SEO

12 krachtige SEO Quick Wins om te scoren in 2023

Geschreven door Invisible Puppy
13 min leestijd
1/12/22 11:00

SEO is een werk van lange adem. Je hebt al verschillende tactieken toegepast om hoger te scoren in Google, maar de resultaten laten het (voorlopig) afweten. Verschrikkelijk frustrerend! Toch zijn er enkele SEO Quick Wins die met een kleine tijdsinvestering, je SEO aanzienlijk kunnen verbeteren op enkele weken tijd. Zie hier mijn 12 quick wins.

 

Voor je je verdiept in de wondere wereld van zoekmachine optimalisatie, vraag je SEO audit aan. Wij doen een analyse en kijken hoe het gesteld is met de SEO van jouw website.

1. Optimaliseer bestaande content

Schrijf unieke Meta Data

Binnen de SEO wereld is meta data een vaak onderschat gegeven. Je meta data bestaat uit een meta title, een URL en een meta description. Je meta’s zijn het eerste contact tussen jou en een bezoeker, en dus een potentiële klant.

meta data voor keyword donuts kopen

Maar hoe stel je nu een goede meta title op en wat doe je best met die description?

  • Bepaal je keywords: op basis van welk keyword wil jij door Google naar voor geschoven worden op de resultaten pagina? Maak een weloverwogen keuze en laat dit zoekwoord voorkomen in je title en je description. Overdrijf niet, want een overmatig gebruik van keywords wordt door Google gezien als onnatuurlijk en wordt bestempeld als keyword stuffing, iets wat zoekmachines niet tolereren! Relevantie blijft voor Google KEY, keep that in mind!
  • Let op de lengte: check zeker de lengte van je title en description. Blijf voor een meta title tussen de 50 en 60 karakters. Voor een meta description mag je tussen de 150 en 160 karakters gebruiken. Eens je daar over gaat wordt je title en description afgebroken, waardoor je volledige boodschap in het water valt. Je kan de lengte van jouw meta's checken via een handige seo tool

PRO TIP: Probeer je keyword zo veel mogelijk in het begin van je meta title te laten verschijnen (én check zeker ons overzicht met 17 SEO tools.)

Wat is nu de impact op SEO?

  • Door gebruik van de juiste keywords kom je tevoorschijn in de SERP's (Search Engine Result Pages) en word je beter gevonden.
  • Door leuke, duidelijke meta data klikken mensen op jouw resultaat, wat de CTR (Click Through Rate) verhoogt. 

Voeg image alt tags toe

Een andere snelle en gemakkelijke SEO win is het optimaliseren van je afbeeldingen. Ik hoor sommigen onder jullie al denken… Hoe gaan afbeeldingen mij helpen scoren in Google? Wel…

  • Afbeeldingen kunnen ranken als Position Zero. Position Zero wordt al even gebruikt door Google en geeft het allerbeste antwoord weer op de vraag van de zoeker. Het wordt weergegeven als een featured snippet helemaal bovenaan, nog boven positie 1. Een studie van HubSpot toont dat zoekwoorden met een hoog volume op Position Zero een CTR boost kunnen krijgen van wel 114%.

  • Afbeeldingen ranken in Google Images. Veel mensen zoeken naar afbeeldingen en klikken door naar de website, wat kan leiden tot heel wat extra bezoekers. In de afbeelding hieronder zie je de verdeling van het marktaandeel tussen verschillende zoekmachines. Google Images neemt een dominante 2e plaats in beslag met een aandeel van 20%.
  • Afbeeldingen helpen ook zoekmachines begrijpen waar de pagina over gaat. Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen zien, maar scannen wel de beschrijving erachter in de vorm van alt tags. Zorg dus altijd voor een relevante beschrijving!

featured snippet over donut recept

 

                            zoekmachines grafiek over marktaandeel

De alt tekst helpt voor je SEO, maar ook de file naam is een opportuniteit. Bots scannen de gehele code van je website, ook de naam van je afbeelding. Ook daar kan je relevante keywords inzetten opdat Google je pagina beter zou begrijpen. Stel je hebt een donut shop en een website met heel wat goed uitziende afbeeldingen van donuts. Jummie!

