Pokémon Go: De hype uitgelegd - Puppy's Digest #24

Digitaal Nieuws
Wat is Pokémon Go nu eigenlijk?

Elke dinsdag publiceert het team van Invisible Puppy een overzicht van de belangrijkste blogposts en nieuws binnen het universum van de online marketing. Een bloemlezing van de meest spraakmakende trends, opmerkelijkste publicaties op social media, en sterkste infographics van de afgelopen zeven dagen.

Deze week leer je alles over Pokémon Go.

1. Wat is Pokémon Go nu eigenlijk?
2. Waarom is het zo populair?
3. Opportuniteiten: Enkele top voorbeelden. 
4. Gevaren: Waar kan het mislopen.
5. Ik wil meedoen. Hoe Pokémon Go spelen in België?

1. Wat is Pokémon Go nu eigenlijk?

Aan wie nog niet mee is waarover de hype nu gaat: Een kort introductiefilmpje

Kort uitgelegd: Je gaat in de echte wereld op pad met je smartphone in de hand om Pokémons te vangen. Tijdens het wandelen of fietsen kom je op willekeurige plaatsen Pokémons tegen. De mate waarin je deze beestjes tegenkomt hangt onder meer af van de afstand die je aflegt.

Bovendien zijn er vaste plaatsen (Pokéstops) waar je items kan winnen.
Wie vooruit wil gaan in de Game moet dus bewegen. Stilzitten is geen optie.

Doel van het spel: Alle types Pokémons verzamelen én bepaalde landmarks (Gyms) veroveren door de huidige eigenaar van de plaats te verslaan.

2. Waarom is het zo populair?

Pokémon Go heeft bijna meer actieve users dan Twitter

Populair?

Is het wel echt zo populair? Of zijn het enkelingen en nerds die zich ermee bezig houden? Volgende cijfers zeggen genoeg:

- In de US zijn er nu al meer actieve gebruikers van Pokémon Go dan van Tinder en bijna evenveel als actieve Twitteraars.

- Er werd gisteren (12/07/2016) meer naar Pokémon Go gezocht op Google dan naar “films voor volwassenen”.

Je mag gerust van een hype spreken.

Dat dit spel plots zo hard gaat hadden we eigenlijk moeten zien aankomen.
Het succes zit hem in twee factoren: Technologie en passie. Wanneer die twee hand in hand gaan, heb je goud vast.

De technologie

Wat soms wordt vergeten is dat achter zo’n app die je op 60 seconden download en installeert, ettelijke uren - in dit geval zelfs jaren - werk, kennis en passie zitten.

De bedrijven die samenwerken aan dit spelletje zijn dan ook niet de minste: Niantic, Google, Nintendo en The Pokémon Company.

Niantic: Als interne start-up bij Google experimenteerden deze jongens reeds 5 jaar geleden al met augmented reality en geo-locatie. In 2012 (!) lanceerden ze de augmented reality game Ingress. Met meer dan 10 miljoen downloads en tot op vandaag nog 350.000 dagelijkse actieve spelers mag je van een bescheiden succes spreken.

In 2014 lanceerde Google Google Maps: Pokémon Challenge als 1 april grap.
De respons van de online wereld was gigantisch.

De mensen van Niantic trokken hun stoute schoenen aan en stelden Nintendo en The Pokémon Company voor om het idee effectief uit te werken. Toeval wou dat de CEO van The Pokémon Company zelf een Ingress speler was. Een deal was snel rond.

Eén jaar later besloot Niantic om een onafhankelijk bedrijf te worden zodat ze een massieve sponsor deal met Nintendo, The Pokémon Company en Google van 20 miljoen dollar konden ontvangen.

Met een gigantische bagage aan kennis opgedaan uit het Ingress project en voldoende cash op de bank bereidde Niantic zich voor om de wereld te veroveren.

De passie

Met technologie alleen gaat niemand de wereld veroveren. Hier is meer aan de hand.

Het woord passie omschrijft niet volledig wat ik bedoel. Het gaat eigenlijk om veel meer.
Ik heb het over dat warme gevoel dat je hebt wanneer je terugdenkt aan de fantastische dingen die je als kind had of meemaakte.

Aan de mensen opgegroeid in de jaren ’90 en die vroeger zelf Pokémon speelden: Beluister onderstaande liedje, en je kan moeilijk ontkennen dat er een glimlach op je gezicht staat.

Aan alle anderen: ik heb het over een Nutella boterham of wafels van de bomma eten, Pacman, een Commodore 64 of het TV-programma Alf.

Pokémon Go haalt datzelfde gevoel in mensen naar boven.
Bovendien kan je dit spel samen spelen. Deze verbondenheid versterkt het nostalgische gevoel natuurlijk. 

De toekomst?

Bij hypes heb je altijd het gevaar dat ze even snel uitdoven als ze zijn opgekomen.
Volgens mij zal dit echter niet het geval zijn voor deze Pokémon Go rage. Waarom?

1. Het is Nintendo

Als er één bedrijf weet hoe je een hype in gang zet en deze levende houdt, laat het dan wel Nintendo zijn. Hun palmares zegt genoeg: Mario Kart, Zelda, Donkey Kong, Wii Fit, Kirby en natuurlijk Pokémon.

De game zoals die nu beschikbaar is, is eerder een basis versie. Een pak extra Pokémons, features en functionaliteiten kunnen toegevoegd worden om de spelers enkele jaren zoet te houden. Ik denk bijvoorbeeld aan Pokémons uitwisselen, meer in teamverband spelen of live events (zoals die reeds voor Ingress bestaan)

2. De kennis van Niantic

Deze jongens zijn al 5 jaar bezig met virtual reality en weten als geen andere hoe ze hun gamers blijven entertainen.
Ze dachten onder meer na over welke features wel en niet in de game zitten én hoe ze omgaan met de veiligheid van de gamers.

Niantic kan de kennis die ze bij Ingress opdeden bij een eerder beperkt doelpubliek nu omzetten naar wereldwijde dominantie onder de paraplu van Nintendo.

3. Opportuniteiten: Enkele top voorbeelden.

Pokémon Go Marketing voorbeeld

Mensen met eenzelfde passie offline samenbrengen is altijd een goed idee.

Ook als merk of bedrijf kan je hier leuke dingen mee doen. Hieronder een overzicht van enkele goede artikels en leuke voorbeelden:

4. Gevaren: Waar kan het mislopen.

Dat er ook gevaren verbonden zijn aan het spelen van Pokémon Go had je natuurlijk zelf ook wel ingezien. Buiten het gevaar dat mensen op hun schermpje kijken en niet op de weg letten zijn er ook deze: 

5. Ik wil meedoen. Hoe Pokémon Go spelen in België?

Pokémon Go screenshot

Officieel is het nog niet mogelijk om de game in België te spelen.
Nintendo belooft dat de Europese release er snel zit aan te komen. Deze liep namelijk vertraging op omdat hun servers overbelast werden door het gigantische succes. 

Voor wie niet kan wachten, zijn er omwegen (android/ iOS) .

Bonus voor wie er volledig wil voor gaan: de ultimate Pokémon Go guide

 

Go Catch 'em all,

Xaveer Rumbaut

P.S. Wil je op de hoogte blijven wanneer we een nieuwe blog posten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.

  
Reacties