Niet voor de hand liggende Digitale Trends voor 2017

Digitale Strategie Digitaal Nieuws

Niet voor de hand liggende Digitale Trends voor 2017

Veel bedrijven en bloggers wagen zich aan het voorspellen van trends aan het einde van een bewogen 2016, of aan het begin van dit nieuwe jaar.

Iedereen is uiteraard geïnteresseerd in wat de toekomst brengt, ook ik. Maar vaak zijn deze voorspellingen over digitale trends een herhaling van voor de hand liggende trends zoals 'mobiele marketing is nog steeds hot', of '2017 wordt het jaar virtual reality'.

Langs de andere kant zijn sommige voorspellingen veel te futuristisch of te moeilijk te implementeren omdat ze gaan over niet bewezen technologieën of innovaties die van voorbijgaande aard kunnen zijn.

Oppassen voor subjectieve trendvoorspellers

De meeste trend-voorspellingen zijn bovendien nutteloos, omdat ze niet echt objectief zijn.

Te zware stelling? Misschien. Ze zijn wel vaak geschreven uit eigenbelang, door een persoon of bedrijf die op een of andere manier er belang bij heeft om een bepaalde trend als 'dé trend van 2017' te verklaren.

Gelukkig zijn er mensen die een tegengewicht bieden aan dit soort voorspellingen.

Toevallig ontdekte ik recent een boek, geschreven door Rohit Bhargava, dat een aantal sterke argumenten naar voor brengt om tot objectieve trendvoorspellingen te komen, en niet te vervallen in voor de hand liggende voorspellingen.

In deze blog post wil ik heel kort zijn methodologie met jullie delen. De methodiek en het boek op zich zijn interessant.

Maar wat nog interessanter is dat zijn methodiek om trends te detecteren, heel wat elementen bevat die gebruikt kunnen worden om je digitale marketingstrategie te ontwikkelen.

Niet voor de hand liggende Trends van 2017

non-obvious-trends-2017-158389-edited.png 

Wie is die Rohit Bhargava? Ik kende hem ook niet, maar online vinden we hem als een trend curator, marketing expert, verteller en Wall Street Journal best-selling auteur van vijf boeken.

Onderwerpen variëren van 'De toekomst van bedrijven' tot 'Waarom leiders nooit bloemkool eten' (en dit is geen grap, de man schreef daar écht een boek over).

Hij is ook de auteur van een interessant, jaarlijks geactualiseerd boek genaamd "Non-Obvious Trends". Rohit doet dit al 6 jaar, en heeft juist zijn 2017 editie gepubliceerd.

Het boek omschrijft 15 zorgvuldig samengestelde trends die uitvoerig beschreven worden, en wat je er van kan leren en gebruiken als marketer. Als je meer wil weten over deze trends, dan kan ik je alleen maar aanraden het boek te kopen.

Echter.... de manier waarop hij informatie verzamelt, verwerkt, en trends selecteert, is interessant, en daar wil ik het met jou over hebben. Marketing managers die een (digitale) strategie moeten ontwikkelen, spits je oren!

Trends Cureren gedefinieerd, de Bhargava stijl

Informatie verzamelen, verwerken en verbanden maken. Natuurlijk gaat het hier over content curatie of het cureren van content.

Ter vergelijking: een conservator van een museum vindt meesterwerken die gerelateerd zijn op basis van een gemeenschappelijk onderwerp of invalshoek. De curator organiseert dan de stukjes in een verzameling en brengt op die manier een nieuw of meer samenhangend verhaal rond de individuele stukken.

Bhargava verdiept het begrip van content curatie onder de vorm van vijf gewoonten van trend curatoren. Deze 5 gewoonten zijn:

 • nieuwsgierigheid
 • observant
 • wispelturig (in de zin van 'snel van het ene idee naar het volgende gaan zonder gefixeerd te zijn of over-analyseren'),
 • doordacht,
 • en elegant (zoeken naar mooie manieren om ideeën van uiteenlopende concepten op een eenvoudige en begrijpelijke manier bij elkaar te brengen en te omschrijven).

