Marketing voor ondernemers, niet voor doetjes.

Geschreven door Invisible Puppy
6 min leestijd
17/04/18 11:26

Marketeers spreken niet altijd de taal van de ondernemer. Marketing is te vaak doorspekt met dure woorden. Resultaat: het is voor bedrijven niet altijd duidelijk wat (digitale) marketing doet.

Laat staan waar de ROI zit. Aan de hand van een aantal opmerkingen en vragen, van zowel klanten als prospecten, schets ik je daarom een algemeen kader van dagdagelijkse problemen en uitdagingen met betrekking tot (digitale) marketing. Hieronder vind je alvast de 6 opvallendste uitvluchten die we te horen krijgen.

 1. "Ik heb geen concurrenten."

Dit vind ik een hele mooie, want dit toont zo hard aan hoe belangrijk het is om als bedrijf de ogen open te houden. Tuurlijk heb je concurrenten, iedereen heeft die.

Als ondernemer ken je de markt, je product, dus ook je klant, toch? Je weet wel wat hij nodig heeft en hoe je zijn probleem kan oplossen. Hetgeen vaak echter wordt vergeten, is hoe snel die markt verandert. En vooral: hoe sterk ook de klant verandert.

Er is altijd concurrentie

Vaak hebben bedrijven een "specifiek" product of service. De kwaliteit daarvan zorgt, samen met jouw expertise (en jouw charme als verkoper), voor een deal op het moment dat je met een toekomstige klant aan tafel zit.

Hier zit nu het grote verschil met vroeger. We krijgen de klant minder snel rond de tafel. Hij gaat zelf op zoek naar wat hij nodig heeft in de grote online vijver. En in die vijver hebben we allemaal concurrenten.

Indien je dus niet juist communiceert, zal jouw prospect maar heel moeilijk jouw product in die grote vijver terugvinden. Hierdoor krijgen we vaak de opmerking: wat vroeger werkte, heeft niet langer succes, wat nu?

De consument is op zoek naar een oplossing voor zijn probleem. Zorg dat je hem daar mee helpt en dat je duidelijk maakt waarmee jouw bedrijf zich onderscheidt van anderen.

Je boodschap is meer dan: wij zijn beter, groter, goedkoper of we hebben een betere service. Want, ra ra, raad eens wat jouw concurrent zegt? Maak daarom met jouw eigen USP duidelijk aan jouw klant waarom jij de beste oplossing bent!

2. "Ik ben goed bezig, want ik ben overal aanwezig."

Volgens mij is er een directe correlatie tussen de kennis die een bedrijf heeft over alle mogelijkheden binnen digitale marketing en het aantal gebruikte kanalen. Het ontbreken van die kennis resulteert vaak in een te groot aantal gebruikte kanalen. Ieder kanaal heeft echter zijn eigen stem, zijn unieke doelgroep en boodschap én vereist een specifieke planning.

Kiezen tussen kanalenHet is dus niet nodig, beste ondernemer, om als bedrijf overal aanwezig te zijn. Dit zorg er wellicht zelfs voor dat je eigenlijk nergens écht relevant bent en dus ook niet voldoende impact krijgt. Het kan echter anders, zelfs met een "one-man-army"!

Ga op zoek naar wat je wil vertellen, wat je uniek maakt, wie wil je bereiken en welk kanaal daarvoor geschikt is. Maak daarbij de tijd vrij om te testen wat voor jou werkt en de beste resultaten bezorgt. Dit kan eenvoudigweg door een planning op te stellen en exact te definiëren wat je wil delen. Dit zorgt voor rust en structuur

3. "Mijn marketingbudget ligt al vast. Misschien volgend jaar..."

Hoe herstel je je schip, terwijl je in het midden van een zeilrace zit? Met een onderneming die op volle toeren draait, heb je geen tijd om even te ankeren en te optimaliseren. Blijven presteren is de boodschap. Stilstaan is achteruit gaan. Het is belangrijk om mee te zijn om te winnen, maar de angst om te veranderen is dikwijls groot.

Marketing budget bepalen

Vaak krijgen we te horen: "het heeft ooit gewerkt, dus waarom zou ik veranderen...".

