Marketinginvestering met meetbare opbrengst

 

Corona heeft op marketinggebied veel duidelijk gemaakt...

Dat een digitale benadering van potentiële klanten een volwaardig alternatief voor het fysieke kan bieden bijvoorbeeld. Koppel daaraan de technologische innovaties die dit alles meetbaar maken én de steeds strenger wordende data en privacywetgeving waardoor bulkmailing niet meer kan en je komt uit in een wereld waar IT en creatieve marketing met elkaar vervlochten worden. 

                                                             invisiblePuppy-24                                                             

     © Nathalie Dolmans fotografie

Invisible puppy verbindt marketing en IT tot zichtbare resultaten

Wie koopt nog iets fysiek alvorens niet even rond te surfen op het net om een idee te krijgen van het relevante aanbod op de markt? Hoe kunnen we bepaalde personen dirigeren naar websites die hun interesses aanwakkeren en voeden?

Welke verdere acties (digitaal en/of fysiek) zijn er dan nog nodig om de potentiële klant over de streep te trekken en vervolgens aan jouw bedrijf te binden? En hoe zorgen we ervoor dat bij dit alles heel duidelijk wordt wat de resultaten zijn van elke actie afzonderlijk, met andere woorden: de opbrengst van marketinginvesteringen zichtbaar maakt?

Het zijn deze vragen die de kernactiviteiten uitmaken van Invisible Puppy.

Beheersbare en doelgerichte marketingbudgetten

Managing partner Tom De Baere: "De resultaten van marketinginvesteringen zijn jarenlang moeilijk meetbaar geweest. Het buikgevoel zei dat bijvoorbeeld de aanwezigheid op een bepaalde handelsbeurs noodzakelijk was om leads te genereren, klanten te binden en naamsbekendheid te versterken, maar men kon er niet de vinger op leggen welke investering nu precies leidde tot welke opbrengst.

De technologische mogelijkheden van digitale marketing maken deze investeringen echter bijzonder transparant. Wanneer klanten bijvoorbeeld een advertentie online publiceren, kan je bij wijze van spreken 24 u later het effect meten en bijsturen waar nodig. Dit betekent ook dat je veel beter de marketingbudgetten kan beheren, optimaliseren en doelgerichte keuzes maken.

Om even verder te borduren op de beursdeelname: dat neemt een gigantische hap uit het marketingbudget en levert een al even gigantisch aantal leads op op die onmogelijk allemaal tegelijk kunnen verwerkt worden, waardoor er leads uit de boot vallen. Digitale marketing daarentegen, laat veel meer spreiding en opvolging toe.

Managing partner Jonas Verhaeghe: "Wat niet wil zeggen dat we enkel het digitale aanbieden: we bekijken alle opties en zetten die al in naargelang de objectieven van de klant.

"Binnen dit hele digitale gebeuren zien we de noodzaak dat marketing en IT zich vervlechten."

Samen met de klant brengen we eerst de doelstellingen in kaart, formuleren we een strategie en daaraan gekoppelde creatieve oplossingen, en gieten dat in een stappenplan en meetplan. De return van het geheel en de stappen daarbinnen kunnen we vervolgens meetbaar maken."

invisiblePuppy-17

                                                                                                           © Nathalie Dolmans fotografie

De producent van babyverzorgingsproducten Mustela bijvoorbeeld, wil haar dagelijkse inspanningen inzake duurzaamheid meer bekendheid geven. Invisible Puppy rolde een stappenplan uit rond Facebook, Instagram en digitale advertenties. Via een realtime dashboard kan Mustela de resultaten van de campagne raadplegen, de ROI meten en hun budgetten doelbewuster inzetten.

Bouwonderneming Bostoen zocht dan weer een manier om meer zichtbaarheid te krijgen in de digitale wereld. Invisible Puppy realiseerde een competitieve plaats in de zoekresultaten van Google, een online advertentiecampagne en advies, opleiding rond sociale media, e-mailmarketing en meer. Dit bracht Bostoen meer online leads en een prominente aanwezigheid in de markt op.

