Elk jaar kijken we enorm uit naar de Digimeter van imec. Het is zowat het enige relevante onderzoek over media- en technologiegebruik in Vlaanderen. Van video en radio tot muziek en nieuws, maar ook in het gebruik van devices en verschillende social media: met een bevraging bij maar liefst in 2.300 Vlamingen krijgen we inzicht in hun mediaconsumptie.
Wij doken alvast in de cijfers en bekeken wat dit voor jouw online marketing plannen zou kunnen betekenen in 2018!
(bijna) Iedereen is online én mobiel
In 91% van de Vlaamse huishoudens is een desktop en/of laptop aanwezig. Daarnaast ligt in 60% van de Vlaamse huizen een tablet op de salontafel. Slechts 6% heeft thuis (nog) geen internetconnectie.
Ook blijkt 78% van de Vlamingen een smartphone te bezitten. Dat is een stijging van 21% op drie jaar tijd. Als we daarbij ook rekening houden met het merendeel van de Vlamingen (89%) dat regelmatig multitaskt met z'n smartphone (tijdens het eten, als passagier in de auto, terwijl tv wordt gekeken…), dan mag je meer dan ooit stellen dat mobiel het nieuwe normaal is.
Wat wil dit zeggen voor jouw marketing?
We prediken natuurlijk al een tijdje dat jouw website op de eerste plaats mobielvriendelijk gedesigned moet worden. Zorgen dat pagina's responsief zijn, het aantal clicks om bepaalde pagina's te bereiken laag genoeg is en je content vooral hapklaar is (dus niet te lang!)... Voor velen is het niet veel nieuws onder de zon, maar er zijn nog genoeg bedrijven die hier (nog) niet in investeren. Dus dankjewel Digimeter, om dit even met extra cijfers te bevestigen en hopelijk nog enkele kmo's te overtuigen!
Voortaan dus geen excuses meer – je mobiele marketing strategie moet er zijn. Lien leert je in haar blog alvast de kneepjes van het vak.
Streaming is hotter dan hot
Bij alle leeftijdscategoriën is er een daling van het live TV kijken op te merken. Vooral bij jongere doelgroepen blijkt deze trend het sterkst te zijn. Over het algemeen kijkt "slechts" 50% nog live televisie, een daling van 7%. Bij jongeren is dat nog 26% (bij 15- tot 19-jarigen) en 23% (20- tot 29-jarigen).
Wat komt er dan in de plaats? YouTube en Netflix. Twee op de drie Vlamingen kijkt maandelijks naar YouTube videos en 21% van de huishoudens gebruikt Netflix. Niet verwonderlijk ook, gezien bijna alle content die je wil zien daarop aanwezig is en je kan kijken wanneer je wil.
Voor het eerst streamen ook meer mensen muziek (43%) dan dat er mensen naar cd’s luisteren (41%). De populairste streamingdiensten zijn YouTube en Spotify. 21% van de mensen zegt dat ze minder frequent luisteren naar de radio. Al luistert 7 op de 10 Vlamingen echter nog dagelijks naar de radio.
Wat wil dit zeggen voor jouw marketing?
Durf te adverteren op Spotify en YouTube. De kans is groot dat je je doelgroep bereikt. Ook kan je investeren in videomarketing en je eigen video's gaan plaatsen op YouTube. Videomarketing belooft namelijk een van de grootste marketing trends te worden in 2018. Maar wees gewaarschuwd: alsmaar meer bedrijven vinden hun weg richting het platform net omdat het zo populair is.
Het is echter nog niet te laat om de eerste te zijn in je sector die op een ludieke wijze zijn expertise of merk in de kijker zet. Zeker als je in een nichesector aan de slag bent. Zorg er vooral voor dat je:
- video's lang maar relevant zijn; hoe langer mensen op het platform doorbrengen, hoe beter
- een uploadfrequentie van minimaal 1 filmpje per week aanhoudt én volhoudt
- een persoonlijk karakter op je kanaal weergeeft
Hou ook in je achterhoofd dat Google en YouTube de beste maatjes zijn en ze elkaar een flinke boost kunnen opleveren. Bram leert je daarom alles over het optimaliseren van YouTube video's voor SEO.
Er vindt een verschuiving in social media plaats
De allergrootste aanpassing vond het afgelopen jaar plaats op social media: YouTube (87%) steekt Facebook (84%) voor het eerst voorbij als grootste social media kanaal bij tieners tussen de 15 en 19 jaar. Al blijkt Facebook in 't algemeen wel nog steeds het grootste kanaal te zijn.
Met een maandelijkse aanwezigheid van 71% van de Vlamingen steekt de kanjer met kop en schouders boven YouTube (54%), Instagram (30%) en LinkedIn (21%). Als we kijken naar het aantal mensen dat dagelijks minimum een uur spendeert aan deze kanalen, steken Facebook (47%) en Instagram (32%) er bovenuit.
De jongere generatie post steeds minder op hun publieke wall maar gaat juist meer gebruik maken van (privé)groepen en social messaging apps. Bij 30+ blijft de publieke wall wel nog steeds populair. Dit kadert heel sterk in de veranderingen die in 2018 op vlak van Facebook zullen gebeuren.
Ook op Instagram primeert de aanwezigheid van de jongeren, al vertaalt zich dat steeds meer in Instagram Stories. Van deze tieners post 34% immers nog wekelijks een foto op hun profiel, dat is 12,3% minder dan vorig jaar. Daartegenover staat dat 33% wekelijks updates delen in hun Stories.
Wat wil dit zeggen voor jouw marketing?
Facebook blijft onlosmakelijk verbonden met je online marketing strategie. Toch zal je je focus moeten verleggen naar diepgaande interactie met je doelgroep. En dan hebben we het niet over die vuile engagement baits waar Facebook van af wil, maar over Facebook groepen waar kennis wordt gedeeld én uitgewisseld via beide partijen.
Wie vooral jongeren wil bereiken, zal de aandacht moeten leggen op Instagram. Deze app is en blijft een sterk branding kanaal. Kijk dus zeker eens naar advertising op Instagram Stories of sla een (micro-)influencer aan de haak die op een ludieke manier een gezicht geeft aan je merk en vertrouwen opwekt.
Ook YouTube kunnen we niet blijven negeren (zeker niet bij 15- tot 30-jarigen). Ook hier is advertising via Google of influencer marketing met vloggers een mooi begin om je merk digitaal uit te bouwen.
Dus... wat hebben we geleerd vandaag?
"De Vlaming" is digitaal aanwezig, dus geen excuses meer. Je digitale marketing strategie moet er zijn! Er staat heel wat te gebeuren op social media vlak. Analyseer jouw doelgroep en zoek uit waar je ze kan vinden. En bovenal: experimenteer met video, YouTube, influencermarketing en streamingdiensten.
P.S. Heb je nog vragen over digital marketing, post ze hier in het contactformulier en wij beantwoorden ze volgende week in een Facebookvideo!
Groetjes,