Dag digitale vriendjes en vriendinnetjes, hier ben ik opnieuw met een stukje geschreven online advertising wijsheid. Ditmaal vertel ik jullie waar je op moeten letten in Google Ads.
Ondernemers proeven steeds meer op eigen houtje van online adverteren & Google Ads. ‘Hoera!’ zeg ik dan, want er is niets waar ik blijer van word dan de digitale evolutie. Binaire high five!
Maar als je beslist zelf je Google Ads te beheren, die je als digitale durver zelf in je marketingstrategie hebt geslingerd, dan maak je mogelijks enkele beginnersfouten. Fouten die je resultaten hevig kunnen beïnvloeden. Fouten die je met andere woorden geld en ranking kunnen kosten.
Daarom geef ik je 8 veelvoorkomende fouten mee en hoe je ze kan voorkomen!
Niet veel tijd? Lees de samenvatting!
Google Ads fout nummer 1: je gebruikt te veel brede keywords
Zelfs een beginnend Google Ads gebruiker die start met online adverteren moet weten dat keywords van cruciaal belang zijn. Zeker als we het over het zoeknetwerk hebben.
Adverteren in het zoeknetwerk betekent per slot van rekening dat je advertenties toont aan mensen die zoektermen gebruiken waarvoor jij gevonden wilt worden. Zoektermen waarvoor jij betaalt. Als het over gratis zoekresultaten gaat, zijn we bezig over SEO.
Bij het kiezen van je zoekwoorden / -termen, moet je weten dat er 4 manieren zijn om zoekwoorden in te voeren om op te adverteren. Dat zijn Match Types. Hier in de onderstaande afbeelding zie je wat ik bedoel.
Google Ads fout nummer 2: je hoopt op te veel conversie bij Display Advertising
Het display advertising network van Google Ads toont je banner advertenties op meerdere sites. Hoewel banners ouwe rotten zijn in de historie van online advertising, hebben banner ads de dag van vandaag nog steeds nut. Maak je gewoon geen illusies over hun kracht om directe en harde conversies op te leveren. Als hard en direct je objectieven zijn (that’s what she said) dan ben je namelijk beter af met zoekadvertenties.
Bij ZOEKadvertenties worden je ads getoond bij relevante zoekopdrachten die mensen ingeven. Bij display advertenties toon je banners op plaatsen waar mensen niet meteen op zoek zijn naar een commerciële boodschap. Opduiken waar je gezocht wordt is logischerwijs effectiever dan opduiken op plaatsen waar mensen niet op zoek zijn naar jouw producten of diensten.
Een ervaren Google Ads tovenaar kan nu zeggen: ‘hela hola, je kan toch zelf kiezen op welke sites je banners staan?’. Da’s juist, maar het is moeilijk om zo specifiek je placements te kiezen. En zeg me, hoe zal je sneller een voetbal verkopen: met een banner op een sportsite of met een advertentie die opduikt bij het keyword “voetbal kopen”?
Oplossing
Display is nuttig om gezien te worden en Top of Funnel publiek aan te trekken, maar uiteindelijk blijft het moeilijk om harde conversies te scoren met Display alleen. Gebruik dus display advertising, maar nooit als enige kanaal in je online marketing strategie.
Display biedt wel de magie van retargeting. Zo kan je mensen die al op je site geweest zijn in een doelgroep samenbrengen en je banners enkel aan hen tonen. Op die manier kan je met display een tweede (en specifieker!) contactpunt opzetten. Hoe je dat doet lees je hier.
Google Ads fout nummer 3: je plaats te veel advertentiegroepen in je campagne
Ik ga er alvast van uit dat je de hiërarchie begrijpt van een campagne, een advertentie groep en een advertentie. Je hebt al je instellingen, targeting en dagbudget ingevoerd op campagneniveau. Nu wordt het dus tijd voor advertentiegroepen.
Stel dat je vijftien verschillende producten hebt en voor elk product wilt adverteren. Dan maak je voor elk product een advertentiegroep aan. Je hebt €150 dagbudget ingezet op de campagne; dus je rekent uit dat elke advertentiegroep €10 uit de pot krijgt, niet?
*Irritant buzzer geluid* NEEEEEEEEEN!
Het budget zal voornamelijk gaan naar de advertentiegroepen die de meest gebruikte keywords bevatten en de best scorende ads hebben. In het slechtste geval kan zelfs één advertentiegroep met het volledige ad budget aan de haal gaan en de anderen geen kans geven om vertoond te worden. Budget wordt dus niet gelijk verdeeld onder je advertentiegroepen.