Een file name als ‘DSC2595.jpg’ zegt niets over de afbeelding, beter en juister zou zijn ‘donut-met-citroencreme-vulling.jpg’. Als alt tekst kan je dan kiezen voor alt= ‘donut met geel glazuur gevuld met citroen crème’.

Ook afbeeldingen zijn content, vergeet ze dus niet en optimaliseer ze zo goed mogelijk!

Header Tags

  • Header tags zorgen voor structuur en context op je pagina, zowel voor zoekmachines als voor echte bezoekers. Je kan het goed vergelijken met de inhoudstabel van een boek. De H1 is dé grote titel en vertelt waar het boek over gaat. H2’s beschrijven de verschillende hoofdstukken die je gaat behandelen en H3’s tot H6 dienen als subthema’s binnen je hoofdstukken.

header tags voorbeeld donut blog

 

  • Gebruik keywords in je header tags, want ook deze zal Google onder de loep nemen om de context van je pagina te schetsen. Overdrijf niet, het moet heel natuurlijk overkomen,  anders doe je opnieuw aan keyword stuffing… Probeer je zoekwoord zeker in je titel (H1) te krijgen.
  • Google hecht een bepaalde waarde aan de hiërarchie van header tags. In dat opzicht is een H1 belangrijker dan een H2. Meerdere H1's zijn geen probleem. Zorg er wel voor dat de content van je pagina goed gestructureerd is, zodat het voor zowel zoekmachines als mensen logisch is. Zijn meerdere H1's essentieel om je pagina te structureren, geen probleem. Is het niet noodzakelijk, laat het achterwege.

 Keyword optimalisatie

Als we het hebben over SEO, denken we automatisch aan keywords. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met SEO en zullen altijd belangrijk blijven. Het is noodzakelijk om je content kwalitatief te houden voor je lezers en je content aan te passen aan hun noden en zoekgedrag.

 

grafiek verschil tussen long tail en short tail zoekwoorden

Het voordeel is dat de content al ter beschikking is. Je stuk staat gevestigd op een bepaalde URL, waar Google ongetwijfeld al kennis mee gemaakt heeft. Misschien zijn er zelfs andere websites of personen die linken naar dat specifieke content stuk. Het zou dus jammer zijn om helemaal opnieuw te beginnen terwijl je je bestaande content ook gewoon kan optimaliseren.

Doe op regelmatige basis een keyword research. Daarin ga je na hoeveel mensen zoeken naar bepaalde termen. Focus je op zowel populaire termen (short tail keywords) als minder populaire termen (long tail keywords). Hoe populairder het keyword, hoe hoger het zoekvolume, maar hoe moeilijk het is om er degelijk voor te scoren.

Er is met andere woorden heel wat concurrentie aan verbonden. Dat is ook de reden waarom je niet enkel en alleen voor short tail keywords mag gaan. Combineer ze met termen die een lager zoekvolume hebben, deze zijn minder populair, maar hebben ook minder concurrentie waardoor het minder moeilijk is om hiervoor gevonden te worden.

 

Gebruik de keywords die je selecteert doorheen je content. Wijs één keyword toe aan elk stuk content en laat ze zo relevant mogelijk terugkomen in je afbeeldingen, URL's, meta data, header tags … En doe deze oefening regelmatig opnieuw om te kijken als er zich trends ontwikkelen in het zoekgedrag van je doelgroep.

 

2. De kracht van een robots.txt

Ook de robots.txt kan dienen als een nuttige SEO Quick Win. Nu wordt het wel even wat technischer…

Zoekmachines hebben eigenlijk 2 hoofdmissies:

  • Het web crawlen om content te ontdekken en te verkennen.
  • De content indexeren om te tonen aan mensen die het zoeken.

