Zorg ervoor dat jouw content gevonden én gelezen wordt...
Heb je een goede website met prima artikelen, maar krijg je toch weinig bezoekers over de (virtuele) vloer? Heb je uitstekende content, maar wordt die amper gelezen? Zit je met je handen in het haar en hoor je het al donderen in Keulen als het gaat over SEO copywriting? Niet getreurd! Wij helpen je graag op weg in volgende blog, want niet enkel wat je zegt is van belang, maar ook hoe je het zegt!
SEO wadde? SEO copywriting!
Het begrip zegt het zelf. Het gaat enerzijds over het luikje SEO en anderzijds over copywriting.
SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie.
Copywriting aan de andere kant is het schrijven van aantrekkelijke teksten.
Je begrijpt het goed: SEO copywriting is eigenlijk het schrijven van aantrekkelijke teksten die goed scoren in de zoekmachines. Hoe hoger je verschijnt, hoe beter.
De voordelen van SEO op een rijtje
‘Waarom zou ik hoger willen verschijnen, maakt dat dan zoveel verschil?’, hoor ik je bijna luidop denken. Hieronder geef ik je enkele redenen waarom hoog verschijnen in de zoekresultaten en goede SEO van levensbelang zijn voor je website:
- online vindbaar zijn: hoe hoger je staat, hoe makkelijker je gevonden wordt
- CTR verhogen: je click through ratio gaat over het aantal mensen die op jouw link klikken bij het zoeken. De nummer 1 positie in Google krijgt 34% van het zoekverkeer binnen, wat evenveel is als de posities 2 tot 4 gecombineerd.
- meer relevante bezoekers: bovenaan verschijnen betekent dat jij aanbiedt wat surfers zoeken, dus die bezoekers zijn relevant, ze zullen je website niet onmiddellijk verlaten en zullen sneller overgaan tot conversie (iets aankopen, aanvragen van offerte, inschrijven op de nieuwsbrief…)
- blind vertrouwen: websites die bovenaan de zoekmachine verschijnen zijn vaak meer betrouwbaar dan een website op nummer tien bijvoorbeeld.
- afsluiten doen we met enkele cijfers:
- 39% van de bezoekers komen via zoekmachines binnen op je website
- 75% van de mensen slaan de betaalde advertenties over en gaan door naar de zoekresultaten
- 75% van de mensen kijken nooit verder dan de eerste pagina bij de zoekresultaten
Van SOS naar SEO!
Keyword research
Er is één iets heel erg belangrijk dat vooraf gaat aan het schrijven van teksten die SEO-proof zijn, namelijk het zoekwoordenonderzoek.
Dat is exact hoe het klinkt: je gaat op zoek naar zoekwoorden die vaak worden gezocht, maar ze mogen niet al te veel concurrentie hebben. Vaak zul je dus een zoekwoord kiezen dat populair is, maar misschien niet het meest populaire, omdat daar al heel veel concurrentie op zit en het dus bijna onmogelijk wordt om bovenaan de SERP te belanden op Google. Voor de leken onder ons: SERP betekent niks meer dan Search Engine Result Page of eenvoudig gezien de pagina vol websites die je ziet nadat je iets hebt gezocht in je zoekmachine.

Bovendien levert zo’n onderzoek je ook de informatie op of je lezers nu zoeken op ‘ijsjes’ of toch eerder op ‘crème glace’.
Er is geen harde regel voor hoe vaak je keyword mag verschijnen, maar een goede richtlijn is tussen de 1 en 1,3% van je totale woordenaantal. In een tekst van 500 woorden, kan je je keyword (of varianten erop) dus best 5 à 7 keer vermelden.
Aarzel niet om na een tijdje je zoekwoorden te monitoren en te evalueren. Als het niet loopt zoals gehoopt, verander je beter na twee weken dan na twee jaar.
Keywordresearch kan je doen aan de hand van verschillende tools, denk maar aan KWFinder, Moz of Semrush.
Start to copywrite
Eens je zoekwoordenonderzoek achter de rug is, kan je beginnen met the real stuff. In wat volgt zal je enkele tips lezen waarmee je het beste rekening houdt als je voor het eerst aan SEO copywriting doet.
1. Zorg voor relevante content
De content die je aanbiedt op je website moet relevant en boeiend zijn. Hoe gedetailleerder je kunt antwoorden op mogelijke vragen van je bezoekers, hoe beter. Bovendien speelt de lengte van een artikel geen rol, zolang de informatie maar nuttig en to the point is.
2. Maak een buyer persona
Om jezelf te helpen om nuttige content te voorzien, kan je een buyer persona opstellen, dit is een zeer uitgebreide omschrijving van je belangrijkste doelgroep. Daarin worden demografische informatie, wensen, doelen, pijnpunten… zo gedetailleerd mogelijk beschreven, zodat het net een echt persoon lijkt.
Deze buyer persona doet je nadenken over welke antwoorden je wil bieden. Met welke vragen komt die persoon op jouw website terecht en wat hoopt hij hier te vinden? Al deze zaken vormen een handige leidraad. Je mag bovendien nooit uit het oog verliezen dat je voor mensen schrijft en niet voor zoekmachines. Het is belangrijk om rekening te houden met je zoekwoorden, maar staar je er niet blind op, want zo krijg je een tekst die niet meer natuurlijk klinkt en zo zullen lezers ook afhaken. Een zelfgeschreven tekst zal je zoekwoorden vaak op een natuurlijke manier een aantal keer bevatten en dat is vaak beter dan op een geforceerde manier zoekwoorden te blijven toevoegen.
