SEO

SEO-copywriting: prikkel je lezers én scoor in Google

Geschreven door Inge Turelinckx
9 min leestijd
29/03/24 11:00

SEO-copywriting: waar creativiteit en techniek samenkomen om lezers te verleiden, maar tegelijkertijd de aandacht van Google te trekken.

Of je nu een doorgewinterde schrijver bent of pas net op het pad van digitale marketing stapt, deze blogpost zal je ogen openen voor de prachtige synergie van woorden en zoekmachines. Dus doe je gordel om, want we stappen in een avontuur dat je schrijven voorgoed zal veranderen.In deze blog:

SEO-copywriting, wat is dat?

SEO-copywriting is het schrijven van teksten voor het web, die gretig gelezen worden door websitebezoekers en goed scoren in zoekmachines. 

Het type content dat een website nodig heeft om goed te ranken, is de voorbije jaren van vorm veranderd. Zo konden websites, pakweg 10 jaar geleden, simpelweg een paar woorden rond een paar keywords gieten om een eerste positie voor die keywords te scoren. Dit idee leeft nog steeds bij veel mensen en het geeft, spijtig genoeg, een verkeerd beeld van wat SEO-copywriting écht is.

We leggen je graag uit hoe het echt zit! 

Wat vooraf gaat:

Moet er altijd iets aan vooraf gaan dan? Niet altijd, maar in dit geval wel.

Je kunt namelijk niet zomaar klakkeloos content op je website beginnen publiceren zonder dat je een plan of strategie hebt.

Technische SEO-audit

Content kan maar scoren wanneer de rest van je website ook werkt. De inhoud die je schrijft moet namelijk opgepikt worden door zoekmachines voordat je er mee kan ranken. En daarvoor heb je een goed werkende website nodig.

Je kunt bijvoorbeeld ook geen pannenkoeken bakken als je geen fornuis hebt, ook al is je deeg nog zo lekker.

Om te ontdekken of je website technisch goed werkt, kan je tools gebruiken zoals AHRefs, SEMRush of iets anders. Je kunt ook een SEO audit laten uitvoeren door de experten van Invisible Puppy.

Keyword research

Keyword research houdt in dat je gaat opzoeken wat mensen zoeken. 

De inhoud die je schrijft, moet een thema hebben. Dat thema zit veelal vervat in de keywords die je gebruikt in je content. 

Iedere pagina krijgt op die manier 1 main keyword mee waar de content over gaat. In de meeste gevallen selecteer je ook enkele extra keywords, synoniemen zeg maar.

voorbeeld keyword research

Content map en -plan

Content werkt het best wanneer het in een groter plan past. We hebben het later nog over interne links, want die passen ook in het allesomvattende plan.

Een slim uitgedacht contentplan heeft als resultaat dat de pagina’s die je schrijft, ranken voor het keyword dat jij voor ogen hebt. 

In het contentplan teken je uit welke pagina’s voor jou het belangrijkst zijn, de money makers of highly converting pages. Die belangrijke pagina’s zijn met elkaar verbonden doordat je binnen een bepaalde sector of niche opereert.

Daarnaast maak je een plan voor de ondersteunende content, zoals blogs of veelgestelde vragen. Met die ondersteunende content bewijs je dat jij een autoriteit bent binnen je vakgebied. Je publiceert vernieuwende en informatieve inhoud over jouw niche of sector.

Stappenplan voor goede SEO content

Wanneer je zeker bent dat je website goed werkt en dat je weet waar je exact over gaat schrijven, is het tijd om je vingers over het klavier te laten dansen.

Aan de hand van dit stappenplan voorzie je SEO content voor je website die niet alleen converteert, maar ook rankt voor de juiste zoekwoorden. 

1. De juiste zoekwoorden

De eerste woorden die op je blad staan, zijn de keywords waar je op wil ranken. Selecteer 1 main keyword en enkele aanvullende zoekwoorden. 

In de meeste gevallen heeft het main keyword het hoogste volume, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het is belangrijker dat het zoekwoord past bij de zoekintentie van je bezoeker dan dat het het hoogste volume heeft.

Het main keyword heeft deze eigenschappen:

  • Past perfect bij het onderwerp (vb. SEO-copywriting)

Aanvullende zoekwoorden hebben deze eigenschappen:

  • Synoniemen (vb. SEO teksten schrijven)
  • ‘Long tail’-zoekwoorden (vb. teksten schrijven voor zoekmachine optimalisatie)
  • Vragen (vb. hoe schrijf je content die rankt in zoekmachines?)

Neem er zeker je contentplan bij, zodat je exact weet welke keywords van toepassing zijn voor deze tekst en welke keywords je later nog gaat gebruiken in je andere teksten of ondersteunende content. Wanneer je de topics beschrijft waar je later nog andere pagina’s over publiceert, kan je hier meteen de juiste woorden onderlijnen die later als interne link kunnen dienen.