Om dat te doen ontwikkelde hij wat hij "The Haystack Curation Method" noemt. In het Nederlands zou je dat als "de hooiberg content curatie methode" kunnen vertalen.

Digitale trends & de "Hooiberg" Curatie Methode 

content-curation-the-haystack-curation-method.png

Content curation - de hooiberg curatie methode van Rohit Bhargava.

Voor zijn eigen werk maakt Bhargava dus gebruik van deze hooiberg methode. Dit is een proces waar je je richt op het verzamelen van verhalen en ideeën (het hooi) en vervolgens gebruikt om een trend (de naald in de hooiberg) te definiëren.

De hooiberg methode heeft vijf stappen:

 • verzamelen (opslaan van interessante ideeën)
 • aggregeren (curatie in clusters)
 • naamgeving (het creëren van elegante beschrijvingen)
 • verheffen (identificeren van bredere thema's)
 • en bewijzen (objectief valideren)

Ikzelf ben ook reeds jarenlang bezig met het verzamelen en cureren van content (sinds februari 2012 om precies te zijn). Telkens ik een interessant document, beeld, webpagina of idee heb bewaar ik het in mijn Evernote.

Inmiddels heb ik ongeveer 2600 documenten die zijn opgeslagen en gelabeld zodat ik ze kan terugvinden wanneer ik ze nodig heb.

Bhargava breidt deze methode verder uit door het toevoegen van meerdere bronnen:

 • Persoonlijke gesprekken op evenementen of bijeenkomsten (hij stelt altijd veel vragen)
 • Luisteren naar sprekers of TED Talks bijwonen (hij noteert memorabele quotes)
 • Entertainment (tv-programma's en films die je laten nadenken)
 • Boeken (non-fictie en fictie)
 • Musea (hoe meer obscure, hoe beter!)
 • Tijdschriften en kranten (liefst bijzondere en buiten je kennisdomein)
 • Reizen

Dit lijstje lijkt voor de hand liggend. Maar om dit proces te laten werken heb je een proces of methodiek nodig om van het geheel aan bronnen de meest interessante ideeën uit te destilleren.

Versterken van je Content Marketing Strategie

content-marketing-mix-content-curation-907595-edited.png Voor mij is het interessante aan dit boek dat we er uit kunnen leren om onze content marketing strategie nog sterker te maken.

Content curatie binnen de context van content marketing is absoluut gerelateerd aan wat Bhargava doet. Hij voegt waarde toe naar de lezer van zijn trends door inzicht te geven.

Vanuit mijn ervaring kan je het cureren van content voor content marketing doeleinden opsplitsen in 3 elementen: strategie-elementen, tactische elementen, en een toolset om jouw content curatie inspanningen te ondersteunen (Bron afbeelding: Curata 2014, content marketing tactiek planner).

1. Strategische content curatie

Het verzamelen, analyseren, en het trekken van conclusies uit een grotere set content.

Als jouw content marketing strategie elementen van thought leadership bevat dan is deze vorm van content curatie een cruciaal onderdeel van je content marketing werking. Zorg wel dat je een gestructureerde methode hebt voor het verzamelen, analyseren en gebruiken van gecureerde content.

Daarnaast helpt strategische content curatie bij het genereren van ideeën die aansluiten bij je algemene content marketing strategie.

2. Content curation tactieken

De meest gebruikte vorm van content curatie, en wellicht ook het makkelijkste onder de knie te krijgen, zijn de tactieken die je kan toepassen om content curatie binnen je content marketing strategie tot uitvoering te brengen.

