Targeting via Facebook Advertising

Targeting via  Facebook Advertising

Facebook is gratis… Maar hoe kan zo een gigantisch kanaal met zoveel mogelijkheden alles gratis aanbieden?

A/ Weet je het antwoord? Lees meer over de kunst van targeting vanaf hier.

B/ Weet je het antwoord nog niet? Lees gerust chronologisch verder

Facebook is niet gratis maar de munteenheid is data. Door Facebook te gebruiken laat je een hele boel gegevens achter. Dat is niet slecht, dat is niet erg, dat is niet fout… Maar wees er bewust van.

Wij stiekeme marketeers in donkere achterkamertjes gebruiken die gegevens om jou te bestoken met ‘gepersonaliseerde’ advertenties. Dat noemen we dan targeting in onze ‘slang’. 

Jouw Advertentieprofiel

Advertentievoorkeuren Facebook

Ergens goed verstopt in Facebook kan je jouw persoonlijke advertentievoorkeuren aanpassen. Ik als marketeer vind het leuk als iedereen zijn eigen profiel bijwerkt…
Advertenties ga je sowieso te zien krijgen, dan zorgen we beter samen voor dat het advertenties zijn waar je nog iets aan hebt.

Dus maak mijn dag en pas jouw advertentievoorkeuren aan. Ik beloof plechtig jou de volgende keer een interessante advertentie te sturen.

Starten met Facebook targeting: Buyer Persona

Buyer PersonaVoor je van start gaat met het targeten van jouw doelgroep moet je eerst weten wie jouw doelgroep is. Daarom is het belangrijk om te werken met buyer persona.

Zoals mijn collega Karl in zijn vorige blogpost uitlegde is een Buyer Persona een profiel van een voorbeeld koper op basis van zijn gedrag en doelen. Hoe je dit uitwerkt legt hij in geuren en kleuren uit in deze blog.

 3 woorden zijn daarin belangrijk:

  • Profiel: het is een omschrijving van een klant, gebaseerd op inzichten. Het omschrijft voor wie je producten of diensten bestemd zijn;
  • Gedrag: Breng ook zijn gedrag in kaart. Wat drijft je klant? Waarom neemt hij bepaalde beslissingen?;
  • Doelen: Dit is waarschijnlijk voor jou het belangrijkste? Wat wil je klant bereiken? Welk probleem wil hij oplossen?

De basis: doelgroep bepalen via demografie

De absolute basis is jouw doelgroep specifiëren op locatie, leeftijd, geslacht en taal. Leeftijd en geslacht spreken voor zich denk ik (of toch meestal).

Locatie targeting

Locatie targeting Facebook

Bij locatie kan je kiezen voor iedereen in deze locatie of specifieker op zoek gaan naar personen die hier wonen, hier onlangs zijn geweest of hier op reis zijn.

Het is makkelijk om voor één campagne één advertentieset op te zetten in iedereen in België als doelgroep te nemen. Voor sommige advertenties kan het handig zijn om verschillende advertentiesets op te zetten per regio. Mensen willen graag zo persoonlijk mogelijke informatie krijgen.

Voorbeeld: Via een landelijke campagne wil een klant alle appartementen in hun aanbod promoten. Wij zetten dan één campagne op met 13 verschillende advertentiesets. Elke advertentieset richt zich op een regio waar ze momenteel appartementen te koop hebben. De advertentie zelf linkt dan door naar de specifieke pagina van dat appartement.

Pro-tip: Wil je volledig Vlaanderen targeten? Typ dan ‘Flemish Region’ in.

 

flemish Region Facebook

 

Taal targeting

Voor targeting op taal zal Facebook zich baseren op de taal waarin de persoon zijn Facebook gebruikt. Hou er dus rekening mee dat een deel van jouw doelgroep zijn taalinstellingen in het Engels staan. Daarom zet ik voor Nederlandstalige advertenties de taal targets steeds op Nederlands, Vlaams en Engels (alle).

