Video marketing doorheen je customer journey [+ voorbeelden]

Visuals-08

Of je nu awareness wil creëren of advocacy tracht te bewerkstelligen... Video content kan in elke fase van de Customer Journey een grote rol spelen. Helaas stel ik vast dat video content vaak neer komt op hetzelfde. Vele marketeers zetten in op een coole, grappige, leuke video om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Maar wordt er daarna wel gekocht?

Met een VX-benadering (Viewer Experience) wordt video/animatie een combinatie van design en psychologie, waarbij elk detail opzettelijk is gemaakt en waarvan bewezen is dat het een specifieke reactie uitlokt. Stop dus met alleen het maken van virale video’s, maar zet in op Viewer Experience!

Waarover ik het specifiek zal hebben in deze blog:

Kijk je liever dan te lezen? In onderstaande video, opgenomen tijdens #20thoughts, vind je de essentie terug!

Terug naar de basis: UX voor je website

Deze manier van creatie herkennen we al sedert enkele jaren geleden. UX, ofwel User Experience, is de sleutel tot een goede website. Het is de manier waarop klanten en prospecten de juiste elementen kunnen terugvinden op je website om zo actie te kunnen ondernemen. Je website of je app is dus geen billboard van je producten, het is je product! Het is het uitgangsbord van hoe mensen je merk beleven / ervaren. Het bepaalt een klant zijn stemming, de acties die hij onderneemt, zijn loyaliteit… Je website of app verdient dus zeker dezelfde aandacht als je producten zelf.

VX voor je video marketing

Net zoals UX heeft veranderd hoe we denken over website en apps, zal VX, ofwel Viewer Experience, veranderen hoe we kijken naar video. Deze transformatie brengt heel wat uitdagingen mee voor merken, agencies, producers... Hierbij zal het aankomen op wie deze strategieën en technieken het snelst en het best zal kunnen implementeren in zijn digitale marketing plannen.

Concreet omvat Viewer Experience het volgende: 

  • DOEL: Ieder stukje video content authentieker, persoonlijker en consistenter te maken om een specifieke reactie uit te lokken.
  • HOE: Strategisch nadenken over video als een alomvattende brand experience voor de kijker. Met andere woorden je maakt niet een enkel geïsoleerde video, maar denkt na over iedere fase van de customer journey.
  • WAT: Visueel pakket van hero videos, tutorials, geanimeerde infographics, social media snippets en nog veel meer. Maar ze moeten wel allemaal passen in de overkoepelende positionering van het merk.
  • TEST: Test uitvoerig via mock-ups, prototyping en met verschillende technieken totdat je het concept hebt gevonden die het gewenste resultaat weergeeft.

Video doorheen je customer journey

Om te slagen met Viewer Experience, is het nodig om de gebruiker in iedere fase van zijn persoonlijke customer journey goed te begrijpen. Van awareness en aankoop tot word-of-mouth en verder.

Het start allemaal met research. Je moet de kijker vanuit iedere invalshoek bekijken zodat je je kan inleven in hun situatie. Wie zijn ze? Wat willen ze?  Waar kijken ze? Hoe bekijken ze het? Via mobile of een groot in-store scherm? Wat wil je dat ze doen na het bekijken? Hoe zal je ze helpen om dat te doen?

Dan pas kan je een duidelijk beeld vormen over welke video's je kan inzetten tijden de customer journey. Ik help jullie alvast graag op weg met enkele voorbeelden.

Video doorheen de Customer Journey

1. Awareness fase

Doel: Betrek prospects en creëer awareness rond je merk
Video Types: Branding, Over ons, Reclame

In de awareness fase leren prospecten jouw merk kennen. Hierbij is het belangrijk om de aandacht te trekken door iets anders te uit te proberen. Dit kan je doen door humor te gebruik of in te spelen op emoties. In deze fase is het belangrijk om kort (1 tot 1,5 minuten) de belangrijkste punten op de kaart te zetten. Bekijk het als een muzikant op de Meir. Hij krijgt maar één kans om jou te imponeren, dus die benut hij beter goed! 

Een voorbeeld: “SNCF, Europe is just next door” is een interactieve campagne
 die een connectie maakt tussen mensen en bestemmingen. Hiervoor maken ze gebruik van de huidige technologieën en de nieuwsgierigheid van voorbijgangers om hun merk optimaal in beeld te brengen.

