Verbeter jouw SEO businessresultaten met deze 3 perspectieven

SEO (search engine optimization) evolueert net als andere digitale marketingdomeinen razendsnel. Wijsheden van 5 jaar geleden kunnen intussen al oude koek zijn, en nieuwe technologieën als AI beïnvloeden niet alleen hoe we aan SEO doen, maar ook hoe zoekmachines reageren en evolueren.

Op 28 november 2023 organiseerden we in Zwijnaarde het SEO-ontbijt voor een select publiek, met als sprekers 3 experten binnen het domein die de aanwezigen een blik achter de schermen toonden. How the sausage is made, zoals men in mooi Engels zegt.

Dit kwam aan bod:
1. Waarop moet je letten als je een SEO strategie opstelt?
2. Hoe pak je SEO aan in je organisatie?
3. Hoe zorg je voor meer verkoop met linkbuilding? 

Wanneer zet je SEO in?

Invisible Puppy Daan Deruyter viel met de deur in huis door te zeggen dat SEO niet altijd het juiste kanaal is om aan performance marketing te doen. Bijvoorbeeld in sectoren waar er veel concurrentie is en je snelle (verkoops)resultaten wil zien, of als je de capaciteiten niet echt hebt om het goed te doen. Dit is de klassieke ‘SEO vs SEA’-kwestie.

Redenen om aan SEO te doen

1. Je wil een hogere ranking 

Elke organisatie die wil gevonden worden, wil dat liefst zo snel mogelijk, en dat betekent (organisch) op de eerste pagina verschijnen van de zoekresultaten.

2. Je wil meer bezoekers

Al is het in theorie juist dat meer bezoekers de kans groter maken op meer conversies, maar dit is niet noodzakelijk juist, en “meer bezoekers” mag niet je hoofdreden zijn om aan SEO te doen.

3. Je wil dat je site gebruiksvriendelijker wordt

Gebruiksvriendelijkheid is meer dan enkel UX en een logische structuur waarin een bezoeker snel vindt wat hij of zij zoekt. Het is ook zaak je website sneller te maken - zoekmachines kijken hiernaar.

4. Je zoekt naar stabiliteit

Investeren in SEO vergroot idealiter niet alleen het herkenningseffect bij het digitale publiek, het vergroot ook je autoriteit op je domein. Dat biedt meer zekerheid in moeilijke tijden.

5. Je doet aan onderzoek

Je wil weten of je site nog in lijn is met de meest recente manieren waarop zoekmachines je website analyseren. Of je was eigenlijk al van plan om marktonderzoek te doen.

Vertaalslag naar de business

Als bovenstaande punten hier en daar nog wat technische kost zijn, moet je het zo bekijken: slim investeren in SEO kan ervoor zorgen dat je minder de nood voelt te investeren in advertenties, dat mensen je merk beter leren kennen en dat je betere/meer conversies behaalt.

Een cliché luidt dat het minstens 1 jaar kost om SEO vruchten te zien afwerpen, maar dat klopt eigenlijk niet echt."

Afhankelijk van hoe slim je je budgetten inzet en hoe je je inspanningen onderbouwt, kan het ook eerder. Geduld blijft een factor, maar visie en strategie zijn belangrijker.

Waar moet je op letten als je een SEO-strategie opstelt?

Over hoe je een SEO-business case moet opstellen valt heel wat te vertellen, maar hier zijn de kernpunten: 

  1. Voer een keyword research uit en definieer gem. click-through rates

  2. Bereken je potentiële conversieratio’s

  3. Leg prioriteiten volgens de marges

  4. Verbeter je UX voor CRO (conversion rate optimization) en de rest

SEO à la mode: de strategie van e5

Sven Dhollander van modeketen e5 kwam vervolgens uitleggen hoe zij het aanpakken op het vlak van SEO. e5 bestaat al sinds 1979 en begon als outlet store. Anno 2023 heeft de keten 56 winkels. In Vlaanderen kan het bogen op 90% merkherkenning, en meer dan 90% van de klanten koopt met een klantenkaart. De keten werd verkozen tot beste winkelketen en beste webshop van 2023-24.

