Het perfecte huwelijk tussen HR & marketing

34

De “war for talent” woedt harder dan ooit en dus moeten HR-managers en recruiters het over een andere boeg gaan gooien. Want hoe spring je eruit als aantrekkelijke werkgever wanneer iedereen op de arbeidsmarkt op zoek is naar geschikt, geëngageerd of gewoonweg méér personeel? Eén antwoord: employer branding.

Waarom employer branding?

1. Een veranderende (digitale) wereld

In deze nieuwe economie is er verandering aan de gang in het arbeidslandschap. Zo kampen we aan de ene kant met schaarste op de arbeidsmarkt, terwijl we aan de andere kant economische groei ervaren. Bedrijven hebben de grootste moeite om hun vacatures (juist) in te vullen.

Daarnaast is er een opvallende verschuiving aan de gang in de manier waarop werkzoekenden hun zoektocht organiseren. 94% van de smartphonegebruikers gebruikte die smartphone ooit al eens om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Bovendien wordt meer en meer beroep gedaan op sociale media om de vibe van een bedrijf op te snuiven en op sites zoals Glassdoor waarop (ex-)werknemers van bedrijven hun ongezouten mening spuien.

2. Rekrutering wordt meer en meer een investering op lange termijn

Waar recrutering en selectie in het verleden steeds gezien werd als een kost, wordt het nu als een investering beschouwd. Er wordt een strategie op lange termijn opgezet waarbij men budgetgewijs niet alleen rekening houdt met externe rekruteringskosten maar steeds meer investeert in interne resources. En van dat laatste vormt employer branding een mooi voorbeeld. 

Employer branding heeft 2 hoofddoelstellingen:

  • het aantrekken van nieuw personeel
  • het behouden van het huidige personeel

HR en marketing

Je moet er als werkgever voor zorgen dat je een voorkeurspositie op de markt hebt: kandidaten moeten jou leuker/interessanter/aantrekkelijker vinden dan de rest. Maar daar houdt het niet bij op: je moet ook effectief leuker/interessanter/aantrekkelijker zijn, want dat gaan je huidige werknemers gaan uitstralen en vertellen aan de buitenwereld en zo ga je niet alleen kandidaten aantrekken maar eveneens ook de juiste en de béste. 

Employer branding is dus niet zomaar een marketingstrategie waar een mooi logo en een hippe campagne aan gekoppeld is. Neen, intern gaat er heel wat werk aan vooraf.   

Deze quote van Simon Sinek vat het mooi samen: “Customers will never love your company until the employees love it first”.

Hoe een strategie opzetten rond employer branding?

employer branding als investering

Begin bij het begin en dat is bepalen waar het bedrijf nu eigenlijk voor staat en wat het te bieden heeft aan medewerkers en kandidaten.

Welke waarden worden zo belangrijk bevonden dat het deze zijn die het bedrijf naar buiten wil dragen? Waarmee wil je je als bedrijf onderscheiden van de rest? Laat de HR-verantwoordelijke de trekker zijn in deze oefening. 

Wanneer je op zoek gaat naar het antwoord op deze vragen is het van groot belang dat je niet alleen het management of de desiscion makers bevraagt, maar ook het huidige personeel zelf.

Leg alle antwoorden samen, destilleer er de grootste gemene delers uit en schrijf op grond daarvan de identiteit en het perspectief van het bedrijf als werkgever uit. Deze vormen een  sterk fundament voor je employer branding waarop je verder kan bouwen.

What’s next?

Hoe ga je je employer brand naar buiten brengen?

  • Storytelling is key - Verzamel oprechte verhalen van geëngageerde, trotse werknemers;
  • Ambassadors - Creëer echte employee ambassadors van je werknemers door intern een community te bouwen en geef ze daarvoor de nodige incentives. Communiceer met hen over openstaande vacatures en durf hen te vragen om actief mee op zoek te gaan naar talent;
  • Content content content - Maak video’s, foto’s en blogs en post deze op sociale media of waarom niet een eigen recruitmentsite aanmaken?
  • Change is a state of mind - Voer ook intern een campagne rond employer branding, zo herinner je iedereen nog eens aan de waarden en sterktes van het bedrijf en kan je hen blijven mobiliseren en enthousiasmeren om jouw employer brand waar te maken.
  • Google for Jobs - Zorg ervoor dat je vacatures aanwezig zijn in de zoekresultaten van Google. Sinds kort is er een specifiek platform uitgerold bij ons in België waarbij vacatures als 'rich snippet' tevoorschijn komen in de zoekresultaten.

Serving a higher purpose

Eens je employer brand gelanceerd is, ben je niet “klaar”. Je zal de resultaten ervan verder moeten opvolgen en bijsturen waar nodig. Je hoort werkgevers wel eens klagen dat ze er niet méér kandidaten door over de vloer krijgen, maar dat is niet erg. Het doel is om zichtbaar te zijn en blijven als aantrekkelijke werkgever, zodat jouw vacatures sneller ingevuld geraken door het juiste profiel.

Je zal zien, als je het goed aanpakt zal je de beste mensen uit de markt halen én een minder groot verloop kennen. En wat is daar finaal het resultaat van? Juist ja, je bedrijf zal beter functioneren en dus ook een beter resultaat halen! En daar droomt elke werkgever van, toch?

HOE KUNNEN WIJ HELPEN?

Benieuwd hoe jij door de buitenwereld wordt gepercipieerd als werkgever? Concrete kansen en tips verwerven door HR- en marketingexperten? Vraag dan hier je gratis online Employer Branding Audit aan.