2. Tone-of-voice

De tone-of-voice heeft geen rechtstreeks effect op de vindbaarheid van je tekst. Het zorgt er wel voor dat jouw doelgroep zich meer verbonden voelt met je bedrijf en dat je bezoekers meer tijd op je website spenderen. 

Recurring visitors en time-on-page zijn factoren die zoekmachines gebruiken om de kwaliteit van je website te bepalen. 

Wanneer je met de juiste tone-of-voice de aandacht van je bezoekers langer vasthoudt, kan dat dus zeker een effect hebben op je positie en organische vindbaarheid.

3. Converterende inhoud

Het is niet alleen belangrijk dat je pagina goed scoort in zoekmachines. Je schrijft in eerste instantie voor de bezoeker van de pagina. In het ideale scenario vindt de bezoeker je website en wordt deze meteen meegesleept in jouw verhaal. 

Om dat te bereiken moet je pagina voorzien zijn van de juiste items om te converteren:

  • Vertrouwen wekken
  • Voldoende informatie bieden
  • Vragen meteen beantwoorden
  • Mogelijkheden om door te klikken
  • Opties voor twijfelaars of gerelateerde inhoud
  • Meerdere kansen om meteen tot een aankoop over te gaan
  • Contactmogelijkheden  

4. Geoptimaliseerde inhoud

Om effectief beter te ranken in zoekmachines, combineer je de converterende inhoud best met het juiste woordgebruik

  • Gebruik je zoekwoorden niet te vaak
  • Varieer je woordgebruik en gebruik een ruim aanbod aan synoniemen 
  • Maak gebruik van woorden die je ook gebruikt wanneer je het onderwerp aan iemand uitlegt

Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende inhoud publiceert om het onderwerp ruimschoots te dekken. Voor webcontent publiceer je minstens 300 woorden op een pagina, maar we zien dat zoekmachines vaak een voorkeur hebben voor pagina’s die meer inhoud hebben. Denk hier aan 1000 woorden of meer.

5. Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen zijn de perfecte manier om jouw pagina in de SERP (Search Engine Results Page) te krijgen voor een competitief zoekwoord. 

Door de vragen van jouw klanten te beantwoorden, maak je kans om een snippet te verdienen in de ‘People Also Ask’ box in de zoekresultaten. De resultaten in de ‘People Also Ask’-vakken staan vaak behoorlijk hoog in de zoekresultaten, doordat ze de juiste vragen behandelen, zonder dat ze eigenlijk voor het main keyword scoren. 

Voorbeeld Nike met SERP en FAQ in Google

Behalve de kans op een ‘People Also Ask’-snippet, zorg je er met een relevante FAQ sectie ook voor dat je voldoende informatie verschaft over het onderwerp dat je bespreekt. Bezoekers krijgen een antwoord op hun vraag, hun vertrouwen groeit en ze blijven nog een beetje langer op jouw pagina.

6. Hiërarchie

De hiërarchie van je pagina of blogpost is van immens belang voor je vindbaarheid, maar ook voor het gebruiksgemak op je website. 

Maak hiervoor gebruik van de juiste headers:

  • Een H1 header als titel van je pagina
  • H2 headers om de grote katernen aan te geven
  • H3 headers voor subtopics onder de H2 headers

Een goede header hiërarchie is makkelijk te scannen en geeft een duidelijk overzicht voor je bezoekers.

Niet alleen bezoekers kijken trouwens naar die headers. Ook zoekmachines scannen jouw pagina’s. Zoekmachines kijken eerst naar de titel van je pagina (de H1 header). Daarna scannen ze alle subkopjes om een beeld te krijgen van de inhoud van de pagina en dus ook om te achterhalen of de inhoud wel strookt met de titel.

Maak dus slim gebruik van woorden in je headers en zorg ervoor dat iemand die je pagina diagonaal scant ook de rode draad van de content begrijpt.

7. Interne links

Interne links zijn de draadjes die het web van je website vormen. Ook hier is het nut tweeledig. 

Bezoekers volgen interne links wanneer ze deze tegenkomen in de tekst. Zo kunnen ze steeds dieper in je website klikken om de inhoud die ze interessant vinden te volgen.

Zoekmachines maken ook gebruik van interne links om te bepalen welke inhoud jij belangrijk vindt. Dat doe je namelijk aan de hand van die interne links. 

In het beste geval link ik op andere pagina’s in deze website met de woorden ‘SEO-copywriting’ naar deze blogpost. Wanneer ik dan weer vertel dat goed geoptimaliseerde content essentieel is om aan zoekmachine-optimalisatie te doen, dan link ik met die woorden weer naar een pagina over dat onderwerp, zoals je kan zien!

Let op dat je de juiste ankertekst kiest voor je links. Zowel je bezoekers als zoekmachines hechten belang aan de gekozen woorden, want het is de enige manier om te weten waar de link naartoe leidt. Weg dus met een loze en generieke "lees meer".