Naar een jongere, mannelijke klant

e5 wil inzetten op verjonging en een jonger publiek aantrekken. Ten tweede wil het ook aantrekkelijker zijn voor mannelijke klanten. Dit vereist een omnichannel-aanpak, zeker in een wereld als mode, waar zaken snel en constant kunnen veranderen, maar SEO speelt er een heel belangrijke rol in. 

voorbeeld zoekterm regenjas

Iedereen moet SEO’er zijn

SEO is geen eiland

SEO is de verantwoordelijkheid van het hele digitale marketingteam binnen e5, en niet enkel van een technicus op een eiland. SEO is belangrijk bij het bedenken van blogtitels, categorieën namen te geven en zelfs in de creatie van producten. Populaire zoekwoorden moeten maximaal gebruikt worden. 

Regelmaat is de sleutel

Het team heeft een vaste, wekelijkse SEO-meeting en is dus haast op militaire leest gedrild om altijd in SEO-termen te denken en te handelen. Er gebeurt ook een SEO audit per seizoen en er wordt altijd rekening gehouden met trends uit zowel de markt als in de nieuwe collecties. Het team houdt één enorme spreadsheet bij waarin alle informatie staat.

Schrijven blijft belangrijk

Nieuwe collecties of trends worden vaak ondersteund met blogs, want uiteindelijk is schrijven de kern van de zaak binnen SEO. Zoekmachines proberen steeds meer te lezen zoals echte mensen lezen, en het zijn de mensen die je wil bereiken, niet de robots (want robots kopen vooralsnog geen kleren). 

voorbeeld van blogs rond kleerkast confessies e5

SEO is overal

SEO is belangrijk voor de webshop - bijvoorbeeld via linkbuilding - maar ook de aloude filialen blijven niet in de kou staan. Uiteindelijk is bijvoorbeeld iemand die een route zoekt op een applicatie als Google Maps ook een zoekopdracht aan het doen. SEA (search engine advertising) kan dan weer lacunes opvullen waar er minder aan SEO wordt gedaan (en omgekeerd!).

e5 kan mooie resultaten voorleggen uit zijn SEO-inspanningen. Inmiddels gebeuren 1/3 aankopen vanuit organische zoekopdrachten, en staat organisch verkeer in voor 15% van alle verkeer naar de website.

Linkbuilding als SEO-pilaar voor meer verkoop

De ontbijtsessie sloot af met Xaveer Rumbaut van Karo Healthcare. Karo Healthcare is een farmabedrijf met 80 merken verdeeld over 7 categorieën en is actief in 90 landen. Xaveer was de magiër achter de SEO-inspanningen voor het merk Remescar, een anti-verouderings- en antirimpelcrème.

Strategische onderbouw door onderzoek

Waar zit de omzet?

Alsof Remescar Daans aanbevelingen had gelezen, ging het merk niet zomaar onbesuisd te werk bij het opstellen van zijn SEO-plan. Eerst selecteerde Remescar 4 zogenaamde “hero products”, die samen verantwoordelijk zijn voor 80% van de omzet. Vervolgens werden de belangrijkste markten geselecteerd: Italië, Nederland, Duitsland, Spanje, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

‘Money keywords’

Daarna gebeurde er een KWR (keyword research), waarbij o.a. ook data werd gebruikt van Amazon en werden twee types zoekwoorden eruit gelicht. De eerste waren de zogenaamde ‘money keywords’, zoektermen die een sterke link vormen met koopintentie. Dan waren er de secundaire zoekwoorden, die meer verbonden zijn met een zoektocht naar inspiratie of informatie. De tracering van de data werd opgezet in Ahrefs en GA4.

De sterkste link wint

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is links krijgen van andere websites naar jouw website. Liefst krijg je links van websites die zelf al goed scoren op SEO-vlak, zoals bijvoorbeeld gevestigde media of overheden. Op die manier stijgt de autoriteit van jouw website in de ogen van zoekrobots en zal je stijgen in de ranking van resultaten.

voorbeeld linkbuilding

Is linkbuilding duur?

