8 social media tips om millennials en digital natives te bereiken

Geschreven door Romana De Bruyne
11 min leestijd
7/08/17 11:32

Millennials en digital natives

 

Ik ben 22 jaar, kijk naar het o-zo goedkope Netflix, scroll door mijn oninteressante newsfeed op Facebook en stuur lachende kakskes door naar vrienden via Messenger. Dit allemaal terwijl ik wacht op mijn bestelling van Deliveroo.

Voilà, meet me – een member van de stereotiepe "jeugd van tegenwoordig". Geboren in het jaar 1995, de semi-exacte scheidingslijn tussen generatie Y (de ‘Millennials’) en generatie Z (de ‘Digital Natives’)En hoewel beide generaties al een tijd lang twee vaten vol opportuniteiten betekenen, houden te veel bedrijven onvoldoende rekening met deze twee doelgroepen. Jammer eigenlijk: wie goed opgelet heeft de laatste jaren weet namelijk dat deze generaties anders willen benaderd worden dan hun voorgangers.

Dus hier ben ik om je met je neus op de feiten te drukken en je 8 tips voor te schotelen waarmee je zowel Millennials als Digital Natives perfect kunt bereiken. 

Wat zijn Millennials en Digital Natives?

Millennials aka 'Gen Y'

First things first, het is belangrijk om te weten wat Millennials zijn alvorens je je social media strategie op hen gaat afstemmen. Hoewel velen al geprobeerd hebben om een exacte tijdsperiode op hen te kleven, is er geen klare duiding over. De meesten vermoeden echter wel dat het gaat om de mensen die ongeveer geboren zijn tussen ‘80 en ‘00.

Het is een generatie die opgroeide terwijl technologische ontwikkelingen druppelsgewijs hun weg vonden naar de massa. Van alle generaties (tot de komst van Gen Z) waren zij degenen die zich kritisch opstelden over de manier waarop marketing op hen werd afgevuurd. Zij waren diegenen die de toon zetten om zelf het heft in handen te nemen en te bepalen waar en wanneer zij welke content wilden zien. Ze waren tevens de eersten die verknocht raakten aan de grote jongens zoals Facebook, Netflix, Spotify en Uber.

Digital Natives aka 'Gen Z'

Millennial marketing

Geboren tussen de eerste PlayStations en dvd’s, opgegroeid met buzzers op MSN en momenteel dartelend met ultradunne smart devices en de al voorbijgestreefde fidget spinners (tot grote teleurstelling van mijn collega Laurens). De generatie van de Digital Natives (Gen Z) bestaat uit de jeugd die geboren is middenin of na de o-zo foute jaren ‘90, in Joepie las over de knipperlichtrelatie tussen Selena Gomez en Justin Bieber en bovenal niet eens weet hoe het leven eruitziet zonder schermen. Ze worden niet voor niets screenagers genoemd.  

Hun wereld draait om het instant en continu verbonden zijn met hun smartphone. Die goeie ouwe tijd van de inbelverbinding kennen ze niet en daardoor gaat hun nekhaar spontaan overeind staan bij trage niet-responsieve websites en error meldingen. Ook kijken ze argwanender naar bedrijven wiens online presence gedateerd of onbestaand is. Traditionele marketeers zien hen daarom als een stelletje moeilijk doeners, daartegen zien hedendaagse marketeers een schatkist aan potentieel voor deze nieuwe jeugd.

Wat Millennials en Digital Natives met elkaar gemeen hebben

Ondanks Gen Y en Gen Z als twee aparte groepen gezien worden, vertonen ze enkele sterke gelijkenissen:

  • Ze hebben meer voeling met internet en technologie dan de voorgaande generaties
  • Ze plakken vast aan hun smartphone met iets sterkers dan Pattex
  • Ze stellen personalisatie in sterke mate op prijs
  • Ze doen volledig of grotendeels hun research online
  • Ze houden het graag realistisch en geloofwaardig en verwachten hetzelfde van merken/bedrijven
  • Ze willen geen woorden, maar daden
  • Ze zijn weinig tot niet merkentrouw door het overaanbod online

"En waar verschillen ze dan?" hoor ik je denken. Wel, de Digital Natives zou je naar mijn mening gewoon kunnen omschrijven als de betere uitgave van de Millennials, “de 2.0 versie” zeg maar. Natuurlijk niet op elk gebied, maar wel wat betreft het gebruik van social media. Waar bij Millennials dikwijls het over-sharing alarm durft te loeien, kunnen Digital Natives beter selecteren wat ze op welk kanaal posten en maken ze meer gebruik van one-to-one conversation apps zoals WhatsApp en Messenger. Daarnaast kunnen ze nog net iets sneller met nieuwe technologische materie overweg.  

