Dit was International Search Summit Barcelona 2023

Het International Search Summit in Barcelona is een vooraanstaand evenement in de wereld van de digitale marketing. Het trekt deskundigen uit de industrie die hun inzichten en ervaringen delen over internationale zoekoptimalisatie. Dit evenement, gehouden in het prachtige Barcelona, biedt een unieke kans om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en strategieën in SEO, Google Advertising, content marketing, en meer. Het is een onmisbaar evenement voor iedereen die zich bezighoudt met digital marketing op internationaal niveau.

En dat is exact de reden waarom wij er ook bij waren! In dit artikel ontdek je wat wij meenemen uit dit event en wat we in de toekomst zeker meenemen in de diensten die we aanbieden aan onze klanten.

Wat is het International Search Summit in Barcelona exact?

Het International Search Summit is het enige evenement in zijn soort dat zich volledig richt op onderwerpen en uitdagingen binnen internationale zoekmachinemarketing. Het evenement vindt volledig plaats in het Engels.

Het is een Summit dat een complete dag duurt. Het feit dat dit evenement plaatsvindt in Barcelona, is een interessante extra waar onze experten niets op tegen hadden. Ze stapten met veel plezier in het vliegtuig richting zuiden!

WhatsApp Image 2023-11-16 at 13.54.54

Het International Search Summit heeft 3 tracks met sprekers in verschillende specialisaties. De 3 tracks lopen naast elkaar en zijn gevuld met presentaties die tips, tactieken en inzichten bieden over hoe je je online zichtbaarheid in internationale markten kan verbeteren. Je leert er dus hoe je je doelgroep over de hele wereld zo effectief mogelijk kan bereiken. 

Recap: internationale content

Het katern ‘internationale content’ is een interessant topic voor Invisible Puppy. Veel van onze klanten hebben een meertalige website en spreken doelgroepen in verschillende talen aan. Onze content expert Femke luisterde en trok haar conclusies. 

Je website vertalen? Let op met machinevertalingen

Als jij machinevertalingen (zoals Deepl of AI tools) gebruikt om je website te vertalen, dan ben je zeker niet de enige. Maar dat betekent niet dat je er niet voorzichtig mee moet zijn.

Zorg dat je machinevertalingen altijd laat nalezen door een native speaker om zeker te zijn dat er geen foutjes in de copy zitten. 

Daarnaast let je best ook op dat je website en pagina’s compleet vertaald zijn. Niemand vind het leuk om in eigen taal te lezen om dan plots een alinea in een andere taal te stuiten.

Spreek de taal van je doelgroep

In dit geval hebben we het over de specifieke verschillen in taal. Wat Google Translate jou geeft als vertaling voor een term, is niet altijd de manier waarop een local het beschrijft. 

Zorg er voor dat je vertaalde content ook echt woorden gebruikt die een native speaker gebruikt. Alweer opletten met machinevertalingen dus!

Interculturele verschillen

Hou rekening met de kleine verschillen en nuances in verschillende culturen. 

Waar je in België (Vlaanderen) beter werkt met directe call to actions waarbij je de bezoeker bijna een bevel geeft om iets te doen, kan je dat in de Franse markt beter niet doen. 

Fransen houden er niet van bevelen te krijgen. Op de Franse versie van je website kies je dus beter voor een zachtere, overtuigende aanpak in plaats van het duidelijke bevel.

En dan hebben we het alleen nog maar over de Fransen!

Zorg dat je de cultuur van je doelgroep begrijpt en speel daar handig op in.

Ad Format Research

Hier speelt zowat hetzelfde als bij de interculturele verschillen. Ad Formats die in België erg succesvol zijn, worden in andere landen misschien zelden aangeklikt.

Ook voor het kiezen van de juiste ad formats doe je er goed aan om een lokale ad-specialist te raadplegen.

Lokaal search intent

De zoekintentie van een bepaalde query is niet altijd gelijk in verschillende landen. 

Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, die in ons land behoorlijk ingeburgerd zijn. Wanneer iemand in België ‘zonnepanelen’ Googled, dan heeft die waarschijnlijk weinig nood aan informatie over wat het is of wat de voordelen ervan zijn. 

In sommige andere landen zijn zonnepanelen minder ingeburgerd. Daar kan je er wél baat bij hebben om meer introducerende content te publiceren over de voordelen.

Recap: Content marketing

Ook in de wereld van content marketing zien we steeds nieuwe en andere trends verschijnen en verdwijnen. Sommige trends verdwijnen eerst om daarna weer opnieuw te verschijnen. See what I did there?

Voor wie graag mee is met de laatste trends op gebied van content marketing, lijsten we die hier kort even op.

Emoji’s: terug van nooit weggeweest

Inderdaad. Emoji’s zijn nooit helemaal weggeweest, maar ze zijn wel een tijdje minder populair geweest. 

Op dit ogenblik is het weer helemaal done om een emoji in een blog post titel of social media bericht te implementeren. Emoji’s zorgen in veel gevallen voor een hogere click through rate. En dat heeft dan weer een positief effect op je organische ranking. 

Let wel op met je internationale marketing efforts. Sommige emoji’s zijn voor ons erg onschuldig, terwijl ze in een ander land misschien aanstootgevend zijn. 

Emoji’s als zoekopdracht

Wist je dat emoji’s steeds vaker worden gebruikt in een zoekopdracht. 

Zo zien we regelmatig queries opduiken waarin een emoji gecombineerd wordt met tekst, zoals deze: “🍕near me”

Waarom zou je zelf geen pizza emoji gebruiken in de titel van je homepage. Let op: dit werkt best als je effectief een pizzeria hebt.

Multimedia om interesse vast te houden (en beter organisch te scoren)

Het gebruik van multimedia is bijzonder belangrijk voor iedere website. Er bestaat namelijk geen enkele bezoeker die op je website alleen maar droge inhoud wil lezen. 

Voorzie iedere pagina van voldoende visuele content, zoals afbeeldingen en video’s. Liefst van al draagt die visuele inhoud ook bij aan de content die je schrijft, zoals een illustratie van het product dat je beschrijft of een infographic om een concept uit te leggen. 

Afbeeldingen die een image alt tag bevatten dragen bij aan een goede ranking in zoekmachines. Video’s zorgen dan weer voor een langere time-on-page, wat ook helpt om hoger te ranken.

Breng social media, PR en search samen

Bij veel agencies zijn deze 3 begrippen aparte eilandjes in de marketingmix, maar eigenlijk zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Een voorbeeld: stel dat een social media post viraal gaat, dan wordt er over je merk gepraat. Het resultaat is dat er mensen naar je merknaam zoeken. 

Het zijn dus geen 3 eilanden, maar één groot samenhangend geheel. Behandel deze begrippen ook zo in je marketing aanpak.

Recap - Search Advertising

Advertising kwam natuurlijk ook aan bod tijdens het International Search Summit. Laurens spitste zijn oren tijdens de talk van Navah Hopkins van Optmyzer en ving heel wat weetjes op, die we graag met je delen.

Verspil niet langer budget met verouderde PPC technieken

Zo heet ook meteen de talk van Navah Hopkins, die bijzondere inzichten verschafte over Pmax, dat ondertussen niet langer in de kinderschoenen staat.

De belangrijkste 2 tips om je budget zo goed mogelijk te benutten: 

  • Voeg search themes toe in Pmax. Zo stuur je de campagne naar de juiste zoekwoorden.
  • Gebruik het Google Exclusion Form om ongewenste keywords te verwijderen uit je campagne.

search themes in performance max

Broad vs Exact search of Broad & Exact search?

Vaak wordt er door adverteerders gekozen voor één van deze 2 advertising technieken: broad keyword advertising of exact keyword advertising.

Navah Hopkins van Optmyzer voerde een studie uit met meer dan 2000 campagnes om na het effect van de switch van exact naar broad advertising te bestuderen. De resultaten lagen relatief dicht bij elkaar, maar 2 zaken vielen meteen op:

  • Broad keywords zijn duurder dan exact keywords
  • Exact match haalde net iets meer volume binnen

Conclusie: kies niet voor één van de 2, maar zoek de goede combinatie van beide.