HubSpot Video

2. Consideration fase

Doel: Toon aan je potentiële klanten hoe jouw product kan helpen bij het bereiken van hun persoonlijke of business doelen. De video content in deze fase moet je merk positioneren als bijzonder en interessant.
Video types: Explainers, how to's...

In deze video toon je je doelgroep dat je goed verstaat wat hun noden zijn en hoe jouw service of product kan helpen om die noden te vervullen. Maak dit soort video's aantrekkelijk en niet te lang. Het leuke aan deze video's is immers dat je een mooie variatie hebt. Van korte how to GIFs en animaties tot whiteboards en livestreams. 

Enkele voorbeelden:
Apple toont op hun website hoe de Touchbar op hun nieuwe laptops werkt. Een korte eenvoudige animatie zonder geluid die de gebruikservaring van het product onmiddellijk aantoont.

HubSpot Video

Coolblue maakt op een creatieve manier product video's. Letterlijk in een lift geven ze een elevator pitch over 1 specifiek product.

HubSpot Video

 

 3. Purchase fase

Doel: Het converteren van een prospect tot een klant door alle resterende twijfels over je product weg te nemen.
Video types: Testimonials, reviews, vergelijkende video’s, aankoop animaties...

De aankoop fase is het meest kritieke deel van de customer journey. Dit is tenslotte het moment waarop je prospect wordt geconverteerd naar een koper. Meestal zijn deze video’s directer, denk maar aan testimonials of productvergelijkingen. Maar denk ook na over je bestelflow bij online en mobiele aankopen. Denk dus na over welke animaties de gebruiker kunnen begeleiden doorheen het bestelproces.

Enkele voorbeelden:
Payment  Bestel animaties

4. Loyalty fase

Doel: Help klanten hun aankoop volledig te ontdekken, betrek hen bij je merk en moedig herhaalaankopen aan.
Video types: Tutorials, inspiratie, vlogs, livestreams...

Om je klanten loyaal te laten worden tegenover je merk, bied je hen best educatieve en inspirerende inhoud aan die hen helpen om hun aankoopbeslissingen te rechtvaardigen. Hoe verder in de customer journey je komt, hoe meer mogelijkheden er zijn om dit soort video content te realiseren. Denk aan trainingsvideo’s, demonstraties van nieuwe features, best practices van andere tevreden klanten en vlogs of live video’s met interessante dingen uit het dagelijkse reilen en zeilen van je bedrijf.

Enkele voorbeelden:
Lays had het probleem dat de chips iets kleiner waren omdat deze zomer de aardappeloogst kleiner was. Daarom maakten ze volgende video op hun social media kanalen om hun klanten te informeren over deze kwestie. 

HubSpot Video

ABSOLUT Drinks maakte een reeks tutorial video’s om te tonen hoe je een verfijnde cocktail kan maken met enkele basis tools.

HubSpot Video

5. Advocacy fase

Doel: Het aanmoedigen van loyale klanten om brand advocates te worden en dus jouw product/service te promoten via hun persoonlijke kanalen.
Video types: Bedrijfsnieuws, consumer generated content, social media...

Geef wat leuke info over bedrijfsnieuws en cultuur, deel consumer-generated content, sociale media snippets of wedstrijdpromoties. Alle content die je hier maakt moeten een grote “shareability” factor hebben. In deze fase zijn Snapchat, Instagram video’s, Facebook live video’s enorm opportuniteiten.

Enkele voorbeelden:
Nutella is het brand die aantoont hoe men trouwe klanten kan overtuigen om het liefde voor het merk te promoten via hun persoonlijke netwerk. 

HubSpot Video

Mailchimp toont aan dat bedrijfsnieuws helemaal niet saai hoeft te zijn. In deze one-page website met veel animaties tonen ze hun jaarverslag. 

HubSpot Video

Let's go video

Zo. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen aantonen dat video marketing zoveel meer kan zijn dan die enkele geïsoleerde video om mensen naar je merk te lokken. Zet in op Viewer Experience, want zo creëer je de ultieme kijk ervaring voor je gebruiker en lok je de juiste reactie uit.

Vond je deze blogpost interessant? Lees dan zeker ook:

Tot de volgende!
Ine - Creative Marketer