
In mijn vorige post beschreef ik al dat het succes van je website ligt in het constant evalueren & optimaliseren van je pagina’s.
Want we willen allemaal een website die goed scoort in Google, nieuwe leads genereert of zorgt voor de nodige conversies.
De sleutel tot succes is een gebruiksvriendelijke website.
Maar vaak valt dit moeilijk in te schatten of een gebruiker je site leuk, handig of overtuigend vindt. Welke pagina’s hij wel of helemaal niet bekijkt. Tot waar een gebruiker scrolt om je informatie te raadplegen. En ga zo maar door. Vragen waar je als webmaster of marketeer mee worstelt.
Er zijn meerdere oplossingen mogelijk om je site te gaan optimaliseren. Maar voor mij is de interessantste oplossing: vraag het de gebruiker zelf!
Waarom zou je optimaliseren?

- Verlagen van de bounce rate
- Verlengen van de bezoeksduur
- Alle website content mobielvriendelijk maken
- Aantal conversies verhogen
- Meer bezoekers aantrekken
En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. In mijn vorige post ging ik hier uitgebreid op in.
Belangrijkste startpunt voor optimalisatie is uiteraard meten. Probeer hierbij verder te kijken dan de standaard metrics. Consulteer niet alleen je trackingtool, bekijk ook eens de verschillende opmerkingen in Google Search Console of doe een diagnose via Google PageSpeed Insights.
Nog nooit van gehoord? Google is je vriend ;)
Voor meer informatie over hoe en wat je allemaal kan meten in Google Analytics, verwijs ik je graag door naar onze Puppy Academy of onze bespreking van de features van Universal analytics of de blog waarin uitgelegd wordt hoe je website verbeteren met Google Analytics.
Informatie: check! Wat nu?
De grootste fout die je kan maken is overhaast conclusies trekken uit je data en lukraak aanpassingen doorvoeren.
Best analyseer je je informatie grondig, want meten is één ding, maar daarmee weet je niet noodzakelijk wat er echt aan de hand is.
Voor mij blijft de meeste effectieve manier om je site te optimaliseren en het waarom achter de cijfers te ontdekken, het gewoon te vragen aan de gebruiker.
In onderstaande slideshare presentatie vind je een kort stappenplan over hoe je zelf een gebruikerstest aanpakt.
P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.