
Met Google I/O vorige week en de Google Performance Summit is Google momenteel een van de heetste onderwerpen aan de koffiemachine bij Invisible Puppy. Daarom ook dat we met enkele puppies gisterenavond de Google Ads & Analytics Innovations Keynote met veel aandacht (en koffie) gevolgd hebben.
De keynote werd geleid door hoofdspreker Sridhar Ramaswamy, Senior VP van Ads & Commerce bij Google, aangevuld door een klein leger aan IT, Sales & Marketing mensen. Het doel van deze keynote draaide vooral rond de nieuwe innovaties - en de strategie daarachter - binnen Google producten zoals Google Maps, AdWords en Google Analytics. Wij waren alvast onder de indruk en willen u graag de belangrijkste inzichten meegeven. Hou er wel rekening mee dat je best de bovenstaande platformen al kent, aangezien we bepaalde onderwerpen niet toelichten.
Onze samenvatting bestaat uit:
Google brengt nieuwe strategiëen
Een Mobile-First world
“The shift has happened!”, klonk het overtuigend. Hiermee willen ze bij Google duidelijk maken dat mobiele apparaten zoals smartphones en tablets niet langer alleen maar een ondersteunde functie hebben maar een dominante functie hebben in online advertising strategieën.
Online bouwt de brug naar offline
“Digital marketeers are more liable than ever for in-store visits.” De perceptie dat online marketing enkel effect heeft op online conversies en e-store visits, is iets van het verleden. 1 op 3 van alle 'mobile searches' zijn locatie gebaseerde zoekopdrachten zoals bv. “Waar vind ik de dichtstbijzijnde koffiezaak?” Daarbij komt dat dit type zoekopdrachten 50% sneller toenemen in vergelijking met het totale aantal mobiele zoekopdrachten. De brug tussen online en offline is dus overduidelijk aanwezig. Tijd voor digital marketeers om er (méér) rekening mee te houden!
Hoe win je het moment?
Merken hebben via mobiele apparaten een pak meer raakpunten of momenten met hun klanten en prospecten dan voorheen. Maar dat betekent niet dat ze mogen overstelpt worden met advertenties.
De belangrijkste momenten zijn volgens Google diegene waarbij iemand op het punt staat een beslissing te maken, of op zoek is naar hulp. Tijdens die ‘Micromoments’ is de aanwezigheid van je merk cruciaal. Maar de vraag daarbij is: hoe heb je een beslissende impact tijdens zo’n moment? Het antwoord van Google draait rond het inspelen op en het begrijpen van de context van de zoekopdracht en de intentie van de gebruiker. Dat laatste gaat vooral over het antwoord op de vraag: wat wenst de contactpersoon op dat moment te bereiken?
Google rolt de spierballen
Net zoals Google's grootse event (Google I/O) vorige week, etaleerde het bedrijf met veel trots zijn unieke aanbod en onrechtstreeks rolde het met de spierballen naar de concurrentie. Meerdere keren tijdens de presentatie spreken ze over “user intent and context that only Google has”.
Niet alleen beschikken ze over een enorme hoeveelheid consumentendata, ze begrijpen bovendien als geen ander hoe ze deze data moeten omzetten in marketinggerichte acties. We kunnen er niet om heen, marketeers (en merken) kunnen niet meer zonder Google.
Nieuwe strategie, aangepaste techniek
Deze nieuwe strategiëen vertalen zich in functionaliteiten op de verschillende gekende Google platformen.
Google Maps
Na het jarenlang gratis aanbieden van het platform aan gebruikers (en data te verzamelen), willen ze er nu munt uit slaan. Google een beetje kennende kan je al raden wat de uitkomst is: meer data meten én meer advertenties.
Meer data
Reeds 1,5 billjoen bestemmingen(!) worden maandelijks gevonden via Google Maps. Google wil al deze data nu linken aan hun AdWords platform. Op basis van deze 'store visits' kunnen adverteerders de impact meten van hun mobile ads op offline gedrag.
Google beweert dit nu voor 99% correct weer te geven en denkt er zelfs aan om beacons in winkels plaatsen om dit tegen de 100% te brengen. Ze lieten reeds iedere straat in de wereld fotograferen, waarom zouden ze niet iedere winkel ter wereld kunnen inventariseren?
Meer advertenties
Er werden twee nieuwe advertentietypes gelanceerd: Google Maps ads met aanpasbare 'business page' en 'promoted pins'. De aangepaste 'business pages' geven de mogelijkheid om zeer specifieke informatie van de winkel in buurt aan de gebruiker weer te geven.
Zo kan je promoties bij winkels in de buurt weergeven of aangeven dat een product al dan niet in die winkel in voorraad is. Dit bovenop de reeds aanwezige info zoals wegbeschrijving, openingsuren en contactgegevens. De 'promoted pins' verschijnen tijdens het navigeren via of bekijken van bepaalde locaties op Google Maps. Denk bijvoorbeeld aan tankstations langs jouw route of een Starbucks die gehighlight wordt met een tijdelijke promotie terwijl je door de stad wandelt. Waze-gebruikers (ook eigendom van Google) kunnen dit reeds in de praktijk ervaren. Google test momenteel welke formaten het beste werken en zal geleidelijk aan deze functionaliteit beschikbaar maken voor adverteerders.
Google AdWords
Adverteren op desktop is een ander verhaal dan adverteren in een mobiele context. Bijgevolg krijgt ook Google AdWords een grondige update. Een update die zicht manifesteert op verschillende domeinen. Hoe moeten ads werken? Hoe moet het veilingsysteem aangepakt worden? Hoe wordt de impact van adcampagnes gemeten?