Recap - Marketing en Artificial Intelligence

AI, ChatGPT en alle andere GPT’s die momenteel als paddenstoelen uit de grond springen: het is terecht een hot topic onder marketeers. Daarom kon het onderwerp niet ontbreken op het International Search Summit in Barcelona. 

Tom, onze strateeg, luisterde geïnteresseerd mee en trok zijn conclusies.

AI gebruiken om diverse buyer persona aan te spreken

Julia Riml en Francesco Ingrosso van Peak Ace AG toonden een voorbeeld uit de praktijk waarbij een B2B service provider met de hulp van AI van één naar meerdere persona’s ging voor hetzelfde segment. Ze stelden, met de hulp van ChatGPT en andere tools, een succesvolle A/B test met verschillende advertentieteksten op.

De resultaten waren verbluffend: 42% meer conversies, een 124% hogere conversieratio, 14% meer Marketing Qualified Leads (MQL's) en 30% lagere acquisitiekosten (CPA). 

AI en ChatGPT prompts

We weten allemaal dat de prompt die je een AI generator geeft, allesbepalend is voor het resultaat: 

  • wie is de gebruiker 
  • wat is de context
  • wat zijn de instructies
  • in welk formaat wil je het antwoord 
  • wat zijn de verwachtingen 
  • wat mag ChatGPT vooral niet doen

De perfecte prompt bestaat niet en een prompt is enkel nuttig wanneer die exact bij jouw doel past. Het loont zeker de moeite om je prompt te wijzigen en te blijven doorvragen wanneer de resultaten niet passen bij je verwachtingen. 

Tot zover onze recap: conclusie

Het lijkt alsof we eindeloos kunnen blijven babbelen over alle inzichten tijdens de International Search Summit 2023. Nu ja, als je bedenkt hoeveel uren er gesproken werd, is dat helemaal niet zo gek.

Je kan het al raden: we hebben nog veel meer geleerd van onze collega’s in Barcelona. Bovendien maken we regelmatig een leerrijke uitstap als deze, waarbij onze experten kunnen netwerken met andere experten uit binnen- en buitenland.

Het is dan ook de ideale manier om bij te blijven in ons vakgebied, een kennis die we daarna weer implementeren tijdens de opdrachten voor onze klanten. 

Wil jij ook gebruik maken van onze experten, die continu blijven bijleren en op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes in het internationale search landschap?

Neem contact met ons op. We kijken ernaar uit om jouw advertenties, campagnes en website onder de loep te nemen tijdens een diepgaande Google Ads audit of SEO audit.

Inge Turelinckx
Inge Turelinckx

Blijf je concurrentie voor met slimme SEO in 2023 [webinar download]

SEO is interessanter dan ooit. Dat bewijst de grote opkomst tijdens de recente SEO-webinar waarin onze Invisible Puppy experten enkele hot topics in de wereld van zoekmachine-optimalisatie bespraken.

Lees meer
Inge Turelinckx
Inge Turelinckx

3 interessante SEO trends om in de gaten te houden

Het SEO-landschap verandert voortdurend. Bij Invisible Puppy volgen we alle nieuwe SEO trends op de voet op, zodat we onze klanten zo goed mogelijk ...

Lees meer
Daan Deruyter
Daan Deruyter

Hoe kan je een goede SEO business case uitwerken voor je onderneming?

Overweeg je om SEO op te nemen in je marketingmix, maar ben je niet 100% zeker van de opbrengsten die je inspanningen zullen opleveren? Door zelf een ...

Lees meer
Inge Turelinckx
Inge Turelinckx

SEO-copywriting: prikkel je lezers én scoor in Google

SEO-copywriting: waar creativiteit en techniek samenkomen om lezers te verleiden, maar tegelijkertijd de aandacht van Google te trekken. Of je nu een ...

Lees meer