Hoe bereik je beide doelgroepen? 

%%post%%

Op die enkele verschillen na, kan je dus wel stellen dat Gen Y en Gen Z heel wat gelijkenissen vertonen die zich uiten in een gelijkaardige online marketing strategie. Vandaar dat ik je nu 8 tips voorschotel waarmee je beide doelgroepen efficiënt kunt bereiken. 

Ben je er klaar voor? Let’s go:

1. Zet in op sociale groepen in plaats van levenscyclussen 

Ietwat contradictorisch met de hele essentie van deze blog, maar wel een feit: een hele generatie gaan beschouwen als één homogene groep is gewoonweg fout. Zowel Millennials als Digital Natives bestaan uit individuen waarop je verder dient te segmenteren om goede resultaten te behalen. Een Millennial van 22 kan bijvoorbeeld heel andere waarden of noden hebben dan eentje van 34.

Belangrijk is dus om niet per se te focussen op leeftijd, maar op de sociale groepen waarin ze zich bevinden. De generaties van nu zijn meer etnisch divers, toleranter qua holebiseksualiteit, wijken steeds vaker af van de standaard gezinssamenstellingen en durven zich meer te uiten over bepaalde standpunten en hun alternatieve levenswijzen. Dat brengt heel wat opportuniteiten mee. 

Zo kan een verzekeringskantoor zich bijvoorbeeld specifiek richten op een campagne rond de familiale verzekering voor alleenstaanden met kinderen of voor gezinssituaties met een plusmama of -papa. Een restaurant daartegen kan dan weer bepaalde gerechten in de kijker zetten (met behulp van Facebook advertentiesvoor vegetariërs of veganisten. De mogelijkheden zijn dus eindeloos - op voorwaarde dat je relevant blijft. 

2. Investeer in persoonlijke en waardevolle ervaringen, niet in aanbiedingen

“Kortingen aan 30%! 50%! 70%!”, “Koop twee zakken diepvriesfrieten en krijg een gratis fles mayonaise!”, “Gebruik kortingscode ILUVADS en krijg 15% op je aankoop!”… Aah, aanbiedingen. Heerlijk.

Of toch niet. Waar vroeger de prijs een belangrijke P was in de marketing mix, is dit voor Gen Y en Gen Z al heel wat anders. Natuurlijk zijn aanbiedingen wel altijd mooi meegenomen (minder geld in de supermarkt of de webshop betekent immers meer geld voor wat leuks), maar de focus ligt nu eerder op betekenisvolle ervaringen. Want hoewel Millennials en Digital Natives verslaafd zijn aan hun devices, weten ze echte fysieke ervaringen en communicatie die hen daar tijdelijk van lostrekken, meer te appreciëren.  

Mobielvriendelijke website is een must - Gen Y en Gen Z - GreenpeaceEn we kunnen er niet van onderuit: achteraf moeten die reisjes, brunches of paintball-avondjes wel per se op Instagram en Snapchat verschijnen. 

Merken kunnen daarop inspelen door zelf ook content op Instagram te gaan posten die eerder experience-based is. Door het gebruik van de talloze filters en/of native advertising te gaan toepassen, creëer je op deze manier visuele content die mooi samensmelt met alle andere foto's op dat kanaal. 

Ongetwijfeld dat je met deze ervaringen, waarmee Gen Y en Gen Z zich identificeren, een sterkere indruk nalaat op hen.

Red Bull toonde alvast het goede voorbeeld! 

3. Ga bewust om met mobiel

Mobielvriendelijke website is een must - Gen Y en Gen Z - Greenpeace

Ze staan ermee op en ze gaan ermee slapen. Smartphones zijn overal en worden steeds geavanceerder. Het zou dus een no-brainer moeten zijn dat je website mobielvriendelijk ontworpen hoort te zijn. Toch slagen veel bedrijven er niet in om hun mobile presence te optimaliseren.  

