Een gebruiksvriendelijke website? Optimaliseren die handel!

Een basiswebsite creëren & online plaatsen vraagt niet zo gek veel energie meer. Maar bij vele bedrijven stopt het eens hij online staat. Er wordt vaak vergeten dat een website ook onderhoud en updates vergt. Je kan een website pas succesvol inzetten als je die ook regelmatig optimaliseert.

Een gebruiksvriendelijke website? Optimaliseren die handel!

Willen we niet allemaal een website die goed scoort in Google, nieuwe leads genereert of zorgt voor de nodige conversies? Dit kan, maar dat gaat uiteraard niet vanzelf.

Er valt uit je online aanwezigheid (website, sociale media,...) vaak meer te halen dan op het eerste zicht lijkt. Maar dat vraagt inspanningen zoals analyse en optimalisatie. Het goede nieuws is echter: dat kan je leren

Het is vaak moeilijk in te schatten wat een gebruiker op je site leuk, handig, overtuigend,... gaat vinden. Welke pagina’s hij wel of helemaal niet bekijkt. Tot waar een gebruiker scrolt om je informatie te raadplegen. En ga zo maar door. Allemaal vragen waar je als webmaster of marketeer mee worstelt. Maar ook vragen waar een antwoord op te vinden is. 

Voor je aan optimalisatie begint is het eerst en vooral belangrijk om je einddoel goed voor ogen te houden. Als bijvoorbeeld het hoofddoel van je website offerte- of informatie-aanvragen generen is, dan creëer je bijvoorbeeld best een duidelijke actieknop boven de paginavouw. Niets zo vervelend als het niet vinden van het contactformulier van je bedrijf. Later meer hierover. 

Optimalisatie: hoe begin je eraan?

Een beetje gezond verstand brengt je al heel ver. Bovenstaand voorbeeld van het contactformulier is voor de hand liggend.
Maar wat kan je nog doen als je merkt dat je website niet optimaal presteert? Actie ondernemen!

Volgende tips kunnen je op weg helpen: 

Optimalisatie: hoe begin je eraan?
 • Kijk hoe anderen het doen. Wat doen ze beter? Wat doen ze minder goed? 

 • Lees blogs! 

 • Spreeks experts aan. Zij kunnen je helpen bij het blootleggen van specifieke obstakels, en het vinden van relevante quick wins. 

 • Pas best practices toe! 

Let op: het internet barst van lijstjes zoals dit met tips & tricks voor een succesvolle website. Maar niet alle best practices zijn zomaar toepasbaar op jouw website. Wat werkt op een andere site is niet per definitie ook succesvol op jouw website. Misschien heb je bijvoorbeeld een andere doelgroep en surft die op een andere manier.

Waarom zou ik optimaliseren?

Uiteraard om je website beter te laten presteren, dat lijkt me logisch. Maar vooraleer je start, sta je best even stil bij wat je vooral wil bereiken met je optimalisatie. Je kan immers optimaliseren vanuit verschillende invalshoeken. Welke “defecten” van je site wil je eerst oplossen? Voor welke KPI’s wil je je site optimaliseren? Stel jezelf genoeg vragen. 

 • Wil je meer bezoekers aantrekken?

 • Waarom haken mensen af na het bekijken van enkele pagina’s?

 • Waarom vinden mensen niet de informatie die ze zoeken?

 • Waarom verkoop ik zo weinig producten online?

 • Waarom heb ik zo weinig contactaanvragen?

De beste eerste stap van je optimalisatietraject is uiteraard je website beter maken zodat mensen langer blijven en meer converteren.
Starten met het aantrekken van extra bezoekers voor een website die nog niet naar behoren presteert, is weinig effciënt.

Het aantrekken van extra bezoekers is ook vaak werk voor specialisten en vergt inspanning op langere termijn. Best start je met een doorgedreven SEO-analyse. Want wil je meer bezoekers aantrekken, dan het is erg belangrijk goed te scoren in Google.  Waarom dit niet altijd eenvoudig is, bespraken we al in een eerdere blogpost

Het ultieme doel: een gebruiksvriendelijke website

Als startpunt van je optimalisatie stel je je dus best het ambitieuze doel om van je website een gebruiksvriendelijke te website te maken. Vergeet hier niet dat je bezoekers het succes van je website bepalen. Als je site niet tegemoetkomt aan de noden en verwachtingen van je bezoekers, zijn ze meteen weer weg. 

