aan te vullen, maar het is wel aangeraden.

Eens je vacaturepagina’s gecrawld zijn door Google zal er met de tijd ook een tabje ‘Vacatures’ tevoorschijn komen in je Google Search Console. Van daaruit kan je dan ook waarschuwingen en fouten opsporen en monitoren in je structured data.

4. Optimaliseer je content

Tot slot is het nog een kwestie van je SEO kennis in te zetten om helemaal bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. Doe daarom zeker ook een keyword research om na te gaan hoe jouw potentiële werknemers/collega’s op zoek gaan naar bepaalde jobs.

Hoe zoekt jouw doelgroep naar een functie binnen digitale marketing? Via ‘digital marketing job’, ‘digital marketer’, ‘digital marketeer’, ‘vacature digital marketing’? De lijst gaat door en door en zonder kwalitatief onderzoek kan je soms de bal volledig misslaan.

Probeer dus je content af te stemmen op hoe je doelgroep zoekt en ga er creatief mee aan de slag. 

5. Vacature is ingevuld, wat nu?

Je hebt de perfecte kandidaat gevonden! Proficiat! Nu wil je natuurlijk bijkomende sollicitaties vermijden. Hoe kan ik de vacature uit het platform halen? Dat kan op drie manieren: 

  • Je vult de ‘ValidThrough’-property correct in, als je een einddatum hebt ingesteld voor de vacature, zal Google hier rekening mee houden en de vacature niet meer tonen eens die datum overschreden is.
  • Je verwijdert de structured data uit de vacaturepagina. Hetgeen je hebt meegegeven van informatie om op Google for Jobs te verschijnen, laat je vallen. Google zal deze informatie niet meer opsporen en zal je dus ook niet meer tonen op het platform.
  • Je verwijdert de pagina in zijn geheel en zal een natuurlijke dood sterven. Google zal dit niet onmiddellijk oppikken waardoor je verschijning in Google for Jobs zal leiden naar een 404-pagina. Niet ideaal dus, maar het werkt.

 

Zo, met deze 5 stappen ben je goed op weg je plekje bovenaan te veroveren in het Google for Jobs platform. Lijkt het jou toch nog wat te ingewikkeld? Contacteer me gerust, dan kijken we even hoe we kunnen helpen. Succes!

Ontvang de laatste marketingupdates