Hoe Instagram gaat winnen van Snapchat

52

Excel will now have stories

Stories zijn de hype van het moment. Elk social media kanaal heeft tegenwoordig een verhalenfunctie (Snapchat, Instagram, Messenger, Facebook, WhatsApp,..). Snapchat is het origineel. Instagram en Facebook zijn de uitdagers, maar waar moet jij op inzetten om mee te zijn?

Dat we allemaal een Facebookpagina hebben voor ons bedrijf is een evidentie geworden. Naast Facebook zijn er natuurlijk nog een triljoen andere kanalen om te bekijken. Bij jongeren zit Snapchat (70%) en Instagram (60%) Facebook (87%) op de hielen, volgens onderzoek van Mediaraven en LINC. Jongeren zijn op social media altijd de early adopters. Dus het kan zeker geen kwaad om deze kanalen te bekijken en mee te nemen in jouw communicatieplan.

 

Instagram gaat vol in de aanval

Hoe het begon

Instagram_Innocent.pngInstagram is van oorsprong een app waar je foto’s kan delen met jouw netwerk. Deze foto’s kan je makkelijk voorzien van een aantal filters en hier en daar nog wat bijwerken. Zo zien smartphonefoto’s er plots een pak professioneler en mooier uit.

Iedereen kan hashtags toevoegen aan zijn of haar foto’s. Als je op deze klikt of zoekt krijg je een overzicht van alle foto’s over dat thema. Dit maakt Instagram een ideaal medium op events of als branding kanaal. Via de juiste visuals creëer je een bepaalde sfeer en gevoel rond jouw merk. 

 

De aanval 

Instagram is ondertussen al een paar jaar eigendom van Facebook. Mark Zuckerberg heeft met Facebook al verschillende pogingen gedaan om het succes van Snapchat over te nemen.

Zo lanceerde Facebook in 2012 “Poke” een app die volledig Snapchat kopieerde, zonder succes. In 2013 was er een eerste geweigerd overnamebod. Een jaar later lanceerde ze een nieuwe app om de aanval in te zetten: “Slingshot”. Ook deze app stierf een stille dood.
Sindsdien lanceren ze op regelmatige tijdstippen nieuwe functionaliteiten in hun arsenaal van apps (Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram,…) die lijken op wat Snapchat doet.

Instagram StoriesDeze zomer schoten ze eindelijk raak. Instagram voegde de storiesfunctie toe. Je kan nu net zoals bij Snapchat een verhaal maken met korte filmpjes en/of foto’s die na 24 uur verdwijnen. Je kan de foto’s en filmjes bewerken zoals jouw normale Instagramfoto’s en je kan er extra filters, emoji’s, locaties, … op plaatsen.

Daar stopt het nog niet. Nog maar heel recent voegde Instagram verdwijnende foto’s toe aan de direct functie. Klinkt bekend? Inderdaad, dit is de volgende stap in de aanval. De Direct functie van Instagram dient om privéberichten te versturen, nu kan je er dus voor kiezen om daar foto’s of filmpjes te versturen die verdwijnen nadat de ontvanger deze heeft bekeken.

Instagram direct

Wat deze keer het verschil maakt

Nu, een half jaar na de lancering van stories, krijgen we zicht op de eerste officiële cijfers. Volgens Instagram gebruiken 200 miljoen gebruikers dagelijks de storiesfunctie. Bij Snapchat spreken ze over 158 miljoen mensen die dagelijks stories maken of kijken. Dat hoeft op zich niet te verbazen. Instagram heeft wereldwijd 300 miljoen dagelijkse gebruikers, Snapchat heeft “slechts” 150 miljoen dagelijkse gebruikers.

Op Instagram ben je makkelijker vindbaar en kan je naast de storytelling ook nog eens aan jouw branding werken met mooie gestileerde foto’s. Dan is er uiteraard nog de mogelijkheid om te adverteren via Instagram. Zowel in de stories als met gewone foto’s kan je op Instagram een nieuw fris publiek bereiken voor een relatief zachte prijs.

Maar wat volgens mij belangrijker en onderschat is, is de professionaliteit van Instagram. De app zelf ziet er een pak volwassener uit dan Snapchat. Dat creëert vooral bij een ouder publiek meer vertrouwen. Ook de filters, de tekstmogelijkheden en zelf de tekenlijnen bij stories zien er properder uit.


Invisible_Puppy_Instagram_Snapchat.png 

Gaat Snapchat dan verdwijnen?

Snapchat is de jongste telg in het prille social medialand. De meeste mensen keSnapchat_Filter_Freek.jpgnnen de app met de verdwijnende foto’s. Snapchat startte dan ook als een berichten app waarmee je foto’s en filmpjes naar jouw vrienden kon sturen die direct nadat ze die bekeken verdwenen. De app werd snel populair bij een heel jonge doelgroep.

Snapchat blijft sterk als berichten app. Je kan heel simpel navigeren tussen de opties en in geen tijd een masker opzetten, tekenen op jouw foto of filmpje en heen-en-weer chatten. De gebruikers geven dan ook aan dat ze Snapchat zien als een manier om vrienden berichten te sturen. De meeste mensen weten niet dat bedrijven op Snapchat aanwezig zijn. Ze voelen ook (nog) geen nood om bedrijven of organisaties te zoeken en te volgen.

Ondertussen evolueerde Snapchat naar een volwassen kanaal waar meer en meer interactie mogelijk is. Verschillende bedrijven of organisaties sprongen op de kar om meer jongeren te bereiken. Studio Brussel of jeugdbewegingen liggen voor de hand maar ook LACMA (Los Angeles County Museum of Art) speelt mee op Snapchat. Ze maken op events of bij leuk nieuws verhalen die jou meenemen achter de schermen. Je krijgt als volger het gevoel dat je net iets meer ziet dan anderen.

LACMA_Snapchat.png  

Snapchat is authentieker en de die-hard fans weten en voelen dat. Als je een heel jonge doelgroep hebt en je de taal van het kanaal kent kan je hier echt scoren. Maar het vraagt tijd energie en toegevingen. Een bekend hamburgermerk voerde via Snapchat campagne met als doelgroep studenten. Oordeel hier gerust zelf over de kwaliteit. Maar ze bereiken wel hun doelgroep op het kanaal dat toen hip was.

Al denk ik dat Snapchat binnenkort heel creatief en vernieuwend uit de hoek zal moeten komen om hun marktaandeel te behouden.

Het Rapport

Als je aan mij vraagt “waar moet ik op inzetten?”, is het antwoord volmondig: Instagram.
Je hebt een breder doelpubliek (ook de oudere generaties), meer mogelijkheden naast de stories en Facebookadvertising die jou helpt om de juiste doelgroep te targeten. De Storiesfuncties op Instagram zal nog groeien en naar mijn gevoel Snapchat voorbijsteken.

Tenzij. Tenzij je een goed uitgewerkte campagne hebt die echt een jonge doelgroep aanspreekt. Mits veel tijd, energie en een goed uitgewerkt verhaal kan je op Snapchat scoren. Al denk ik dat Snapchat binnenkort heel creatief en vernieuwend uit de hoek zal moeten komen om hun marktaandeel te behouden.

 

Groetjes,

Freek

Snapchat_Scan_Freek.jpg 

 

PS. Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogposts? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan in de footer! Of bel me, schrijf laat me snel iets weten!