Facebook Targeting Talen

Gedetailleerde doelgroepen

Al het bovenstaande is eigenlijk peanuts. We zouden er niet meer van mogen verbaasd zijn dat dat mogelijk is. Wat er nu volgt is waar het toveren begint. Afhankelijk van jouw doelstelling kan je nu specifieker gaan targeten! Bij een lancerings- of awarenesscampagne hoef je bijvoorbeeld minder specifiek te targeten.

Facebook Gedetailleerde doelgroep suggesties

Zoals ik hierboven aanhaalde heeft Facebook een Advertentieprofiel van jou bijgehouden. Dit bouwen ze op aan de hand van welke groepen, pagina’s je volgt en op welke advertenties je klikt en welke niet.

Wij – de facebook adverteerders – kunnen dan kiezen wat voor interesses de mensen die onze advertentie zien moeten hebben.

Je krijg suggesties aan de hand van de vorige campagnes die je opgezet hebt of je kan bladeren en via clusters kiezen wat het beste bij deze advertentie past.

Je kan kiezen uit verschillende clusters

  • Interesses: mensen met verhoogde interesse in het themaFacebook gedetailleerde doelgroep Bladeren
  • Vakgebieden/werkgever: mensen die in dat thema werkzaam zijn
  • Functies: mensen die dat thema als job hebben opgegeven in hun profiel
  • Demografie: extra demografische gegevens (vb. mensen met kinderen, opleidingsniveau, levensgebeurtenissen, relatiestatus,…)
  • Gedrag: mensen die online aankopen doen, beheerders van facebookpagina’s, …

Combineren van clusters

Opgelet, een Pro-tip komt eraan!

Alsof mensen selecteren op interesses nog niet voldoende is kan je nog beginnen combineren. Say What?

Gedetailleerde doelgroep Facebook Advertising

 

 

 

 

 

 

 

Hierboven selecteerde ik iedereen die in de vakgebieden Communicatie en Marketing actief is > Die doelgroep vernauwde ik naar mensen die ook interesse hebben in Online Adverteren > Aangezien ik niet zo een grote hondenliefhebber ben sloot ik alle mensen uit die van honden houden.

Zo hou ik een doelgroep over die in het vakgebied Communicatie en Marketing actief zijn, interesse hebben in Online Adverteren en geen fan zijn van honden (en dat zijn er in Vlaanderen blijkbaar 1500).

Doelgroepgrote Facebook

Aangepaste doelgroepen

Al sla je me dood, hier stopt het nog niet! We kunnen nog een stap verder gaan. Je kan jouw huidige klantenbestand uploaden en via Facebook bereiken of iedereen die via Facebook jouw website bezoekt opnieuw berichten sturen.

Aangepaste doelgroep Facebook Advertising

 

E-maillijsten

De gegevens die jij van je klanten hebt kan je vergelijken met Facebookgegevens. Indien de e-mailadressen matchen kan je dus iedereen in jouw database ook via Facebook advertenties laten zien.

Dit doe je door de gegevens op te laden via een speciaal Excel document of een koppeling te maken met jouw Mailchimp account.

 

 

Websiteverkeer of Retargeting

Het laatste dat ik wil aanhalen is de Facebook Pixel. Indien jullie via Facebook adverteren kan je best die Pixel laten installeren. Dit is gewoon een stukje code dat op jullie website geplaatst moet worden.

Via die code kan Facebook bijhouden wie er op jouw website bepaalde pagina’s bezocht heeft. Het enige wat jij moet doen is bepalen wat ze moeten bijhouden. Die doelgroepen kan jij achteraf opnieuw gebruiken om advertenties op te maken.

Marketeers de nieuwe Goden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marketeers... de nieuwe goden!

Groetjes,

Freek

Twitter@FreekStevens
LinkedIn: Freek Stevens

PS. Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste blogposts? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief onderaan in de footer!

Wil je weten hoe jouw website scoort?