Dat vergt natuurlijk een inspanning, en vaak is die niet gratis. Er bestaan websites en aanbieders die je links garanderen op de zoekwoorden waar je op wil scoren, maar los van het ethisch dubieuze reukje dat er aan hangt, zijn dat soms ook ronduit malafide bedrijven. Om het goed te doen, spreek je toch al gauw over een investering van enkele duizenden euro’s.

Hypotheses en resultaten

Verkoopsverwachtingen via de linkbuilding-campagne

Op basis van data zoals de gemiddelde waarde van aankopen bij Remescar, de waarde van de geselecteerde zoekwoorden en de gemiddelde conversiegraad van de bezoekers werden drie hypotheses uitgewerkt: een worst-, medium- en best-case scenario voor de (verkoops)resultaten van de SEO-linkbuildingcampagne.

ChatGPT en SEO in de praktijk

Nadat voor elke regio en taal de websites werden geselecteerd om een link van te krijgen (kopen, meestal onder de vorm van advertorial of betalende artikels), ging het Remescar-team aan de slag om de juiste content op maat van de zoekwoorden te schrijven. ChatGPT bood hierbij een grote hulp, maar redactie gebeurde nog steeds door mensen. Niet alleen is contentcreatie volledig automatiseren potentieel gevaarlijk, zoekmachines worden ook almaar beter in het uitvissen dat AI bepaalde types content heeft gemaakt.

73 links en stijgend non-branded verkeer

Jaar-op-jaar stijging van verkeer met 66%

Remescar verkreeg uiteindelijk 73 backlinks, onder meer vanuit publicaties met een hoog aanzien in zoekmachines zoals Damespraatjes.nl en Marie-Claire. Organisch verkeer schoot de hoogte in met 66%. Belangrijk is te benadrukken dat het hier ging om niet-branded (dus niet met de zoekterm van Remescar zelf). Branded verkeer meetellen in je resultaten wordt in de SEO-wereld wat gezien als valsspelen.

Blijven monitoren is belangrijk

Remescar landde uiteindelijk in het medium-case scenario. Een mooi resultaat, maar Xaveer merkte op dat constant monitoren belangrijk blijft. Voor één geografische regio bijvoorbeeld kelderden de zoekresultaten middenin de campagne omdat Google plots had beslist dat het geselecteerde ‘money keyword’ heel andere resultaten dan voorheen moest tonen. 

Zelf SEO-honger gekregen?

Ben je door deze casussen en ideeën zelf beginnen nadenken over waar het heen moet met je SEO-strategie en je SEO-activiteiten? Kom dan eens met ons praten!

SEO puppy reunië

Inge Turelinckx
Inge Turelinckx

Blijf je concurrentie voor met slimme SEO in 2023 [webinar download]

SEO is interessanter dan ooit. Dat bewijst de grote opkomst tijdens de recente SEO-webinar waarin onze Invisible Puppy experten enkele hot topics in de wereld van zoekmachine-optimalisatie bespraken.

Lees meer
Inge Turelinckx
Inge Turelinckx

3 interessante SEO trends om in de gaten te houden

Het SEO-landschap verandert voortdurend. Bij Invisible Puppy volgen we alle nieuwe SEO trends op de voet op, zodat we onze klanten zo goed mogelijk ...

Lees meer
Daan Deruyter
Daan Deruyter

Hoe kan je een goede SEO business case uitwerken voor je onderneming?

Overweeg je om SEO op te nemen in je marketingmix, maar ben je niet 100% zeker van de opbrengsten die je inspanningen zullen opleveren? Door zelf een ...

Lees meer
Inge Turelinckx
Inge Turelinckx

SEO-copywriting: prikkel je lezers én scoor in Google

SEO-copywriting: waar creativiteit en techniek samenkomen om lezers te verleiden, maar tegelijkertijd de aandacht van Google te trekken. Of je nu een ...

Lees meer