Oplossing
Zorg dat een campagne met veel groepen ook genoeg dagbudget krijgt. Of verdeel meerdere advertentiegroepen over meerdere campagnes. Zo kan je zeker zijn dat de advertenties van een eerlijker deel van het budget kunnen genieten. Meerdere campagnes geven je ook het voordeel om per productgroep specifieker te targeten.
Google Ads fout nummer 4: je denkt te veel vanuit het product en niet vanuit de oplossing!
Vele startende KMO’s hebben vaak het probleem dat ze te veel vanuit hun product of dienst denken als ze aan online marketing doen. Ergens is dit wel te verstaan. Je bent zo overtuigd dat wat je aanbiedt zo fantastisch is dat mensen er automatisch wel op zoek naar zullen gaan. Helaas is dat niet zo. Zeker niet als we het hebben over zoekadvertenties.
Wat doe jij als je met een probleem zit waar enkel goeie ouwe nonkel Google je kan helpen zoeken naar de oplossing? Je typt in wat het probleem is, bijv. “stink wc oplossing”. Enkel als je het product door en door kent of het al gebruikt hebt zou je op de naam (WC eend) van het product zoeken.
Oplossing
Brainstorm bij je keyword research niet enkel rond de namen van het product dat je promoot. Zorg dat je ook weet welke problemen het kan oplossen. Plaats jezelf in het hoofd van je klant en niet in het hoofd van je verkopers. Wellicht komen de keywords die te maken hebben met het probleem in plaats van het product een stuk goedkoper uit om op te bieden. Customer centricity loont mijn vriend!
Google Ads fout nummer 5: je hebt maar 1 advertentie per advertentiegroep
Google Ads is een slimme tool. Zo heeft het vele mechanismes (algoritmes) die automatisch zorgen dat je best presterende advertenties het meest getoond worden zodoende om meer mensen te doen klikken. Dat doet dat beestje natuurlijk niet alleen om je te plezieren. Hoe meer kliks je advertenties krijgen, hoe meer geld dat oplevert voor Google. Dat is gemakkelijk! *Doet broek af en stopt met optimaliseren*
Nee, doe die broek maar weer aan en werk verder, jij Google Ads arbeider. Zo simpel is het helaas niet. Google Ads roeit alleen met de riemen die jij voorziet. In dat opzicht komen we uit bij grote fout nummer 5: Google Ads zorgt dat het de beste advertentie het meest vertoont. Als je dus maar 1 advertentie in een groep plaats zal hij dus niet veel keuze hebben en kan hij niet testen welke copy best werkt.
Oplossing
Maak 3 ads per advertentiegroep. Niet meer, niet minder. Op die manier kan Google Ads zelf een rotatie in gang steken en na een tijdje de winnaar uitkiezen. Volledig nieuwe copy hoeft soms zelf niet, je kan al variaties maken door woorden, titels of volgorde te verschuiven. Eenmaal je drie ads opstaan, laat ze dan rustig eventjes lopen, zie wie de winnaar is en vervang dan de verliezers door verse advertenties! Zo optimaliseert Google Ads rustig verder en zorg je dat je ads niet gaan stinken.
Google Ads fout nummer 6: je maakt geen gebruik van extensies
Dit blijft één van de simpele quick wins die vaak onbenut blijven. Veel nieuwe Google Ads gebruikers en KMO’s die gebruik maken van het platform blijven onbewust van deze extra toevoegingen voor je advertenties. Deze extra toevoeging zorgt niet enkel voor meer copy en links die je in advertenties kwijt kan, het zorgt ook voor grotere ads! Deze extra plaats kan ze duidelijker zichtbaar maken in het strijdgewoel om de top voor de eerste zoekpagina in Google.
De extensies die zo toegevoegd kunnen worden zijn:
- De highlight of callout extensie: perfect om nog wat unieke verkoopspuntjes aan te duiden
- De sitelink extensie: voeg extra informatie toe door links naar andere pagina’s op je site toe te voegen.
- De locatie extensie: Als je mensen naar je fysieke winkel wil krijgen moet je deze zeker invullen. Dit is op basis van Google Maps
- Oproep extensie: Voeg je telefoonnummer toe. Op ads die opgeroepen worden op mobiele telefoons kan ze zo het nummer (of telefoonpictogram) aanklikken en bellen
Oplossing
Ja, da’s simpel hé. Handen uit de mouwen en voeg de drie bovenstaande extensies toe! Onthou wel dat alle aanklikbare ad extensies dezelfde cost-per-click prijs aanrekenen als ze worden aangeklikt. Zorg er dus voor dat ze echt relevant zijn aan wat je adverteert.