Hieronder een overzicht van wat de revisie van Google AdWords zoal in petto heeft:
-
Optimalisatie van de look & feel van ads op mobile: voortaan kunnen tot 80 karakters opgenomen worden in de beschrijving en kan de advertentie voorzien worden van 2 'headlines'.
-
Upgrade Google Display Network: je hoeft enkel nog maar 'headlines', een duidelijke beschrijving, een aangepaste image en de landingspagina-url in te geven. Vervolgens zal Google een geoptimaliseerde advertentie creëren, aangepast naar verschillende platformen en schermtypes.
-
Biedingen individueel instellen per type apparaat: zo kan je je biedingsstrategie opstellen en optimaliseren afhankelijk van het apparaat (mobile/dekstop/table).
-
Rapportage op basis van toestel: je kan voortaan rekening houden met de specifieke data voor de verschillende soorten toestellen.
Re-design AdWords platform, vertrekkende vanuit drie objectieven:
-
‘Identify opportunities’
-
‘Focus on your business’
-
‘Accomplish more’
Om deze doelstellingen te kunnen realiseren werden verschillende aanpassingen uitgevoerd. Zo beschikt de gebruiker in de toekomst over een nieuw overzicht waar de belangrijkste 'metrics' duidelijker en visueler worden uitgelicht. Daarnaast zullen meer specifieke kenmerken per doel worden voorzien. Verder zal ook het bereik van Google Display Network vergroten, door het invoeren van ‘similar audiences for search’ (internetgebruikers die overeenkomen met het profiel van bezoekers aan je website komen ook in aanmerking voor remarketing), en zal er eindelijk demografisch kunnen getarget worden voor search advertenties.

Google Analytics
Bij Google Analytics staan de woorden ‘integratie’ en ‘collaboratie’ in de schijnwerpers. Met integratie draait het vooral rond het op een eenvoudige manier samenbrengen en het manipuleerbaar maken van verschillende data sets met enkele eenvoudige klikken in je rapportering. Daarnaast gaan er ook nog een hele resem tools nog gemakkelijker kunnen gelinkt worden, maar deze zullen op een later tijdstip verder toegelicht worden.

Met betere collaboratie bedoelen ze het samenwerken met verschillende collega's binnen Google Analytics om real-time rapporten op te stellen. Net zoals we gewend zijn om dit in Google Docs te doen. Dit werd doodleuk toegelicht met een live demo, waar in drie minuten een uitgebreid en dynamisch rapport werd opgesteld met drie personen.
Als afsluiter werd ons nog even toekomstmuziek voorgeschoteld met de ‘Data Assistant’ functie. Kortweg, Siri toegepast op Google Analytics. Stel gewoon een vraag, Google interpreteert die en formuleert een berekend antwoord in verschillende formaten, gaande van één cijfer tot een volledige overzichtstabel. Dit was erg indrukwekkend. De meer complexere vragen om via google Analytics jouw website te verbeteren, kan de data assistent echter nog niet aan. Die analyses en bijhorende acties zal je nog altijd zelf moeten uitvoeren.

Dit was in een notendop wat er werd besproken tijdens de Keynote. We gaan in de toekomst bepaalde nieuwigheden verder toelichten op deze blog als we ze hebben getest en goed bevonden.
Groeten
Laurens Gozin, Xaveer Rumbaut, Bram Gobbers, en Jonas Verhaeghe
P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.