Angélique Vleeshouwers

Angélique Vleeshouwers

Heeft TikTok zin voor mijn kmo?

2020 lijkt het jaar van de kleinere platformen. Na de herontdekking van Pinterest voor bedrijven, verschijnt ook TikTok op de radar. Jongeren gaan er gretig mee aan de slag, en dat is duidelijk merkbaar: de ene hype na de andere wordt gelanceerd. Tijdens mijn jeugd waren Pokémonkaarten en Diddl briefpapier de valuta, maar nu liggen de kaarten duidelijk anders. De vraag rest dus: wat mogen we verwachten van TikTok en wat kunnen bedrijven er uithalen? 

Inhoud van deze blog:

 1. Wat is TikTok?
 2. TikTok voor bedrijven
 3. Content plaatsen op TikTok
 4. Adverteren op TikTok

Ben je er klaar voor? Let's go!

Wat is TikTok?

TikTok is een Chinese social media app waarmee je video's van maximaal 60 seconden kan maken, bewerken en delen. In 2018 werd de app uitgebreid met concullega Musical.ly, die tot dan toe de Amerikaanse markt beter bereikte.

Inmiddels is TikTok overal ter wereld terug te vinden en, net als voorloper Vine, razend populair bij jongeren. Zo is de grootste groep TikTokgebruikers tussen 18 en 24 jaar oud. Maar kan je op TikTok enkel jongeren aanspreken? Helemaal niet! De video-app spreekt steeds meer alle leeftijdscategorieën aan. 

Bovendien is de verdeling man-vrouw op TikTok 60% vrouwen en 40% mannen. 

Wil je met je bedrijf je doelgroep op een leuke en speelse manier bereiken? Dan is TikTok het ideale middel!

Hoe werkt de video-app?

Het idee van TikTok is simpel: gebruikers maken en uploaden filmpjes van zichzelf waarin ze bijvoorbeeld dansen, zingen, knutselen of humoristische sketches maken. 

Net als bij concullega's Instagram (Reels), Triller en Snapchat is het mogelijk om je creatie vorm te geven met leuke filters en effecten. Zo kan je zo creatief zijn als je zelf wil.

De mogelijkheden: 

 • Bekijk en creëer video’s:  je kan video’s uploaden of ze in de app zelf aanmaken. Zo kan je korte video’s maken met muziek waarop je filters, tijdseffecten, overgangen, GIFs, emojis... kan toepassen. Bovendien kunnen deze korte video’s ook gedeeld worden op andere sociale media, zoals Facebook, Twitter en Instagram.
 • Voeg muziek toe: TikTok’s bevat een zeer uitgebreide muziekgalerij om toe te voegen aan je video’s. De galerij laat je toe om nieuwe muziek te ontdekken via playlists, te mixen en op te slaan. Zelfs bepaalde muziek kan op zichzelf viraal gaan.   
 • Ontdek: de Discover feed draait volledig om hashtags (zoals #voorjou of #foryou), maar gebruikers kunnen ook zoeken op basis van zoektermen, andere gebruikers, video’s en sound effects. Je kan vrienden toevoegen via hun gebruikersnaam of met behulp van een unieke TikCode.
 • Ga in interactie: als TikTok gebruiker kan je andere accounts volgen, hen hearts of kadootjes sturen, reageren of filmpjes delen.

TikTok voor bedrijven

TikTok is een platform dat grotendeels draait rond User Generated Content. Jij lanceert een campagne, en gebruikers kunnen daarop inspringen met hun eigen video's. Het is de ideale manier om je product of service te tonen aan je doelgroep vanuit een volledig nieuw perspectief. 

TikTok's algoritme staat nog in de kinderschoenen, waardoor je als kleine gebruiker relatief snel viraal kan gaan. Enkele opties die je kan ondernemen: 

1. Influencers

Net als op Instagram, zijn er meerdere gebruikers uitgegroeid tot ware celebrities op het platform. Influencers hebben een groot bereik en kunnen jouw kanaal of video naar een hoger niveau tillen. Zo kan je als bedrijf een doelgroep bereiken die je voorheen misschien minder aansprak.

Als bedrijf kan het dus interessant zijn als ze een product van jouw merk laat zien in een video. Ook hier geldt de regel: zorg dat je product of merk goed aansluit bij de influencer.

2. #Challenge

Het gebruik van hashtags is enorm belangrijk op TikTok. Eén van de factoren die ervoor heeft gezorgd dat het platform zo populair is geworden, zijn challenges, ofwel opdrachten die viraal gaan en die je op je eigen manier kan uitvoeren. Deze worden gekoppeld aan een bepaalde hashtag (bijvoorbeeld #tumbleweedchallenge).

Zelfs bekende personen wagen zich eraan! Een leuk voorbeeld hiervan is Jimmy Fallon van de Tonight Show.

jimmyfallon

Het kan dus interessant zijn om hierop in te spelen om meer bereik te genereren! Als bedrijf kan je meedoen aan populaire challenges of je kan zelf een challenge starten en op die manier jouw naam onder de doelgroep activeren. Enkele grote bedrijven deden het al voor:

 • Coca Cola activeerde hun propositie op TikTok onder de hashtag #shareacoke, waarna gebruikers massaal video’s maakte met een flesje Coca Cola in de video.
 • Colgate maakte gretig gebruik van deze trend met hun #SmileDaychallenge, waarbij ze een eigen sticker creëerden om de challenge te boosten.
 • Het Rode Kruis blijft met hun challenges en hashtags dicht bij hun missie door informatie te delen over bijvoorbeeld EHBO, maar met een ludieke insteek die makkelijk blijft plakken.
shareacoke2colgaterodekruis

Om een challenge onder de aandacht te brengen kan je de eerder genoemde influencers gebruiken, die als voorbeeld kunnen dienen voor hun volgers, of door je eigen klanten, leden of werknemers te motiveren om deel te nemen.

