Het web blaast 25 (Belgische) kaarsjes uit

Digital Transformation Digitaal Nieuws
 

Op 6 augustus 1991 werd de allereerste webpagina publiekelijk online gezet door Tim Berners-Lee en zijn Belgische collega Robert Cailliau, kernfysici bij het CERN in Genève. Daarmee luidden ze een nieuw tijdperk in. Naast Cailliau zijn er echter nog andere Belgen die mee de geschiedenis van het internet hebben geschreven. Een overzicht!

04_BlogKarl.jpg

Le_document_trans_televise.jpgHet idee achter het Internet

Reeds in 1934 beschreef de Belgische bibliograaf Paul Otlet in het “Traité de Documentation” zijn idee voor een netwerk van “elektronische telescopen”, waarbij gebruikers via televisie en telefoon toegang zouden hebben tot een grote collectie van documenten, beelden en audiovisueel materiaal. Als bibliograaf en auteur was zijn idee vooral ingegeven vanuit het standpunt
 dat iedereen toegang moest hebben tot informatie en kennis. Zelf omschreef hij het als volgt: “Hier zie je geen boeken meer op het bureau. Ze zijn vervangen door een scherm en een telefoon. Alle boeken en alle informatie bevinden zich ver weg in een reusachtig gebouw. Van daaruit brengt men de pagina op het scherm met het antwoord op de vraag die je per telefoon hebt gesteld”.

 Paul Otlet werd tijdens het World Science Festival in 2012 in New York erkend als dé grondlegger van het idee achter het internet.

Google avant la lettre

Mundaneum_-_manuele_Google.jpg‘s Werelds eerste zoekmachine was gemaakt van hout en papier! Paul Otlet was samen met een andere Belg, Henri La Fontaine, de drijvende kracht achter het “Mundaneum”, een papieren archiveringssysteem. Dat bestond uit een enorme databank van ongeveer 16 miljoen steekkaarten over de meest uiteenlopende materies, van de geschiedenis van jachthonden tot financiële onderwerpen. Dankzij een door Otlet ontworpen classificatiesysteem en systeem van verwijzingen kon informatie makkelijker opgezocht worden. De Belgische overheid verleende hen vanaf 1919 ruimte in een overheidsgebouw in het Jubelpark.  Mensen van over de hele wereld konden een aanvraag tot opzoeken van informatie versturen per post of telegraaf, waarna de opzoeking - tegen betaling - manueel gebeurde en opnieuw per post werd verstuurd. In zijn hoogdagen behandelde het Mundaneum 1.500 aanvragen per jaar.

 Otlet stond aan de wieg van het universeel toegankelijk maken van informatie, en in die zin ook aan de wieg van hyperlinksystemen. Indirect zou hij een inspirator kunnen zijn van Wikipedia.

Vlak voor de oorlog werd de verzameling door de Duitsers opgeruimd en werd het Mundaneum gesloten. In 1998 werd het nieuw leven ingeblazen in een informatiecentrum in Mons. In 2012 sloot het Mundaneum een samenwerking af met… Google.

Het Web heeft een Limburgse vader

 Het_oorspronkelijke_www_logo.jpgDe oorsprong van het internet is terug te brengen tot ARPANET, een in 1969 in de Verenigde Staten gebouwd militair netwerk om computers met elkaar te verbinden, dat daarna ter beschikking werd gesteld aan Amerikaanse universiteiten. Vanaf 1976 werd ARPANET verbonden met een aantal andere netwerken zoals het PRNET (Packet Radio Network) en SATNET (Satellite Network). Deze verbinding werd inter-netwerking genoemd, kortweg “internet”.


Het is echter pas in 1989 dat de grondslag werd gelegd tot het Web zoals we het vandaag kennen. De Belg Robert Cailliau en de Brit Tim Berners-Lee, beiden werkzaam bij CERN, zijn op zoek naar een manier om makkelijker informatie te delen met hun collega’s kernfysici. Samen schrijven ze een voorstel voor de ontwikkeling van het “WorldWideWeb” systeem, dat ze rechtvaardigen als één eenvoudige interface om toegang te krijgen tot alle informatiesystemen gebruikt door wetenschappers wereldwijd. Op 6 augustus 1991 (morgen dag-op-dag 25 jaar geleden) werd de eerste webpagina gelanceerd. 

Het allereerste WWW logo werd trouwens door diezelfde Robert Cailliau ontwikkeld in 1990. 

Geen website zonder foto’s

Webpagina’s bestaan niet alleen uit tekst, maar ook uit foto’s en video’s. Maar terwijl een pagina tekst maar enkele kilobytes internetverkeer inneemt, kan de grootte van een beeld al snel oplopen tot enkele megabytes. Door beelden te comprimeren kan men steeds zwaardere beelden en video’s up- en downloaden.  

De Wavelet-theorie, dat het mechanisme achter deze compressie beschrijft, werd door de Vlaamse natuurkundige Ingrid Daubechies in 1987 beschreven. Het wordt onder meer gebruikt om computerbeelden op een compactere manier op te slaan, zodat ze minder geheugen- of schijfruimte innemen, of minder internet capaciteit gebruiken. Het ligt aan de basis van de JPEG 2000-standaard om gemakkelijker foto's via het internet te versturen.

Veilige data

Online data versturen op een veilige manier is vandaag de dag relevanter dan ooit. De eerder gebruikte encryptie techniek “Data Encryption Standard” was al midden jaren ‘90 te makkelijk om te kraken.


Het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Standaardisatie en Technologie selecteerde in 2000 het Rijndaal-algoritme van Leuvenaars Vincent Rijmen en Joan Daemen als basis voor de tot op vandaag gebruikte AES. Deze Advanced Encryption Standard wordt gebruikt om geheime informatie te beschermen en is geïmplementeerd in software en hardware in de hele wereld om gevoelige gegevens te versleutelen. Ook in populaire programma's zoals WinRAR, WinZip, PowerArchiver e.d. wordt AES als encryptie aangeboden.

Twitter draait op een Belgische motor!

BlogKarl_BelgieBanner.jpgDrupal is een open source content management systeem (CMS) en content management framework (CMF). Het laat toe om eenvoudig een grote verscheidenheid aan inhoud te publiceren, beheren en organiseren op een website. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door Antwerpenaar Dries Buytaert als een bulletin board systeem en werd in 2001 een open source project.

Vandaag zijn bijna 2,5 % van alle websites ter wereld gebaseerd op Drupal technologie. De sites van Twitter, Pinterest, weather.com, Tesla én The White House maken gebruik van Drupal. Wereldwijd maken dus meer dan 400 miljoen surfers gebruik van Belgische kennis!

 

De_Drupal_druppel.jpg De naam Drupal is de Engelse schrijfwijze van de Engelse uitspraak van het woord "druppel", wat op zijn beurt in het Engels weer "drop" is (genoemd naar de inmiddels niet meer
actieve website Drop.org). Buytaert wilde de site eigenlijk "dorp" noemen, als verwijzing naar het bulletin board systeem als gemeenschap, maar hij maakte een typefout bij het controleren van de domeinnaam en vond dat het zo beter klonk. De verwijzing naar de druppel kan je vandaag nog steeds zien in het Drupal logo.

 

Je merkt het, het belang van al deze Belgen in de ontwikkeling van het internet is niet te onderschatten en is zelfs zo cruciaal dat zonder hun visie en kennis dit blogbericht zelfs niet zou kunnen gepubliceerd worden.

 

Karl Van Goolen 

P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

  
Reacties