Een robots.txt is een text file die ervoor zorgt dat sommige URL’s van je website niet gecrawld worden. Het eerste wat een zoekmachine bot zal doen als hij op je website komt is checken als er een robots.txt bestand aanwezig is. Zoja, bepaalt deze file hoe de bot zal crawlen, zoniet crawlt hij alle informatie die hij kan vinden. De file plaatst je als /robots.txt op je website. Bv. www.donuts4life.be/robots.txt.

Er is vaak content die je niet gecrawld wil zien. Ik denk maar aan bijvoorbeeld een admin pagina of zelfs een bepaalde 'thank you' page. Niemand heeft baat bij een 'thank you' page als er geen bepaalde flow doorlopen is.

Om bepaalde URL’s niet te laten crawlen, laat je dat als volgt weten:

Disallow: /de-url-van-je-web-pagina

De User-agent laat weten welke bots deze 'Disallow' moeten volgen. Gebruik je *, dan geldt dit voor elke bot, wil je specifieke bots targetten, dan schrijf je de naam van de bot in plaats van het *.

     

Doordat zoekmachines hun crawl budget efficiënt kunnen gaan inzetten, zullen ze ook jouw content op de best mogelijke manier naar voor schuiven.

Vroeger was het ook mogelijk om je pagina's niet te laten indexeren. Zo kon je in je robots.txt een 'noindex' directive toevoegen. SEO's voerden beide directives in om hier opnieuw het crawl budget efficiënter te gaan inzetten, want ze lieten onmiddellijk weten om een bepaalde pagina niet te crawlen én niet te indexeren. Deze optie wordt sinds kort niet meer ondersteund door Google.

 robotstxt file

PRO TIP: vermeld ook je sitemap.xml in je robots.txt. Het is de eerste file die zoekmachines bekijken. Door vermelding van je sitemap, krijgen ze zo onmiddellijk ook een overzicht van alle andere URL’s van je website.

 3. Gebruik een XML Sitemap

Er is een verschil tussen een XML en een HTML Sitemap. Een HTML Sitemap wordt vaak gebruikt op websites zodat mensen gemakkelijk kunnen navigeren. Het komt vaak voor in de footer van een website en ziet er als volgt uit:

voorbeeld van xml sitemap


Daar waar een HTML sitemap voornamelijk gebruikt wordt voor mensen, wordt een XML sitemap gebruikt voor zoekmachines. Het dient als een soort inhoudstabel van je website. Het maakt het leven van de bot gemakkelijker en de sitemap dient als een soort van uitnodiging om de links erin juist wél te crawlen en te indexeren.

Heb je een heel grote website met verschillende links, denk er dan over na je sitemap onder te verdelen in kleinere sitemaps, zo kan de bot weer veel efficiënter te werk.

Bijvoorbeeld:

  • Sitemap-index-articles.xml
  • Sitemap-index-products.xml
  • Sitemap-index-categories.xml

Als je zeker wil zijn dat de zoekmachines je sitemap vinden, laadt ze dan op in Google Search Console en vermeldt ze in je robots.txt.

 

4. Mobile Friendliness

Een SEO quick win, die misschien iets minder quick is, maar een enorme win, is een mobielvriendelijke website. Het is cruciaal zowel voor gebruiksvriendelijkheid als voor SEO.

Iedereen weet het ondertussen dat mobiel gebruik alsmaar meer toeneemt, terwijl desktops en laptops in populariteit afnemen. Mobiel is dus belangrijker dan ooit en dat is ook Google niet ontgaan. Sinds 1 juli 2019 zijn ze aan de slag met mobile-first indexing. Waar Google vroeger naar je desktop site keek en deze crawlde en indexeerde, kijkt hij nu eerst naar de mobiele versie van je website. Google indexeert en crawlt nieuwe websites (!) gebaseerd op hoe het overkomt op mobiel. Voor websites die toen al actief waren, niet!