Behoor jij tot één van hen? Helaas pindakaas. Gen Y en Gen Z houden niet van zaken die onnodig gecompliceerd zijn en/of veel tijd in beslag nemen. Kijk dus eens flink in de ogen van je developer en zorg dat hij:

  • De navigatiestructuur verduidelijkt of omzet naar een hamburger menu
  • Je pagina’s schaalbaar/responsief maakt voor alle devices
  • Je call-to-actions strategischer plaatst en/of verduidelijkt
  • Het aantal clicks van Home naar een andere pagina verlaagt

4. Benut je social media optimaal met influencer marketing

influencer marketing voor Gen Y en Gen ZIn de wereld van vandaag zijn sociale media niet langer een nieuwigheid, maar een dagdagelijkse tool waarmee Gen Y en Z instant op de hoogte blijven van het laatste nieuws, zoeken naar informatie en conversaties voeren met hun peers. Het is vooral dat laatste puntje waarop je makkelijk kan inspelen.

Om de Digital Natives en Millennials voor jou te winnen op deze kanalen (zonder adverteren) maak je namelijk het best gebruik van influencer marketing (lees Liens' blog voor praktische voorbeelden)

Dit stelt je in staat om content te creëren waarmee je shares, likes en uiteindelijk zelfs aankopen kan uitlokken bij de doelgroep(en) die je wil benaderen en een gezicht kan geven aan je merk of bedrijf.

Tracht echter vooral micro-influencers te betrekken in je online marketing strategie die de geloofwaardigheid en de connectie tussen jou en je doelgroep verhogen. Je zal zien dat het veel meer kwaliteit zal opleveren dan wat dan ook (en zeker omdat het ook zo goedkoop is).

5. Betrek hen in je marketing

Voorbeeld User Generated Content wedstrijd Groezrock

Om beide generaties op lange termijn aan te spreken, hanteer je dan weer beter user generated content. Het is de ultieme vorm om engagement,  vertrouwen en trouwe brand advocates te generen op je website en/of sociale media.

Zo houden Gen Y en Gen Z ervan om zelf content te gaan creëren en/of producten te personaliseren. Maar bovenal houden ze er ook van om hun creaties te delen in hun netwerk. En laat dat overgrote netwerk van hen nu net iets zijn waar ze anders dan eender welke generatie dan ook enorm goed op scoren. 

Door hen dus te betrekken in je marketing (door een wedstrijd zoals Groez Rock deed) kan je meer inzicht verzamelen in hoe zij je merk ervaren, nieuwe ideeën opdoen voor productontwikkelingen, meer naambekendheid genereren en samen online marketing campagnes gaan maken. 

6. Heb aandacht voor mens, dier en milieu

Het lijkt als een goed voornemen dat koning Filip je ooit meegaf in een van zijn goed van buiten geleerde nieuwjaarsspeeches, maar als je relevant wil blijven als bedrijf hou je je er maar beter aan. Anders dan hun voorgangers zijn Gen Y en Gen Z namelijk meer bereid om producten te kopen van merken die actief meewerken aan de opbouw van een betere duurzame wereld

Een voorbeeld van zo’n merk dat daardoor heel wat fans wist te verzamelen, is het schoenenlabel TOMS. Zo geeft TOMS, in ruil voor het paar schoenen dat jij koopt, een paar aan iemand die te arm is om er zelf te kopen. En dat doen ze ook voor brillen, koffie, tassen en meer. 

One For One - TOMS - aandacht voor milieu bij Gen Y en Gen Z

Een minder gekend en tevens minder drastisch voorbeeld (maar nog steeds effectief!) is het merk PopSockets. De eigenaar ontdekte al snel dat zijn PopSockets, verlengbare tooltjes om meer grip te hebben op je smartphone, enorm in de smaak viel bij mensen met Parkinson. Om zijn trouwe fans te bedanken, maakt hij nu bij iedere aankoop van een PopSockets-product een bedragje over aan organisaties die mensen met Parkinson helpen om beter te kunnen leven. 

7. Wees short, sweet & visual

Beide generaties, alhoewel de Digital Natives hier veel meer schuldig aan zijn met slechts 8 seconden (!), hebben de aandachtspanne van een vlieg. Ze zijn immers opgegroeid in een wereld waar informatie eindeloos is en tijd beperkt. Daardoor gaan ze sneller scrollen, filteren én (tussentijds) overschakelen op andere devices.

