SEO

Hoe een SEO audit je heel wat geld kan besparen

Geschreven door Invisible Puppy
7 min leestijd
25/11/21 8:30

Een geslaagde aanpak op lange termijn...

De meerwaarde van een SEO audit wordt tot op vandaag enorm onderschat. Nochtans kan een audit op langere termijn je helpen om kosten, tijd en energie te besparen. Maar wat komt er zo allemaal kijken bij een SEO audit en waarom moet je daarmee aan de slag gaan? In deze blogpost vertel ik je alles wat je moet weten.

 

1. Wat is een SEO audit?
2. Waarom is een SEO audit belangrijk?
3. Hoeveel tijd neemt een SEO audit in beslag?
4. Tools die helpen bij een SEO audit
5. Het resultaat

 

1. Wat is een SEO audit?

Een SEO audit is een analyse die je uitvoert op de situatie as-is van je website. Je neemt dus even de tijd om de huidige stand van zaken, wat SEO betreft, te bekijken. Je kijkt kritisch naar de site en vraagt jezelf af: wat loopt goed, wat kan verbetering gebruiken en wat loopt gewoonweg fout en hindert ons in het behalen van goede resultaten. Het is, in de meeste gevallen, de eerste stap van het SEO traject.

Je bepaalt natuurlijk zelf hoe grondig je de analyse uitvoert. Als SEO specialist raad ik je aan dit regelmatig in te plannen, bijvoorbeeld per kwartaal of halfjaarlijks. Op die manier spot je altijd relatief snel cruciale problemen en beperk je de impact ervan.

Wij bij Invisible Puppy voeren een SEO audit van 73 checks uit o.b.v. 5 grote categorieën:

A. Crawlability

  • Wat is de verhouding tussen geïndexeerde pagina’s en werkelijke pagina’s?
  • Waar rankt de website momenteel op?
  • Hoe beweegt het organische verkeer doorheen de tijd?

B. Content 

  • Is de content op je website kwalitatief genoeg?
  • Hoe zit de content structuur van je website in elkaar? (internal linking)
  • Zijn er nog topics waar je doelgroep geen informatie over terugvindt op je website?

C. Techniek 

  • Is je website leesbaar (genoeg) voor zoekmachines?
  • Staan je belangrijke documenten actief zoals je robots.txt en sitemap.xml?
  • Je website bestaat in meerdere talen, is dat duidelijk voor zoekmachines?

D. Autoriteit 

  • Hoeveel domeinen verwijzen er naar je website?
  • Wat is de kwaliteit van deze domeinen?
  • Hoe scoort jouw website t.o.v. concurrenten?

E. Tools & Tracking

  • Heb je al het nodige ingesteld om je SEO inspanningen en andere data mooi bij te houden?

2. Waarom is een SEO audit belangrijk?

Een audit wordt vaak nog onderschat in die zin dat de meerwaarde ervan niet wordt ingezien. Bedrijven steken liever hun geld in zaken die onmiddellijk resultaat leveren, dan in voorbereidend werk. Toch kan een SEO audit op lange termijn interessanter zijn om hoger te scoren in Google.

Het is veel efficiënter om problemen bij het begin van je SEO traject te identificeren, dan later in je traject. Problemen die later aan het licht komen, zorgen voor onvoorziene omstandigheden en hebben een negatieve impact op je tijd, resources en budget. Als je dus chaos en extra onvoorziene kosten wil mijden, kan een SEO audit zeker helpen.

3. Hoeveel tijd neemt een SEO audit in beslag?

Hoe lang je bezig bent met een audit, is sterk afhankelijk van jouw website. Het is logisch dat je minder tijd steekt in een website met 50 pagina’s, want je moet veel minder pagina’s analyseren én er kan (in theorie) dus ook minder misgaan. 

Websites van duizenden pagina’s daarentegen hebben een complexere structuur, zijn vaak ouder, zijn bewerkt door meerdere mensen… waardoor sneller problemen/fouten ontstaan. Daarnaast duurt het ook gewoon langer om door de verschillende pagina’s te gaan. 

Dan moet je nog rekening houden met websites in verschillende talen met verschillende content, eventuele subdomeinen, het CMS-systeem (als dat ook geanalyseerd wordt), enzoverder.

Voor onze standaard klanten, kleine en middelgrote ondernemingen, hebben we gemiddeld een 8 à 10u nodig om de analyse grondig uit te voeren. Alles wat groter is, hangt enorm af van verschillende factoren en moet dus apart bekeken worden.

4. Tools die helpen bij een SEO audit

Bij het analyseren van een website ga je natuurlijk niet elke pagina manueel af, voor kleine websites zou dat nog lukken, voor grotere absoluut niet. Wat doe ik dan wel om pagina’s te analyseren?

Enerzijds neem ik steekproeven, zeker als het gaat om content analyse. Ik neem er willekeurig een aantal verschillende pagina’s uit, enkele blog pagina’s, categorie pagina’s, product pagina’s… en ga daarmee aan de slag. Daarnaast laat ik me ook bijstaan door SEO tools die het werk gemakkelijker, of laat ik zeggen efficiënter, maken. 