Voorbeelden van mogelijke content curatie tactieken zijn onder meer:

 • Verzamel het beste van anderen: de beste ebooks, het beste onderzoek over een onderwerp, enz.
 • Laat influencers content cureren: verzamel input van influencers in een bepaald domein, en breng deze input samen tot één geheel dat je publiek kan interesseren. Denk hierbij aan tips, hacks, voorspellingen, enz.
 • Voorbeelden: ja, iedereen is steeds op zoek naar hoe anderen het doen. Breng voorbeelden samen, bespreek deze voorbeelden, of bekijk ze kritisch.
 • Betrek je publiek: vraag je publiek wie ze zien als expert op een bepaald gebied, en breng dan de ideeën van deze personen samen in een stuk content.
 • Bespreek content van anderen: een typische content curatie tactiek waarin je een populair of controversieel stuk content neemt de titel aanpast, quotes aanhaalt uit het originele, tekstfragmenten aanhaalt, maar ook waarin je een advies of extra inzicht toevoegt.
 • Nieuwsbrieven: nieuwsbrieven kunnen gecureerde content tot bij je publiek brengen. Als je deze gecureerde content mengt met je eigen originele content, verhoog je de relevantie van je nieuwsbrief voor je publiek.

3. Content curation gereedschap

Hoe kan je een systeem creëren voor het verzamelen en cureren van kwalitatief hoogstaande content zonder het overzicht te verliezen? En liefst ook op eenvoudige en snelle manier?

Gelukkig bestaan er een hele reeks van tools om content te ontdekken, op te slaan, te verzamelen en samen te werken aan gecureerde content.

 • Opslaan van content: tools zoals Evernote (mijn favoriet), memit  (documenten opslaan), Flipboard , Pocket, enz.
 • Content ontdekken: Clearvoice, ContentGems en Curata  (algoritme gedreven content aanbevelingen), Pinterest, Scoop.it, Trap!t, Feedly, Twitter lijsten, Google Alerts, Storify , Similarweb , en veel meer.
 • Publiceren van content: Scoop.itCurata, PublishThis, TrapIt, Storify, Sniply en meer zijn voorbeelden van (grote en kleine) tools die de publicatie van gecureerde content vergemakkelijken. Gebruikers kunnen hun bronnen aanpassen, content categoriseren, in een workflow werken, de content naar platformen publiceren, en dat allemaal binnen één omgeving. Het publiceren en promoten van deze content naar social media, een nieuwsbrief of marketing automation platformen is tevens mogelijk.
 • Social employee / ambassador tools: een speciale categorie zijn de tools waarmee medewerkers of merk-ambassadeurs gecureerde content kunnen delen op hun sociale netwerken. Op die manier tonen deze medewerkers hun deskundigheid, en dat ze 'mee zijn' met bepaalde onderwerpen. Ze vergroten hun relevantie voor hun sociaal netwerk en geven hun netwerk onderwerpen waar een gesprek over kan ontstaan. Typische tools in deze categorie zijn Hootsuite Amplify, LinkedIn ElevateTrapIt , Bambu, Oktopost, DynamicSignal, GaggleAMP, SociabbleSocial Chorus, Socialook.net, en uiteraard deze geweldige tool van het Belgische bedrijf Ambassify.

 

De start van 2017 

good-luck-in-2017.jpg

Dit is voor mij m'n eerste blog post van 2017, althans op deze blog. In dit geval, een gecureerde blog post ;-).

In 2016 hebben we als team de uitdaging aangegaan om u minstens één keer per week relevante en unieke content te brengen via deze blog. We zijn daar wonderwel in geslaagd op een paar missers na.

In 2017 willen we dezelfde vorm van dienstverlening brengen naar ons online publiek. Jij dus.

We willen bovendien nog een stap verder gaan, door content te creëeren rond specifieke domeinen in een gebundeld formaat. Een verzamelwerk als het ware, en iets wat je écht kan helpen met je uitdagingen en vragen op digitaal vlak.

Als je ideeën of onderwerpen hebt waar je wil dat we over schrijven, contacteer ons dan op Twitter op @invisible_puppy, of stuur een email naar info@invisiblepuppy.com.

Wij wensen jou een gezond en succesvol jaar, vol fascinatie, inspiratie en passie in alles wat je graag doet!

Warme groeten,

Tom De Baere

  
Reacties