Wil je weten als Google jouw site ziet als mobielvriendelijk? Dan kan je de Mobielvriendelijke Test van Google gebruiken!

 

5. Denk lokaal (Google My Business)

Nog een manier om bovenaan de Google zoekresultaten te komen is door in te zetten op local search. Je kan heel gemakkelijk een Google My Business account aanmaken. Hier geef je heel wat praktische informatie mee aan zoekers. Door heel consistent overal je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer te gebruiken kan je je kansen om bovenaan te staan in Google vergroten. Google bekijkt de informatie en geeft je een lokale positie helemaal bovenaan als Position Zero!

 

    voorbeeld google my business account

 

donutwinkel bovenaan in google

 

6. Fix 404 Error Pagina's

404 pagina’s komen tevoorschijn als een bepaalde link niet werkt. Mensen klikken, maar er is geen content aan gelinkt of er zit een fout in de URL. Bezoekers komen op een error pagina terecht, wat hen én zoekmachines enorm frustreert. Google wil steeds de beste resultaten geven aan zijn bezoekers. Als mensen klikken op een resultaat, maar de content wordt niet weergegeven, dan zijn ze heel snel weer weg. Google gaat dit zien als een onbetrouwbare bron en gaat je straffen door lager te laten ranken. Zorg er dus voor dat al je 404 pagina’s een bestaande pagina toegewezen krijgen. Je kan dit gemakkelijk oplossen door een 301 redirect in te stellen. 

Zo blijven de bezoekers blij en de zoekmachines ook.

Je kan 404 pagina's opsporen door je website door een crawl tool te halen of 'errors' te analyseren in je Google Search Console.

 

7. Ga op zoek naar kwalitatieve Back Links

Back links, ook wel inbound links genoemd, zijn links die je krijgt van andere websites en die naar jouw website(pagina) verwijzen. Een groot deel van het algoritme van Google is daarop gebaseerd. Google heeft niet altijd Google geheten, vroeger stonden ze bekend als PageRank. Vernoemd naar de methode om pagina’s op het internet te ordenen naar belang. De ordening was gebaseerd op het aantal links die je kreeg van andere pagina’s. Het zit dus ingebakken in het DNA van Google en is tot op de dag van vandaag nog een heel belangrijke ranking factor. Waarom zijn die zo belangrijk voor SEO?

Wel, door veel links van andere websites te krijgen, word je door zoekmachines aanzien als een autoritaire bron. Een bron die kwalitatieve informatie verschaft aan bezoekers. Google hecht veel belang aan kwalitatieve content en vindt het dan ook waard om je te tonen in de SERP's.

Hou je dus zeker niet bezig met links verzamelen van crappy websites, daar hecht Google geen belang aan. Doe aan kwalitatieve linkbuiling.  

Hoe kan je back links verzamelen? Simpel…

  • Vraag het aan relevante personen / websites. Je kan maar proberen :-)
  • Ruil back links voor bijvoorbeeld een testimonial
  • Schrijf kwalitatieve blogs, dan linken mensen automatisch naar je.

8. Ontgin opportuniteiten (Low Hanging Fruit)

Persoonlijk mijn favoriete SEO Quick Win. Bestudeer je Google Analytics en keyword data om te zien voor welke keywords je scoort, zonder er eigenlijk op te focussen. Dit kan je het best terugvinden in Google Search Console. Ga naar 'Prestaties' en helemaal onderaan vind je ‘zoekopdrachten’ of ‘queries’. Voor welke keywords haal je vertoningen zonder er ook maar iets van energie in te steken? Optimaliseer je pagina voor dit keyword om op heel korte termijn hoger, of zelfs op pagina 1 van de zoekresultaten te komen.