Maar let op: populaire challenges zijn de ene dag "in" en de andere weer uit. Wacht dus niet te lang met je eigen campagne te lanceren.

TikTok content strategie

Wat willen we? Viraal gaan! Hoe doen we dat… Wel, elke nieuwe post zal sowieso bijdragen tot de volledige score van je account. Hier zijn tips om je TikTok video’s te boosten:

1. Meerdere accounts

TikTok laat meerdere accounts toe, waardoor je tussen je privé-account en bedrijfsaccount makkelijk kan wisselen. Maar kleine tip: met meerdere accounts via één smartphone krijg je snel de stempel van een bedrijfsaccount. Dit heeft als gevolg dat je content het algoritme minder snel haalt tenzij je actief adverteert. Probeer je login dus te limiteren tot één apparaat. 

Een pro-account is voor bedrijven wel aangeraden. Met een pro-account krijg je, zoals bij andere kanalen, toegang tot uitgebreide statistieken, zoals aantal videoviews, volgers, profielweergaven, jouw meest trending video’s en inzicht in jouw volgers inzake geslacht en locatie. 

2. Bepaal je thema

TikTok wil dat je je binnen je account houdt aan één thema. Als je eerste video’s bijvoorbeeld vooral dansvideo’s zijn, zal TikTok jouw account toewijzen als ‘dansaccount’. De strategie binnen je eerste video’s is dus zeer belangrijk: plan voorop!

Veel bedrijven wenden TikTok aan om hun bereikbaarheid en bedrijfscultuur in de verf te zetten. Zo zijn ZeemanDampuurte, stofzuigerslang Retraflex en verschillende radiozenders al heel actief op het platform.

Doe-centrum Technopolis en de Vlaamse Gymfed sporen gebruikers dan weer aan met tips & tricks om thuis te experimenteren of te oefenen.

3. Aantal views

Om de populariteit van je kanaal te meten, gelden een aantal regels. Halen je video’s minder dan 100 views? Dan krijg je de stempel van een zombie account: je content zal aan minder accounts getoond worden. Delete & start over! Haal je tussen de 1000 en 3000 views, dan heb je en mid-tier account. Bij meer dan 10k views heb je een head account. 

Let op! Een view telt maar wanneer je video volledig is uitgekeken. Zo hou je je publiek geboeid:

 1. Maak korte video’s: TikTok video’s kunnen tot 60 seconden lang zijn, maar er wordt geopteerd voor 9 -15 seconden. 
 2. Looping video’s: wanneer een video herhaaldelijk bekeken wordt, heeft dit een grote impact op de performance rating. De kunst zit hem in het creëren van loops zodat viewers misleid worden de video opnieuw te bekijken. Will Smith past deze regels met glans toe!

  willsmith
 3. Handel/beweeg op de muziek! Dat is veel aangenamer om naar te kijken.
 4. En last but not least: post regelmatig! 

Wat met TikTok advertising?

Bij een platform zo groot als TikTok zou je verwachten dat er al een goed advertentiemodel achter zit. Dit is echter nog niet het geval.

Er zijn manieren om te adverteren op het platform, maar dit staat nog erg in de kinderschoenen en is slechts voor een aantal bedrijven in een paar geselecteerde landen beschikbaar.

Even geduld dus nog als je aan de slag wilt gaan met gesponsorde video, display en pre-roll advertenties.

Ga jij TikTok inzetten met jouw bedrijf? Laat het ons weten! 

Romana De Bruyne
Romana De Bruyne

Ook interessant voor jou

Social Media Marketing Strategie

Lees meer
Ine Phlypo
Ine Phlypo

Pinterest voor bedrijven in België: Hoe ga je ermee aan de slag?

Pinterest is mijn favoriete social media kanaal. Zowel in mijn dagelijks leven, maar zeker ook als marketeer. In België heeft het kanaal al heel wat gebruikers, toch is het voor veel marketeers alsnog onduidelijk hoe ze Pinterest kunnen inzetten in hun social media strategie. Herkenbaar? 

Lees meer
Angélique Vleeshouwers
Angélique Vleeshouwers

Instagram Stories voor bedrijven: hoe begin je eraan?

Met dagelijks meer dan 400 miljoen actieve gebruikers is Instagram Stories hot en trending.

Lees meer
Lisbeth Nijssen
Lisbeth Nijssen

Houd je contentkalender wekenlang gevuld!

Om vandaag op te vallen op sociale media is een goed en relevant contentmarketing plan een must! Strategie en doelstellingen zijn hierbij essentieel, maar ook frequentie en consistentie zijn niet onbelangrijk. Zit jij ook met de handen in het haar omdat je niet weet wat te posten? Met deze handige gids hou jij je contentkalender wekenlang optimaal gevuld.

Lees meer