Ik ben een online marketer en ik hou van adblockers.

Hallo, mijn naam is Dries. Ik ben een online marketer en ik hou van adblockers. Ik hou ervan omdat ik met 1 klik al die vervelende en ongevraagde online reclame en advertenties kan uitschakelen. En dat zonder dat ik overkom als die verzuurde buurman met zo’n sticker op z’n brievenbus ‘Reclamedrukwerk - NEE’.

Ik spendeer namelijk elke dag gemiddeld acht uur op het internet en dat handige dingetje heeft me al heel veel tijd, impulsaankopen en nutteloze chatsessies met mooie meiden uit mijn buurt bespaard. Alleen al daarvoor hou ik ervan, maar er is meer.   

Adblocker.jpg

Wat is een Adblocker nu eigenlijk?

Voor zij die er nog nooit van gehoord hebben: een adblocker is een soort programma dat je downloadt, en dat vervolgens voor jou alle advertenties op het internet gaat blokkeren. Zonder al te technisch te worden werkt een adblocker als een content filter die advertenties herkent op basis van uitdrukkingen, patronen en tracking scripts. Er zijn zelfs al browsers met een ingebouwde adblocker zoals bijvoorbeeld Brave. Je kan het nog het beste vergelijken met de buitenwipper van een club die op basis van bijvoorbeeld de outfit of de haarstijl bepaalde mensen gaat weigeren.

Het probleem van adblockers

Adblocker-Meme.pngZoals reeds aangehaald ben ik een online marketer en werk ik in een ecosysteem dat voor een belangrijk stuk in stand wordt gehouden door advertenties. Die advertenties betalen namelijk de salarissen van mensen die de gratis content waar we allemaal zo op gesteld zijn, maken en verspreiden. Mijn salaris dus, en dat zou weleens problematisch kunnen worden.

Maar ook het salaris van mijn concullega’s die minder gewetensbezwaren hebben komt in het gedrang. Marketers die heel storende, vervelende, lelijke en ronduit agressieve advertentiecampagnes opstellen, die surfers echt opjagen om toch maar te converteren. Eigenlijk zijn zij grotendeels verantwoordelijk voor het bestaan van adblockers.

Adblockers zijn de onvoorziene derde partij die een perfect werkend advertentiemodel in de war stuurt. We kunnen als online marketers, journalisten, bloggers, etc. daarover kniezen, ons hoofd in het zand steken of op zoek gaan naar andere verdienmodellen of advertentietechnieken in onze sector. 

De oplossing voor Ad Blockers

Acceptable Ads

Een van de oplossingen kwam van de grootste adblocker zelf: acceptable ads van Adblocker Plus. Al zijn de acceptable ads wel een oplossing met een zuur kantje.

In 2011 begonnen een aantal online uitgevers te klagen over de grote verliezen die ze leden. Daarom ontstond er een whitelist van advertenties die wel toegelaten werden: een adblock-blocker als je wil. Hiervoor moesten de advertenties aan een aantal voorwaarden voldoen die in het manifest van Adblocker Plus stonden.

  1.     Acceptable ads zijn niet vervelend.
  2.    Acceptable ads verbreken of verstoren niet de pagina-inhoud die we proberen om te lezen.
  3.    Acceptable ads zijn transparant over het feit dat het een advertentie is.
  4.    Acceptable ads zijn effectief zonder te schreeuwen tegen ons.
  5.    Acceptable ads zijn afgestemd op de site waar we ons bevinden.

Op het eerste gezicht zijn dat heel aanvaardbare voorwaarden. Ze verplichten die eerder vernoemde concullega’s namelijk om op een normale manier te adverteren en het spel fair te spelen. Maar het schoentje wringt bij de strategic partnerships die Adblocker Plus sloot met enkele internetgiganten zoals Google, Yahoo en Reddit. Die hebben genoeg budget om dergelijke aflaten te kopen. Hoeveel ze precies betalen is niet geweten. Maar dat het niet voor de spreekwoordelijke appel en ei zal zijn, lijkt me heel aannemelijk.

Als we het even, heel kort door de bocht, vergelijken met de maffiawereld, ga je bescherming kopen van de ene familie. Maar zij sluiten tegelijkertijd een deal met de familie waartegen ze je beschermen om hen te vertellen waar jouw onderduikadres is.

Bezoekers met adblockers verbieden

Er zijn websites die bezoekers met een adblocker de toegang ontzeggen voordat ze hun adblocker afzetten. Dat werkte heel even, maar al snel kwamen er extensies zoals Hide My Adblocker en kregen de adblockers zelf updates om deze te ontwijken. Dit is bovendien geen oplossing die het probleem bij de wortel aanpakt. En deze industrie heeft geen baat bij een kat-en-muisspel met de ene blocker na de andere.

Paywalls

Verschillende nieuwswebsites werken ondertussen met een paywall waarbij sommige content nog steeds volledig of gedeeltelijk gratis is en andere achter de paywall zit. Een heel goed systeem dat eigenlijk niets meer is dan de digitale versie van het ouwe getrouwe krantenabonnement. Alleen kunnen enkel de grote spelers het toepassen en zelfs daar blijken er nog heel veel lezers hun dagelijkse portie actualiteit ergens anders te gaan halen waar het nog steeds gratis is.

Crowdfunding en donaties

Meerdere absurde projecten  worden gesteund door crowdfunding en zelfs het eerste festival met crowdfunding wordt op dit moment op poten gezet. Wikipedia, bijvoorbeeld, overleeft al jaren door donaties van gebruikers. Dus waarom zou crowdfunding niet kunnen werken voor sommige andere contentleveranciers?

Content Marketing & Storytelling

In plaats van potentiële klanten proberen te bereiken met betaalde advertenties, kan een merk ook zelf waardevolle content creëren en een dialoog aangaan. Als een merk haar budget spendeert aan waardevolle blogs, vlogs, webinars, infographics,… en die content verspreidt via bijvoorbeeld organische kanalen of e-mail, zullen ze niet alleen hun klanten bereiken maar vooral een sterkere band met hen ontwikkelen.

Adblocker-crowdfunding.jpg

Adblockers zijn voor heel wat spelers in de online marketing een doorn in het oog. Maar als we eerlijk zijn, het zat het er eigenlijk wel aan te komen. Had het 15 jaar geleden mogelijk geweest om de reclame op televisie gratis door te spoelen of 30 jaar geleden om advertenties in kranten te laten veranderen in grappige foto’s van katten. We hadden het ook allemaal gedaan.

Het is aan ons marketers om er een oplossing voor te vinden, er creatief mee om te gaan en vooral te stoppen met mensen plat te bombarderen met flashy banners die toch alleen maar irritatie opwekken. Bovendien is Generation Y stilaan kapitaalkrachtig aan het worden en worden zij de belangrijkste doelgroep van de merken waarvoor wij werken. En die jongens en meisjes doorprikken direct alle oude reclametechnieken uit het boekje. Zij willen verhalen, een band, goede content en merken waar ze in geloven.

Als u mij nu even zou willen excuseren, ik moet een nieuwe Adwords campagne gaan opzetten.

Dries De Kimpe

Bronnen afbeeldingen: Memecaptain - Marketingland - The Next Web