 

keywords optimaliseren via google search console

 

9. Werk aan je Pagina Snelheid

Zoekmachines winden er geen doekjes om dat pagina snelheid, of loading time, een heel belangrijke ranking factor is. Wil je hoger in Google terecht komen? Dan maak je je website best zo snel mogelijk. Je kan zelf de test doen via de Pagespeed Insights tool van Google. De tool geeft je ook onmiddellijk advies mee om je paginasnelheid te verbeteren. Je kan eveneens Google analytics rapporten om jouw website te verbeteren, opzetten indien je iets meer in de diepte wenst te gaan.

Een hogere pagina snelheid zal ook de gebruiksvriendelijkheid van je website verbeteren, waardoor mensen langer op je website blijven, wat op zijn beurt weer je rankings kan verbeteren.

 

10. Internal Linking

Je weet ondertussen dat inbound links heel belangrijk zijn, maar ook op je eigen website is het belangrijk om te verwijzen naar andere pagina’s op je website. De Google bot komt terecht op je homepagina en kijkt naar je robots.txt om te kijken hoe hij moet crawlen. Daar vindt hij de sitemap, een handig overzicht van de gehele website. Eens dat gecrawld is, neemt hij een kijkje naar de homepagina en volgt de eerste link, dan de tweede, enzoverder. Door de links te volgen achterhaalt Google hoe je verschillende pagina’s aan elkaar vast hangen en welke relatie ze hebben tot elkaar. Het is dus handig om te linken naar pagina’s waarvoor je goed wil scoren en het liefst rechtstreeks!

 

internal linking voorbeeld

 

11. Anchor Text

Ook het woord dat je gebruikt om te linken, de anchor tekst, is belangrijk. Je komt het onwaarschijnlijk zelf heel veel tegen, 'KLIK HIER'… Je gaat naar een goede pagina, maar SEO gewijs is het minder interessant. Gebruik het keyword waarvoor je wil scoren als anchor tekst. Google bekijkt dit en gebruikt ook dit om te achterhalen waar de pagina over gaat.

Bijvoorbeeld:

Je hebt een pracht van een content stuk geschreven over de productie van donuts en zou daar op de homepagina graag naar verwijzen.

Gebruik dan niet: "Wil je weten hoe de productie van donuts in elkaar zit? Klik hier"

Beter en juister is: "We schreven onlangs een blog over de productie van donuts. Neem zeker een kijkje!"

Ga nu niet je keyword aan elke link toekennen. Remember, wees zo relevant mogelijk!

 

12. Weg met Zombie Pages

Zombiepages zijn pagina’s die eigenlijk weinig tot geen meerwaarde bieden aan je website. Google heeft dat ook snel door en gaat deze pagina’s als halfdood / halflevend aanschouwen, net zoals een zombie, en vrijwel negeren. Deze pagina’s zijn niet volledig dood omdat ze toch nog kleine beetjes traffic teweeg brengen naar je website. Af en toe worden ze gevonden en klikken mensen door. Maar uiteindelijk is er niets waardevol te zien en de mensen klikken terug weg, een enorm hoge bounce rate is het gevolg. Zombie pages ‘eten’ traffic die eigenlijk beter naar andere waardevolle pagina’s kan gaan.

Doe de test en ga naar je website. Typ helemaal vooraan de url ‘site:’ en je ziet alle geïndexeerde pagina’s. Krijg je meer resultaten dan je verwacht had, dan heb ook jij waarschijnlijk last van zombie pages!

Wat kan je doen met Zombie Pages:

  • Pagina volledig opnieuw maken
  • Pagina dient als orgaandonor waarin verschillende stukken content naar hoger scorende pagina’s gaan.
  • Pagina nieuw leven in blazen door nieuwe, high-quality content te bieden
  • Weg ermee, de vuilbak in of een 301 redirect instellen

Zo, dat waren mijn voornaamste SEO Quick Wins! Ga er zeker mee aan de slag, je kan hiermee echt een verschil maken op heel korte termijn. Wil je weten hoe het gesteld is met jouw SEO? Vraag je SEO audit aan en laat ons je website testen. 

 

Ontvang de laatste marketingupdates