Als ondernemers runnen we een digitaal agentschap vanuit Gent, Mechelen en Kortrijk. Net zoals vele ondernemingen in België, zien we ook een drastische impact op onze onderneming. En dat is schrikken, dat moet ik eerlijk toegeven.
Sinds vorige donderdag zijn we continu bezig te bepalen welke stappen we moet zetten, voor het team en voor het bedrijf. Ik ben niet de enige als ik met andere ondernemers praat - iedereen ondervindt deze crisis aan de lijve.
Als ondernemer kan je dan 2 dingen doen: ofwel plooi je terug, beperk je de kosten, en tracht je te overwinteren. Ofwel neem je als ondernemer de koe bij de horens en maak je van dit probleem een opportuniteit. Door van deze periode gebruik te maken, kan je je bedrijf nog sterker in de markt te positioneren van zodra de Corona-crisis over zijn hoogtepunt heen is.
En het is hier waar we als digitaal agentschap ons steentje kunnen bijdragen. Hier alvast een eerste serie handige tips.
Hoe kan digitaal je helpen?
Sommige sectoren zijn echt helemaal stilgevallen... Hier kan je zelfs met het beste digitaal plan de core business van deze bedrijven op korte termijn niet omgooien. Dat is dramatisch en hopelijk komen er voldoende steunmaatregelen om de schade voor deze bedrijven te beperken.
Er zijn ook sectoren waar digitaal op korte termijn kan helpen om de impact te verkleinen en dingen efficiënter aan te pakken.
Toch zal uiteindelijk iedereen, ongeacht de sector waarin hij actief is, de komende periode moeten gebruiken om zich voor te bereiden om een digitale versnelling hoger te schakelen voor na deze COVID-19 crisis.
1. Zorg dat je jouw digitale basis op orde hebt
Je website is je digitale uithangbord naar de wereld. Zorg dat nieuwe openingsuren, contactgegevens en je aangepaste dienstverlening (levertermijnen, bereikbaarheid zowel fysiek als telefonisch, bepaalde voorzorgen of beschikbaarheid van producten) prominent op je website terug te vinden zijn. Maak dit ook in orde op je Google Mijn Bedrijf pagina.
Stuur je klanten vervolgens via e-mail en social media een bericht over deze aangepaste dienstverlening en houd rekening met eventuele vragen die binnenkomen in je inbox. Een mogelijkheid kan zijn dat je een real-time chat inschakelt waarop klanten je kunnen contacteren.
Een extra tip voor social media: wijzigen er bepaalde zaken doorheen de weken, communiceer dit dan meteen en verwijder voorgaande communicatie hieromtrent om verwarring tegen te gaan.
Ben je genoodzaakt om je zaak volledig te sluiten of is je werking zwaar verstoord? Ook hier moet je maximaal van digitaal gebruik maken. Daarover hebben we het later in dit artikel, maar het draait allemaal om het capteren van klantengegevens om daar later gebruik van te kunnen maken.
2. Digitaliseer in versneld tempo - switch van offline naar online
Zelfs in deze turbulente tijden is het mogelijk om in een versneld tempo een aantal zaken te digitaliseren. We horen vaak over praktische zaken zoals telewerken. Deze zijn noodzakelijk, maar helpen ons als ondernemers niet echt vooruit als je business horeca, retail, events, verhuur van materiaal of machines, reizen, taxi’s, catering, sportclubs enz. is.
Wat zijn dan pistes die we voorstellen?
-
digitaliseer je marketing: je kan klantenwervingscampagnes opstarten en bijsturen in functie van de resultaten. Je kan in alle omstandigheden met klanten communiceren en daaruit verkoop realiseren. Je kan makkelijker met klanten interactie hebben en klantengegevens verzamelen om die later te gebruiken. Het voordeel is dat je directe feedback hebt, waarop je je uitgaven kan afstemmen. Afhankelijk van het product, kan je voor € 20/dag al zichtbaarheid krijgen op Facebook of Google. Digitale marketing laat ook toe, wanneer je werking volledig verstoord is, om toch te werken aan je merk en je imago. Daarover later meer.

Starten met e-mail marketing kan al heel eenvoudig en gratis met Mailchimp
-
digitaliseer offline ervaringen: heb je een showroom, garage, winkel of enkele kijkwoningen? Denk na op welke manier je met eenvoudige middelen klanten digitaal kan ontvangen of digitaal een product kan laten ervaren. Dat kan al met eenvoudige middelen: een videoconferentie, een filmpje, een virtuele tour...
Denk creatief na welke campagne je hieraan kan koppelen om mensen te motiveren hierop in te gaan en hoe je hen zal opvolgen.
-
digitaliseer het aankoopproces: met eenvoudige middelen kan je snel het verkopen van producten digitaliseren. Ik heb het hier niet over grootschalige e-commerce initiatieven, waar heel wat denkwerk en logistieke aanpassingen voor nodig zijn. Denk na over hoe je op een pragmatische manier orders digitaal kan ontvangen, plannen en logistiek kan verwerken. CCV, een Belgische leverancier van betaaloplossingen, biedt
gratis een webshop met bestel- en afhaalmodule, als oplossing voor horecazaken in deze Corona crisis. Zo zijn er nog heel wat dingen die je snel kan implementeren met een beperkt budget.

-
digitaliseer je evenementen: opendeurdagen, opleidingen, samen sporten... ook hier kan je met digitale middelen al een stuk compenseren. Zo verlopen onze meetings en
Puppy Academy opleidingen volledig online. Zelfs onze yogalerares geeft nu haar yogales via videoconferentie!
Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De belangrijkste boodschap is dat er vanuit de shift naar digitaal op korte termijn opportuniteiten gecreëerd kunnen worden. Misschien niet altijd ideaal, maar beter dan bij de pakken te blijven zitten. Het is vooral een stap in de goede richting en die kan je sneller maken dan je denkt. Onthou: positief denken, dan komen we er. Tous ensemble.
3. Creativiteit in je communicatie
Het is het ideale moment om creatief na te denken over je communicatie: hoe kan je je huidige klanten helpen?
Je kan proactief communiceren en/of sympathie opwekken, door aan te tonen wat voor een verschil jouw werknemers wel maken. Ben je fier op je bedrijf, toon dan deze unieke inkijk in je bedrijf.
Schenk ook aandacht aan de input van je klanten. Dat komt later geweldig van pas! Zo kan je met je klanten meedenken om invulling te geven aan de tijd die vrijkomt, door leuke en nuttige content te posten op social media en je website. Vergeet dit ook niet te capteren, zodat je hen ook na de crisis kan contacteren.
Heb je al een communicatieplan post-Corona? Neen? Dan is NU het moment om er aan te beginnen. Zo’n communicatieplan moet minimum bestaan uit de volgende zaken:
-
-
praktische communicatie
-
communicatie over de digitalisatie van je producten en je diensten
-
jouw merk in functie van de maatschappij in Corona-tijden
-
marketing campagnes voor proactieve benadering van klanten
-
sales acties tijdens en na de crisis
4. Pas je producten of diensten aan, die digitaal wél kunnen functioneren
Hoe moeilijk dit ook lijkt, we zien veel ondernemers die proberen er het beste van te maken en naar manieren zoeken om hun business te laten doorgaan. Zo gaat Eveline Van Herreweghen online yogasessies geven. Misschien verdient ze daar nu niets aan, maar ze creëert wel een publiek en mogelijk toekomstige klanten.
Of https://www.madambakster.be/ die haar bakkerij sluit, maar oproept om bepaalde producten online te kopen, toekomstige bestellingen door te geven of een cadeaubon te kopen voor in de toekomst.
Wijzelf als digitaal agentschap stimuleren onze klanten om verder te werken en de strategische of creatieve concept brainstorms online te laten plaatsvinden. Normaal doen we dat in een brainstorm ruimte met grote whiteboard-muren, maar we hebben onze workshop methodiek aangepast om deze nu ook online te kunnen laten plaatsvinden.
Andere ondernemers faciliteren anderen. Een mooi voorbeeld is https://www.afhaalgerechten.be/ waarbij men gratis z’n zaak gevonden kan worden en klanten kan laten bestellen. Een ander initiatief is https://worksmarter.eu/ waarbij ondernemers elkaar helpen om het thuiswerk te verbeteren.
De echte vraag die iedereen zal moeten beantwoorden is hoe ze vandaag hun aanbod kunnen aanpassen. Dat is niet makkelijk met de strenge regelgeving van vandaag en soms ook onmogelijk. Denk maar aan busbedrijven, taxi’s, reisagentschappen, eventbureau’s, catering, luchtvaart.
In die gevallen is het werken aan de toekomst. De tijd nemen om zodra de regelgeving dat toelaat klaar te staan met nieuwe concepten, digitale campagnes, creatieve content en natuurlijk de eerste stappen richting de verdere switch van offline naar online (zie boven).
Klaarmaken voor het post-corona tijdperk
Twee maanden na de grote uitbraak van het coronavirus in China, onderzocht Dentsu Aegis Network China de impact van de epidemie op de industrie, maar ook op het gedrag van consumenten en marketeers. Het onderzoek (van 28 februari tot 3 maart 2020) werd afgenomen bij 155 senior marketeers en klantverantwoordelijken in China.
Een groot deel van bedrijven greep proactief in en pasten hun budgetten van offline naar online samen met hun communicatieboodschappen aan.
Ook heel opvallend was dat 77% van de respondenten proactief aan het plannen gingen met het oog op de periode na de epidemie. Social en e-commerce zijn de vaardigheden waarin de respondenten vooral willen investeren.
Maar dat is China. Hoe kunnen wij ons klaarmaken voor het post-corona tijdperk?
1) Digitaliseer je marketing zodanig dat je in toekomst beter digitaal kan communiceren en beter data van klanten kan gebruiken. Dat zorgt ervoor dat je wendbaar bent, snel kan bijsturen waar nodig en weet wat werkt en wat niet.
2) Investeer versneld in technologie zoals CRM, e-commerce, e-mailmarketing en marketing automation.
3) Professionaliseer je marketing door je website aan te pakken, data te beginnen gebruiken om klanten een gepersonaliseerd aanbod te geven.
4) Zet nu acties op om klantengegevens te verzamelen zodat je, wanneer de business weer aantrekt, je deze gegevens kan gebruiken om klanten te benaderen met sales & marketing acties. Jouw klanten nu al even persoonlijk contacteren en vragen hoe het met hen gaat, is dikwijls al een eerste goede stap.
Hoe kan Invisible Puppy helpen?
Ook wij passen ons aan in dit Corona tijdperk. We hebben ons aanbod aangepast en kunnen via online sessies helpen met volgende zaken:
-
contacteer ons voor een volledig vrijblijvende check-in-call, om na te gaan wat je precies kan doen tijdens deze crisis en wat je kan doen om klaar te staan wanneer de wereld opnieuw begint te draaien.
-
opmaak van een strategisch plan om de switch van offline naar online te maken.
-
opmaak van een creatief concept dat je business nu en in de toekomst vooruithelpt.
-
opmaak van een communicatieplan.
-
opzetten en optimaliseren van campagnes.
-
advies en support bij het omschakelen van je verkoopproces naar e-commerce.
-
-
...
Succes iedereen, en hou het vooral veilig!
Tom en Antony.