3. Zorg voor structuur
Daarnaast moet je in je achterhoofd houden dat slechts een klein percentage van je lezers het artikel van A tot Z zal lezen. Daarom is het van groot belang om te zorgen voor de nodige structuur. Als maker van het artikel kan jij zelf zorgen voor headers en subheaders, die we in mensentaal eerder titels en tussentitels noemen. De header wordt aangeduid met H1, de subheaders met H2, daaronder een H3 en zo kan je nog even verder gaan. Zo kan iemand je artikel snel scannen en vindt hij hopelijk snel een antwoord op zijn vraag.
4. Vermijd fouten
Het lijkt evident, maar het vermijden van grammaticale fouten of spellingsfouten is key. Zorg altijd dat je je teksten zorgvuldig naleest, of laat je teksten eens nalezen door een buitenstaander. Die kleine moeite kan een groot verschil maken.
5. Kies leuke afbeeldingen en passende alt texten
Op een aantrekkelijke pagina zal je altijd afbeeldingen terugvinden. Wat velen vergeten is dat je je afbeeldingen ook moet benoemen, want dit speelt ook een belangrijke rol bij de zoekresultaten. Benoem je foto correct, gebruik je keyword en hou je alt text kort.
6. Zorg voor interne links
Kan je bovendien in je artikel verwijzen naar een andere interessante pagina op je website?
Aarzel dan niet op intern linken te leggen naar andere boeiende content. Goede interne linking helpt je bezoekers enerzijds vlot te navigeren op je website en bijgevolg zullen ze er ook meer tijd spenderen. Anderzijds zorgt intern linken ook voor een voordeel bij de zoekmachines: de pagina’s zullen sneller gevonden worden en zo laat je ‘link juice’ doorheen je website stromen, die ervoor zorgt dat die andere pagina’s versterkt worden. Hoe meer (nuttige) links, hoe meer juice. Een stuk van de waarde van de ene pagina wordt als het ware doorgegeven aan een volgende pagina.
7. Vergeet je metatitel en -descriptie niet toe te voegen
Denk niet dat eens je je artikel hebt geschreven volgens de regels van de kunst, het werk er op zit! Een belangrijk onderdeel om gevonden te worden in de zoekmachines is een wervende metatitel en metabeschrijving.
- De metatitel is de titel van de pagina die wordt getoond in de zoekresultaten. Hou in je achterhoofd dat je voor mensen schrijft, dat die best niet meer dan 60 tekens telt en dat je best een korte, maar krachtige titel kiest. Je keyword zet je hier best voorop. Ook cijfers, haakjes in de titel, actualiteit, termen als ‘how to’ en ‘FAQ’… zorgen voor meer clicks. Hieronder enkele voorbeelden:
- Je huis klaarmaken voor de lente (5 tips)
- De trends uit 2022 voor jou opgelijst
- FAQ – Bezoek aan Bellewaerde
- De metadescriptie moet je zien als een soort mini-advertentie, die een preview geeft van de inhoud van de pagina, en die mensen moet lokken naar je website. Hier zorg je voor maximum 160 tekens.
Een goede tool om je metatitel en -descriptie te maken is die van Mangools. Je kan een zelfverzonnen titel of beschrijving toevoegen en eens je begint te typen kleurt de balk rood of groen. Groen betekent dat je tekst de juiste lengte heeft, rood betekent dat het te kort of te lang is. De lengte is belangrijk, want zo voorkom je dat je tekst wordt ingekort en zo dus ook de essentie verloren gaat.
Wat hebben we geleerd? 9 do’s en don’ts!
Het uiteindelijke doel van SEO copywriting is om zowel de zoekmachines als de lezers te plezieren. Dat klinkt niet evident, maar als je volgende do’s en don’ts respecteert, kan zelfs het kleinste kind aan SEO copywriting doen!
+ je zorgt voor hapklare alinea’s die niet afschrikken omwille van de lengte.
+ je zorgt voor de nodige structuur in je tekst, doordat je titels en tussentitels gebruikt.
+ je maakt gebruik van opsommingen en witruimtes om de tekst overzichtelijk te houden bij eventueel langere stukken.
+ je zorgt voor een passende alt text bij je foto’s.
+ je probeert je keyword te verwerken in je metadescriptie, paginatitel, introductie, tussentitels, alt text, lopende tekst…
+ je zorgt ervoor dat je pagespeed goed zit.
- je overdrijft niet met het gebruik van zoekwoorden: zorg voor alternatieven, zoals synoniemen of verbuigingen van je zoekwoord.
- je wringt je niet in vreemde bochten om nog extra zoekwoorden toe te voegen.
Nu kan je zelf aan de slag als SEO copywriter!
Ziezo, nu zou je zelf aan het werk moeten kunnen als SEO copywriter. Twijfel je toch nog over bepaalde zaken of voelt het toch nog steeds alsof je je op glad ijs begeeft, aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je maar al te graag op weg!