Bezoekers bepalen het succes van je websiteDe meest effectieve manier om te weten wat de zwakste plekken van je website zijn, is het gewoon te vragen aan de gebruiker. Je kan het meeste leren uit hoe gebruikers je website gebruiken als je observeert hoe ze je website gebruiken. 

In vakjargon spreekt men vaak over gebruikers of usability testen. Hiervoor kan je beroep doen op specialisten, of je gaat zelf dergelijke testen organiseren. 

Dat laatste is niet altijd mogelijk, en vergt bovendien de de nodige voorbereiding en planning. Hoe je zo een gebruikerstest organiseert, zal in een latere blogpost behandeld worden.

Meten is weten 

Om te beginnen ga je best op zoek naar bewijzen of indicaties die aangeven waar het fout loopt. Je hebt hier niet altijd een gebruikerstest voor nodig.

Begin met na de denken over volgende vragen:

 • Wie bezoekt mijn website? Wat is mijn doelgroep?

 • Waarvoor komen ze? Wat is hun interesse?

Probeer je doelgroep in te delen in verschillende buyer persona’s en probeer voor elk type bezoeker te identifceren waarom hij je website bezoekt.

Dit zijn de zogenaamde “toptaken” die aangeven wat de belangrijkste focus van je website moet zijn. Als je deze belangrijkste handelingen van je bezoekers kent, kan je beter inspelen op hun verwachtingen.

Waar haal je de data vandaag? 

Hoe kan je nu nagaan wat de mogelijke toptaken van je gebruikers en wat de pijnpunten van je website zijn? De eerste handige bron van informatie is natuurlijk je Google Analytics data.

Volgende info uit Google Analytics geeft een goed beeld van het succes van je website:

 • Bounce rate

 • Duur van een bezoek

 • Aantal bekeken pagina’s

 • Het aantal mobiele bezoekers (mobiel = vluchtiger en sneller)

 • Aantal nieuwe sessies versus de algemene frequentie en geschiedenis van de bezoeken (beiden te vinden bij Doelgroep/gedrag

 • Het aantal behaalde doelen & conversies (indien geconfigureerd)

Ben je al iets meer vertrouwd met de mogelijkheden van Google Analytics, dan kan je ook naar de inpage Analytics & user flow doorheen je website kijken. Je zou ook zelf trechterweergaves & multi-channel trechters kunnen waarin je conversiestappen opneemt. Zo kan je bijvoorbeeld zien zien bij welke stap in het betalingsproces gebruikers afhaken.Verder kan je je bezoekers in segmenten indelen en zoeken naar afwijkend surfgedrag voor je verschillende buyer persona of devices (mobiel, tablet of PC) die bezoekers hanteren om op je site te surfen.

Meten is weten

Maar al deze mogelijkheden in detail uitleggen, zou ons te ver afleiden van het uiteindelijke doel: op een eenvoudige manier enkele quick-wins of optimalisatiemogelijkheden identificeren. Hetzelfde geldt voor het oplijsten van goede benchmarks voor al deze statistieken. Die hangen af van te veel factoren.

Wel raad ik je aan om verder te kijken dan je algemene gegevens & homepagina. Je kan heel veel leren uit bovenstaande statistieken als je ze voor meerdere sitepagina’s bekijkt en met elkaar vergelijkt. Hiervoor consulteer je de tab 'site inhoud' in je Analytics account.

Algemeen mag je ervan uitgaan dat je homepagina of voornaamste landingspagina met informatie of producten, het meeste bezoekers moet aantrekken. Is dit in verhouding niet zo, en/of heeft deze pagina een hoge bounce rate, dan is dit al een eerste teken aan de wand.

Andere handige hulptools

Uiteraard zijn er veel meer handige tools die je kunnen helpen bij het analyseren en identificeren van optimalisatie mogelijkheden voor je website. Zo heb je onder meer Google PageSpeed Insights, en Google Search Console

Google PageSpeed Insights 

Het hoofddoel van deze gratis tool is je een score te geven voor gebruiksvriendelijkheid en vooral snelheid van je website. Beide parameters zijn voor Google zeer belangrijk. Want Google wil uiteraard zoekers doorverwijzen naar websites die gemakkelijk en snel te consulteren zijn.