Google Ads fout nummer 7: je hebt geen specifieke landingspagina gemaakt om naar te verwijzen
Een beginnend Google Ads tovenaar werkt vaak met bestaande bouwstenen. Ze doen bijvoorbeeld vaak geen moeite om hun ads te linken naar een landingspagina die speciaal opgezet is om mensen die via advertenties binnenkomen, te ontvangen.
Vaak leiden advertenties naar de homepage van de site, en dat doe je beter niet. Omdat je in een advertentie over het algemeen beter niet algemeen bent. Je spreekt over één product of dienst, terwijl je homepage spreekt over bijna ALLES wat in je site staat. Daarnaast is je homepage meer een gids om verschillende onderdelen in je site te tonen.
Een goeie dj weet dat als mensen vragen om een verzoeknummer, hij ze niet eerst het volledige album laat horen vooraleer hij het volk geeft wat ze willen.
De oplossing
De pagina die je een bezoeker die via je Google Ads advertentie binnenkomt laat zien, daar moet goed worden over nagedacht. Geen overbodige zever, maar een dikke call-to-action die duidelijk zichtbaar is, een formulier dat snel ingevuld is en een vette incentive erbij als ze hun email adres of andere nuttige data achterlaten. Dat zijn elementen die een goeie landingspagina tot een conversiemachine maken. Lage drempels en relevante informatie voor iedereen! Enkele voorbeelden vind je hier.
Google Ads fout nummer 8: je verbindt het geheel niet
Zowel bij display als in het zoeknetwerk is het belangrijk dat alles dezelfde toon, smaak en stijl heeft. Het moet allemaal uit dezelfde moeder gebaard zijn en het kind moet tenminste haar ogen en haar neus hebben. Want zeg nu zelf, als de ingang van het pretpark er uitziet alsof de rollercoasters door tijd en ruimte kunnen scheuren en je komt terecht in de theekopjes, dan kunnen ze toch ook je (pardon my french) zak opblazen? Hetzelfde geldt omgekeerd ook trouwens.
De oplossing
Zorg er dus voor dat je beloftes, tone of voice en je stijl van adverteren ook terug te vinden is op je landingspagina. Bij zoekadvertenties krijgt die relevantie nog een compleet ander niveau. Zo zal Google Ads je belonen of bestraffen op basis van de Keywords die je gebruikt. Als de Keywords waar je op biedt niet terug te vinden zijn in de advertentie en in de landingspagina, dan zal je in Ad Rank verliezen. Hoe relevanter, hoe meer kans je hebt op een goedkope plaats in de top 3. Iets wat ook moeilijker te bereiken is met brede keywords (ZIE GROTE FOUT NUMMER 1).
Conclusie: pas de oplossingen toe!
De best practices van een blogpost schrijven is eindigen met een conclusie. Mensen scannen voornamelijk de tekst en lezen voornamelijk wat er op het einde gezegd wordt omdat ze geen tijd nemen om grondig te lezen. Da’s verstaanbaar. Op een scherm lezen is vermoeiend. Dus ik concludeer hier met het volgende:
-
Beperk je brede keywords en focus meer op phrase en exact match;
-
Display advertising zorgt zelden voor harde conversie, maar voor awareness, ondersteuning van andere campagnes, of verleidelijke soft conversions is het dan weer wel goed;
-
Je dagbudget verdeelt zich niet gelijk over meerdere advertentiegroepen. Splits ze dus op of verhoog het budget;
-
Keywords moeten ook rond de problemen die je product oplost en niet enkel rond de productnaam;
-
Maak 3 advertenties per advertentiegroep zodat Google Ads kan bepalen wat het best werkt
- Je gebruikt geen extenties om je advertenties niet van meer info te voorzien
-
Maak een geoptimaliseerde landingspagina voor je ads
-
Zorg dat je keywords, advertentie, tone of voice, beloftes en landingspagina in 1 lijn liggen
-
BONUS TIP: Bel ons en vraag naar mij, ik ben eenzaam en ik kan je helpen met andere fouten die ik hier niet bespreek => 09 233 31 51.
En lees vooral ook onze andere blogposts rond online adverteren!
Dikke koprol,
Laurens