Optimaliseer wat je al doet, zorg voor een synergie tussen de bestaande en de nieuwe kanalen en test nieuwe mogelijkheden. Begin klein en bouw verder op wat werkt voor jouw organisatie. Heb je een nieuwe site nodig? Waarschijnlijk niet! Met een aantal kleine aanpassingen kom je al een heel eind en lig je snel terug op koers. Test hier bijvoorbeeld de kwaliteit van je site.

Het voordeel van digitaal is dat je alles kan testen, meten en bijsturen.

  • Waarom bang zijn om te investeren in iets dat werkt?
  • Waarom niet investeren in iets dat meetbaar is?
  • Hoeveel spendeer je aan flyers, beurzen en andere vormen van offline reclame? Wat brengt dat op?

4. "Iedereen is mijn klant!"

download conversatie

Wie iedereen wil bereiken kan evengoed water naar de zee dragen. Digitale marketing geeft je de mogelijkheid om bepaalde inzichten te krijgen van je prospecten, waarom zou je dus naar iedereen dezelfde boodschap uitsturen? Zou je een offerte sturen naar een prospect waarvan je nog niet weet waar hij eigenlijk naar zoekt misschien?

Segmenteer en deel je klanten op en bekijk hoe je hen kan helpen tijdens hun aankoop. Bepaal jouw focus, definieer wie je wil als klant. Misschien zit toch niet iedereen in je doelgroep. Of beter nog: kom je tot de conclusie dat je niet iedereen als klant wil en opteer je liever bedrijven waarvoor je echt het verschil kan maken. Dan kan je ook duidelijker en relevanter communiceren, waardoor de kans groter is dat je verhaal online wordt opgepikt en uiteindelijk blijft plakken.

Jouw uitdaging is de consument op het juiste moment te benaderen met de juiste boodschap en via het geschikte kanaal.

5. "Mijn doelgroep is niet online."

Mijn oma is onlangs 80 jaar geworden. We hebben dit uiteraard gevierd, maar raad eens waar nadien de foto's stonden? Juist ja, op Facebook en WhatsApp. De kans is groot dat mijn oma nu niet meteen in jouw doelgroep zit, maar toch, ze is online. Net zoals 98% van de Belgen, gebruikt ze Google en is ze één van de 6,2 miljoen Belgische gebruikers van Facebook. Dat geldt dus ook voor jouw doelgroep. 

Mijn doelgroep is niet online

In welke sector jij ook zit, jouw doelgroep is dus actief online en gaat opzoek naar oplossingen via social media en Google. Het is dus noodzakelijk om als bedrijf online gevonden te worden, want anders zullen jouw (potentiële) klanten nooit weten hoe jouw product of service wel niet is.

6. "Tuurlijk ben ik digitaal, ik adverteer op Google."

We schrikken er soms van hoeveel sommigen onder jullie uitgeven aan online advertenties. Zelfs kleinere KMO's spenderen soms een kapitaal aan Adwords, zonder exact te weten wat ze doen. Ze hebben een account opgezet en een aantal woorden gekozen en de meter blijft maar lopen.

Adverteren op digitaal

Bedrijven geven dan wel relatief grote bedragen uit, toch verbaast het me hoe moeilijk het is om ze te overtuigen om een deel van dat budget te investeren in optimalisatie. Een digitale strategie gaat breder dan enkel adverteren. Het is belangrijk om te weten wat er nu juist gebeurt na die "click".

Vooraleer je aan de slag gaat, is het misschien belangrijk om even stil te staan bij de verschillende mogelijkheden:

  • Is adverteren de beste oplossing?
  • Zijn je zoekwoorden goed gekozen?
  • Is je landingspagina in orde?
  • Zijn de resultaten achteraf meetbaar zodat je kan optimaliseren en finetunen?

Wil je tips over Adwords, lees dan zeker de blog van Laurens.

Conclusie

Er is nog veel werk aan de winkel. In iedere onderneming lopen er wel managers rond die de confrontatie met digitalisering uit de weg gaan. Soms helpen we de marketer om de CEO te overtuigen of helpen we de zaakvoerder om zijn team op het juiste pad te krijgen. Om de juiste oplossingen te kunnen bieden, moeten we immers soms eerst zout in de wonde strooien en provocerenVeranderen is immers durven. 

Ontvang de laatste marketingupdates