Goudmijn aan data nuttig aanwenden

De Baere: "Om marketinginvesteringen rendabel te maken, is er altijd een basisinvestering nodig. Het heeft geen zin om een digitale strategie te ontwikkelen opdat je website meer potentiële klanten zou aantrekken, als de website niet up to date is. In dat opzicht verschilt de digitale wereld niet van de fysieke: een fris ogende winkel met een aantrekkelijke etalage trekt meer geïnteresseerden aan dan een stoffig pand."

Verhaeghe: "Binnen dit hele digitale gebeuren zien we de noodzaak dat marketing en IT zich vervlechten. Beiden zitten op een goudmijn aan data die ze op allerlei manieren nuttig kunnen aanwenden, maar onvoldoende uitpuren. Omdat marketing onvoldoende de reikwijdte van datamogelijkheden kent en IT vaak weinig voeling heeft met de basisbehoeften bij de klanten.

invisiblePuppy-26

                                                                                                                                              © Nathalie Dolmans fotografie

Invisible Puppy fungeert als een bemiddelaar tussen de werelden van IT, sales en marketing, maar het staat buiten kijf dat binnen het bedrijfsleven deze entiteiten meer naar elkaar moeten toegroeien om de digitale uitdagingen van morgen aan te vliegen."

De Baere: "Als marketeer moet je je bovendien heel goed bewust zijn van de snel evoluerende Europese regelgeving inzake date en privacy zodat je de systemen kan inbouwen die de privacy garanderen. Vergeet de bulkmails vanuit een of ander aangekocht databestand: als marketeer word je verplicht om na te denken hoe je een bedrijf relevant in de markt kan zetten zodat het automatisch bezoekers genereert.

"Nadenken hoe je je als bedrijf relevant maakt voor potentiële klanten, met welke informatie je hen kan aantrekken, hoe je een relevante rol kan spelen in zijn leefwereld." 

Een mooi voorbeeld hiervan vind ik het project dat we met een aannemer hebben uitgedokterd opdat klanten die een huis willen bouwen, eerst bij hem terechtkomen, in plaats van eerst een architect te contacteren die wellicht met eigen aannemers werkt. Met Invisible Puppy hebben we ervoor gezorgd dat hij gevonden werd door klanten met bouwplannen nog voor ze een architect hadden aangesproken, precies door de aannemer relevant te maken. Hij was digitaal aanwezig waar de klant aanwezig was, waardoor de klant getriggerd werd om naar de website van de aannemer te gaan. Op die website biedt hij inspirerende bouwplannen aan die de potentiële klant kan downloaden in ruil voor een stukje prijsgeven van zijn privacy (e-mailadres).

Dat is de uitdaging van vandaag: dat je vanwege de privacy en veranderende data regelgeving moet nadenken hoe je je als bedrijf relevant maakt voor potentiële klanten, met welke informatie je hen kan aantrekken, hoe je een relevante rol kan spelen in zijn leefwereld.

Marketeers en bedrijfsleiders moeten veel creatiever beginnen nadenken binnen de technologie en ook daarbuiten: goede branding,  goede concepten en alles laten samenvallen in één relevant verhaal."

Artikel uit VOKA 'Ondernemers magazine Editie Mei 2022'.

 

Wil je graag jouw digitaal vraagstuk voorleggen? 

Contacteer ons

 

 

 

Hoe kunnen we jouw bedrijf op lange termijn helpen?

Hoe kan je ervoor zorgen dat je bedrijf de gewenste resultaten blijft leveren?

Lees meer

Mustela blaast nieuw leven in eigen community

Sinds 2019 verhogen we Mustela’s naamsbekendheid, zorgen we ervoor dat het merk top of mind is bij de doelgroep en versterken we de love branding.

Lees meer

SSA Archery schiet raak met hun data-gedreven aanpak

Dankzij een dashboard in Google Data Studio, dynamische segmentatie en e-mailmarketing heeft SSA Archery meer inzicht in hun e-commerce klanten dan ...

Lees meer