Wanneer je wil starten aan de optimalisatie van je website, bevind je je op een kruispunt met tientallen, honderden, duizenden mogelijke wegen om in te slaan. Kies je voor de Nieuwe-headlinesebaan, de Andere-call-to-actionwegel of de Nieuwe-headerfotolaan? Duizenden paden, duizenden avonturen die kunnen leiden tot duizenden nieuwe inzichten.
“Allemaal goed en wel, maar als ik een pad bewandel, weet ik niet meer wat de situatie zou zijn wanneer ik dat pad niet had bewandeld. Misschien loopt het helemaal niet goed op een van die wegen, en had ik misschien beter kunnen blijven stilstaan op mijn startpunt?”
Mocht je effectief aan het wandelen zijn in de natuur, dan kan je daar niet veel aan doen. Een pad bewandelen zal steeds risicovol zijn, en ondertussen verdwijnt je zicht op het startpunt.
Maar… Ik heb goed nieuws voor je!
Je bent niet aan het wandelen in de natuur, maar in de digitale wereld. Hier is het wél mogelijk om meerdere paden uit te proberen, terwijl je nooit het zicht verliest op waar je vandaan komt. Het is niet eens moeilijk, het kost ook nog eens niets en is zeer snel op te zetten.
Welkom bij Google Optimize AB Testing
Met Google Optimize A/B testing maak je 2 versies aan van dezelfde pagina. De originele versie (A) blijft, en de aangepaste versie (B) maak je zeer vlot aan. Eens de test gelanceerd is hebben bezoekers 50% kans om een van de pagina’s te zien, en aan de hand van hun gedrag zal je kunnen bepalen of een van beide beter presteerde dan de andere.
Waarom moet je Google Optimize gebruiken?
De stap naar data-driven marketing was nog nooit zo makkelijk
De opzet van Google Optimize is enorm makkelijk, daar lees je straks alles over. Daarnaast is het gebouwd bovenop Google Analytics en integreert het moeiteloos met de andere Google-tools die bijna elk bedrijf al gebruikt. De combinatie met analytics laat je bijvoorbeeld toe om van versie A en B aparte segmenten te maken, die je nauwlettend kan bestuderen in Google Analytics om tot grondige conclusies te komen.
Niet enkel de opzet, maar ook het gebruik is verbazend gebruiksvriendelijk. Via een drag-en-drop interface pas je moeiteloos elke website aan, zonder enige kennis van development. Dit zorgt ervoor, net zoals Tag Manager, dat je als marketeer niet afhankelijk hoeft te zijn van development om marketinggerelateerde zaken te veranderen aan de code. Je developer kan je geruststellen: Google Optimize treedt op als een tweede laag over de website en heeft geen invloed op de effectieve code.
Waar deze tool zich ook in onderscheidt, naast de integratie met de andere Google-tools, is het feit dat hij gratis is. Voor andere tools, zoals VisualWebsiteOptimizer, betaal je minimaal $149, en de prijs loopt zeer sterk op ($199 tot 10 000 bezoekers, $354 tot 50 000 bezoekers). Als je wil starten met deze manier van werken is Google Optimize dus een veel laagdrempeliger oplossing.
Het sluit de invloed van externe omstandigheden uit
Waarom zou je eigenlijk een extra tool gebruiken? Als je de website aanpast zoals dat traditioneel gebeurt, dan kan je achteraf toch ook opvolgen wat het effect hiervan is? Niet helemaal. Een voorbeeld:
Als marketeer voor een ijsjesbedrijf leg ik in maart een voorstel op tafel voor een nieuwe landingspagina. Een nieuwe headline, meer foto’s, nieuwe teksten en oranje call-to-actions, want ik las vorige week een artikel waarin werd uitgelegd dat deze beter werken. Het voorstel wordt goedgekeurd, en in juni staat de pagina online. Na 3 maanden kijken we, en de omzet uit deze pagina is maar liefst verdubbeld! Puntje erbij voor mij.