Het enige wat je hier hoeft te doen is je URL in te geven. Google geeft je een score op 100 voor snelheid en gebruikerservaring. Meteen krijg je ook enkele tips aangereikt om aanpassingen door te voeren. Vaak zijn deze aanpassingen echter eerder technische optimalisaties die door je web developer het best worden doorgevoerd.

Google Search Console 

Google heeft nog een derde interessante tool voor websites in zijn portfolio: Google Search Console (vroeger ook wel Webmaster Tools genoemd).

De search console geeft je meer inzichten over hoe Google je site ziet. Input die heel interessant kan zijn voor je web developer. Google Search Console brengt volgende problemen vrij snel aan de oppervlakte : 

 • Links naar je site die niet meer bestaan

 • Dubbele content  

 • Indexatieproblemen pagina’s

Nog een zeer interessante feature van deze tool: zoekwoorden. Heb je een Search Console account, dan kan je deze koppelen aan je Google Analytics account, en kan je ook daar de zoekopdrachten vinden die verkeer naar je site hebben gebracht. Deze woorden kan je dan gebruiken voor je content strategie en copy in je website. Het heeft immers geen zin om een woord te gebruiken in je site waar de gebruikers toch niet naar op zoek zijn.

Toch dient benadrukt te worden dat er nog een heleboel andere tools bestaan die je kunnen helpen bij de optimalisatie van je website. Hieronder een overzicht:  

 
Andere optimalisatie tools

Informatie: check! Wat nu?

Blijf je bezoekers boeien

Zoals ik al eerder aangaf, blijft de meeste effectieve manier om je site te optimaliseren het gewoon te vragen aan de gebruiker. Maar met alle data die je verzameld hebt kan je zeker ook verder. Laat alles even bezinken vooraleer je ermee aan de slag gaat. De grootste fout die je kan maken is overhaast conclusies trekken en aanpassingen doorvoeren.

Best analyseer je je informatie grondig en probeer je deze eventueel met een collega te bespreken. Want meten is één ding, maar daarmee weet je niet noodzakelijk wat er echt aan de hand is. Ga daarna gericht te werk en begin met kleine aanpassingen die je website echt nodig heeft.

 • Herschrijf pagina’s met hoge bounce rates

 • Elimineer amper bekeken pagina’s en link ze door naar andere relevante content op je website

 • Gebruik geen vage termen in je navigatie, maar duidelijke taal die je bezoeker begrijpt

 • Wijzig de kleur van je contact of bestelknop zodat ze meer de aandacht trekt

 • Toon alternatieven: dit kunnen zowel producten als andere tekstpagina’s zijn die meer info verschaffen

 • Maak extra landingspagina’s aan om nieuwe bezoekers aan te trekken of een product/dienst beter uit te leggen

Verlies hierbij nooit je einddoel uit het oog: blijf de gebruiker boeien! Je kan immers maar van een succesvolle optimalisatie spreken als je: 

 • Meer tevreden bezoekers hebt

 • Meer bezoekers hebt die klant worden

 • Minder offline kosten hebt door een betere online dienstverlening

Allemaal zaken die ervoor zullen zorgen dat je website optimalisaties een succes worden voor je onderneming.

En nu? Aan de slag!

Optimalisatie is een proces van vallen en opstaan. Maar laat je hierdoor zeker niet afschrikken! Je probeert en leert elke dag en week opnieuw het gedrag van je bezoekers beter te begrijpen. Documenteer de dingen die je test en maak hiervan ook meldingen in je Google Analytics account. Zo blijft iedereen op de hoogte van wat er gebeurt en van wat er mogelijks wel of niet werkt.

Contacteer ons

Ook tijdens je optimalisaties geldt dat je best blijft meten. Hou je evoluties in het oog. Bekijk regelmatig of je wijzigingen effect hebben en stuur bij waar nodig.

Hou zeker onze blog verder in het oog, want binnenkort geven we je meer uitleg over hoe je zelf een gebruikerstest kan organiseren! 

 

Sven Dhollander

P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.