Tips om je visual identity op social media te verbeteren

Geschreven door Invisible Puppy
8 min leestijd
7/11/17 11:40

Blog social mediaIedere marketeer die bezig is met social media heeft hopelijk al gerealiseerd dat wanneer je een post plaatst met iets visueel (ongeacht foto, gif, video of infographic) deze veel meer bereik en interacties heeft dan een tekstuele post. Want vandaag is de vraag totaal niet meer of we een foto erbij plaatsen of niet, maar eerder: welke afbeelding nemen we? Hoe kunnen we opvallen?

Mensen worden dagdagelijks overspoeld met visuele parels van diverse bedrijven op social media. Hierdoor krijgen ze een soort filter tijdens het scrollen. Enkel wat leuk en vernieuwend is en interesse wekt, telt. En dat kan natuurlijk een nachtmerrie zijn voor bedrijven. Want hoewel er vele uren en enorme budgetten worden gespendeerd aan een offline huisstijlgids, ontbreken die richtlijnen vaak op digitaal vlak - en al zeker op social media. 

Dus hoe zorg je dat je je visueel social media op punt kan zetten? Enkele tips!

Gebruik je profielpagina

Op ieder social media kanaal kan je een bedrijfsprofiel aanmaken. Buiten de nodige gegevens toevoegen is het kiezen van de juiste profielfoto en omslagfoto belangrijk. Het is je online visitekaartje waarop mensen beslissen om verder te klikken en meer over je organisatie te weten te komen.

De profielfoto

Je profielfoto is enorm belangrijk omdat het dé visualisatie is van je merk die het meest wordt weergegeven op social media. Zo staat het steeds bovenaan je pagina, bij elke reactie of post die je plaatst, in de zoekresultaten, bij de werkervaring van je werknemers...

Profielfoto gebruik op social media

Mijn persoonlijk advies is om steeds je logo of je brand icon te gebruiken als profielfoto. Dat maakt het je volgers makkelijk om je brand te herkennen in één oogopslagLet wel op dat je rekening houdt met de vorm. Vaak is deze vierkant of cirkelvormig, dus test zeker even of het volledige logo goed zichtbaar is. Kijk ook naar de leesbaarheid van de tekst; indien tekst onleesbaar of onduidelijk is, haal je deze beter weg zodat je de graphic groter kan plaatsen.

De omslagfoto

Als mensen op je bedrijfspagina komen is het meest visuele dat ze zien je omslagfoto. Het is van groot belang om hier de aandacht te trekken en mensen te overtuigen om naar beneden te scrollen en door je profiel te gaan om meer te ontdekken. De aandacht trekken is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik geef je graag enkele tips mee bij het kiezen van de juiste omslagfoto.

1) Bekijk de formaten zowel voor desktop als mobiel

De belangrijkste tip vooraleer je begint, is het bekijken van de bannerformaten van het platform. Ieder social media kanaal heeft zijn eigen afmetingen zowel voor desktop als mobiel. Bekijk dit goed na en controleer steeds voor het uploaden of alles duidelijk zichtbaar of leesbaar is. Want als de belangrijke informatie niet zichtbaar is op mobiel of achter een button zit op desktop, is al je werk verloren moeite. Op Google vind handige cheat sheets terug die je helpen met de afmetingen per social media kanaal

2) Gebruik de omslagfoto niet als product-etalage

In een omslagfoto kan je het heel visueel aanpakken met een afbeelding of zelfs met een video op sommige kanalen. Afhankelijk van de producten die je aanbiedt zijn er dan verschillende mogelijkheden voorhanden. Zelf ben ik eigenlijk geen fan om de omslagfoto te gebruiken als “product-etalage”, maar eerder als een sfeerbrenger waarin je doelgroep zich kan herkennen of zelfs kan wegdromen.

In het geval van een verzekeringsmakelaar is het bijvoorbeeld leuk om je team op de omslagfoto te plaatsen. Zo wek je vertrouwen en straal je openheid voor persoonlijk contact uit. Heb je een winkel? Toon dan een eerste indruk van de sfeer en interieur in je zaak. Kan je het toch niet laten om producten in de kijker te zetten? Probeer dit dan met een campagnebeeld en schep wat extra sfeer rond het product. Het toevoegen van tekst (zoals een slogan, hashtag of quote) kan perfect, maar overdrijf niet want je foto zal meer info meegeven en engagement uitlokken door de foto zelf dan door de tekst. 

Omslagfoto gebruik op social media kiezen

3) Leg de juiste focus

Zorg ervoor dat je profielfoto mooi in balans is met je omslagfoto,  dat de kleuren matchen en dat de compositie van je omslagfoto niet te lang of te smal is. 

De beste omslagfoto’s bevatten meestal slechts één focuspunt. Hierdoor kunnen je bezoekers in slechts enkele seconden de volledige afbeelding scannen en je boodschap perfect begrijpen. Ook vallen buttons / call-to-actions daarmee sneller op. Zonder moeite! Tracht dus alle onnodige zaken te schrappen.

Als je maar één visuel eyecatcher in de foto hebt, kan je eventueel de achtergrond opsmukken met een leuk kleurtje zoals Makr deed. Zo springt dat item er nog beter uit! 