Deze redenering klopt niet, en niet enkel omdat er sowieso meer ijsjes verkocht worden in de lente. Tal van andere factoren kunnen een invloed gehad hebben:
- De instroom van bezoekers is anders doordat er verschillende campagnes hebben gelopen
- Een concurrent ging failliet, wat ons marktaandeel vlot verhoogde
- De collega’s van de offline afdeling stuurden nieuwe campagnes de wereld in, onze merkbekendheid is daardoor gestegen
Met A/B testing schakel je deze factoren volledig uit, doordat beide versies aan dezelfde externe omstandigheden onderhevig zijn.
Hoe ga je van start met Google Optimize?
1. Zet je account op
Je gaat van start met de gebruikelijke gegevens en checks van Google. Log in met hetzelfde account als van de Analytics die je wil koppelen, geef je locatie in en ga akkoord met de voorwaarden. In elk account heb je meerdere containers. Per website die je gaat tracken voeg je een container toe, net zoals je dat in Google Analytics met properties doet.
2. Stel een eerste, eenvoudige, test op
Langer wachten hoeft niet, enkel even de extensie installeren en je kan aan de slag. Je krijgt de optie hiervoor wanneer je voor het eerst naar je website springt.
Refresh je scherm en klik bij op ‘Bewerken’ bij Variant 1. Je kan onmiddellijk starten met aanpassingen! We starten met een eenvoudig voorbeeld. Klik bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op een CTA, selecteer ‘Tekst bewerken’ en voer een nieuwe tekst in.
3. Voer de laatste instellingen door
We gaan verder met de koppeling van Analytics en de installatie van de code op je website. Plak deze code op je website of installeer Optimize via Tag Manager. We raden het eerste aan: doordat Tag Manager asynchroon laadt, gebeurt het soms dat de tekst van versie A nog een fractie van een seconde verschijnt bij versie B.
Nu alles geïnstalleerd is, kunnen we instellen welk cijfer we willen optimaliseren met deze test. Geen zorgen: alle anders cijfers zijn ook raadpleegbaar via Google Analytics achteraf. We kiezen hier voor Bounce Rate.

Om zeker te zijn dat alles correct werkt klik je nog op ‘Run Diagnostics’. Daarna stel je de nodige instellingen nog in en je kan vertrekken!
Na afloop van deze test zal je te zien krijgen welke variant het beste scoorde. Hoe meer bezoekers, hoe nauwkeuriger de schatting zal zijn. Wanneer je de volgende keer een tekst of pagina optimaliseert die voldoende traffiek krijgt, overweeg dan zeker van even Optimize erbij te halen. Wedden dat je een verpletterende indruk nalaat aan je collega’s en baas wanneer je de cijfers op tafel legt?
Nog niet helemaal zeker of dit iets voor jou is? Kom gerust eens langs op een van de lessen van onze Puppy Academy. Ik geef er enkele sessies over Google Analytics (basics en advanced), en bied steeds de optie aan om Optimize eens te overlopen. Graag tot dan!
What’s next?
Met deze blog wou ik je graag de eerste stappen uitleggen, en nadat je hiermee vertrouwd bent kan je jouw website stap per stap gaan optimaliseren. Elke test die je uitvoert is succesvol, wat het resultaat ook is!
Als jouw optimalisatie een negatief effect heeft, denk dan na over waarom dit is, leer bij en sta sterker in je schoenen wanneer je de volgende optimalisatie doet.
Als deze manier van werken je interesseert, lees dan zeker de blogpost van collega Xaveer over Growth Marketing of hoe je via Google Analytics jouw website kan verbeteren. Wedden dat je binnenkort helemaal warm loopt van de voordelen van data-driven marketing? Je zal snel ontdekken dat het niet moeilijk hoeft te zijn je eerste stappen hierin te zetten.