8. Een unieke afbeelding en ALT-beschrijving

Iedere pagina heeft een unieke afbeelding met ALT-beschrijving (alternative description) nodig. Voor het ene onderwerp is dat al wat moeilijker dan voor het andere, maar het is altijd mogelijk.

Zo is het niet meer dan logisch dat wanneer je een pagina over rode rozen schrijft, dat je daar een afbeelding van een rode roos aan toevoegt. Schrijf je bijvoorbeeld over het eendraadschema in een nieuwbouwwoning, dan voeg je best een illustratie van zo’n schema toe. 

Met de juiste afbeeldingen en ALT-beschrijving maak je veel kans om ook in de Google Image Search te ranken met je afbeelding.  

De ALT-beschrijving dient in principe om slechtzienden, die de tekst door hun browser laten voorlezen, een idee te geven van het beeld dat je toont. Zoekmachines gebruiken de ALT beschrijving om te weten wat er in de afbeelding te zien is (én om deze te vertonen in de image search).

9. Metadata

Metadata zijn de gegevens die je in de zoekresultaten meteen te zien krijgt. Het gaat hier om de:

  • SEO-titel
  • SEO-metabeschrijving
  • URL

De SEO-titel bevat best het belangrijkste zoekwoord om meteen aan te geven waar de tekst over gaat. 

De SEO-metabeschrijving is het korte stukje tekst dat je in de zoekresultaten onder de titel ziet staan. Google houdt op zich weinig rekening met de exacte inhoud van dit stukje tekst. Maar daarom is het zeker niet minder belangrijk, want bezoekers lezen het vaak wel. Een goed bedacht, interessant stukje tekst resulteert vaak in een hogere click through rate naar jouw pagina en dat is één van de factoren waar zoekmachines rekening mee houden om te bepalen of jouw pagina past bij de zoekintentie van je bezoekers. 

10. Spell check!

Heb je de SEO content helemaal geschreven en ben je klaar voor publicatie? Sla zeker de spell check niet over. Bezoekers én zoekmachines hebben een hekel aan spelfouten

Tip: soms zie je tijdens het zoekwoordenonderzoek queries die verkeerd gespeld zijn. Misschien ben je geneigd om hierop in te spelen en de verkeerde spelling ook te gebruiken op je pagina. We raden aan om dit NIET te doen. Zorg altijd voor correct geschreven teksten. Google is slim genoeg om de verkeerd gespelde zoekactie aan jouw pagina te koppelen.

Veelgestelde vragen over SEO teksten

Bij Invisible Puppy merken we dat copywriting, en vooral SEO-copywriting, een onderwerp is waar veel vragen over bestaan. Lees dus zeker nog even verder!

Kan ik meteen beginnen schrijven?

Spijtig genoeg niet!

Het levert weinig op om in het wilde weg te beginnen schrijven. Dat zien we op ¾ van alle websites die het world wide web vullen. 

Je hebt effectief baat bij een slim opgesteld contentplan, waarbij je keywords plakt op de belangrijke pagina’s op je website. 

Zomaar beginnen schrijven en publiceren houdt een behoorlijk risico in. De kans dat je met losse content goed scoort is klein. Dit zijn de grootste struikelblokken wanneer je in het wildeweg content publiceert:

  • Pagina’s en blogs die onderling met elkaar concurreren: omdat je hetzelfde keyword target op diverse pagina’s
  • Zwakke interne linkstructuur: omdat je geen idee hebt welke content je al hebt
  • Dubbele content: omdat je na een jaar misschien opnieuw zin hebt om een soortgelijk artikel te schrijven, zonder dat je een beeld hebt van de reeds bestaande content

Wat heb je nodig om te starten met het schrijven van geoptimaliseerde teksten?

De beste modus operandi is om te starten met een contentplan. 

Dat plan teken je uit aan de hand van de pagina’s die je zeker moet hebben, aangevuld met ondersteunende content om deze pagina’s meer autoriteit te geven. 

Die uitleg is natuurlijk een beetje kort door de bocht, maar het vat wel de essentie samen. Een goed opgesteld contentplan houdt niet alleen rekening met zoekmachines, maar ook met marktonderzoek en buyer persona’s. 

Als je echt zeker wil weten dat de tijd en het budget dat je investeert in je content op termijn ook effectief opbrengt, dan zorg je best voor een holistische marketing aanpak die rekening houdt met de verschillende facetten van je onderneming en beoogde doelgroep.

Kan ik iemand in dienst nemen om SEO teksten te schrijven?

Natuurlijk kan dat. Er zijn tientallen, waarschijnlijk zelfs honderden, SEO copywriters die gespecialiseerd zijn in het creëren van content die geoptimaliseerd is voor zowel lezers als zoekmachines. 

Maar, voordat je die copywriter onder de arm neemt: bezint voor ge begint. zorg voor een goed opgesteld contentplan waarmee je jouw doelgroep helemaal verliefd maakt op jouw bedrijf en laat je huidige SEO onder de loep nemen via een SEO audit.

Ontvang de laatste marketingupdates