Dus hoe zorg je er dan voor dat er voor jouw merk toch nog een moment vrij is?

Krachtige visuals
Axe Nederland YouGotSomething Campagne 2017 Gen Y en Gen Z

Zorg dat je een bericht met foto hebt dat snel, to-the-point, visueel en in de taal van de Millennial / Digital Native is. Als voorbeeld geef ik je de campagne #YouGotSomething van Axe mee. Zij voegden aan de cocktail nog een vleugje humor toe en tsja... het resultaat mag er zijn!

Sitenote:

Wees voorzichtig met het gebruik van hashtags en emoji’sHet laatste wat je wil is dat je overkomt als de rare man die ‘blits’ of ‘cool’ probeert te zijn. 

 

Hapklare video’s

Snapchat en Instagram hadden het al een tijdje begrepen: korte krachtige video content werkt. Maar ook Youtube en Facebook blijven grote spelers in dit veld. In hun geval leveren filmpjes de eerste 30 seconden het meest engagement op. Maar hoe bereik je dat? Volgens Ine zijn dit dè tips voor succesvolle video marketing:

  • Gebruik humor
  • Hou het kort
  • Maak het relevant
  • Maak het memorabel
  • Gebruik emotie

In het geval van Facebook moet je echter wel rekening houden met de stille autoplay-functie. Deze zorgt ervoor dat video's stil worden afgespeeld zonder dat je erom gevraagd hebt. Zorg dus dat je muziek niet de overheersende factor is binnen je filmpje én dat er ondertiteling wordt gebruikt om de kijker doorheen je video te begeleiden!   

Als voorbeeld geef ik je een filmpje van Ikea mee.  


8. Omarm hun onafhankelijkheid met content marketing 

%%post%%

Zelf hotels zoeken, vliegtuigtickets reserveren en uitstapjes plannen in plaats van beroep te doen op een reisbureau? Ik beken, I’m guilty. Maar niet alleen ik maak me er schuldig aan: steeds meer leeftijdsgenoten van mij gaan eigenhandig op zoek naar de informatie die ze nodig hebben. Hetzij in de reissector, het bank- en verzekeringswezen, vastgoed, retail en meer.

In het voorbeeld van het reisbureau heb je dan twee opties:

Hoe pak je optie twee aan? Twee woorden: content marketing. We hebben er al veel over gezegd en geschreven, maar het is en blijft de manier bij uitstek om je doelgroep te bereiken en raakvlakken te verzamelen.

Je kan bijvoorbeeld beginnen met blogs te schrijven. Die kunnen gaan over:

  • Specifieke noden of problemen van je doelgroep
  • Tips & tricks (op vlak van seizoen, bepaalde situaties, staat van het product…)
  • Trends binnen je sector
  • Nieuws over je bedrijf
  • Cases van tevreden klanten of samenwerkingen met mogelijke leveranciers

Niet zeker of bloggen je da-da is? Mijn collega Sven overtuigt je wel van de voordelen van zo’n blog. En anders kan je ook verder gaan dan dat. Voeg bijvoorbeeld (indien relevant uiteraard) rekenmodules, vergelijkingssystemen, online lessen, tests en/of een chatbot toe aan je website. Hiermee help je niet alleen je websitebezoekers vooruit, maar vergaar je ook inzichten waarmee je hen nog beter kan assisteren, gerichter kan targetten en uiteindelijk toch over de streep kan halen.

Ceci n'est pas une conclusion

Ziezo, dit was het dan. Ik hoop dat je geleerd hebt dat Millennials en Digital Natives bereiken niet per se moeilijk hoeft te zijn. Zorg gewoon dat je met mijn acht tips in het achterhoofd krachtige content creëert die relevant is voor hen en hen aanzet om met jou en over jou te praten. Het liefst met leuke foto's en video's die hun korte aandachtsbubbel doorprikken. Zo ben ik er zeker van dat je marketing objectieven behaald zullen worden!  

Liefs

Romana

P.S. Meer weten over hoe een kick-ass online marketing strategie opstelt of content marketing benut? Of hoe je je online presence algemeen kan verbeteren? Vraag dan hier je gratis audit aan. 

Ontvang de laatste marketingupdates