Case omslagfoto positionering     Omslagfoto

Wil je toch meerdere elementen gebruiken op je omslagfoto, dan moet je heel goed rekening houden met de compositie. Ik leg het uit met een voorbeeld:

Rechts gealigneerde focus
Case_Rechts_Aligneren_Omslagfoto.png

Links gealigneerde focus
Case omslagfoto positionering

De rechts gealigneerde omslagfoto is beter qua positie omdat het grootste design element (de profielfoto, de tekst en het product) gelijkmatig zijn verdeeld over de foto. Dit terwijl in het voorbeeld van ‘Samsung’ de focus ligt bij de profielfoto en de handen met de smartphone, waardoor je de productnaam in de rechterbovenhoek volledig mist. 

Maak je foto's branded

Branded foto's zijn vaak een uitdaging, want veel bedrijven hebben geen budget om fotografen of graphic designers in te huren. Daarom kiezen ze vaak voor (al dan niet gratis) stockfoto's. Helaas stralen deze vaak de eigenheid van je bedrijf niet uit. Want iedereen, zelf je concurrenten, kunnen diezelfde foto gebruiken in hun online marketing strategie. Net daarom geef ik je hieronder enkele design tips mee zodat mensen meteen je visuals* kunnen associëren met jouw merk of bedrijf. 

Belangrijk om weten is dat ik steeds het woord “visuals” gebruik. Ik gebruik dit omdat deze term een groepering is van zowel foto’s, grafieken, gifs, video’s,… deze tips zijn dus niet enkel toe te passen op foto’s maar ook op alle andere digitale visuele uitvoeringen.

1) Maak je logo formaat en positionering consistent

Leg een minimumformaat vast en plaats het consistent op al jouw social media visuals. Het logo mag nooit je visual overheersen, maar maak het niet te klein zodat het steeds leesbaar en herkenbaar is.

Zorg ervoor dat de positie van je logo vast staat voor het grootste deel van je visual. De beste vuistregels is om deze in de rechterbenedenhoek te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het aanwezige logo niet storend is. Soms zal het voorkomen dat je de vuistregel niet kan toepassen omdat het type content er niet geschikt voor is, kies dan voor een andere optie die in dezelfde lijn past.

Case_Deliveroo_Branded images

2) Gebruik steeds dezelfde font

Ik zeg vaak dat de visual het belangrijkste is om je mensen te overtuigen langer te kijken. Maar soms kan tekst zoals een quote of slogan toch een leuke aanvulling zijn. Maar opletten geblazen: gebruik consistent hetzelfde font. Het beste dat je hiervoor kan kiezen is de titelfont die je gebruikt in je offline communicatie. Nike is hier het perfect voorbeeld van. 

Nike Case visual identity social media

3) Integreer je huisstijl-kleuren

Als je kijkt naar de visuals van grote merken dan zie je steeds dezelfde kleurenpaletten terugkeren in hun uitvoeringen. Dat consistent gebruik helpt bezoekers/volgers het brand te herkennen en roept bepaalde gevoelens en emoties op die geassocieerd worden met het merk.

Je kan dit zelf doen door illustraties, grafieken, lettertypes... altijd in hetzelfde kleurenpallet te houden. Definieer welke kleuren voor digitaal (RGB of Hex codes dus) gebruikt mogen worden en klaar is kees!

4) Gebruik product-placement slim

Soms is het niet altijd nodig om een extra elementen toe te voegen om duidelijk te maken dat dit een visual is van je merk. Dit kan je ook zelf doen door je product in een omgeving te plaatsen, waardoor het niet meer product-shots zijn maar eerder sfeerfoto’s.

Dit kan je al heel eenvoudig aanpakken. Bij Dopper, een hervulbare drankfles, gebruiken ze bijvoorbeeld enkele simpele templates: de fles op een felle achtergrond met enkele creatieve inconen bij, het vasthouden ervan voor een kleurrijke muur, personen die de fles meenemen,... en dit stramien kan je terugvinden doorheen hun social media.

Case creative product placementSommige bedrijven gaan hier nog een stapje verder in met echte pareltjes als resultaat. Via kleurtonen, contrast, helderheid, scherpte, diepte… creëren zo een unieke fotografische stijl. Maar voor dit soort fotografie moet je dan ook echt wel wat budget uittrekken.

Ziezo!

Als je mijn 4 tips al kan toepassen, geloof ik echt dat je al een grote stap verder hebt gezet in het creëren van een visual brand identity op je social media kanalen. Zorg dat je guidelines en templates duidelijk gedefinieerd en gecommuniceerd zijn naar je medewerkers die verantwoordelijk zijn voor je social media kanalen. Hiervoor gebruiken wij vaak een style-tile, dit is één A4 pagina waarin alle nodig elementen staan: kleurcodes, type foto's, opbouw, positie van logo, ... enzovoort. Je offline huisstijlhandboek is immers niet alles! 

Heb je vragen of wil je ook de next step nemen op vlak van visual content? Twijfel dan niet om me te contacteren.

Tot de volgende blogpost!


Ine

Ontvang de laatste marketingupdates