PRO TIP: Ben je niet regelmatig bezig met SEO, laat je dan niet enkel en alleen leiden door deze tools. Een tool wordt pas interessant eens de verzamelde data juist kan worden geïnterpreteerd en geprioriteerd. Neem dus altijd iemand bij de hand die er iets van kent. Zo niet, blijf je achter met een ellenlange lijst van to do's die jouw tijd en geld misschien helemaal niet waard zijn. 

A fool with a tool is still a fool.
- Grady Booch

Er zijn heel wat verschillende tools die je kan gebruiken om je te helpen met een SEO audit. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten:

Screaming Frog

Een crawl tool die een website naar keuze crawlt en checkt op on page SEO topics. Je krijgt een volledig overzicht van pagina’s en kan per pagina bekijken wat er is ingesteld als meta data, canonical, h1, en zo veel meer. 

Opgelet: deze tool is gratis tot 500 URL’s, wil je een website crawler groter dan dat, zal je een betalend account moeten opzetten.

Schermafbeelding 2021-09-28 om 10.01.55


Google Search Console

Een must-have als je aan de slag gaat met SEO. Dit is een gratis tool die je website bekijkt door de ogen van Google. Hier wordt de focus gelegd op technische aspecten. Met deze tool kom je te weten of al je pagina’s mooi worden geïndexeerd, als er 4xx of 5xx code pagina’s zijn en hoe je website het doet op vlak van gebruiksvriendelijkheid (snelheid, veiligheid…). 

google search console-1


Daarnaast krijg je extra inzichten in hoe mensen terecht komen bij jou. Je kan het zelf vandaag nog opzetten. Het enige wat je nodig hebt is toegang tot de code van je website. Eens je account is aangemaakt, krijg je een stukje code die je plaatst in de <head> van je website.

Moeite mee? Vraag hulp aan je developer of laat het mij weten, dan kijken we samen even :)

Ahrefs

Een betalende all-in one SEO tool. Gekende gelijkaardige tools zijn SEMrush en Moz. Deze tools bieden enorm veel inzichten op vlak van content, techniek én autoriteit. Wat deze tools heel krachtig maakt zijn de vergelijkingen met concurrenten die je kan toevoegen. Op die manier kan je gerichter gaan werken.

maskedImage (1)

 

Je krijgt ook standaard tips en aanbevelingen mee én een mogelijkheid om je keywords te tracken. Wat natuurlijk heel interessant is voor het monitoren van je SEO inspanningen. De meeste functionaliteiten zijn betalend, maar er is ook een gratis versie die je kan gebruiken voor standaard optimalisaties.

Chrome Extensies

Persoonlijk maak ik ook graag gebruik van Chrome extensies. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en geven al bepaalde basisinformatie mee per pagina. Met SEO minion krijg ik basis on page zaken te zien, met Check My Links krijg ik onmiddellijk te zien welke links werken en welke niet op een bepaalde pagina en met Ubersuggest krijg ik een ruwe inschatting van zoekvolume als ik zoektermen ingeef in Google. Allerlei handige extensies die je kunnen helpen bij een SEO audit.

Zo zijn er nog ongelooflijk veel. Het is de kunst ze niet allemaal te downloaden, maar degene er uit te kiezen waar je zelf graag mee werkt en die je werk efficiënter maken.

Aanvullende informatie zoals concurrenten


Extra informatie die enorm kan helpen bij het opstellen van een SEO audit zijn concurrenten. Er kan vaak een groot verschil zitten tussen je fysieke concurrenten en je online concurrenten. Ben je een verkleed winkel, dan kijk je voornamelijk naar gelijkaardige bedrijven in jouw buurt. Online kan je helemaal andere concurrenten hebben zoals bv. Bol.com of andere e-commerce sites. Je SEO strategie moet daarop afgestemd zijn om de strijd aan te gaan met deze online concurrenten.

Analyseer en vergelijk dus altijd in functie van je concurrentie. Enkel zo kan je een goed beeld scheppen van de situatie as-is en kan je een optimale strategie en prioriteiten gaan bepalen.

5. Resultaat

Wat mag je verwachten na zo’n analyse? Een uitgebreid en grondig document die elke check uitlegt in mensentaal, aangevuld met wat het probleem exact is (als dat zich voordoet) en wat er zou moeten gebeuren om dit probleem op te lossen. Al deze checks worden verzameld en in één tabel gegoten met daarbij een aangewezen prioriteit, zodat iedereen weet wat de volgende stappen zijn.

Zo’n audit kan voor sommigen vaak overweldigend overkomen. Het is vaak een uitgebreid document met heel wat vakjargon. Het is dus heel belangrijk dat je samen met een expert door de SEO audit gaat voor een duidelijke uitleg. Zo weet je meteen waar de problemen zijn, wat er moet gebeuren en kan je makkelijker rapporteren naar je overste. Vaak gebeurt dit a.d.h.v. een presentatie om het visueler te maken, maar dit is zeker geen must.

Wat de SEO audit zo handig maakt is dat het dient als guideline document voor het volledige SEO traject. Bij elke taak dat is uitgevoerd kan zowel jij als een andere partij teruggrijpen naar het document om te kijken wat de volgende stappen zijn.

Klaar om zelf aan de slag te gaan met je SEO audit? Of ben je nog op zoek naar een partij die je kan begeleiden daarin, dan kunnen we je uiteraard helpen. Contacteer me mocht dat het geval zijn! :-)

Ontvang de laatste marketingupdates